Στάση για «ανάσες» στο Χρηματιστήριο

Ήπιες απώλειες στο XA με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Κέρδη για την Εθνική. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η μετοχή της "νέας" Coca Cola. Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε επιμέρους τίτλους.

Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ επιδείνωσε σημαντικότατα την τεχνική της εικόνα η "νέα" ΕΕΕ, καθώς ο τίτλος υποχώρησε χαμηλότερα από την τεχνική στήριξη των 18,24 ευρώ, αλλά και από το ψυχολογικό όριο των 18,00 ευρώ, κλείνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό (!) Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 17,14 ευρώ.

Από την άλλη, τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Τραπεζικός δείκτης, παρά την μάλλον "φιλότιμη" προσπάθεια της Εθνικής (+5,78%) που κινήθηκε με θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 3,74 ευρώ (+8,09%).

Σε απόλυτα βραχυχρόνιο διάγραμμα, ο τίτλος έδωσε αγοραστικό σήμα και δεν αποκλείεται να δώσει την "μάχη" του με την ισχυρή ζώνη των 3,80 - 3,95 ευρώ.

Περίπου η ίδια εικόνα με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, επικράτησε και στα Τραπεζικά warrants, καθώς οι επικείμενες ΑΜΚ για Πειραιώς και Alpha Bank φαίνεται να δημιουργούν εικόνα δύο ταχυτήτων και τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής να "ευνοείται" από την ανακοίνωση της Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Έτσι το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,06 ευρώ με κέρδη 1,92% και συναλλαγές 2017385 τεμ. Αντίθετα ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,33 ευρώ (-5%) με συναλλαγές 10299353 τεμ. και αυτός της Πειραιώς στα 0,8270 ευρώ (-3,84%) έχοντας διακινήσει 3882085 τεμ.

Ο τζίρος, σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν της Παρασκευής περιορίστηκε στα 137,5 εκατ. ευρώ, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο όγδοος συνεχόμενος υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Μία ακόμα συνεδρίαση εντυπωσιακής επίδειξης συγκεντρωτισμού, καθώς μόλις επτά τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Alpha Bank, απέσπασαν το 73,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά την εβδομάδα που πέρασε κατάφερε να κάνει και νέα υψηλά κλεισίματα σε δείκτες και αρκετές μετοχές, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον το "stop" μας ανεβαίνει στο 413, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ημερήσιο γράφημα, ενώ η τάση είναι κυρίαρχη και καθημερινά έχουμε κάποιους νέους τίτλους που κάνουν νέα υψηλά.

Η ανοδική τάση είναι θεαματική με επόμενο στόχο την περιοχή του 450 και 1385 αντίστοιχα, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη ενώ οι τίτλοι έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις τεχνικά.

Από την άλλη, είδαμε τι κεφάλαια χρειάζεται ο Τραπεζικός κλάδος ενώ το καινούργιο δεδομένο είναι πως οι δύο μεγάλες συστημικές Τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς αποφάσισαν να κάνουν νέα ΑΜΚ, κάτι που θα τις κάνει "περισσότερο ιδιωτικές" από την μία, ενώ από την άλλη θα επιστρέψουν πίσω τα χρήματα στο Κράτος από την βοήθεια του 2009 και προ της κρίσης χρέους, διαγράφοντας τις προνομιούχες μετοχές, με την διαφορά ότι πιθανότατα το Κράτος δεν ξέρουμε αν θα πληρωθεί το υποτιθέμενο ετήσιο επιτόκιο του 10%.

Αυτό, στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έχει την σημασία του, από την στιγμή που υπάρχουν "ζεστοί" ξένοι επενδυτές στον κλάδο, μιας και το ποσό αυτό είναι ικανό να κλείσει ουσιαστικά και το δημοσιονομικό κενό του ίδιου του Κράτους, καθώς το ποσό από τις ΑΜΚ θα πάει κατευθείαν στο ταμείο του.

Αυτό από μόνο του, ως νέο, είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τις διαπραγματεύσεις όσο και για την εικόνα της οικονομίας, ενώ αν το Φθινόπωρο προχωρήσουμε και σε μία σοβαρή ελάφρυνση χρέους τότε τα πράγματα θα γίνουν σημαντικά καλύτερα. Αυτά βλέπουν οι ξένοι και αγοράζουν "δίχως αύριο" Ελληνικές μετοχές και Ελληνικά ομόλογα.

Η διαφορά είναι πως αυτοί βλέπουν λίγο πιο μπροστά, σε σχέση με τους Έλληνες επενδυτές και σε σχέση με την πραγματική οικονομία στην παρούσα φάση.

