Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η εβδομάδα βάφτηκε... κόκκινη

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πτώσης για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας. Κάτω από 100 εκ. μετά από 11 συνεδριάσεις ο τζίρος. Σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές των EEE και Αττικής. Στο 1,66% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΓΔ, πάνω 1,66% οι τράπεζες.

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως η γενικότερη εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά "αξιοπρεπής", τηρουμένων των αναλογιών, με τις διεθνείς Αγορές.

Σαν κυριότερο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, η αποφυγή επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών, ενώ στα αρνητικά θα μπορούσε να καταχωρηθεί η τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο μία ανάσα από τα χαμηλά ημέρας, το πρώτο σήμα εξόδου που έδωσαν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. και οι περισσότεροι από τους Δεικτοβαρείς τίτλους (αναλυτική παρουσίαση, με τεχνικά σχόλια, θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου), σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα και βέβαια η πολύ κακή τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (38) - πτωτικών (104) μετοχών.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η σημαντική υποχώρηση του τζίρου, με τον τελευταίο μετά από 11 συνεδριάσεις να συρρικνώνεται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/2 (63,2 εκατ.).

Η μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,9 εκατ. από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΚ), ενώ το 59% από τον συνολικό τζίρο αφορούσε συναλλαγές μόλις πέντε τίτλων (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ).

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι η μετοχή της "νέας" ΕΕΕ, αλλά και ο τίτλος της Τρ. Αττικής έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά (!)

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 1,66% (τα πάντα κρίθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά το πρόσημο της εβδομάδας), ενώ πρόσθεσε 1,66% στον Τραπεζικό. Μείωση 15% παρουσίασε η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών και διαμορφώθηκε στα 118 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη φθάνουν στο 13,44% και για τον Τραπεζικό στο 7,46%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

Ο Γερμανικός δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30 έχει πραγματοποιήσει από τις 7 Μαρτίου ισχυρή καθοδική διάσπαση, στις 9400 μονάδες, του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του περασμένου Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε την πορεία του από τις 7655 έως και τα ιστορικά υψηλά στις 9794 μονάδες, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Διαγραμματικά το γεγονός αυτό είναι αρκετά εμβληματικό, καθώς εγείρει συζητήσεις για πιθανή λήξη της υπάρχουσας ανοδικής τάσης και την απαρχή μιας πλαγιοκαθοδικής κυματικής κίνησης, έχοντας πλέον ως στόχο το ύψος του λογαριθμικού καναλιού στις 8780 μονάδες περίπου, με τη ζώνη των 8630 με 8530 μονάδων να παίζει το ρόλο τις πολύ σκληρής περιοχής στήριξης.

Ως αρνητικό στοιχείο λαμβάνουμε και την καθοδική τμήση του απλού κινητού μέσου των 100 ημερών, στις 9200 μονάδες. Η γωνία δε της καθόδου είναι τόσο έντονη, που καλλιεργεί δυνάμεις - εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες - μέσα από τους ταλαντωτές ορμής, μιας βίαιης βραχυχρόνιας αναστροφής τάσης με κίνηση προς τις 9150 με 9200 μονάδες.

Ζητούμενο φυσικά για τους "Bulls" είναι η γρήγορη επάνοδος πάνω από το ψυχολογικό όριο των 9000 μονάδων και η μετέπειτα ανοδική τροχοδρόμησή του προς το κρίσιμο επίπεδο αντίστασης των 9255 με 9320 μονάδων.

Διατήρηση του εν λόγω δείκτη κάτω από τις 9100 με 9000 μονάδες, για τουλάχιστον πέντε συνεδριάσεις, θα ισχυροποιήσει την εναλλαγή της τάσης από ανοδική σε καθοδική, εκτιμά ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Στρατής Πολυχρονέας

