Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή (και) στις τράπεζες

Εκτός από το διεθνές κλίμα διόρθωσης το Χ.Α. έχει να διαχειριστεί και τα της... τρόικας. Κλειδί παραμένουν οι 420 μονάδες για τον FΤ 25 που θεωρούνται σημείο συναγερμού. Ζητούμενη και η επιβεβαίωση των στηρίξεων κυρίως για ΟΤΕ αλλά και για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Κλίμα διόρθωσης στο Χ.Α., έντονες οι απώλειες στις ευρωαγορές, βουτιά 230 μονάδων για τον Dow Jones, ενώ οι εξελίξεις σε Ουκρανία-Κριμαία περνούν σε επόμενη φάση με το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Χρηματιστηριακά η... τέλεια αφορμή για short από τη Φρανκφούρτη και τη Νέα Υόρκη, και τα... απόνερα επηρεάζουν μέχρι και την Αθήνα. Επιβαρύνεται τις τελευταίες 2-3 μέρες το επενδυτικό ρίσκο διεθνώς, το ευρώ «φουσκώνει» προς το 1,40 δολάριο και στα καθ' ημάς ψαχνόμαστε ακόμη να δούμε τι τρέχει με την τρόικα.

Στις 1.346,35 μονάδες (-0,99%) ο Γενικός Δείκτης, στις 432,02 (-0,82%) ο FT 25, αλλά ο Δείκτης Τραπεζών υψηλότερα στις 198,02 μονάδες (+2,04%), με την αξία των συναλλαγών στα 120,8 εκατ. ευρώ (με 56,8 εκατ. τεμάχια).

«Σύμφωνα με τον αναλυτή Νίκο Καυκά, η αγορά αργά, αλλά σταθερά εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να χωνέψει τα νέα υψηλά. Η πιθανή περαιτέρω άνοδός του θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα" καθώς αρκετοί από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους έχουν διαμορφώσει ιδιαίτερα απαιτητικές αποτιμήσεις», αναφέρεται στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου.

«Εν τέλει στην παρούσα φάση, συνιστάται η σημαντική μείωση της μόχλευσης στα ενεργά χαρτοφυλάκια, καθώς το επόμενο δίμηνο ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα βρεθεί πάνω από τις 1.420 μονάδες», σημειώνει ο Ν. Καυκάς.

Αρκετά νωρίς πριν από το χθεσινό απογευματινό γύρισμα των ευρωχρηματιστηρίων, για το euro2day.gr ζητούμενη ήταν η συνεχής επιβεβαίωση και διασφάλιση των τεχνικών σημείων της προηγούμενης Παρασκευής. Ειδικότερα, στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε: «Συνεκτιμώντας πως για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ο FT 25 άγγιξε δύο... κορυφούλες στις 438,03 και στις 439,60 μονάδες και ισάριθμα τοπικά χαμηλά στις 428,09 και στις 433,11 μονάδες. Με βραχυπρόθεσμο χαμηλό σημείο αναφοράς τις 419,98 μονάδες της Παρασκευής 7/3, που όσο επιβεβαιώνεται ως βραχυστήριξη του 25άρη τόσο περισσότερους πόντους δίνει στο ενδεχόμενο της ανοδικής κίνησης του δείκτη πάνω από τις 440-450 μονάδες».

Προσέγγιση που δεν αλλάζει παρά την αύξηση του ρίσκου το γύρισμα των αγορών, καθώς διεθνώς μένει μία συνεδρίαση -η σημερινή- πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για τις αγορές πολύ σημαντική θα είναι και η συνεδρίαση της Δευτέρας, και βλέπουμε...

Με γνώμονα τις διεθνείς εξελίξεις (ας μην υποτιμούμε την τροπή που έχουν πάρει και στην Τουρκία), το Χ.Α. παίζει και το εξίσου σημαντικό στοίχημα της... συμφωνίας με την τρόικα. Λεπτομέρειες και παρασκήνιο για τα διαδραματιζόμενα στο σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει την όποια... συμφωνία.

Ωστόσο, η άρση αυτής της εκκρεμότητας είναι απαραίτητη για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στις τράπεζες, να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ΑΜΚ της Eurobank. Η μετοχή της με εύρος διακύμανσης 0,41-0,45 έκλεισε αμετάβλητη στο 0,43 ευρώ, με συναλλαγές 2,329 εκατ. τεμαχίων, αποτυπώνοντας ακριβώς αυτήν τη διάθεση αναμονής που επικρατεί σε αυτό το μέτωπο.

Ενδιαφέρουσα η υπεραπόδοση της Πειραιώς (+6,01%) και της Alpha Bank (+2,60%) με αυξημένες συναλλαγές και κινητικότητα στα warrants αμφότερων των τραπεζών. Προφανώς η αγορά προεξοφλεί πως η τιμή της ΑΜΚ που προχωράει κανονικά για την Πειραιώς και την Alpha Bank θα γίνει με μικρή απόκλιση από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Αυτό φάνηκε να προεξοφλεί εχθές η αγορά και εάν επιβεβαιωθεί, τότε η κατάσταση στον κλάδο θα εξομαλυνθεί περισσότερο.

Μερική κατοχύρωση θέσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ όπως φάνηκε από τις συναλλαγές (σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, συνολικά) που κατά πάσα βεβαιότητα θα συνεχιστεί σήμερα. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (σε τιμές που αναφέρονται τις τελευταίες δύο ημέρες), με σημείο αναφοράς πάντα για τον 25άρη τις 420-419 μονάδες.

Λίγες οι μετοχές που κινήθηκαν συγκριτικά καλύτερα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG, Motor Oil, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εκτιμάται πως δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά εάν συνεχιστεί η μερική κατοχύρωση θέσεων στις δεικτοβαρείς ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Η επίσης δεικτοβαρής Εθνική υποχώρησε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας χάνοντας τα 3,80 ευρώ, με αμέσως χαμηλότερη στήριξη τα 3,75 ευρώ. Πάντως, ο τζίρος ήταν συγκριτικά μέτριος στην ΕΤΕ (σε σχέση με τις Πειραιώς, Alpha Bank). Να σημειωθεί πως για την πρώτη στα 2,11 ευρώ έχει σχηματισθεί διπλή κορυφή (4-5/3), στήριξη θεωρείται το 1,82 της 7ης/3. Για τη μετοχή της Alpha Bank το χθεσινό υψηλό (0,733 ευρώ) είναι κοντά στο 0,747 ευρώ, τοπική κορυφή από τις 13/1/2014.

Η μετοχή του ΟΤΕ γύρισε αφού νωρίτερα στις 13.30 της χθεσινής συνεδρίασης σημείωσε νέο υψηλό στα 13,20 ευρώ. Υποχώρησε όμως και έκλεισε στα 12,87 ευρώ, που ήταν και το ελάχιστο ημέρας. Δεδομένης της αυξημένης βαρύτητας της μετοχής αρκετά θα κριθούν από το αν θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) τα 12,70 ευρώ. Ειδάλλως προσοχή χρειάζονται τα 12,52 ευρώ, όπου δοκιμάζεται η βραχυπρόθεσμη τάση και... ενεργοποιούνται μηχανισμοί κατοχύρωσης μεγαλύτερου μέρους της επενδυτικής μας θέσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v