Σε λίγα χρόνια πραγματικά θα αναρωτιόμαστε τι κάναμε την εποχή της κρίσης και πως είναι δυνατόν να κοιτάμε τόσο βραχυπρόθεσμα στον χρόνο όταν θα μπορούσαμε να βγάλουμε τεράστιες αποδόσεις από την ίδια την Αγορά.
Όλο το παιχνίδι παίζεται από Αμερικάνικα κεφάλαια τα οποία ξέρουν και ακολουθούν το Αμερικάνικο δοκιμασμένο μοντέλο, που μέχρι τώρα τουλάχιστον φάνηκε να αποδίδει.

Σε μία "bull" Αγορά δεν χρειάζεται βιασύνη, τουλάχιστον στις πωλήσεις, ενώ ένα σχέδιο στην διαχείριση μίας θέσης είναι καλύτερη στρατηγική μέχρις ότου ένα διάγραμμα γυρίσει πτωτικό.

Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην Αγορά με τον μεγάλο μας στόχο στην περιοχή του 1385-1500.

Όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ανεξάρτητα από τις όποιες αναταράξεις και με όποιες αφορμές.

Τα ξένα κεφάλαια συνεχίζουν και εισρέουν στο σύστημα, με αποτέλεσμα η Αγορά να έχει αποκτήσει σημαντική τάση, ενώ ακόμα δεν έχει μπει σε υπέρ αγορασμένη, τεχνικά, περιοχή.

Μέχρι και τις 23 Απρίλη δεν βλέπουμε κάτι να χαλάει την Αγορά, ενώ το πόσο γρήγορα κινείται μας βάζει σε σκέψεις μιας και ο στόχος έτους μπορεί να πιαστεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

"Το 'sentiment' ανάμεσα σε πραγματική οικονομία και Χρηματιστήριο δεν πρέπει να μας παρασέρνει στις κινήσεις μας, μιας και είναι δεδομένο πως θα έρθει η περίοδος εκείνη που αρκετοί επενδυτές θα πειστούν για την Αγορά κάτι που εκεί χρειάζεται προσοχή. Ακόμα φαίνεται πως αυτό δεν έχει συμβεί" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "κόκκινο" δείχνει να επικρατεί στην συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων διεθνών Αγορών, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα κατά κύριο λόγο και από την Ιαπωνία κατά δεύτερο, δείχνουν να επιβαρύνουν το κλίμα.

Ξεκινώντας από τους Ασιατικούς δείκτες, ασφαλώς και ξεχώρισαν το -1,01% του Nikkei, το -1,75% του Hang Seng και το -2,86% της Sanghai, μετά τα στοιχεία για το Κινεζικό εξωτερικό εμπόριο. Από την άλλη, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σε ετήσια βάση, ενώ η επίσημη εκτίμηση ήταν στο 1%. 

Εν τω μεταξύ και η Societe Generale εκτιμά ότι το JPY πρόκειται να υποχωρήσει σημαντικά το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον οίκο και όσον αφορά την ισοτιμία USD/JPY εκτιμάται ότι μια διάσπαση πάνω από το 102,85 θα οδηγούσε σε άνοδο, με το στόχο στο 105,60. Η σημαντικότερη αντίσταση για το ζεύγος βρίσκεται στο 103,67.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωζώνη βρίσκεται στα μαύρα της τα χάλια". Έτσι αρχίζει πολυσέλιδο αφιέρωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον της Ευρωζώνης, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: O πρώτος είναι να μετεξελιχθεί η Ευρωζώνη γρήγορα σε Ομοσπονδιακό Κράτος με νόμισμα το ευρώ. Ο δεύτερος είναι να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χωρίς το ευρώ.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς το πώς ορίζονται τα προβληματικά δάνεια, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις στην ανακοίνωση που θα εκδώσει αύριο Τρίτη η ΕΚΤ για το πώς θα τεστάρει τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων Τραπεζών της Ευρωζώνης, δήλωσαν πηγές στο Reuters. 

Με ελεγχόμενες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τον S&P 500, να υποχωρεί ελαφρώς από ένα ακόμα ιστορικό υψηλό που σημείωσε στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Σημειώνεται ότι λόγω αλλαγής ώρας στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση λήγει από σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι τα χρέη του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν τα 100 τρισ. δολάρια περί τα μέσα του 2013, κυρίως λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων από Κράτη και Επιχειρήσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). 

Την ίδια στιγμή η τρόικα εμφανίζεται σύμφωνα με το Bloomberg αντίθετη στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις Αγορές χρέους το 2014, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας, πιέζοντας για ένα νέο δάνειο που θα δεσμεύει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι συντηρητικές προβλέψεις που χρησιμοποιήθηκαν στα "stress tests" των Ελληνικών Τραπεζών από την ΤτΕ παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο από τη Moody's, όσο και από την JP Morgan.