Ιδιαίτερη κρίσιμη ημέρα η 16η Μαρτίου για Ελλάδα και Ουκρανία, καθώς στην πρώτη περίπτωση φαίνεται να λήγει η προθεσμία συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση διεξάγεται το παράνομο δημοψήφισμα της Κριμαίας για την απόσχιση από την Ουκρανία και την προσάρτησή της στη Ρωσία, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η σημαντική διαφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και τη τρόικας για τον τρόπο διανομής μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, σχεδόν δύο μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, παραπέμπει σε μια λύση, εφόσον βέβαια αυτή επιτευχθεί, πολιτικής απόφασης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί για μια ακόμα φορά ότι, η κωλυσιεργία της τρόικας και οι συνεχείς διαφωνίες της με την Κυβέρνηση, για τεχνικού τύπου ζητήματα ήσσονος σημασίας, κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την Ελληνική ανάκαμψη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όσον αφορά το παράνομο δημοψήφισμα της Κριμαίας, η Ρωσία για να επιθυμεί τη διενέργειά του φαίνεται να έχει προεξοφλήσει ένα θετικό αποτέλεσμα περιμένοντας από αυτό μια άτυπη νομιμοποίηση. Είναι λογικό λοιπόν να υποθέσει κανείς ότι σε περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας με τη Ρωσία, θα υπάρξει όξυνση της γεωπολιτικής έντασης και νέες πιέσεις στις Αγορές, χωρίς να μπορεί να κανείς να προεξοφλήσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

"Αυτό όμως που μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, είναι οι καθυστερήσεις για την ουσιαστική διευθέτηση του Ελληνικού χρέους και είναι πολύ επικίνδυνες, γιατί ορισμένες φορές απρόοπτες αρνητικές εξελίξεις μπορεί να ματαιώσουν ή/και να αναβάλλουν θετικές προθέσεις ξένων εταιρών που θα είχαν υλοποιηθεί", αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

-Μάνος Χατζηδάκης

Μετά και τα νέα υψηλά 34 μηνών, την περασμένη Τετάρτη, η Αγορά έδειξε μια άκρως φυσιολογική "κόπωση", η οποία με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία βρήκε την κατάλληλη αφορμή και εκτονώθηκε σε διόρθωση, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Χωρίς να υποτιμάται η σημασία των γεωπολιτικών εξελίξεων, το περιεχόμενο νέων της Ελληνικής Αγοράς φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων εξωτερικών καταλυτών, οι οποίοι μπορεί να αναστείλουν την δυναμική των εισροών που συνεχίζονται επί 16 συνεχόμενους μήνες, χωρίς να αλλοιώσουν ωστόσο την οπτική των επενδυτών η οποία καθημερινά κερδίζει σε μέγεθος.

Απόδειξη αυτού της διευρυνόμενου ενδιαφέροντος, εκτός από την σταθεροποίηση στην αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση, είναι η αύξηση του βαθμού κάλυψης των Ελληνικών εταιρειών από ανάλυση τόσο "εντός όσο και εκτός των τειχών".

Η ανάλυση είναι ο δείκτης "marketing" μιας Αγοράς, καθώς η αύξηση στην έντυπη διατύπωση άποψης δημιουργεί μεγαλύτερο πλήθος εν δυνάμει ενδιαφερομένων, προερχόμενων κυρίως από το θεσμικό χώρο.

Είναι ενδεικτικό ότι για τον Τραπεζικό κλάδο υπάρχουν 14 οίκοι που παρακολουθούν επίσημα τα μεγέθη των εταιρειών, όταν πριν από δύο χρόνια ο αριθμός τους είχε περιοριστεί σε λιγότερους από πέντε.

Μια άλλη παράπλευρη θετική ωφέλεια αυτής της εξέλιξης είναι το άνοιγμα σε νέες ιδέες, σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων αλλά θεωρητικά υψηλότερης αξίας που σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό.

Το "παράθυρο ευκαιρίας" που ανοίγεται αφορά τις "καλές" "μεσαίες" εταιρείες του Χρηματιστηρίου, οι οποίες εκτός από την απόδειξη της αντοχής τους σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, έχουν πλέον την δυνατότητα να επανέλθουν στο προσκήνιο και να κεφαλαιοποιήσουν την θετική τους πορεία μέσα από πιο θεσμικές διαδικασίες.

Σταδιακά, εκτιμάται ότι η τάση προς αυτό το πεδίο των εταιρειών θα ενισχυθεί, καθώς πολλές από τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις επόμενων χρήσεων (!)

Τεχνικά η αντίσταση των 1350 μονάδων αν και διασπάστηκε προσωρινά έδειξε ότι θα χρειαστεί περισσότερα νέα, συναλλαγές και συμμετοχή για να κατοχυρωθεί σαν επίπεδο.

