Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα που στέλνει το Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στις τράπεζες και η… αυτονόμηση. Γιατί η αγορά κινήθηκε ανοδικά κόντρα στην ειδησιογραφία. Τα πονταρίσματα στο σενάριο ανάκαμψης και η «ανοσία» στις εμπλοκές με την τρόικα. Ο ρόλος των ξένων, η εκτόξευση του όγκου συναλλαγών και η διάχυση του ενδιαφέροντος.

Ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα των ξένων οίκων αναδεικνύεται το «ελληνικό εγχείρημα». Τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χρηματιστήριο αλλά και στις αγορές χωρών του Νότου, όπου συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των spreads, ενισχύουν την εκτίμηση, πως σε αυτή την φάση οι παίκτες είναι «long». Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως τα... συμβόλαια αγοράς έχουν ορίζοντα τις εκλογές του Μαΐου.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης αποδίδει ήδη 15,36% από την αρχή του έτους και τα «ισχυρά χέρια» συνεχίζουν να τοποθετούνται. Στις 1.341,24 μονάδες βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης, στις 433,24 ο FTSE, με τον FT Mid στις 1.255,43 μονάδες.

Βέβαια στο επίκεντρο την εβδομάδα που πέρασε βρέθηκαν δικαιωματικά οι τράπεζες. Ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται στις 190 μονάδες (άνοδος μόνο 5,73% φέτος) με τους μεγάλους ομίλους να επισπεύδουν την διαδικασία επανιδιωτικοποίησης.

Οπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων η άρση της μέχρι τώρα επιφυλακτικότητας ενόψει των stress tests και η στάση της ΤτΕ απέναντι στην αντίδραση του ΔΝΤ κατά κάποιο τρόπο «απελευθερώνει» τον κλάδο. Κάτι, που θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά ακόμη και εάν, λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που ανακοίνωσαν οι Alpha Bank και η Πειραιώς, η ταλαιπωρία συνεχιστεί για λίγο.

H αγορά δεν έδειξε να φοβάται, ούτε τα stress test, ούτε και το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η κυβέρνηση πηγαίνει στο Eurogroup της Δευτέρας χωρίς την συμφωνία, αλλά στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες αντιδρούν σε «νέα υψηλά».

Χωρίς συμφωνία και με τις τράπεζες να ανακοινώνουν αυξήσεις κεφαλαίου η κατάκτηση νέων κορυφών καταδεικνύει τον ενεργό ρόλο των λεγόμενων «ισχυρών χεριών», το ξεκάθαρο του «στοιχήματος» και την διάθεση «ξένων κεφαλαίων» να ποντάρουν στο «ελληνικό στοίχημα» (*). 

Οπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές το ΧΑ είναι μία από τις «αναδυόμενες» αγορές όπου το «έξυπνο χρήμα» ποντάρει και δεν αποσύρεται.

Το ΧΑ μπορεί να είναι μία αγορά αυξημένου πολιτικού ρίσκου -εν όψει εκλογών του Μαΐου- την ίδια στιγμή όμως η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, και οι επενδυτές προσβλέπουν σε καλά νέα και αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης ήδη από αυτό τον μήνα, ενώ η κυβέρνηση «παλεύει» την προοπτική να βγει στις αγορές ακόμα και πριν τις εκλογές.

Ενδεικτική η νέα υποχώρηση του spread του 10ετούς, η εγγυημένη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank αλλά και η στήριξη που παράσχουν μεγάλοι ξένοι οίκοι στην Πειραιώς. Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr σημειώνεται, πως η κυβέρνηση βλέπει προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές. 

Το σημαντικό είναι, πως οι τράπεζες βγαίνουν μπροστά, ενώ όπως προκύπτει από τις κινήσεις τους φαίνεται πως έχουν εξασφαλισμένα κεφάλαια. Εάν υποθέσουμε, πως από τα 6,4 τα 4-5 δισ. ευρώ θα εισφέρει το λεγόμενο «ξένο κεφάλαιο» (όπως και αν εμφανίζεται αυτό) τότε η επανιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών επισπεύδεται, με τη συμμετοχή πλέον να φτάνει μέχρι το 30-40% του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα στο παιχνίδι.

