Από τις τράπεζες περνά η τάση στο ΧΑ

Βαρίδι σήμερα για την αγορά ο τραπεζικός κλάδος. Πώς κινήθηκαν μετοχές και warrants. Τα ανοικτά μέτωπα και οι αντιδράσεις των επενδυτών στις εξελίξεις. Ανοδικά συνεχίζουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αλλά και ΔΕΗ, Frigoglass. Στα 135 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών.

Ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει να επιστρέφει, δριμύτερος, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όσοι ασχολούνται με τις Τραπεζικές μετοχές, μάλλον βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και όχι άδικα (!)

Από την μια, οι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς θα εισέλθουν στον δείκτη FTSE Europe, μετά το rebalancing, εκτιμά η HSBC σε σχετική ανάλυση. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 24 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC οι εισροές θα φτάσουν συνολικά τα 140 εκατ. δολάρια.

Από την άλλη, φαίνεται να παρατείνεται η φιλολογία, όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών Τραπεζών, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "με δεδομένο ότι η ΤτΕ είναι η αρμόδια Εθνική Αρχή για τη διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρώντας, πάντως, τις διαφωνίες της ως προς επιμέρους νούμερα που θα ανακοινώσει η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών είναι μεγαλύτερες από αυτές που εκτιμά η ΤτΕ, αλλά αφού ακολουθεί ο έλεγχος ποιότητας χαρτοφυλακίου δανείων από την ίδια και το "stress test" της EBA δεν δείχνει διάθεση να επιμείνει στις διαφωνίες της. Έτσι οι όποιες διαφορές υπάρχουν θα φανούν στους επικείμενους Ευρωπαϊκούς ελέγχους". Εννοείται ότι αυτό θα δώσει σημαντική χρονική παράταση σε φήμες, εκτιμήσεις και δημοσιεύματα και βέβαια δεν είναι διόλου θετικό για τον κλάδο, τόσο σε θέματα εμπιστοσύνης, όσο και για τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, προέκυψαν και οι πληροφορίες του Euro2day.gr, οι οποίες δεν σχολιάστηκαν από πλευράς Alpha Bank, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως να προχωρήσει, άμεσα, σε κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η Πειραιώς από την πλευράς της  ανακοίνωσε roadshow σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές Πόλεις, την προσεχή εβδομάδα με στόχο την άντληση ρευστότητας μέσω ομολόγου καθώς και την απόφασή να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι πληροφορίες έφεραν αξιοσημείωτες πιέσεις στους Τραπεζικούς τίτλους, που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν μέχρις ότου γίνουν γνωστοί οι όροι των νέων πιθανολογούμενων ΑΜΚ, ή των ΜΟΔ, ενώ πιέσεις σημειώθηκαν και στους Τραπεζικούς παραστατικούς τίτλους από ρευστοποιήσεις όσων φοβούνται ότι οι πιθανολογούμενες ΑΜΚ μπορεί να γίνουν σε τιμές χαμηλότερες από τις αμέσως προηγούμενες και ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και τις τιμές των Τραπεζικών warrants.

Έτσι το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,01 ευρώ (-6,48%) με συναλλαγές 2684076 τεμ., της Πειραιώς στα 0,9250 ευρώ (-2,63%) με όγκο 7128126 τεμ., ενώ ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,50 ευρώ με απώλειες 0,66% διακινώντας 6023907 τεμ.

Σαφώς μεγαλύτερες οι πιέσεις για Eurobank (-6,37% και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) και Αττικής (-20,48% και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) με τον τίτλο να κλείνει σε νέα ιστορικά χαμηλά και ενώ διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο του τελευταίου εξαμήνου, με τις αμέσως υψηλότερες συναλλαγές να έχουν σημειωθεί στις 22/10/2013 (24919156 τεμ.).

