Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δύο σημεία «εστιάζει» το χρηματιστήριο

Διεθνείς αγορές αλλά και τρόικα «απασχολούν» κυρίως το Χ.Α. μετά το χθεσινό... ξέσπασμα. Κλειδί οι 205 μονάδες για τις τράπεζες, τα 3,98 ευρώ για την Εθνική αλλά και οι εξελίξεις γύρω από τη Eurobank. Ενεργότατη η συμμετοχή των «ισχυρών χεριών» και στο ανοδικό παιχνίδι.

Ανοδικά τα ευρωχρηματιστήρια, τερματίστηκε το πτωτικό σερί του Dow Jones και στο Χρηματιστήριο Αθηνών το ανοδικό... ξέσπασμα ήρθε να καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Αυτά εχθές στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εξελίξεις με αφορμή την Κριμαία, ένα (κυρίως) γεωπολιτικό σκάκι που φαίνεται να έχει πολλές κινήσεις ακόμη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα αλλά και να προεξοφλούν ενδεχόμενα σενάρια για τη συνέχεια.

Θα επιμείνω στο ότι καθοριστικά για την ευρωπεριφέρεια είναι η εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Μαΐου και όσα ενδεχομένως θα μπορούσαν να δρομολογηθούν από την 25η/5 και μετά. Μέχρι τότε οι αγορές και το Χ.Α. έχουν δρόμο, αρκετό δρόμο και για «νέα υψηλά» και για απαραίτητες διορθώσεις, ευκαιρίες αλλά και παγίδες.

Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα φτάνει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής (και λόγω triple witching), με τον FT 25 να σημειώνει εχθές νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 441,31 μονάδες. Με αιχμή τις τράπεζες, ισχυρά χαρτιά-σηματωρούς και το σύνολο των μετοχών του δείκτη να διαμορφώνεται υψηλότερα. Οι 25 στις 25 μετοχές του FT 25 έγραψαν μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη με ορισμένα ομολογουμένως εντυπωσιακά κλεισίματα.

Και αυτό γιατί τόσο το... ξέσπασμα (όπως αναφέρεται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου) μετοχών όπως ο Τιτάνας ή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν εκρηκτικό σε συναλλαγές, σε απόδοση και στην καταγραφή «νέων υψηλών». Στα επίπεδα Οκτωβρίου 2009(!) η μετοχή της Τιτάν (διαχρονικός σηματωρός μας από το... 1987), στα 24,80 ευρώ (+7,83%) και μάλιστα με 75.026 τεμάχια, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Στα επίπεδα Οκτωβρίου 2010 η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 4,13 ευρώ (+6,44%) και μάλιστα με 573.915 τεμάχια, αξίας 2,3 εκατ. ευρώ. Αδιάψευστη επιβεβαίωση της ενεργότατης συμμετοχής των λεγόμενων «ισχυρών χεριών» σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Που βεβαίως εχθές δεν ήταν οι μόνες, καθώς ακολουθούν Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, MIG, Frigoglass, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Η εξήγηση επιχειρείται να δοθεί από τους Στέφανο Κοτζαμάνη - Γιώργο Α. Σαββάκη στο κατατοπιστικότατο «Γιατί οι ξένοι αγοράζουν ΤΩΡΑ Ελλάδα». Θα συμπληρώναμε στο ερώτημα γιατί οι ξένοι συνεχίζουν να αγοράζουν ΚΑΙ ΤΩΡΑ -δηλαδή σε αυτές τις αποτιμήσεις- ελληνικές μετοχές/εισηγμένες. Είναι προφανές από τα ιστορικά ελάχιστα του Ιουνίου 2012 πως αρχικά ελάχιστοι διορατικοί ξένοι θα ρίσκαραν να ποντάρουν στο ενδεχόμενο ανάκαμψης συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Σταδιακά το ποντάρισμα έγινε σοβαρότερο, πιο μεθοδικό, διευρύνθηκε φτάνοντας «σήμερα» να μην περιορίζεται στις μετοχές/εταιρείες του FT 25 και του FT Mid αλλά και «χαμηλότερων κατηγοριών». Για διάφορους και διαφορετικούς λόγους, όπως ενδεικτικά αναφέρεται ο Χαμαιλέων στην περίπτωση του Κυριακίδη.

Ακριβώς αυτός ο στοιχηματισμός στην «επόμενη ημέρα» συνεχίζεται και θα επεκταθεί και μετά τα τέλη Μαΐου.

Όμως είμαστε επικεντρωμένοι, κυρίως, μέχρι και την Παρασκευή εστιάζοντας στον FT 25 αλλά και σε μετοχές με «βαρύ φορτίο» Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και «ανοιχτών θέσεων». Να δούμε ποιες και πόσες θα μετακυλιστούν, ποιες θα κλείσουν, πού θα κάνουν «ταμείο» 2-3 διορατικοί παίκτες τους οποίους παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και τους θεωρώ απόλυτους γνώστες του παιχνιδιού.

Οι τράπεζες παραμένουν βεβαίως κλειδί, με τον δείκτη πάνω από τις 200 μονάδες (οι 212-215 παραμένουν πάντα το σημαντικότατο σημείο αναφοράς και αναστροφής της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης) και με τη Eurobank στο προσκήνιο.

Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ΑΜΚ της Eurobank ο Γιώργος Παπανικολάου σημειώνει ενδεικτικά πως η Αθήνα αναζητεί τη «χρυσή τομή». Στο 0,466 ευρώ (+6,39%) η τραπεζική μετοχή λόγω των εξελίξεων, αν και ισχυροί αγοραστές υπήρχαν σε Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank. Είναι ενδεικτικό πως στις τρεις άλλαξαν χέρια πάνω από 31,8 εκατ. ευρώ (σε σύνολο συναλλαγών 116,8 εκατ. ευρώ), και με την τεχνική ανάλυση να δείχνει ανώτερες τιμές.

Τεχνικά ζητούμενη παραμένει πάντα η επιβεβαίωση των 419-420 μονάδων για τον 25άρη και εν συνεχεία βλέπουμε εάν ο δείκτης θα περάσει τις 445. Με την ΕΤΕ να έχει ως στόχο να περάσει τα τοπικά υψηλά των 3,98 ευρώ της 11ης Μαρτίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v