Πώς έγινε η βουτιά μετά... τζίρου

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστήριο διολισθαίνοντας στις 1.330 μονάδες. Σε ποια χαρτιά εκδηλώθηκαν οι ισχυρότερες πιέσεις. Στα 268 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές. Πώς κινήθηκαν οι τράπεζες και ποια είναι τώρα τα νέα δεδομένα. Ο ρόλος της S&P και το rebalancing.

Μικρή γεύση από όσα συνέβησαν στις 26/11/2013, όταν και έγινε η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, πήραν σήμερα όσοι παρακολούθησαν τα όσα διαδραματίστηκαν στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κυρίως μέσω των τελικών δημοπρασιών και την τελική μικτή αξία συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τον τζίρο αξίζει να αναφερθεί ότι ο σημερινός (269,3 εκατ.) ήταν ο μεγαλύτερος του τελευταίου 4μηνου, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 26/11 (963,5 εκατ.) Ας σημειωθεί επίσης ότι στις 17.00 η μικτή αξία συναλλαγών ανερχόταν στα 158,3 εκατ. πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο από 110 εκατ. άλλαξαν χέρια από τις τελικές δημοπρασίες και μετά!

Εντυπωσιακός ο συγκεντρωτισμός, καθώς μόλις έξι τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ) απέσπασαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, με την έκπληξη να επικεντρώνεται σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, καθώς το rebalancing για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΕΕ ήταν περίπου αναμενόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι από Δευτέρα εισέρχονται στον δείκτη FTSE Mid Cap (από τον small cap) αλλά και στον FTSE All World οι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς εισέρχεται και στον δείκτη Stoxx Eastern Europe και αντικαθιστά τον τίτλο της Coca Cola (μετά την εισαγωγή της Coca Cola HBC στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Να σημειωθεί ότι Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank, σήμερα διακίνησαν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, μετά τις 26/11/2013, ενώ ο τίτλος της ΕΕΕ διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών "ever", από την επιστροφή του στο ταμπλό του Χ.Α. και μετά.

Παρά ταύτα, για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, το τελικό κλείσιμο δεν βρήκε τους παραπάνω τίτλους σε ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις, ενώ αντίθετα ο τίτλος της ΕΕΕ (-3,29%) έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αν και απέφυγε τα χειρότερα καθώς οι αγοραστές φάνηκαν προετοιμασμένοι.

Αντίθετα, σημαντικότατες εκπλήξεις επιφύλαξαν οι τελικές δημοπρασίες για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE25, καθώς δύο από αυτούς (ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ) έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, ενώ 11 από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους (ΜΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΦΡΙΓΟ) έκλεισαν στην χαμηλότερη τιμή της ημερήσιας διακύμανσης, με αξιοσημείωτες απώλειες, δημιουργώντας σημαντικές "παράπλευρες απώλειες" και εν πολλοίς μη αναμενόμενες!

Αξίζει επίσης υποσημείωσης, ότι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΣΩΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αν και τα στατιστικά, ήλθαν σε δεύτερη μοίρα μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε ανοδική τόσο για τον Γενικό Δείκτη (+0,89%), όσο και για τον Τραπεζικό (+7,42%). Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη φθάνουν στο 14,45% και 15,44%, αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πετυχημένη έκδοση ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελληνική οικονομία καθώς μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται επί του πρακτέου σημαντική υποχώρηση στο κόστος χρηματοδότησης σε Ελληνική Επιχείρηση από το εξωτερικό, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα καλά νέα συνεχίστηκαν και με την υποχώρηση του τρίμηνου εντόκου γραμματίου η απόδοση του οποίου περιορίστηκε στο 3,1%.