Μέσα σε όλα αυτά "ουδέτερη" σύσταση διατηρεί η Citi για τις Ελληνικές Τράπεζες. Οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν κάποιες ενδείξεις συγκρατημένης αισιοδοξίας, αλλά τονίζουν πως τα περισσότερα θα κριθούν από τη λύση που θα δοθεί για τα "κόκκινα" δάνεια στη χώρα και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των "stress tests" δεν αναμένεται να αυξήσουν την "ορατότητα" και να σταματήσουν τα αρνητικά δημοσιεύματα, ενώ τα μέτωπα στον Τραπεζικό κλάδο παραμένουν ανοιχτά, αν είναι "επί θύραις" νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις και βέβαια το ερώτημα του εκατομμυρίου είναι πως η Αγορά θα μπορέσει να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές σε πολυετή, ή και ιστορικά, υψηλά και την επιφυλακτικότητα, εκ νέου, παρούσα στο Τραπεζικό ταμπλώ (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 33 μηνών και συνεχίζει να επιδεικνύει διαθέσεις διακράτησης των κεκτημένων και αρκετοί Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικοί τίτλοι σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά, το "θολό τοπίο" γύρω από τον Τραπεζικό κλάδο, εννέα μήνες μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις, έρχεται να δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες στην Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Σιούτη.

Οι εξελίξεις όσον αφορά τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες και τα πλάνα αντιμετώπισής τους θα αποτελέσουν καίριο παράγοντα διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α., έστω και αν σήμερα οι βασικοί δείκτες προσπάθησαν να αυτονομηθούν από τον Τραπεζικό κλάδο, με την βοήθεια άλλων Δεικτοβαρών μετοχών.

Σε περίπτωση σχετικής διόρθωσης του Γενικού Δείκτη, η περιοχή των 1260 μονάδων θα πρέπει να λειτουργήσει σαν σημαντική στήριξη για να παραμείνει η Αγορά σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Από την άλλη, τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων και τα Ελληνικά spreads παραμένουν ιδιαίτερα θετικά και αυτό είναι ένα σημαντικό εφαλτήριο στην προσπάθεια της Χώρας για έξοδο στις Αγορές, επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στα ταμπλώ των μεγάλων Ασιατικών Αγορών (εξαίρεση το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας που έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01%), ενώ ξεχώρισε το +1,59% του Nikkei μετά την υποχώρηση του γεν σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μικτά πρόσημα και επιφυλακτική εικόνα για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street και τους βασικούς δείκτες να διεκδικούν νέα ρεκόρ (!)

Ξεκινώντας από την Γηραιά Ήπειρο, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας ενώ δεν ανακοινώθηκε καμία αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αγγίζει τα 375 δισ. στερλίνες. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής δήλωσε επίσης ότι θα επανεπενδύσει 8,1 δισ. στερλίνες από τα Κρατικά ομόλογα που αγόρασε η ΒοΕ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία λήγουν το Μάρτιο.

Από την άλλη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κράτησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, σε μια απόφαση ευρέως αναμενόμενη στις Αγορές.

Σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, τα στοιχεία συνηγορούν σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, με τη στάση της ΕΚΤ να παραμένει διευθυντική για όσο διάστημα χρειαστεί. Τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Η ανάπτυξη συνεχίζεται στην Ευρωζώνη με αργούς ρυθμούς.

Αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ στο +1,2 % έναντι +1,1 % για το 2014, στο +1,5 % για το 2015 και στο +1,8 % για το 2016.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2014 στο 1,0% έναντι 1,1%. Ο πληθωρισμός το 2015 θα κυμανθεί στο 1,3%. Ο πληθωρισμός το 2016 θα κυμανθεί στο 1,6%, ενώ οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν ισορροπημένοι.
Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 26.000 στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα ταμεία εμφανίστηκαν 323.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 336.000 αιτήσεις.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,7% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη μείωση, περίπου 0,5%.

Ανησυχία για τα επίπεδα στα οποία έχουν ανέλθει διάφοροι δείκτες εξέφρασε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Fisher, λέγοντας πως η Fed πρέπει να είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας "φούσκας" στις μετοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Fisher η τιμή σε σχέση με τα προβλεπόμενα κέρδη, η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς σε σχέση με το ΑΕΠ και η τιμή σε σχέση με τις πωλήσεις είναι σε επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί μετά την έκρηξη των διαδικτυακών εταιρειών στα τέλη του 1990 (!)

