Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμη εβδομάδα για τράπεζες

Με τις τράπεζες στο επίκεντρο ξεκινά από τα «υψηλά» του το Χ.Α. έναν άκρως ενδιαφέροντα κύκλο 5 συνεδριάσεων. Κλειδί ο Τραπεζικός Δείκτης (σημείο στήριξης οι 185-182 μονάδες) και η δυνατότητα μετοχών όπως των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ να συνεχίσουν ακόμη ψηλότερα.

Μία ενδιαφέρουσα, εξόχως ενδιαφέρουσα, εβδομάδα ξεκινά, με την αγορά στα «νέα υψηλά» της και τις εξελίξεις να τρέχουν σε όλα τα μέτωπα. Θετικό ή αρνητικό θα αποτυπωθεί σύντομα, σήμερα-  αύριο, καθώς τα «ισχυρά χέρια» που πήγαν την αγορά κόντρα στη... λογική, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, έχουν βλέψεις για υψηλότερα.

Στις 1.341,24 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 433,24 ο FT 25, στα 204 εκατ. ευρώ η συνολική αξία των συναλλαγών στη συνεδρίαση της 7ης/3 με 128,9 εκατ. τεμάχια. Μεγάλος αριθμός κομματιών που άλλαξε χέρια (σημαντικότατος σε τραπεζικούς τίτλους και warrants), που προοιωνίζεται άμεσα νέα προσπάθεια των αγοραστών να τραβήξουν την αγορά πάνω από τις 1.350 μονάδες.

Απόλυτα δικαιολογημένες οι μάχες πωλητών-αγοραστών τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε όρια μεσοπρόθεσμης αναστροφής. Πρακτικά, μια που το ενδιαφέρον έχει κορυφωθεί στις τράπεζες, εάν ο κλαδικός δείκτης υπερβεί πειστικά τις 212 μονάδες, τότε ο κλάδος επανέρχεται σε ανοδικό κανάλι, με τον χρηματιστηριακό δείκτη να αποτυπώνει την ολοκλήρωση ενός μεσοπρόθεσμου κύκλου αρνητικών εξελίξεων και δυσπραγίας.

Εάν ο Τραπεζικός Δείκτης διασπάσει πειστικά τις 212 μονάδες σύντομα -και ενώ οι τρεις συστημικοί όμιλοι προαναγγέλλουν αυξήσεις κεφαλαίου... μαμούθ-, αυτό θα σημαίνει πως το «έξυπνο χρήμα» προεξοφλεί και ποντάρει ανοδικά. Θα σημαίνει ότι τα «ισχυρά χέρια» (κυρίως αμερικανικά), εκτός από την πρόθεσή τους να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των 5-5,5 δισ. ευρώ που θα ζητήσουν η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank, θα βλέπουν μακρύτερα. Πού; Μέχρι την έκδοση μιας πιλοτικής σειράς 5ετούς ομολόγου (για 2-3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο χαμηλότερο του 5,95%) - θα δείξει.

Στο πρώτο βήμα της απεξάρτησης αναφερόταν ο Dr Money (στις 7/3), ενώ και η «βιασύνη» του ΣΥΡΙΖΑ να... κατηγορήσει πως οι οίκοι θα βάλουν πλάτη σε Σαμαρά, Βενιζέλο ενισχύει τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς για τα επόμενα... πονταρίσματα. Θα βγουν, θα κερδηθούν, δύσκολο να απαντηθεί 100%, ωστόσο στη φάση πόου είναι η αγορά πολλοί είναι αυτοί που διατίθενται να το ρισκάρουν.

Προσκλητήριο για μακροπρόθεσμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τοποθετήσεις θεωρεί ο Χρ. Κίτσιος τις επικείμενες ΑΜΚ, με την Πειραιώς να έχει ελαφρύ προβάδισμα, εάν θεωρήσουμε πως αμέσως μετά τη Γ.Σ. της (28ης/3) θα δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία. Στο 1,93 ευρώ η τιμή της μετοχής της Πειραιώς, ζητούμενη προφανώς η τιμή της ΑΜΚ, όπως και στην Alpha Bank (0,697 ευρώ) και στη Eurobank (0,405 ευρώ).

Στα 3,46 ευρώ η Εθνική, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στις κινήσεις (και) του ομίλου ΕΤΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «...το ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της Εθνικής είναι η Finansbank. Η διοίκηση δεν θέλει επουδενί να την πουλήσει στο σύνολό της. "Είχαμε πει ότι θα πουλήσουμε το 40% σε δύο δόσεις. Εξετάζεται σοβαρά η πώληση του 40% άπαξ, ενώ δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο το ποσοστό πώλησης να ανέλθει στο 49%", αναφέρει πηγή της τράπεζας».

Τεχνικά, για τον κλαδικό δείκτη (στη συνέχεια θα ανεβάσουμε σχετικό διάγραμμα) κρίσιμες θεωρούνται οι στηρίξεις στις 185-182-176 μονάδες, διαδοχικά και στην περίπτωση όπου δοκιμαστούν οι εν λόγω περιοχές. Όμως το στοίχημα θα κερδηθεί (ή θα χαθεί) εάν στη συνέχεια -μετά την επιβεβαίωση των στηρίξεων- στοχοθετηθούν οι 212 μονάδες, που είναι το σημείο αναφοράς και αλλαγής τάσης.

Με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,24% (από πολύ μεγαλύτερες απώλειες με χαμηλό τις 181,79 μονάδες στις 7/3) στις 190,18 μονάδες πολλά θα εξαρτηθούν και από την Εθνική και την... τύχη των warrants.

Οι 434 μονάδες είναι η βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον δείκτη, το εμπόδιο προς τις 445-450 μονάδες που όπως φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να δοκιμάσει και με τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών) και τη συνδρομή τίτλων του 25άρη, με ξεκάθαρη ανοδική φορά.

Πολλές συναλλαγές με ισχυρή άνοδο για τους τίτλους των Τιτάν, Jumbo, ΕΧΑΕ, Motor Oil, FFG, ΕΥΔΑΠ που παραπέμπουν σε «αλλαγή θέσεων» στα «υψηλά». Συνήθως αυτές οι «αλλαγές» επιχειρούνται όταν το «έξυπνο χρήμα» εκτιμά, έχει την πληροφόρηση, πως θα μπορέσει να πουλήσει σε καλύτερες τιμές.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v