Εκτός από την βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της Ελλάδας σε μια δυνητική έκδοση ομολόγων στο κοντινό μέλλον, η υποχώρηση των επιτοκίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των Επιχειρήσεων σε δυνατότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Αφενός θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους με επιτόκια που θα αφήνουν περισσότερο χώρο κερδοφορίας για τους μετόχους τους, αφ΄ ετέρου θα μπορέσουν να επεκταθούν σε δραστηριότητες με λιγότερο απαιτητικούς βαθμούς απόδοσης.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων πιθανόν να αυξήσει την "επενδυτική ορατότητα" και σε άλλους τύπους επένδυσης (ομολογιακά δάνεια, μετοχές, διαχείριση) καθώς οι προθεσμιακές καταθέσεις θα χάσουν το πλεονέκτημα που είχαν όλο αυτό το διάστημα ενισχύοντας την ρευστότητα της Αγοράς.

Αν και όλα τα παραπάνω έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους, η αρχή έχει γίνει και παρά το ότι ακόμα δεν έχουν διατυπωθεί από κάποιον από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, η ψυχολογία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά προεξοφλώντας στις τιμές μετοχών και ομολόγων την αλλαγή στην διατύπωση των προοπτικών της οικονομίας.

Κατά τα άλλα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το ενδιαφέρον αναμένεται να μετατοπιστεί σταδιακά στα αποτελέσματα και στις τιμές των αυξήσεων των Τραπεζών καθώς την ερχόμενη εβδομάδα πολλές εισηγμένες έχουν προγραμματίσει την ανακοίνωση των μεγεθών του δ' τριμήνου, ενώ είναι πολύ πιθανό στις συνελεύσεις της Alpha Βank και της Τράπεζας Πειραιώς να αποφασιστούν οι όροι-κίνητρα της συμμετοχής των υφιστάμενων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν προαναγγελθεί.

Τεχνικά οι αγοραστές κρατάνε τα ηνία της Aγοράς αφήνοντας τις πωλήσεις να εκτονώνουν την υπεραγορασμένη εικόνα και εν συνεχεία επιστρέφουν καταγράφοντας νεότερα υψηλά.

Η διαχείριση της ανόδου γίνεται σχεδόν υποδειγματικά χωρίς την τοπική έξαρση που θα συνιστούσε μια άμεση υπερβολή και με γωνία κλίσης που δεν "τρομάζει" διαγραμματικά.

Η επιτυχία των αγοραστών βρίσκεται και στις "χρυσές εφεδρείες" που υπάρχουν στα Δεικτοβαρή χαρτιά (Coca Colca, Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια), καθώς η άνοδος δεν έχει συντελεστεί ομοιόμορφα και οι αποδόσεις μεταξύ των τίτλων απέχουν σημαντικά για το διάστημα των τριών μηνών που έχει μεσολαβήσει από την αρχή του έτους.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι και η απόσταση πλέον των ταλαντωτών από τις υπερτιμημένες ζώνες δίνει νέο ανοδικό περιθώριο έως τις 1.430 – 1.450 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, το βραχυπρόθεσμο κανάλι στήριξης που έρχεται από τα μέσα Ιανουαρίου τοποθετεί την επόμενη στήριξη κοντά στις 1.310 μονάδες ενώ οι κινητοί μέσοι βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα.
Συμπερασματικά για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την συνέχιση της συσσώρευσης κοντά στα υψηλά των 34 μηνών, η οποία θα βοηθούσε στο "δέσιμο" των τιμών και την εναλλαγή ενδιαφέροντος που πιθανόν να προκαλέσουν οι δημοσιεύσεις του συνόλου των αποτελεσμάτων.

"Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα αλλά δεν τελειώνουν, καθώς η περίοδος δημοσίευσης κλείνει στις 31 Μαρτίου. Μετά την αργία της 25ης Μαρτίου ανακοινώνουν το τέταρτο τρίμηνο οι ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Intralot (26/3), Τράπεζα Κύπρου, ΔΕΗ, Frigoglass (27/3) και οι δύο εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΠΣ στις 28/3.

Τέλος την Παρασκευή 28/3 είναι προγραμματισμένες οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ ξεχώρισαν το +1,20% για τον Hang Seng και το +2,72% για την Shanghai, Αργία είχε το Χρηματιστήριο του Τόκυο.

