Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό γύρισμα παρά την πίεση στα warrants

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ. Με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ σε... εφεδρεία, όμως, ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος. Ισχυρές πιέσεις στα warrants. Στα 69 εκατ. ευρώ ο τζίρος σε μιάμιση ώρα.

Σε θετικό έδαφος πέρασε το Χρηματιστήριο παρά το αρνητικό ξεκίνημα και την πτώση στις τράπεζες. Στις 10.45 ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά χαμηλότερα των 1.300 μονάδων, ο δε FT 25 με απώλειες 1,38% δοκίμασε αμέσως τις 418. Με το... καλημέρα εκδηλώθηκε αθρόα προσφορά στα warrants της Πειραιώς και της Alpha Bank, ενώ σημαντική ήταν η πίεση και στις μετοχές των δύο τραπεζών. Στο 0,723 ευρώ (-22%) το ΠΕΙΡΤΠ, στο 1,30 ευρώ (-14%) το ΑΛΦΑΤΠ και στο 0,91 ευρώ (-9,90%) το ΕΤΕΤΠ. Παράλληλα, απώλειες πάνω από 10% για Eurobank και Attica Bank σε μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση των βραχυπρόθεσμων και μη παικτών.

Εν συνεχεία, όμως με την βοήθεια blue chips εκτός τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος. Στις 12:00 οι απώλειες στις τράπεζες είχαν περιοριστεί σε 0,3% στην περίπτωση της ΕΤΕ, σε 6,5% ανέρχονταν στην Πειραιώς και σε 4,5% στην Alpha. 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν νωρίτερα τη βουτιά στα warrants στο... κενό ενημέρωσης για το τι μέλλει γενέσθαι με τα δικαιώματα, ειδικότερα των δύο τραπεζών που βγαίνουν στην επίθεση με άμεσες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσής τους. Η Πειραιώς πάντως διευκρίνισε ότι δεν μεταβάλλονται οι όροι τους.

Σημαντικές λόγω της επικείμενης ΑΜΚ οι απώλειες και στις μετοχές όσων τραπεζών δηλώνουν πως θα καταφύγουν σε αυτήν τη διαδικασία, σε αντίθεση με την Εθνική που υποχωρεί... μόλις 0,89% στα 3,35 ευρώ.

Η Eurobank προχωρά στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σε συνεργασία με το ΤΧΣ. Το Δ.Σ. της Eurobank έχει ως άμεσο στόχο την πλήρη κάλυψη των βασικών κεφαλαιακών αναγκών, δηλαδή 2,945 δισ. ευρώ.

Αναμφίβολα το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης διεξήχθη υπό συνθήκες σοκ για τις τράπεζες, ειδικότερα για μικρότερους μετόχους που φέρεται να ήταν οι πρώτοι που ξεπούλησαν τα χαρτιά τους. Τουλάχιστον αυτή η εντύπωση δημιουργείται με βάση τις εντολές που δίνονταν ανά κομμάτια σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank στα πρώτα 20΄-25΄.

Από την αρχή της συνεδρίασης κυρίως η μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν αυτή που επιχειρήθηκε να λειτουργήσει εξισορροπητικά, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, στη μεγάλη πίεση της αρχής. Στα 11,95-12,33 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ σε... εφεδρεία βρίσκονται ο ΟΤΕ (12,52-12,70 ευρώ) και η ΔΕΗ (11,65-11,74 ευρώ).

Οριακές οι απώλειες για τον Τιτάνα, κρατά τα 6,90 ευρώ ο Μυτιληναίος, κατά 0,11% υποχωρεί η 3Ε, ενώ η Eurobank Properties και η Intralot αντιδρούν.

Από τεχνική πλευρά το ενδιαφέρον είναι πως στη βίαιη διόρθωση στην αρχή ο μεν Γενικός Δείκτης δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 1.295 μονάδων, κυρίως όμως ο 25άρη δεν έχασε τις 418 μονάδες, όπως αναφέραμε στο αρχικό σχόλιό μας.

Αυξημένη μεταβλητότητα, συναλλαγές περισσότερες των 35 εκατ. ευρώ στις 11.05, με πρώτη παρατήρηση για τον τραπεζικό κλάδο η διαφαινόμενη αλλαγή χεριών σε μετοχές και warrants.

Σταδιακά μετά τις 11.00-11.05 σε θετικό έδαφος πέρασε και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ ο ΟΤΕ αντέδρασε έως τα 12,65 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μεν Γ.Δ. να μαζευτεί προς τις 1.304 μονάδες, ο δε FT 25 προς τις 421,5.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v