Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα κριθεί το momentum

Νέα δεδομένα διαμορφώθηκαν στο ΧΑ. Το μεσοπρόθεσμο σενάριο και οι βραχυπρόθεσμες «αναταράξεις». Ποια είναι τα τεχνικά όρια και τι δείχνει η εναλλαγή θέσεων σε ισχυρά blue chips. Ο ρόλος της S&P και το πολιτικό σκηνικό. Τα στατιστικά.

Με ένα γερό... άδειασμα της αγοράς βασικοί δείκτες και μετοχές «γύρισαν» χαμηλότερα προς τα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής 14/3.

Στις 1.330,69 μονάδες το κλείσιμο της 21/3, στις 1.318,94 το κλείσιμο της 14/3 σημείο εκκίνησης του τελευταίου ανοδικού κυματισμού, που έφερε στα μέσα της εβδομάδας τους ΓΔ και FT25 σε «νέα υψηλά». Θυμίζουμε τις ενδοσυνεδριακές κορυφές του διημέρου (18-19/3) στις 1.377,79 και 1.379,42 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 445,52 και 445,15 μον. για τον FT25.

Αναφέρουμε εξ΄ αρχής αυτές τις τιμές, καθώς κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων αποτελούν καθαρό σχηματισμό «διπλής κορυφής» που προοιωνίζεται διόρθωση και ενδεχομένως «μάζεμα» της αγοράς από χαμηλότερες τιμές.

Στην σπουδαιότητα των 419/420 μον. (χαμηλά την Παρασκευή 7/3) αναφερόμαστε συνεχώς όλες αυτές τις μέρες και θα επιμείνουμε. Μόνο, που αυτή τη φορά οι 1.375-1.380 μον. για τον ΓΔ και οι 445-450 μον. για τον 25άρη θα πρέπει να θεωρηθούν αντιστάσεις στην επόμενη ανοδική κίνηση.

To XA έφτασε στα «νέα υψηλά» του μέσω της προεξόφλησης της επίτευξης... συμφωνίας με την τρόικα, της επίσπευσης των διαδικασιών στις τράπεζες, την ομολογουμένως θεαματική επιστροφή της Πειραιώς στις αγορές (που από πολλούς θεωρήθηκε πρόκριμα για την έξοδο και της χώρας) και την στήριξη- μέσω αναλύσεων- ξένων (κυρίως αμερικανικών) οίκων.

Ετσι για πλειάδα κύριων μετοχών του FT25 και FT Mid σημειώθηκαν νέες «υψηλές» τιμές, βραχυπρόθεσμο χρήμα εισέρρευσε σε συγκεκριμένους τίτλους και προς στιγμήν δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η αγορά συνεχίζει άμεσα προς τις 1.400 και πλέον μονάδες.

Ομως το πρώτο triple witching του 2014, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αξιολόγηση της S&P, και το rebalancing φάνηκε από την συνεδρίαση της Πέμπτης πως θα καθόριζαν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η αξιολόγηση από τον αμερικάνικο οίκο ήταν κατά γενική εκτίμηση λίγο χειρότερη απ' ότι οι προσδοκίες που είχαν «καλλιεργηθεί». Η αγορά ήθελε το.. κάτι παραπάνω, που εν τέλει δεν ήρθε. Αξιολόγηση αμφίσημη, που από κάποιο σημείο και μετά βάρυνε στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Από τη στιγμή, που το ΧΑ φάνηκε πως δεν θα διασπούσε ανοδικά τις 1.380 μονάδες αναπόφευκτα θα «επέστρεφε» χαμηλότερα. Το rebalancing όπως έχουν... διδάξει και οι προηγούμενες αναθεωρήσεις αποδεικνύονται πρώτης τάξεως αφορμή για να διορθώσουν όχι μόνον οι άμεσα εμπλεκόμενες μετοχές αλλά για να παρασυρθεί χαμηλότερα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Σημειωτέον, πως στα χαμηλά της συνεδρίασης ο μεν ΓΔ δεν υποχώρησε κάτω από τις 1.325 ο δε FT25 έφτασε μέχρι τις 427 μονάδες.

Στα 269,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Παρασκευής, ο μεγαλύτερος του 4μηνου όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Εντυπωσιακός ο συγκεντρωτισμός, καθώς μόλις σε έξι μετοχές Πειραιως, Alpha Bank, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, CCHBC συγκεντρώθηκε το 72% της μικτής αξίας συναλλαγών, με έκπληξη από τον τζίρο σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ (που ήταν εκτός rebalancing).

