Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις στα warrants με το καλημέρα

Με πτώση 1,3% άνοιξε ο ΓΔ. Πιέσεις στα warrants. Νέα δεδομένα μετά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Στο προσκήνιο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και επιλεγμένες μετοχές. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 418 μονάδων για τον FT 25. Κινητικότητα στα "μικρομεσαία".

Ραγδαίες οι εξελίξεις στις τράπεζες, σε αναζήτηση κατεύθυνσης αμέσως το Χ.Α. Οριακές οι απώλειες εχθές για τον Γενικό Δείκτη -στις 1.319,03 μονάδες-, με οριακή άνοδο ο FT 25 στις 426,07, αλλά με τον Τραπεζικό Δείκτη να βουτά κατά 3,89% στις 192,56 μονάδες.

Mε το άνοιγμα της συνεδρίασης η πίεση είναι μεγάλη στα warrants των τραπεζών. Μετά τα πρώτα λεπτά υποχωρεί κατά 20% αυτό της Πειραιώς στο 0,731 ευρώ, 15% της Alpha Bank στο 1,29 ευρώ και ο9,5% της Εθνικής στο 0,915 ευρώ. 

Είναι προφανές πού έχει εστιάσει η αγορά βραχυπρόθεσμα και από αυτήν την άποψη η άμεση απάντηση της Πειραιώς και της Alpha Bank δίνει ενδιαφέρον στο παιχνίδι από σήμερα κιόλας.

Στο σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου σημειώνεται: «Με φρενήρεις ρυθμούς προωθούν την επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και η Alpha Bank, μπαίνοντας στην κεφαλή της νέας κούρσας των εγχώριων και των ευρωπαϊκών τραπεζών για άντληση κεφαλαίων από την αγορά εν όψει του δίδυμου ελέγχου από ΕΚΤ και ΕΒΑ».

Μόλις μία ώρα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών από την Τράπεζα της Ελλάδος η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι κινεί τις διαδικασίες για αύξηση κεφαλαίου ως 1,75 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί στην εξαγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών αλλά και για να καταστήσει «αστακό» κεφαλαίων την τράπεζα, όπως αναλύει η στήλη Χαμαιλέων.

Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει σήμερα η Alpha Bank, η οποία όπως αποκάλυψε χθες το euro2day.gr σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου και έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία με ξένες τράπεζες και επενδυτές.

Στo 1,99 ευρώ υποχώρησε (4,78%) η μετοχή της Πειραιώς, κατά 1,66% της Alpha Bank, που έχει και τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Ερώτημα και ξεχωριστές περιπτώσεις είναι η Eurobank, ειδικότερα όμως η Attica Bank λόγω των συγκριτικά πολύ μεγάλων αναγκών που έχει.

Βουτιά 3,89% για τις τράπεζες, οριακές όμως οι απώλειες για τον Γ.Δ., καθώς το παιχνίδι παραμένει μετατοπισμένο σε μη τραπεζικά χαρτιά επειδή το ενδιαφέρον των ισχυρών χεριών είναι ενεργό για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, και όχι μόνο.

Αρκετές είναι οι μετοχές από τις κύριες κατηγορίες που έχουν ενδιαφέρον και θα συνεχίσουν την πορεία τους ασχέτως των εξελίξεων στις τράπεζες. Στα 12 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,74 της ΔΕΗ, υψηλότερα και του ΟΤΕ στα 11,70 ευρώ. Το γεγονός πως σε αυτές τις τρεις μετοχές άλλαξαν χέρια συνολικά 38 εκατ. ευρώ είναι ενδεικτικό όσων προαναφέρονται για τα... κέντρα βάρους της αγοράς. Ισορροπιών που θα συνεχίσουν να διατηρούνται, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο.

Είναι επίσης ενδεικτικό το ενδιαφέρον θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για την περίπτωση δέκα εισηγμένων που εμφανίζουν μεν θετικό καθαρό αποτέλεσμα, αλλά πολύ χαμηλή χρηματιστηριακή αξία. Σε αυτό παρουσιάζονται και τα «χαρακτηριστικά» των συγκεκριμένων, οι πιθανές ευκαιρίες, οι παγίδες και οι κίνδυνοι.

Στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε πως μετοχές υγιών, «αζεμένων αλλά και καινοτόμων εταιρειών θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους ασχέτως των ενεργειών της διοίκησης της Εθνικής ή του αν θα πετύχει η ΑΜΚ της Eurobank ή της τύχης της Attica Bank. Αναμφίβολα οι εξελίξεις στις τράπεζες επηρεάζουν ευρύτερα την αγορά, παρ' όλα αυτά ένα σημαντικό και ικανό μέρος της έχει πλέον αυτονομηθεί επαρκώς.

Και το γεγονός, θα επαναλάβω, πως η Πειραιώς και η Alpha Bank δίνουν άλλη... ταχύτητα στο παιχνίδι, από σήμερα κιόλας.

Ζητούμενη βεβαίως η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (όπως αναφέρεται... κουραστικά εδώ και μέρες) και η αύξηση της μεταβλητότητας στις πέντε τραπεζικές μετοχές του FT 25 και του FT Mid.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v