Σήμερα, το πολύ μεθαύριο θα ξεκαθαριστεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Η βιαιότητα του «αδειάσματος» της Παρασκευής (στις 1.330,69 μονάδες με -2,39% ο Γενικός Δείκτης), η ταχύτητα των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, η... κρησάρα των οικονομικών αποτελεσμάτων 2013 (κυρίως όμως του Q4) και ο διεθνής παράγοντας επηρεάζουν τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς και αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα το Χ.Α. είτε σε επαναπροσέγγιση των «τελευταίων υψηλών» είτε σε περαιτέρω βύθιση προς τα επίπεδα της 24ης-25ης Φεβρουαρίου. Άνω όριο οι 1.380 και χαμηλό οι 1.220 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.
Σε αυτές τις συνεδριάσεις ξεκαθαρίζεται εάν το «άδειασμα» της 21ης Μαρτίου διευκόλυνε (συν τοις άλλοις) την είσοδο «ζεστών κεφαλαίων» σε χαμηλότερες-φθηνότερες τιμές σε σχέση με αυτές που σημειώθηκαν στο διήμερο 18-19 Μαρτίου. Μένει να φανεί άμεσα εάν το triple witching ήταν μία βολική αφορμή ώστε να ενεργοποιηθούν κεφάλαια, που και λόγω της αναθεώρησης των δεικτών FTSE σχεδίαζαν την είσοδό τους σε τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips.
Για ώρα ανάκαμψης για την οικονομία και το χρηματιστήριο κάνουν λόγο οι Στέφανος Κοτζαμάνης - Γιώργος Α. Σαββάκης, οι οποίοι εκτιμούν πως οι μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές του χρηματοοικονομικού τομέα δεν ποντάρουν πλέον σε ένα μόνο δυναμικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας, αλλά στο σύνολό της. Αυτοί για παράδειγμα που προσφέρουν «γερά ποσά» για να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών επί της ουσίας αγοράζουν τα δάνεια των προβληματικών ομίλων, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα δάνεια των νοικοκυριών που πλήττονται από την τεράστια ανεργία, τα δάνεια προς τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα...
Κλάδος-κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» από τις Πειραιώς, Alpha Bank μέχρι τη Eurobank και ενώ η αγορά περιμένει την κατάθεση (και υπερψήφιση) του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Θέμα ημερών η ΑΜΚ της Πειραιώς σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου. Η τιμή θα κρίνει την ανάλογη διαδικασία της Eurobank. Στα 2,05 ευρώ κατάφερε να παραμείνει σταθερή σε κλείσιμο η μετοχή της Πειραιώς και στο 0,92 ευρώ το warrant της. Στο 0,47 ευρώ με διόρθωση 4,08% η μετοχή της Eurobank. Στο 0,738 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,57 ευρώ το warrant της.
Σε αυτήν τη φάση τα warrants των δύο μπορεί να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον εάν υιοθετηθεί η δυνατότητα επαναγοράς τους. Για αυτό και μέχρις ότου γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι της αύξησης των δύο ομίλων τα warrants εκτιμάται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο του παιχνιδιού. Να δούμε εάν και σε ποιον βαθμό θα μπορούσαν να... χρησιμεύσουν σαν εργαλείο αντιστάθμισης.
Στενά τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την τρόικα και τους δανειστές να έχουν καταστήσει σαφέστατη τη βούλησή τους. Θεωρώντας ενδεικτική την περίπτωση της Eurobank (και για το ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στο παιχνίδι) οι δανειστές επέβαλαν (ουσιαστικά) την πλήρη συμμετοχή των «ξένων κεφαλαίων» στην ΑΜΚ του ομίλου και καθόρισαν τα όρια δικαιοδοσίας του ΤΧΣ. Επί της ουσίας οι ξένοι επιβάλλουν τους όρους εισόδου των «ξένων κεφαλαίων» στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών σε πολύ χαμηλές τιμές και με προϋποθέσεις υπερμόχλευσης όποτε αυτοί κρίνουν. Συν τοις άλλοις αποκτούν άμεση και καταλυτική πρόσβαση σε αυτό που αναφέρεται εύγλωττα στο σχετικό θέμα των Κοτζαμάνη - Σαββάκη.
Πέραν των τραπεζών όμως συνεχίζεται το... ξεκαθάρισμα της αγοράς, οι επιλογές των ξένων είναι πλέον εμφανείς, ο διαχωρισμός ενισχύεται και με γνώμονα την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Το euro2day.gr ακτινογραφεί τις εισηγμένες με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα αποτελέσματα (την άλλη Δευτέρα 31/3 ολοκληρώνεται η διαδικασία) με τον Στ. Κοτζαμάνη να επιχειρεί μία πρώτη αξιολόγηση.
Πορεία τριών ταχυτήτων παρουσιάζουν τα ετήσια αποτελέσματα του 2013, καθώς με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα στοιχεία και τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για όσα θα ακολουθήσουν μέχρι και την 31η Μαρτίου (τελευταία ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων): Μετοχές εταιρειών όπως Sarantis, Fourlis, Πλαίσιο κ.ά. αποτυπώνουν και χρηματιστηριακά τη βελτίωση της θέσης τους το 2013. Και συνεχίζουν με αξιώσεις το 2014, με τη μετοχή του Fourlis να μετρά 38,63% από την αρχή του έτους, του Sarantis κατά 15,38%, κατά 14,77% του Πλαισίου. Θυμίζουμε πως 14,45% έχει ενισχυθεί την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης.
Όμως πολλά είναι και τα στοιχήματα σε μετοχές εταιρειών που κατάφεραν να γυρίσουν σε κέρδη από ζημίες (Πετρόπουλος, Γενική Εμπορίου, Παπουτσάνης, Paperpack κ.ά.), ενώ καλά κρατούν τα πονταρίσματα σε μετοχές καινοτόμων εταιρειών, εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Τεχνικά τα χαμηλά της Παρασκευής 14/3 (1.318,43 μονάδες) θεωρούνται σημείο βραχυπρόθεσμης αναφοράς που θα πρέπει οπωσδήποτε να δώσει αντίδραση για να παραμείνει ενεργή η ανοδική κίνηση.
Κλείνω με το σχόλιο του αναγνώστη emma (με τη... μέτρηση του οποίου συμφωνώ) στον Εκηβόλο: «...Λογικά η αγορά με τη βίαιη και γρήγορη διόρθωση στις 428 μονάδες πρέπει να έχει επανέλθει από αύριο κιόλας σε ανοδική τροχιά και να πάει για νέο ψηλό σειράς. Η μεγαλύτερου μεγέθους διόρθωση θα έρθει από πιο ψηλά και θα έχει τα χαρακτηριστικά που είχε και η διόρθωση της Παρασκευής. Τέλος αναμένεται να συνεχίσουν οι τράπεζες να κυριαρχούν στην κίνηση του δείκτη όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες».
Για να δούμε...