ΧΑ: Τράπεζες και «μεσαία» στο επίκεντρο

Κόπωση σε δεικτοβαρείς τίτλους αλλά και κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο. Τι δείχνει η στασιμότητα του Γενικού Δείκτη και η στροφή σε επιλεγμένες μετοχές. Ανοδος 1,8% για τον Mid cap. Το rebalancing και οι κινήσεις στα warrants.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν έκανε «σοφότερους» όσους την παρακολούθησαν από αρχής μέχρι τέλους, καθώς δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα στην τεχνική εικόνα της Αγοράς. Το momentum, βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο, παραμένει ανοδικό, όμως η "κόπωση" είναι εμφανής σε όλο και περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, στην λογική των συγκριτικών αποτιμήσεων, με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους που θεωρητικά "έχουν μείνει πίσω" ανά κλάδο.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο, με τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank να ευνοούνται από το rebalancing λόγω FTSE Europe, ενώ η Πειραιώς έχει έναν ακόμα λόγο, καθώς αντικαθιστά τον τίτλο της Coca Cola στη σύνθεση του δείκτη Stoxx Eastern Europe, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η αλλαγή, η οποία οφείλεται στις μεταβολές μετά την εισαγωγή της Coca Cola HBC στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα λάβει χώρα στις 24 Μαρτίου, όπως και οι αλλαγές στον FTSE Europe.

Κινητικότητας συνέχεια και στην Eurobank, με τον τίτλο να συμπληρώνει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εν όψει της επικείμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας και με την Αγορά να περιμένει τις τελικές λεπτομέρειες.

Σχετικά σταθερότερη εικόνα από τα Τραπεζικά warrants που διέκοψαν την κίνηση - ασανσέρ και συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,57 ευρώ με κέρδη 4,67% διακινώντας 2.720.170 τεμ. Αυτός της Εθνικής έκλεισε στα 1,25 ευρώ (+5,04%) με συνολικό όγκο 2.079.136 τεμ. ενώ το warrant της Πειραιώς έκλεισε στα 0,9070 ευρώ (+0,78%) με συναλλαγές 2.323.656 τεμ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πλησιάζοντας, ο Γενικός Δείκτης προς τις 1380 μονάδες και ο FTSE25 προς τις 445 - 450 μονάδες, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει να έχει προεξοφλήσει την πρόσφατη συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας, την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών Τραπεζών, το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, την πιθανή δοκιμαστική έξοδο της Χώρας στις Αγορές και την πιθανολογούμενη αναβάθμιση από την Standard and Poor΄s, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αρνητική έκπληξη, από το οικονομικό, ή το πολιτικό περιβάλλον, ή ακόμα και από τις διεθνείς εξελίξεις, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια Αγορά.

Από την άλλη και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, παρατηρείται μεταφορά κεφαλαίων από μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, προς το Τραπεζικό ταμπλώ, λόγω και του rebalancing στον δείκτη FTSE Europe.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., η Αγορά παραμένει σε ανοδικό momentum, όμως σαν επικρατέστερο σενάριο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι αυτό των αναδιαρθρώσεων από τα ενεργά χαρτοφυλάκια που θα κινηθούν σε ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Σε αυτό το κλίμα, τα ξένα χαρτοφυλάκια θα πάψουν να "αγοράζουν χώρα" και θα κατευθυνθούν προς λιγότερο "απαιτητικές", επενδυτικά, επιλογές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να ακούσουν την νομισματική πολιτική και τις οικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρονται σε συνέχιση του "tapering" από πλευράς Fed.

Από την άλλη, "μίνι συναγερμός" δείχνει να επικρατεί στις Αγορές Παραγώγων και συναλλάγματος από την συνεχιζόμενη υποχώρηση του γουάν και την ισοτιμία με το δολάριο να διαμορφώνεται στο 6,20. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε κίνηση χαμηλότερα από το 6,20, μπορεί να προκαλέσει απώλειες δισεκατομμυρίων σε πολύπλοκα Παράγωγα προϊόντα που "στοιχηματίζουν" σε ανατίμηση του γουάν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Nomura χρησιμοποιώντας την έκδοση 5ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, εκτιμά ότι το τοκομερίδιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί περί το 6%. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, ο νέος τίτλος θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την απόδοση του 10ετούς τίτλου στη δευτερογενή Αγορά, με πιθανότερο σενάριο την απόδοση να υποχωρεί προς το 6%. 
 