"Πράσινα" ταμπλώ, αλλά με μικρότερα κέρδη για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι δείκτες στην Wall Street (θετικοί Dow Jones και S&P 500, με τον δεύτερο να διεκδικεί ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ, ενώ μικρές απώλειες σημειώνει ο Nasdaq).

Μένοντας στις ΗΠΑ, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΑΑΑ", με σταθερό outlook. Εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού, από 4% του ΑΕΠ το 2013 θα μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2014. Βλέπει ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν κίνδυνοι και καλεί τις αρχές να αντιμετωπίσουν την αύξηση των δαπανών που δημιουργούνται από τη γήρανση του πληθυσμού.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1365,72 μονάδες (+0,18%), όμως μετά τις 11.14 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Στις 13.45 βρέθηκε στις 1357,38 μονάδες (-0,43%) και η ολοκλήρωση του triple witching Μαρτίου (14.00) τον βρήκε στις 1360,22 μονάδες. Μετά τις 16.25 η πτωτική τάση ανέβασε στροφές και ο Δείκτης "είδε" το χαμηλό ημέρας των 1329,43 μονάδων (-2,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1334,53 (-2,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1330,69 μονάδες με τελικές απώλειες 2,39%.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, που όλοι όμως βάζουν σαν κεντρική παράμετρο την ρηχότητα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, που όσο εύκολα μπορεί να "μοχλευθεί" ανοδικά, κάτι που βραχυπρόθεσμα δεν ήταν άμεσα απαιτητό, λόγω ολοκλήρωσης της τριπλής λήξης των Παραγώγων Μαρτίου, τόσο "άτσαλα" μπορεί να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, αν δεν βρεθούν "προετοιμασμένοι" οι εν δυνάμει αγοραστές.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη, πιο "ψαγμένη" σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία το σημερινό rebalancing μπορεί τυπικά να αφορούσε μόνο τους τίτλους των Εθνικής, Πειραιώς, ΕΕΕ και Alpha Bank, όμως πιθανότατα ήταν αιτία γενικότερης, ήπιας, αναδιάρθρωσης των ξένων χαρτοφυλακίων και αυτό είχε το τελικό αποτέλεσμα το ταμπλώ (!)

Από εκεί και πέρα, σαφώς περισσότερο "αλγεινές" εντυπώσεις δημιούργησε ο τίτλος της ΕΧΑΕ, καθώς η Αγορά περίμενε το "κάτι παραπάνω" όσον αφορά την μερισματική πολιτική της εταιρείας. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 8,68 ευρώ.

Στο αμέσως προηγούμενο μετασυνεδριακό σχόλιο της Πέμπτης, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Για όσους επιμένουν να κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καλό θα είναι να μην λάβουν υπ΄ όψιν τους την αυριανή (σημερινή) συνεδρίαση και να προσπαθήσουν να "αλιεύσουν" τεχνικές πληροφορίες από τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, σημαντική αλλαγή στον Γενικό Δείκτη θα σημειωθεί αν αυτός υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη 1380 - 1400, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 1450 μονάδες.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1305 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1280 και 1265 μονάδες. Περίπου η ίδια εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς η συνέχιση της ανοδικής τάσης θα κριθεί με την υπέρβαση των 445 μονάδων, που θα δώσει κατεύθυνση προς τις 455 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum καταστρατηγείται με καθοδική διάσπαση των 418 μονάδων και την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 410 μονάδες".

Στα παραπάνω δεδομένα, δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή, όμως ο Γενικός Δείκτης έδωσε ένα πρώτο σήμα εξόδου, καθώς έκλεισε χαμηλότερα από τον 200αρη εκθετικό 30λεπτο (1338 μονάδες) και αυτό έχει την σημασία του για τους "πολύ γρήγορους".