Στο όριο των 1360 μονάδων η Αγορά "άκουσε" τις υπερτιμημένες ζώνες των ταλαντωτών και παρά την διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε στην απόδοση μεταξύ των Τραπεζικών και των άλλων Δεικτοβαρών τίτλων, οι πωλητές υπερίσχυσαν επαναφέροντας τον Δείκτη χαμηλότερα, ο οποίος έως και τις 1280 μονάδες δεν μεταβάλλει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ πέριξ των 1300 εκτιμάται ότι τα υπάρξει αντίδραση, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οριοθετώντας το άμεσο πεδίο στήριξης της Αγοράς.

Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα θα έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης, καθώς οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο θα δώσουν περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης.

Επιπλέον ο εξωτερικός παράγοντας ο οποίος έδωσε και το έναυσμα για την διόρθωση μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί ανασταλτικά επιτείνοντας τις διακυμάνσεις.

Μια ενδεχόμενη πίεση προς τα επίπεδα των 1260 – 1280 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., θα αποφόρτιζε σημαντικά την ανοδική εικόνα της Αγοράς και πιθανότατα να αποτελούσε ένα καλό σημείο εισόδου σε χαρτοφυλάκια που έχουν βρεθεί υποεπενδεδυμένα ή βρίσκονται με ρευστότητα μετά την καταγραφή κάποιων γρήγορων κερδών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στο απόλυτο "κόκκινο" ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -3,3% για τον δείκτη Nikkei, το ίδιο χρώμα δείχνει να επικρατεί και στην Ευρώπη, όπου οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνονται σε IBEX 30 (-2,08%) και CAC 40 (-1,21%), ενώ η Wall Street προσπαθεί να "συνέλθει" από τις χθεσινές σημαντικές απώλειες και τους δείκτες να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με έκδηλη την νευρικότητα, με τις εντάσεις στην Ουκρανία και την επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα, να κυριαρχούν σε ειδησεογραφία και ψυχολογία.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο επίπεδο ρεκόρ των $24 δισ. ανήλθαν το 2013 οι εκδόσεις ομολόγων υψηλής απόδοσης από Χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, σημειώνει σε έκθεση της η Moody's, τονίζοντας πως θα παραμείνουν ισχυρές και το 2014.

O διεθνής οίκος επισημαίνει πως οι εταιρείες βρήκαν ανταπόκριση την περασμένη χρονιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και την παροχή ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις πωλήσεις χρέους υψηλής απόδοσης κατέγραψαν οι Ελληνικές εταιρείες, αντλώντας το 2013 το ποσό των $3,6 δισ., δώδεκα φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2012.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,1% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση των Φεβρουάριο, καταγράφοντας πτώση για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,2%.

Επίσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2013 υποχώρησε το Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Ο δείκτης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν έπεσε στις 79,9 μονάδες το Μάρτιο, από 81,6 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 82 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τη διενέργεια δημοπρασίας, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, για την πώληση τρίμηνων εντόκων γραμματίων (λήξεως 20 Ιουνίου 2014), ύψους 1 δισ.ευρώ, ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Στα 14 ευρώ από 12,5 πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η IBG, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση σε "hold" από "buy". 

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 8,1 από 8,8 ευρώ δίνει η IBG σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "hold", καθώς υιοθετεί πιο συντηρητικές προβλέψεις για τα περιθώρια διύλισης, λόγω του αντίξοου λειτουργικού περιβάλλοντος και της αβεβαιότητας για τις προοπτικές. 

Η Merit ΑΧΕΠΕΥ ξεκίνησε την κάλυψη της JUMBO δίνοντας τιμή - στόχο για την μετοχή της εταιρείας τα 11,56 ευρώ και τη σύσταση "Reduce". 

Ερχόμενοι στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και στα δρώμενα στο ταμπλώ, το μίνι ράλι ανόδου των τιμών των μετοχών κατά τις σχετικά πρόσφατες συνεδριάσεις που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα Μαϊου 2011, έδωσε την ευκαιρία στους πωλητές να "έρθουν ένα βήμα πιο μπροστά" έναντι των αγοραστών. Η κατοχύρωση κερδών αποτελεί '''κανόνα'' των Χρηματιστηρίων και τηρείται με "ευλάβεια" από τους επενδυτές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μέσω των δημοπρασιών βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1318,43 μονάδων (-2,07%) και τελικά έκλεισε στις 1318,94 με απώλειες 2,04%.

