Σημάδια «κόπωσης» στο Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στις τράπεζες, ο ΟΤΕ και το ενδιαφέρον των ξένων είναι τα κυριότερα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης. Ζητούμενη η συνεχής επιβεβαίωση των 419 για τον FT 25, ώστε να καταστεί εφικτή η υπέρβαση των 440-450 μονάδων.

Στάση για... ανάσα στο Χρηματιστήριο εχθές με τον Γενικό Δείκτη στις 1.359,81 και τον FT 25 στις 436,39 μονάδες.

Μικρές απώλειες στα πολυετή «υψηλά» της αγοράς, κι ο χρηματιστής Απόστολος Μάνθος σημειώνει πως σε 11 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης πήρε ανοδικά σχεδόν 150 μονάδες (+12%), καταστρατηγώντας στην πορεία τις σημαντικές αντιστάσεις των 1.280, των 1.305 και των 1.340 μονάδων, καταγράφοντας έτσι νέα υψηλά.

Εύλογο είναι στις επόμενες ημέρες ο Δείκτης να παρουσιάσει κόπωση εμπρός από την ισχυρή διαγραμματική περιοχή των 1.360-1.400 μονάδων. Επίπεδα, όπου, εάν διασπαστούν με σημαντικό καταλύτη και με δυναμικό τζίρο συναλλαγών θα ανοίξουν μεσομακροπρόθεσμα την πύλη για το επόμενο πεδίο διακύμανσης, όπου μπορεί να φτάσει έως τις 1.750 μονάδες! Εκτίμηση που αποτυπώνεται και διαγραμματικά, ενισχύεται δε και οικονομικά από τις εξελίξεις.

Όμως το κλειδί της τάσης περνά μέσα από όσα διαδραματίζονται στις τράπεζες και η ανοδική υπέρβαση θα εξαρτηθεί από τις λύσεις που θα προκριθούν.

Στις 194,06 μονάδες με μικρές απώλειες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς διόρθωσε η Εθνική (στα 3,85 ευρώ), η Πειραιώς λιγότερο στο 1,83 ευρώ, αλλά με την Alpha Bank να κάνει τη θετική... έκπληξη, καθώς ενισχύθηκε 3,51% με αυξημένες συναλλαγές 11,6 εκατ. ευρώ προς το 0,708 ευρώ (0,71 ευρώ το υψηλό ημέρας).

Τα τέσσερα κλειδιά των ΑΜΚ των τραπεζών, τον ειδικό ρόλο των warrants και τις διαφορές - ομοιότητες των Πειραιώς και Alpha Bank αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Ενώ ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται ειδικότερα στις εξελίξεις για την αύξηση της Eurobank, που είναι... προπομπός και ζητάει τα περισσότερα κεφάλαια (σχεδόν 3 δισ. ευρώ).

Το σημαντικότερο, όπως σημείωνε έμπειρος παράγων, είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι εκκρεμότητες είναι σε διαδικασία άρσης, τα τρέχοντα «ανοιχτά μέτωπα» σε φάση διευθέτησης. Και αν κρίνουμε από τη συντονισμένη... επίθεση φιλίας των ξένων οίκων -αμερικανικών και γερμανικών κυρίως- το ελληνικό εγχείρημα παραμένει ένα από τα... ζεστά long πονταρίσματα.

Τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, οπότε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ενδέχεται να κρίνουν πολλά. Μέχρι τότε όμως τα «ισχυρά χέρια» μας έχουν δείξει αρκετές φορές πως θέλουν την αγορά υψηλότερα, πως ξεκινώντας από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και φτάνοντας μέχρι σε μετοχές του FT Mid παραμένουν βραχυμεσοπρόθεσμα αγοραστές.

Εξαιρετική εναλλαγή θέσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, συγχρονισμός με διόρθωση εχθές για ΟΠΑΠ (στα 12,34 ευρώ), ΔΕΗ (στα 12,21 ευρώ), αλλά με αντίδραση του ΟΤΕ στα 13,18 ευρώ. Και σκεφτείτε πως τα 13,18 ευρώ είναι για τη μετοχή «νέα υψηλά» μιας μεσομακροπρόθεσμης διαδικασίας αναστροφής, που ξεκίνησε από τα ιστορικά ελάχιστα του 1,09 ευρώ (στις 9 Ιουνίου 2011, εάν δε με απατά η μνήμη μου).

Αναφέρομαι συχνά-πυκνά στην περίπτωση του ΟΤΕ θέλοντας να τονίσω τη σημασία αυτής της αναστροφής από τον πυθμένα προς ανώτερα και πολύ ανώτερα επίπεδα, διαδικασία που κατά πάσα βεβαιότητα ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί, μιλώντας πάντα σε βάθος χρόνου.

Η μετοχή του Οργανισμού είναι ενδεικτική και μόνον, καθώς καθημερινά από τον έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο στον άλλο πληθαίνουν οι μετοχές-εισηγμένες που ακολουθούν αυτό το γύρισμα της αγοράς. Διαδικασία που δεν περιορίζεται στην πλειονότητα των 25 μετοχών του δείκτη ή στις περισσότερες από τις 20 του FT Mid, αλλά εκτείνεται σε μετοχές υγιών εταιριών της μεσαίας - μικρής κατηγορίας. Και όπως φάνηκε σε ορισμένες περιπτώσεις (λ.χ. Μύλοι Κεπενού, Πλαίσιο) μικρομεσαίες συμμαζεμένες και μαζεμένες» με ορθολογική διοίκηση και σχετικές προοπτικές, μπορούν να ακολουθήσουν.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ως μικροεπενδυτής και μικροπαίκτης προσβλέπω στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος όλων αυτών των ΜμΕ που μπορούν να δώσουν ζωντάνια στις χαμηλότερες κατηγορίες, να αναθερμάνουν παλιά και καινούρια επενδυτικά σχήματα, να προσφέρουν συναλλαγές και αντικείμενο εργασίας για τις μικρότερες χρηματιστηριακές, τα παιδιά των desks και των ΑΕΠΕΥ.

Σταδιακά αυτή η πλευρά της αγοράς ζεσταίνεται, φωτίζεται δε καθημερινά όλο και πιο συστηματικά (αλλά με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα) από τις στήλες κυρίως του Χαμαιλέοντα και δευτερευόντως του Εκηβόλου όπως και από άλλες στήλες του euro2day.gr.

Βραχυπρόθεσμα στοίχημά μας παραμένει η χθεσινή εκτίμησή μας πως μέρος των κερδηθέντων από ΟΠΑΠ και ΔΕΗ μετακυλίεται ήδη στον ΟΤΕ, πως η μετοχή του Οργανισμού είναι αυτή που θα πρέπει να τραβήξει τώρα τον 25άρη πάνω από τις κρίσιμες 440 μονάδες. Συνεκτιμώντας πως για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ο FT 25 άγγιξε δύο... κορυφούλες στις 438,03 και στις 439,60 μονάδες και ισάριθμα τοπικά χαμηλά στις 428,09 και στις 433,11 μονάδες.

Με βραχυπρόθεσμο χαμηλό σημείο αναφοράς τις 419,98 μονάδες της Παρασκευής 7/3, που όσο επιβεβαιώνεται ως βραχυστήριξη του 25άρη τόσο περισσότερους πόντους δίνει στο ενδεχόμενο της ανοδικής κίνησης του δείκτη πάνω από τις 440-450 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v