Θυμίζουμε, πως ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε εκδήλωση του ΣΕΒ (14/1) υπεραμυνόταν της επίσπευσης της διαδικασίας αυτής υποστηρίζοντας πως υπάρχει ζωηρό ξένο ενδιαφέρον.

Τι έδειξε το ταμπλό

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της Πειραιώς από τα αρχικά χαμηλά του 1,82 ευρώ αντέδρασε μέχρι τα 1,97 για να κλείσει στα 1,93 ευρώ με λογικές απώλειες 3,02%. Ανάλογη κίνηση και για την Alpha Bank: από τα 0,667 στα 0,698 ευρώ. Αντιθέτως η μετοχή της Εθνικής, με τη διοίκηση της να δηλώνει πως δεν θα πάει σε αύξηση, ενισχύθηκε στα 3,46 ευρώ (2,37%).

Σημειώναμε από τα προ-συνεδριακά σχόλια μας (7/3), πως στη συνεδρίαση της Πέμπτης φάνηκε πως μετοχές υγιών, μαζεμένων αλλά και καινοτόμων εταιρειών θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους, ασχέτως των ενεργειών της διοίκησης της Εθνικής ή του αν θα πετύχει η ΑΜΚ της Eurobank ή της τύχης της Attica Bank. Αναμφίβολα οι εξελίξεις στις τράπεζες επηρεάζουν ευρύτερα την αγορά, παρ' όλα αυτά ένα σημαντικό και ικανό μέρος της έχει πλέον αυτονομηθεί επαρκώς.

Η πίεση ήταν μεγαλύτερη στα warrants όπου επικράτησε αρχικά σύγχυση με αποτέλεσμα να δεχθούν ισχυρές πιέσεις το πρωί της Παρασκευής. Περί τα 20,9 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια σε τιμές μέχρι τα 0,60 ευρώ στα warrants της Πειραιώς (έκλεισε στα 0,86), άλλα 16,4 εκατ. ευρώ στης Alpha Bank μέχρι τα 1,22 ευρώ (κλείσιμο 1,47 ευρώ) κάτι που σημαίνει πως απορροφήθηκε υπερβάλλουσα προσφορά. Πιθανότατα οι πιέσεις θα έχουν συνέχεια, με την Πειραιώς να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στα warrants.

Νέα υψηλά

Στο μη τραπεζικό κομμάτι της αγοράς τα «ισχυρά χέρια» έκαναν έντονη την παρουσία τους με ενδεικτική την αντίδραση της ΤΙΤΑΝ (στα 24,50 ευρώ +7,08%), της ΕΧΑΕ (στα 8,90 ευρώ +4,09%), της Jumbo (13,50 +3,45%), της Folli Follie Group (26,58 + 3,63%). 

Είναι ενδεικτικό πως σε 10 μετοχές του FTSE οι συναλλαγές ξεπέρασαν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. ΤΙΤΑΝ, FFG, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, MIG, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛ.ΠΕ, Ελλάκτωρ έκαναν συνολικά 25,5-30 εκατ. ευρώ. Και στις τρεις μετοχές οδηγούς ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ άλλα 43,9 εκατ. ευρώ (!).

Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση «αλλαγής θέσεων» στα υψηλά σε ανοδική αγορά, που αφήνει πίσω της εκκρεμότητες (stress tests), «αφομοιώνει» αρνητικές ειδήσεις (μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα) σημείωνε ισχυρός παίκτης, ο οποίος διατηρεί την long θέση του στα ΣΜΕ FTSE πέραν των 450 μονάδων.

Εξίσου ενδιαφέρουσα η επιβεβαίωση πως η αγορά «μπορεί» ασχέτως της ταλαιπωρίας των τραπεζών. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έδειξαν και την Παρασκευή και μάλιστα από τα δύσκολα της αρχής πως είναι και θα παραμείνουν πρωταγωνιστές και πολύ ψηλά στην προτίμηση των ξένων. Ακολούθησαν βεβαίως οι συνήθεις... ύποπτοι σηματωροί από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Σκεφτείτε σε μία ημέρα, που ξεκίνησε με «ξεπούλημα» σε warrants και τραπεζικές μετοχές σταδιακά ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σημείωσαν «νέα υψηλά» ακολούθησαν Motor Oil, TITAN, ΕΧΑΕ, Jumbo, Frigoglass, ενώ πλησίασαν ΓΕΚ/Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intralot κ.α. Αποτέλεσμα οι «νέες κορυφές» για τον Γενικό Δείκτη στις 1.345,90 μον. και οι 434,61 για τον FTSE.

