Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με στόχο τις 1.380 μονάδες

Με αιχμή τις τράπεζες ο Γ.Δ. μπορεί να δοκιμάσει την υπέρβαση των 1.380 και των 450 μονάδων o FΤ 25. Ενθαρρυντική ένδειξη το «υψηλό 60 ημερών» της Εθνικής. Στο επίκεντρο η αξιολόγηση από την S&P αλλά και το triple witching στα παράγωγα.

Ναι μεν, αλλά από την S&P, με την αγορά να περιμένει ένα... κατιτίς παραπάνω. Η αμφίσημη αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου δεν μπορεί να θεωρηθεί αφορμή για βραχυπρόθεσμη «μόχλευση» με στόχο την υπέρβαση των «υψηλών» που σημειώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη.

Στις 1.363,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 439,76 ο FT 25, με τον Τραπεζικό στις 211,30 μονάδες και τον FT Mid στις 1.305,09. Με συναλλαγές 97 εκατ. ευρώ που μάλλον δεν αρκούν για τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται ιδιάζουσα και λόγω triple witching, με το ΧΠΑ να έχει τζίρους στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Εκ πρώτης όψεως, η αγορά δεν δείχνει να ετοιμάζεται για «νέα υψηλά». Αντίθετα σε αυτήν τη συγκυρία καλό θα ήταν να δοκιμάζονταν και να επιβεβαιώνονταν όλες οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις μέχρι τις 420-419 μονάδες.

Ωστόσο, ο Τραπεζικός Δείκτης πλησίασε εχθές ακόμη κοντύτερα στις 212 μονάδες και λίγο θέλει για να εισέλθει στο κρίσιμο εύρος των 212-215 μονάδων.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η μετοχή της Εθνικής επιστρέφει στα υψηλά 60 ημερών, ενώ, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, η Πειραιώς και η Alpha Bank «τρέχουν» για ΑΜΚ ως το Πάσχα. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά στις 14 Απριλίου και μέχρι τότε μένουν δεν μένουν καθαρές δύο εβδομάδες. Η σπουδή και των δύο ομίλων ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως τα κεφάλαια έχουν βρεθεί, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη υπερπροσφοράς.

Σημειώνεται σχετικά πως με διαδικασίες εξπρές επιδιώκουν να βγουν στις αγορές η Πειραιώς και η Alpha, στοχεύοντας στο να ολοκληρώσουν ως το Πάσχα αυξήσεις κεφαλαίου ύψους ως 1,75 δισ. και 1,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο τράπεζες θα διαθέτουν την απαιτούμενη απαρτία από την πρώτη γενική συνέλευση, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει δώσει, ήδη, την προέγκρισή του για τις αυξήσεις κεφαλαίου και αναμένεται να υπερψηφίσει τις προτάσεις των διοικήσεων.

Οι γενικές συνελεύσεις θα εξουσιοδοτήσουν τις διοικήσεις των δύο τραπεζών να αποφασίσουν τους όρους και το timing των αυξήσεων. Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει περίοδος διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων και οι αυξήσεις θα καλυφθούν από νέους επενδυτές, ο χρόνος των αυξήσεων μπορεί να συντμηθεί, εφόσον υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον.

Τα μηνύματα που έρχονται από Αμερική και Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από θετικά, καθώς διαπιστώνεται τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιη η άνετη κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha και παραμένει ανοικτό θέμα η τιμολόγηση των εκδόσεων.

Στα 2,05 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,77 ευρώ της Alpha Bank, ενώ η ΕΤΕ έκλεισε στα 4,17 ευρώ και η Eurobank χαμηλότερα στο 0,49 ευρώ.

Μπορεί ο κλάδος, από τη Δευτέρα, να κινηθεί για την υπέρβαση των 212-215 μονάδων; Είναι ένα καλό ερώτημα από την απάντηση του οποίου εξαρτάται κατά πόσον το Χ.Α. θα επιδιωχθεί να πάει ψηλότερα σε αυτήν τη φάση.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Γιώργου Α. Σαββάκη, η αγορά έχει έρθει πιο... κοντά στη διάσπαση των 1.400 μονάδων. Σημειώνεται πως οι αγοραστές συνεχίζουν να δείχνουν δύναμη διατηρώντας τις συναλλαγές κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε διόρθωση αγοράζεται. Όπως είχαμε αναλύσει την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώτος στόχος ήταν στις 1.330 μονάδες και με τη διάσπασή τους ανοίγει ο δρόμος για τους επόμενους στόχους στις 1.370 μονάδες και έπειτα στις 1.400 για τον Γενικό Δείκτη, βάσει της ακολουθίας Fibonacci και της γραμμής μεσοπρόθεσμης τάσης.

Πρακτικά η αγορά (Γ.Δ. και FT 25) παρότι δεν δίνει σαφές σήμα άμεσης ανοδικής κίνησης, οι τράπεζες και από κοντά ο FT Mid ενισχύουν την εκτίμησή μας πως με επίκεντρο τον δεικτοβαρή κλάδο των τραπεζών θα επιδιωχθεί αντίδραση πέραν των 1.380 μονάδων. Και των 450 μονάδων για τον 25άρη. Καλύτερη εικόνα εκτιμάται πως θα έχουμε μετά τις 13.45 και όσο θα «τρέχει» η δημοπρασία στη συνέχεια στο ΧΠΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v