Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά στο φίνις το Γενικός Δείκτης

Επιταχύνει στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινούμενος στις 1.350, ενώ ο FT 25 στις 435 μονάδες. Κέρδη 7% για την Εθνική. Με αυξημένες συναλλαγές ενισχύονται ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Σε νέα υψηλά σκαρφαλώνουν Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μετά από μια συνεδρίαση στην οποία οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής, το ΧΑ επιχειρεί να κινηθεί εκ νέου ανοδικά στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης. Οι συναλλαγές ενισχύονται και αυτές και διαμορφώνονται στα 89 εκατ. ευρώ στις 16:00.

Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική και Πειραιώς (πάνω από 30 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντικός όγκος έχει γίνει σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Το ενθαρρυντικό είναι πως περισσότερα από 13,3 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στις μετοχές της Εθνικής, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, δηλαδή των τριών τίτλων που με τη θετική απόδοσή τους διατηρούν τον 25άρη σε ανοδική τροχιά.

Για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συνεχίζεται το ανοδικό momentum που έχουν από την αρχή του χρόνου και έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα. Το πιθανότερο είναι πως σύντομα οι μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ θα επιχειρηθεί να κινηθούν προς τα υψηλά τους που σημειώθηκαν εχθές. Στα 12,85 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 12,70 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Αλλά και η μετοχή του ΟΤΕ, που υποχωρεί κατά 0,39% στα 12,80 ευρώ, αποτελεί εχέγγυο για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Πρακτικά όσο οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ διατηρούνται σε ανοδική φορά, τόσο ο Γ.Δ. κερδίζει πόντους πάνω από τις 1.300 και ο FT 25 πάνω από τις 420-425 μονάδες.

Σε νέα υψηλά, στα 14,15 ευρώ, αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της Jumbo, παρότι σήμερα εισέρχονται προς διαπραγμάτευση οι νέες 5,9 εκατ. μετοχές της εταιρίας. Σχετικό «Σφηνάκι» για τη μετοχή της Jumbo υπάρχει στον Χαμαιλέοντα.

Συνεχίζεται η διατήρηση δυνάμεων στο Μυτιληναίο (7,06-7,24 ευρώ), στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (4-4,07 ευρώ), στην ΕΧΑΕ (9-9,13 ευρώ), στα Ελληνικά Πετρέλαια (7,49-7,61 ευρώ), ενώ συνεχόμενο νέο υψηλό στα 3,91 ευρώ σημειώθηκε νωρίτερα για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντιθέτως, στα 4,52 ευρώ υποχωρεί ελαφρώς η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Απώλειες 0,57% μετρά ο FT Mid, που υποχωρεί προς τις 1.271,22 μονάδες. Κατά 1,83% υποχωρεί στο 0,43 ευρώ η Eurobank, κατά 2,17% στο 0,18 ευρώ η Attica Bank. Χαμηλότερες τιμές με μέτριες συναλλαγές για ΣΙΔΕΝΟΡ, Υγεία, J&P Άβαξ, Σαράντη, Πλαστικά Θράκης.

Αντιθέτως, νέο συνεχόμενο υψηλό στα 10 ευρώ σημειώθηκε νωρίτερα για τη μετοχή της Autohellas, ενώ μέχρι τα 8 ευρώ αντέδρασε ο τίτλος της Aegean.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης θα επιμείνουμε να πιστώνουμε την κινητικότητα τόσο σε συναλλαγές όσο και σε απόδοση των τραπεζικών warrants. Κυρίως της Εθνικής και της Alpha Bank. Προ ολίγου στο ΕΤΕΤΠ είχαν αλλάξει χέρια 2,1 εκατ. ευρώ σε τιμές έως 5,95% υψηλότερα, στο 1,13 ευρώ. Στην Alpha Bank περίπου 4 εκατ. ευρώ έως 3,85% υψηλότερα, στο 1,39 ευρώ. Στην Πειραιώς έχει περάσει 1,1 εκατ. ευρώ σε τιμές έως 1,85% υψηλότερα, μέχρι το 0,845 ευρώ.

Αναφέρουμε στα προηγούμενα σχόλιά μας πως ο ορισμός της τιμής όπου θα οριστεί να γίνει η αύξηση κεφαλαίου για κάθε μία τράπεζα, θα άρει ακόμα μία εκκρεμότητα. Και θα αποτυπώσει πολύ πιο ξεκάθαρα τόσο την τρέχουσα τιμή της κάθε μετοχής, όσο και τα επίπεδα διακύμανσης των warrants.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup η κατάθεση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φέρεται να ορίζεται για την επόμενη εβδομάδα. Εάν ο νόμος όντως κατατεθεί, δίνοντας τη δυνατότητα στη Eurobank να προχωρήσει σε αύξηση με όρους αγοράς, τότε η αγορά θα έχει σαφώς ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για να κινηθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v