Επόμενος στόχος οι 1.370 μονάδες εκτιμούσε (στις 7/3) ο Γιώργος Α. Σαββάκης θεωρώντας δείγμα φρεσκάδας την αύξηση των συναλλαγών στα 100 εκατ. ευρώ. Στα 204 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, θα επικαιροποιούσα τα στοιχεία του φίλου Γιώργου προσθέτοντας ότι η αυξημένη μεταβλητότητα και η επαναφορά της «μόχλευσης» συνήθως λειτουργούν υπέρ μίας αγοράς.

Τα μεσαία

Ενθαρρυντικό το γεγονός, πως για ακόμη έναν κύκλο το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχύθηκε σε αρκετές μετοχές μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Ανοδικό σερί 7 στις 7 κάνει για παράδειγμα η μετοχή της ΕΛΒΑΛ φτάνοντας μέχρι τα 2,11 ευρώ, σε υψηλά 5,5 και πλέον ετών αναρριχάται η μετοχή του Σαράντη καθώς κλείνει στα 7,4 ευρώ. Περιπτώσεις ενδεικτικές του κλίματος, που έχει διαμορφωθεί, του ρόλου που -εμφανώς- διαδραματίζουν τα «ισχυρά χέρια» καθώς τα στοιχήματα τους (μέχρι τις εκλογές) είναι ξεκάθαρα long για την Ελλάδα και τον ευρώ- Νότο. Ενδεικτικός ο δανεισμός της Μαδρίτης (5 δισ. ευρώ με επιτόκιο μακράν προ κρίσης...).

Τεχνικά η επιβεβαίωση της στήριξης των 418 μονάδων (για τον FTSE) βασική προϋπόθεση, που είχαμε θέσει από το προσυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής μας δίνει μία σχετική άνεση και για την επόμενη εβδομάδα. Το κλείσιμο του δείκτη πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας μας δείχνει τον επόμενο στόχο, πάνω από τις 450 μονάδες.

(*) την Τρίτη το πρωί 4/3 πολυμελής αντιπροσωπεία της Bank of America με τον επικεφαλής για τις διεθνείς αγορές και την επενδυτική τραπεζική Thomas Montag συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Ο Τ. Montag εξέφρασε την πρόθεση της BofA να στηρίξει την κυβέρνηση τόσο στην προσπάθεια εξόδου της στις αγορές όσο στην προσέλκυση επενδυτών στην ελληνική αγορά. Στις 7/3 η BofA δημοσιοποίησε την έκθεση-ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests.

Αμφιβάλλει κάποιος, πως και η BofA θα ήταν λογικά μεταξύ των «ισχυρών χεριών» στην... θυελλώδη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.341,24 μονάδες με άνοδο 2,35%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε κατά 2,39% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε ανοδικά 0,58%.

Εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Ταξίδια- Αναψυχή (10,12%), Ακίνητης Περιουσίας (7,59%), Υγεία (7,45%), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (6,02%) και Πετρέλαιο- Αέριο (5,99%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-4,68%), Μέσα Ενημέρωσης (-3,75%) και Ασφάλειες (-2,65%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Medicon (70,66%), Μαίλλης (55,42%), Ελινόιλ (30%), Σίδμα (23,21%), Τηλέτυπος (20%), Περσεύς (19,23%), Spider (17,65%), Σιδενόρ (17,39%), Axon (16,13%) και Ακρίτας (14,58%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΕΛΙΧΘ (-29,87%), Ίλυδα (-28,28%), Attica Bank (-25,89%), Pasal (-24,32%), Κρέκα (-19,02%), Eurobank (-19%), Φιερατέξ (-18,57%) ΝΕΛ (-18,06%), Χαιδεμένος (-17,52%) και Κορδελλου (-15,93%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v