Οι πρώτες πληροφορίες ανθρώπων της αγοράς έκαναν λόγο για «αλλαγή θέσεων» κοντά στα τελευταία υψηλά κάτι, που εάν ισχύει δεν θα αργήσει να μετουσιωθεί σε νέο ανοδικό κύκλο πέραν των 1.380 προς τις 1.420 μονάδες. Λιγότεροι όμως υποστηρίζουν, πως αίφνης στο παιχνίδι επεισήλθε και η «πολιτική παράμετρος» και προς ενίσχυση της θέσης τους επικαλούνται την έκθεση της Citigroup. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά, πως η κυβέρνηση θα βγει αποδυναμωμένη με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Θα μπορούσε φερ' ειπείν ο «πόλεμος του γάλακτος» (το αναφέρουμε ενδεικτικά) να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες μέρες, καθώς όπως σημείωνε έμπειρος παράγων τα τελευταία δύο χρόνια σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία η κυβέρνηση μετρά κι κάποιες απώλειες.

Ωστόσο η κυβέρνηση παίζει και θα συνεχίσει να παίζει τα ρέστα της και είναι γνωστό πως στο επιτελείο του πρωθυπουργού και του υπ. Οικονομικών ζητούμενη είναι η επιστροφή στις αγορές μετά την επίσημη ανακοίνωση από την Eurostat στις 23/4 για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα (για να επιβεβαιώσει την στήριξη της στον Αντ. Σαμαρά), θα έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα η αύξηση κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha Bank, κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει προχωρήσει και η κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank.

Αυτό είναι το θετικό-ουδέτερο σενάριο, που θα μπορούσε να...συνοδευτεί από ανάλογη ανοδική κίνηση και του χρηματιστηρίου με παράλληλη αποσυμπίεση της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Σε αυτό το σενάριο η αγορά, βασικοί δείκτες και μετοχές «μαζεύονται» από χαμηλότερα επίπεδα και συνεχίζουν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σημείο αναφοράς θεωρούνται οι 1.318/1.320 μον. για τον ΓΔ και οι 419/420 για τον 25άρη.

Σε αυτό το σενάριο μετοχές που υπεραπέδωσαν και διορθώνουν είτε από την πρώτη, είτε από την δεύτερη στήριξη τους θα πρέπει να αντιδράσουν. Ενας από τους σηματωρούς ο Μυτιληναίος έφτασε έως τα 7,38 ευρώ- στη συνεδρίαση της 18/3- για να υποχωρήσει άτσαλα προς τα 6,82 ευρώ στο κλείσιμο της Παρασκευής.
Εως τα 4,21 ευρώ αντέδρασε την ίδια μέρα η μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα για να υποχωρήσει και αυτή άτακτα μέχρι τα 3,97 ευρώ.

Εως τα 10,30 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Motor Oil (στις 19/3), που την Παρασκευή υποχώρησε μέχρι τα 9,75 ευρώ.

ΕΧΑΕ, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Σωληνουργεία Κορίνθου είναι μερικές από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας που από τη στιγμή που φάνηκε ότι δεν συνεχίζουν σε νέα «υψηλά» θα διόρθωναν με την πρώτη πτωτική αφορμή.

Μια παράμετρος, που όσο και να θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση στις επόμενες 60 μέρες της προεκλογικης περιόδου έχει μπει στο...παιχνίδι από 2-3 ξένα κέντρα είναι αυτή ενός «αναπόφευκτου» Γ΄ Μνημονίου (ή όπως αλλιώς το ονοματίσουν).

Συνεπώς το ΧΑ παραμένει μεν βραχυ-μεσοπρόθεσμα σε ανοδικό κανάλι (της κίνησης, που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά των 1.150 μονάδων στα τέλη Ιανουαρίου) πλην όμως η φορά κλίνει προς τις 1.320 μονάδες άμεσα.
Το γεγονός, πως πολλές μετοχές έκλεισαν με υψηλό τζίρο στα χαμηλά ημέρας προοιωνίζεται συνέχιση της ταλαιπωρίας τουλάχιστον στη αρχή της Δευτέρας (σ.σ. την Τρίτη 25/3 το ΧΑ αργεί).

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.330,69 μονάδες με άνοδο 0,89%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε κατά 0,88% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε ανοδικά 2,22%.

Εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (7,41%), Κατασκευές και Υλικά (5,69%) και Ακίνητης Περιουσίας (4,43%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Ταξίδια και Αναψυχή (-6,02%), Τηλεπικοινωνίες (-2,97%) και Μέσα Ενημέρωσης (-1,61%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος Εκδοτική (98,36%), AXON (87,10%), ΕΛΙΧΘ (50%), Τζιρακιάν (30,23%), Ίλυδα (25,50%), Βιοτέρ (24,16%), FHL Κυριακίδης (22,22%), Γιουρομπρόκερς (20,93%), Δούρος (12,90%) και ALTEC (11,76%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: PC Systems (-61,03%), Sprider (-57,50%), Compucon (-24,44%), Γ.Ε. Δημητρίου (-22,86%), Ναυτεμπορική (-19,60%), Χαιδεμένος (-15,37%), Κυριακούλης (-15,13%) Καθημερινή (-14,25%), Άλκο (-12,29%) και Γαλαξίδι (-11,69%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v