Σαφώς λιγότερη σημασία για την σημερινή σχετικά κακή εικόνα έπαιξε η πολυαναμενόμενη έκθεση της S&P, σύμφωνα με την οποία ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση "B-/B" για την Ελλάδα, με σταθερό outlook. Αναφέρει ότι η Ελληνική οικονομία ισορροπεί σταδιακά, όπως φαίνεται από τις βελτιωμένες εξαγωγές υπηρεσιών και την αξιοσημείωτη προσαρμογή του προϋπολογισμού, που δείχνουν μια κάπως βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και ενισχυμένη θεσμική ικανότητα.

Ωστόσο, το χρέος της γενικής Κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας παραμένουν υπερβολικά. Αν και η Standard & Poor's θεωρεί ότι το εγχώριο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι ρευστό, οι προβλέψεις της υποθέτουν ότι -ασχέτως της σύνθεσής της- η Ελληνική Κυβέρνηση θα παραμείνει στο υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής.

Όσοι ξέρουν να "διαβάζουν πίσω από τις γραμμές" είχαν "προετοιμαστεί καταλλήλως", καθώς είχε προηγηθεί (ελάχιστες μέρες πριν) η τουλάχιστον "δυσοίωνη" έκθεση του ίδιου οίκου για τις Πειραιώς και Alpha Bank (!)
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις είναι από την Moody's στις 3 Απριλίου και τη Fitch στις 23 Μαΐου.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισαν η σχετική κινητικότητα στην Γενική Εμπορίου (μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα) και η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για την Αττικής (μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά), ενώ σε νέα υψηλά 38 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Trastor.

Εξαιρετικής σημασίας, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, κρίνονται οι συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς το Χ.Α. θα κληθεί να κινηθεί "ιδίοις δυνάμεις", χωρίς το "άγχος" των Παραγώγων και με "ψαλιδισμένες" τις προσδοκίες από την S&P.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια Αγορά, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κινήθηκε με "μοχλό ανόδου" τον Τραπεζικό κλάδο, όμως η επιφυλακτικότητα μάλλον θα επιστρέψει δριμύτερη στις Τραπεζικές μετοχές, καθώς η Αγορά πιθανόν να τηρήσει στάση αναμονής περιμένοντας να μάθει τους όρους των επικείμενων ΑΜΚ σε Alpha Bank και Πειραιώς από τις γενικές συνελεύσεις των δύο Τραπεζών την ερχόμενη Παρασκευή (28/3).

Έτσι το μεγαλύτερο "βάρος" για την επόμενη κίνηση του Δείκτη, θα κληθούν να "το σηκώσουν" οι υπόλοιποι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι και οι οποίοι θα πρέπει να ξεπεράσουν την "κόπωση" που επιδεικνύουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

--ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η ολοκλήρωση του triple witching Μαρτίου, είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των συναλλαγών, περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.249 συμβόλαια).   
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.908 - 2.676 για τον Μάρτιο, 6.061 για τον Απρίλιο, 50 για τον Μάιο, 121 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 432,25) κινήθηκε μεταξύ 427,25 και 444,5 μονάδων, κλείνοντας με premium 0,98%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (11.000 ΓΕΚ, 10.800 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.510), ΔΕΗ (3.422),Alpha Bank (4.187), Εθνική (2.944), Πειραιώς (4.595), Μυτιληναίο (2.969), ΟΠΑΠ (2.501), ΓΕΚ (2.939), ΕΧΑΕ (1.148), EEE (375), Frigoglass (179), Τέρνα Ενεργειακή (373), Eurobank (1.083), Motor Oil (245), Ελλάκτωρα (1.378), Μέτκα (130), Σιδενόρ (439), Τιτάνα (397), Ελ. Πετρέλαια (2.503), ΕΥΔΑΠ (165), Intralot(982), MIG (5.668), Viohalco (142), Jumbo (115), Σωλ. Κορίνθου (651).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, έντονο ενδιαφέρον υπήρξε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς σημειώθηκαν 2.856 τεμάχια, με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα δικαιώματα αγοράς (2.520 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (336 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα περιορίστηκε στο 34%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (34.408.701 τεμ.), Εθνική (1.754.266 τεμ.), Πειραιώς (5.758.403 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v