Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η μερική κατοχύρωση θέσεων, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις 1.355 και τον FTSE 25 τις 435 μονάδες. Πτώση για Εθνική, Coca Cola, OTE, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, Follli. Μετριότατες οι συναλλαγές.

Πλαγιοκαθοδική κίνηση με μετριότατο τζίρο στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης. Στην περιοχή των 1.355 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 437 ο FT 25 με μεγαλύτερες απώλειες, οριακά υψηλότερα και πάνω από τις 1.300 μονάδες ο FT Mid, με μικρές απώλειες και πάνω από τις 205 μονάδες ο Τραπεζικός.

Οι συναλλαγές, πολύ μέτριες με βάση το μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων, είναι ενδεικτικές της στάσης αναμονής και της επιφυλακτικής διάθεσης αρκετών παικτών. Λιγοστή η προσφορά προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, περιορισμένη όμως και η ζήτηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ανάλογη εικόνα κυριαρχεί στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με τον DAX για παράδειγμα στις 9.235 μονάδες (-0,45%) και τον FTSE 100 κατά 0,64% χαμηλότερα στις 6.531 μονάδες.

Στο Χ.Α., μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, μετά την επικοινωνιακή προβολή του πρωτογενούς... πλεονάσματος, οι παίκτες αναζητούν κίνητρο και εξισορρόπηση της τάσης στις διεθνείς αγορές.

Στις διεθνείς αγορές η στάση της Fed εκτιμάται πως θα ταλαιπωρήσει λίγο τις αγορές σήμερα-αύριο, θυμίζοντας πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται με ενδιαφέρον το triple witching, σε διεθνές επίπεδο.

Μέχρι τώρα οι κινήσεις των παικτών στα Παράγωγα είναι επίσης διστακτικές και κοντά στις τρέχουσες τιμές όσον αφορά τα Συμβόλαια αυριανής λήξης.

Από τις μετοχές του δείκτη μόνον τέσσερις πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση και συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ και Folli Follie Group. Προσεκτικές κινήσεις σε Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, λόγω της ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2013.

Στα 4,04-4,08 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ενώ της Πειραιώς «παλεύει» τα 2 ευρώ, παραμένοντας στο εύρος των 2-2,02 ευρώ. Στο εύρος των 0,732-0,737 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank.

Για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ίσως το σημαντικότερο μέχρι τώρα στοιχείο να αφορά τη θεαματική μείωση των συναλλαγών και της μόχλευσης και για τους τρεις τίτλους. Στα 12,54 ευρώ (-0,48%) η μετοχή του ΟΤΕ, στα 12,23 ευρώ (+0,49%) ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ενώ σταθερή είναι η μετοχή της ΔΕΗ στα 11,90 ευρώ.

Να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 11.15 η μετοχή της MIG προστέθηκε στις τέσσερις που επέμεναν ανοδικά, ενώ σταθεροποιούνταν η τιμή των Μυτιληναίου (7,08 ευρώ), ΟΛΠ (19,85 ευρώ), Σωληνουργείων Κορίνθου (2,11 ευρώ), Intralot (2,36 ευρώ). Την ίδια ώρα με αγοραστές ανοδικά «γυρίζει» και η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (η διοίκηση προτείνει επιστροφή κεφαλαίου).

Από τις μετοχές του FT Mid, εξαιρουμένης της Eurobank που υποχωρεί 3% στο 0,485 ευρώ, ξεχωρίζουν με λίγες όμως συναλλαγές οι Σαράντης, MLS Πληροφορική, Ικτίνος, Υγεία. Χωρίς συναλλαγές επτά από τις 20 μετοχές του δείκτη, δείγμα και αυτό της εικόνας που επικρατεί μέχρι τώρα στη σημερινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v