H Ελλάδα εξετάζει να προχωρήσει στην έκδοση (test issue) πενταετούς ομολόγου 1,5-2 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2014 ώστε να σταματήσει τον αποκλεισμό της από τις Αγορές, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, όπως μετέδωσε το Reuters.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις σημειώνοντας διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1380 μονάδων και με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1379,42 μονάδες (+0,72%). Όμως μετά τις 13.08 ο Δείκτης "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα" και υποχώρησε μέχρι τις 1360,27 μονάδες (-0,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1360,32 (-0,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1364,41 μονάδες με απώλειες 0,38%.
 
Από πλευράς τεχνικής εικόνας, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, καθώς συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 210 μονάδων αλλάζει τα τεχνικά δεδομένα και δημιουργεί τις τεχνικές παρακαταθήκες για πιθανή αναρρίχηση προς τις 240 μονάδες.
 
Ελάχιστα τα άξια λόγου στο ταμπλώ του FTSE25, όπου μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς και MIG, ενώ δεν ήλθαν "σε επαφή με το πράσινο" οι Eurobank Properties, Folli Follie Group. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Eurobank Properties.
 
Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, ίσως αξίζει αναφοράς η σημερινή διάσπαση από την ΕΧΑΕ, ο τίτλος της οποίας έκλεισε σε νέα υψηλά 53 μηνών, έχοντας σαν επόμενη τεχνική αντίσταση τα 10,20 ευρώ.
 
Ο τζίρος στα 123,3 εκατ. από τα οποία τα 22,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ). Μόλις τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΟΤΕ, Μέτκα και Alpha Bank, "απασχόλησαν" το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Χαμηλότερα του 25αρη κινητικότητα, σε συνδυασμό με αξιοπρόσεκτα κέρδη, σημειώθηκε σε Νηρέα και ΚΛΜ, ενώ ο ΟΛΘ συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με ελάχιστες συναλλαγές, κλείνοντας σε υψηλά 66 μηνών.
 
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Paperpack, ο Άβακας έκλεισε σε υψηλά 47 μηνών με πολλές συναλλαγές πέριξ των 1,96 ευρώ, ενώ η Αεροπορία Αιγαίου επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 79 μηνών. Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,10 ευρώ, θα ελπίζει σεminimum κίνηση προς τα 8,50 ευρώ.
 
Τέλος, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της LamdaDevelopment, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι, προχώρησε στην αποσφράγιση της δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς της Lamda Development, παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας και κάλεσε την εισηγμένη να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά έως την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014. Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίαση του για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2014.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση αλλαγής προσήμων και μικρής τελικής πτώσης.
Εντάθηκαν ακόμη περισσότερο οι μετακυλίσεις θέσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν έτι περαιτέρω οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ υποχώρησαν ελαφρώς στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.645 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 54.881 - 26.619 για τον Μάρτιο, 28.128 για τον Απρίλιο, 5 για τον Μάιο, 129 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 440,75) κινήθηκε μεταξύ 439 και 445,75 μονάδων, κλείνοντας κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (11.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.259), ΔΕΗ (4.890), Alpha Bank (15.541), Εθνική (3.456), Πειραιώς (4.104), Μυτιληναίο (4.404), ΟΠΑΠ (952), MIG (10.907), Ελ. Πετρέλαια (1.423), Intralot (1.397), ΓΕΚ (3.575), ΕΧΑΕ (575), EEE (327), Frigoglass (372), Τέρνα Ενεργειακή (366), Eurobank (788), Motor Oil (271), Ελλάκτωρα (270), Μέτκα (405), Σιδενόρ (238), ΟΛΠ (165), Τιτάνα (336), Jumbo (129), Eurobank Properties (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 33% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 217 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (115 δικαιώματα αγοράς και 102 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.408.701 τεμ.), Εθνική (1.760.066 τεμ.), Πειραιώς (9.753.803 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 10.989 συμβόλαια, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει, ή δεν έχουν ρολαριστεί θέσεις.
 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v