Επιστροφή στο ΧΑ

Πολύ ισχυρό χαρακτηρίζει το δ΄ τρίμηνο του ΟΤΕ η Morgan Stanley τονίζοντας πως τα έσοδα του ομίλου ήταν ενισχυμένα για πρώτη φορά σε διάστημα 5 ετών. Ο διεθνής οίκος στέκεται στις εκτιμήσεις του Οργανισμού για περαιτέρω μείωση του κόστους αλά και στις επιδόσεις της Rom Telecom, που σημείωσε αύξηση 8,5% στα έσοδα. Αναφέρεται επίσης στην βελτίωση των μεγεθών για OTE και Cosmote σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Είναι εμφανές ότι τα "ισχυρά χέρια" δεν θέλουν το Χ.Α. χαμηλότερα και αν είναι δυνατόν να κρατηθεί το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, όμως αρκετοί από τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα στην Ελληνική οικονομία, εμφανίζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις έως και "απαιτητικές" και καλό θα είναι οι επενδυτές με λιγότερο γρήγορα αντανακλαστικά να υιοθετήσουν συντηρητικότερο προφίλ.

Ξεκινώντας την αναφορά στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 11.12 "έβαλε τα πράσινα" και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1336,09 μονάδες (+1,25%).

Όμως μετά τις 14.50 εμφανίστηκαν διαθέσεις άτακτης υποχώρησης που οδήγησαν τον Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και μέχρι το χαμηλό ημέρας των 1313,47 μονάδων (-0,46%), για να ακολουθήσουν εναλλαγές προσήμων και έκδηλη νευρικότητα.

Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1321,17 μονάδες (+0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών τερμάτισε την συνεδρίαση στις 1319,03 με οριακές απώλειες 0,04%.

Από τις μετοχές του FTSE2, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΔΕΗ και ΟΛΠ και μόνιμα με αρνητικό οι Εθνική και Πειραιώς.

Κανένας από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, έκλεισε στο υψηλό ή στο χαμηλό ημέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημαντικό αντίβαρο στις Τραπεζικές πιέσεις έπαιξαν οι ΟΤΕ (+1,6%), ΟΠΑΠ (+2,74%) και ΔΕΗ (+2,18%).

Στην περίπτωση της τελευταίας, ίσως αξίζει αναφοράς ότι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατατέθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Με βάση τη λογιστική αποτίμηση της αξίας του ΑΔΜΗΕ, το τίμημα για την πώληση του 66%, υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ που θεωρητικά θα αποτελέσει το "κατώφλι" εκκίνησης. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε, το υπόλοιπο 34% του ΑΔΜΗΕ θα περιέλθει στο Δημόσιο. Το τίμημα που θα καταβάλλει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, θα είναι αντίστοιχο αυτού που θα προκύψει από την πώληση του 66%. Ωστόσο η καταβολή θα καλυφθεί έναντι οφειλών που έχει η Επιχείρηση προς το Δημόσιο.

Σε νέα υψηλά 34 μηνών έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στα 12,18 και 13,00 ευρώ.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων αναρριχήθηκε στα 135,7 εκατ. από τα οποία τα 13 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΦΡΛΚ, ΣΑΙΚΛ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ).

Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα σε Ιντρακόμ, Ιασώ, Ικτίνο (ξεκίνησε με "φούρια" την συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας) και Αεροπορία Αιγαίου.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Μαϊλλη και Βιοκαρπέτ, ενώ υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ και σε υψηλά 10 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Σιδενόρ.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ο τίτλος του Σαράντη, όχι μόνο γιατί κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, αλλά και γιατί έκλεισε σε νέα υψηλά 65 μηνών (!) "Alert" και από την τεχνική ανάλυση, για τον εν λόγω τίτλο, καθώς η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται πολύ μακριά και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των 8,70 ευρώ (!)

-ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, με το συμβόλαιο του δείκτη να αυξάνει, οριακά, το premium στο 0,33%, με μειωμένες συναλλαγές.
 
Αντίθετα, αυξήθηκαν περαιτέρω οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.750 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.871 - 6.968 για τον Μάρτιο, 740 για τον Απρίλιο, 163 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 427,5) κινήθηκε μεταξύ 423,75 και 432 μονάδων.
 
Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (10.200 Viohalco, 20.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.440), ΔΕΗ (2.547), Alpha Bank (8.940), Εθνική (871), Πειραιώς (3.752), Μυτιληναίο (465), ΟΠΑΠ (727), MIG (1.809), Ελ. Πετρέλαια (314), Intralot (775), ΓΕΚ (652), ΕΧΑΕ (315), Eurobank (569), Ελλάκτωρα (187), Σιδενόρ (377), Τιτάνα (104), ΕΥΔΑΠ (199), Frigoglass (276).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 734 δικαιώματα (295calls και 439 puts) με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να διαμορφώνεται στο 34%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.398.701 τεμ.), Εθνική (1.770.866 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v