Με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 4,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής αλλά και σύσταση "hold" για τον τίτλο της Alpha Bank με τιμή - στόχο τα 0,7 ευρώ ξεκινά εκ νέου κάλυψη για τις δυο μετοχές η Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι οι τιμές-στόχοι αντανακλούν την υπόθεση ότι το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να καταστούν εν καιρώ εξυπηρετούμενα.

Εν τω μεταξύ, άγονος κηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας (η οποία βρίσκεται σε Ειδική Εκκαθάριση) στην ΕΒΖ.

Η συνεδρίαση

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο, αλλά γρήγορα πέρασε στο "πράσινο" φθάνοντας μέχρι τις 1358,56 μονάδες.

Στις 13.37 είχαν μηδενίσει τα αρχικά κέρδη, λόγω των πιέσεων σε ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΕΕ, ενώ πιέσεις εμφανιζόντουσαν και στον τίτλο του ΟΠΑΠ. Ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1336,15 μονάδες (-0,38%) ενώ ακολούθησε αδύναμη προσπάθεια νέας ανοδικής αντίδρασης. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1340,39 μονάδες (-0,06%) και τελικά έκλεισε στις 1338,68 με απώλειες 0,19%.

Η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι το επόμενο ζητούμενο για την Αγορά είναι οι τιμές στις οποίες θα γίνουν οι επόμενες ΑΜΚ.

Στις 21/3 αναμένεται η επίσημη απόφαση της Standard and Poor΄ς για την αναβάθμιση, ή όχι, της Ελληνικής οικονομίας, ενώ την ίδια μέρα θα ολοκληρωθεί το rebalancing στον δείκτη FTSE Europe, με είσοδο των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Επίσης, μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για δοκιμαστική έξοδο της Χώρας στις Αγορές, κίνηση καθαρά για την δημιουργία εντυπώσεων, με έκδοση 5ετούς ομολόγου και πιθανό ανάδοχο την JP Morgan.

Ξεκινώντας την αναφορά από τους τίτλους του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ και EurobankProperties. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo, Frigoglass, Folli FollieGroup.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Eurobank Properties.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, ένα ακόμα ιστορικό υψηλό πρόσθεσε ο τίτλος της Jumbo, με την επόμενη αντίσταση να προσδιορίζεται στα 14,50 ευρώ.

Νέα υψηλά 66 μηνών για τον Μυτιληναίο με την επόμενη τεχνική αντίσταση στα 7,22 ευρώ και νέα υψηλά 67 μηνών για την μετοχή της Folli Follie Group, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική τεχνική αντίσταση.

Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντική η κινητικότητα σε Eurobank και Αττικής, όπως και σε Ικτίνο, Νηρέα, Κρι Κρι.
Νέο υψηλό 79 μηνών για την Αεροπορία Αιγαίου, αν και υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 7,10 ευρώ, ενώ ο ΟΛΘ "καλείται να αντιμετωπίσει" εκ νέου τιμές υψηλότερες από το ψυχολογικό όριο των 25,00 ευρώ.

Προσπάθησε να αντιδράσει, με "ανοιχτές" εντολές αγορών και μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Μουζάκης, επέστρεψε προς διαπραγμάτευση με ελεύθερο όριο διακύμανσης η Καθημερινή, ενώ σημαντικά κέρδη με λίγες συναλλαγές σημείωσαν οι Μύλοι Κεπενού, μετά από την είδηση σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2013, πρόσθετου μερίσματος από τα κέρδη του 2012 και επιστροφή κεφαλαίου. Συνολικά η εισηγμένη Αλευροβιομηχανία πρόκειται να διανείμει στους μετόχους της 3,102 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΔ.

--ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση, με κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοσημείωτη υποχώρηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.767 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.214 - 3.517 για τον Μάρτιο, 514 για τον Απρίλιο, 2 για τον Μάιο, 181 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 432) κινήθηκε μεταξύ 429 και 438 μονάδων, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,42%, όμως μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount 0,30%.
 
Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (7.100 ΕΧΑΕ, 10.000 ΟΠΑΠ, 20.000 MIG, 100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (814), ΔΕΗ (1.443), Alpha Bank (7.733), Εθνική (3.467), Πειραιώς (5.230), Μυτιληναίο (769), ΟΠΑΠ (457), MIG (1.052), Ελ. Πετρέλαια (356),Intralot (454), ΓΕΚ (600), ΕΧΑΕ (396), Eurobank (507), Ελλάκτωρα (194), Σιδενόρ (193), Jumbo (110), EEE (138), Σωλ. Κορίνθου (200), Frigoglass (170).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρή υπήρξε η συμμετοχή στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου άλλαξαν χέρια συνολικά 652 δικαιώματα (541 calls και 111 puts), με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να παραμένει αμετάβλητη (34%).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.406.801 τεμ.), Εθνική (1.770.866 τεμ.), Πειραιώς (1.653.603 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v