Από τους τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, MIG, EEE, Intralot, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα (αμετάβλητος) και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Σωλ. Κορίνθου και Motor Oil.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του σχολίου, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., όπως και αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, επέστρεψαν σε πτωτικό κανάλι.

Έτσι αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, η επόμενη στήριξη γισ τον Γενικό Δείκτη οριοθετείται στις 1280 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 410 μονάδες.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους που έδωσαν ένα πρώτο σήμα εξόδου και το οποίο χρειάζεται επιβεβαίωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται: Jumbo (11,10), EEE (17,14), Intralot (2,20), Motor Oil (9,00), ΔΕΗ (10,80), Τιτάν (19,40), Ελλάκτωρ (3,65), ΕΧΑΕ (8,50), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,44), ΟΤΕ (11,10), Μυτιληναίος (6,60) και Τέρνα Ενεργειακή (4,00).

Επίσης επάνω στην στήριξη των 3,66 ευρώ, που είναι και όριο για αλλαγή της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης, έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής. Αν συνεχίσει να υποχωρεί, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 3,19 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, "κόντρα στο ρεύμα" προσπάθησε να κινηθεί ο τίτλος της Eurobank και αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,44 ευρώ, δίνει ένα πρώτο σήμα αγοράς.

"H Eurobank βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Τράπεζα ως anchor investors" δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Bloomberg. Ο κ. Μεγάλου είπε επίσης: "Αυτοί οι επενδυτές επιβεβαιώνουν το αμείωτο ενδιαφέρον τους σε αυτό το στάδιο για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας. Η Eurobank βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ, για την ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης και την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου".

Με σχετική αύξηση των συναλλαγών και ελεγχόμενες πιέσεις, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Creta Farm. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αποθήκες της εισηγμένης στο Ρέθυμνο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Τέλος, ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση σημειώθηκε στον τίτλο της PC Systems, που συνοδεύτηκε από ασφυκτικές πιέσεις και σημαντικό ανεκτέλεστο εντολών προς πώληση (!)

Τι αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα

Η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την Αγορά, καθώς αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και ειδικότερα της Eurobank.

Επίσης την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε δείκτες και μετοχές για τον μήνα Μάρτιο ενώ αναμένονται και οι ανακατατάξεις των Ευρωπαϊκών δεικτών, του FTSE Europe, με Ελληνικό ενδιαφέρον σε τρεις Τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Την ίδια ημέρα το απόγευμα αναμένεται και η πρώτη προγραμματισμένη ανακοίνωση της Standard and Poor΄ς αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας.

Εννοείται, ότι με αυτά τα δεδομένα "επί θύραις" κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής (!)

--ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική αύξηση σημείωσαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.434 συμβόλαια).
 
Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει triple witching Μαρτίου.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.769 - 7.323 για τον Μάρτιο, 3.459 για τον Απρίλιο, 67 για τον Μάιο, 920 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 425,75) κινήθηκε μεταξύ 424,25 και 430,75 μονάδων, γυρίζοντας σε μικρή υπερτίμηση 0,35%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (27.100 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.508), ΔΕΗ (1.435), Alpha Bank(1.196), Εθνική (1.493), Πειραιώς (3.339), Μυτιληναίο (3.809), ΟΠΑΠ (402), MIG(2.976), Ελ. Πετρέλαια (560), Intralot (754), ΓΕΚ (2.637), ΕΧΑΕ (377), EEE (117),Frigoglass (207), ΕΥΔΑΠ (175), Τέρνα Ενεργειακή (138), Eurobank (217), Motor Oil(139), Ελλάκτωρα (169), Μέτκα (132), Σιδενόρ (168), ΟΛΠ (120).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 38%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών έμεινε χαμηλά καθώς συνολικά 512  δικαιώματα άλλαξαν χέρια σήμερα (215 calls και 297 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.408.701 τεμ.), Εθνική (1.770.866 τεμ.), Πειραιώς (10.352.303 τεμ.).
 
Να σημειωθεί ότι 43.491 συμβόλαια, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει, ή δεν έχουν ρολαριστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v