Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια... κόπωσης εμφάνισε το Χρηματιστήριο

Πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες ενόψει των επερχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου από Πειραιώς και Alpha. Ποια χαρτιά σήκωσαν το βάρος και στήριξαν τον Γενικό Δείκτη. Η ανάγκη για είδηση-καταλύτη και οι εναλλαγές θέσεων.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής και στις προβλέψεις για την εβδομάδα που έρχεται, η στήλη ανέφερε: "Εξαιρετικής σημασίας, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, κρίνονται οι συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς το Χ.Α. θα κληθεί να κινηθεί 'ιδίοις δυνάμεις', χωρίς το 'άγχος' των Παραγώγων και με 'ψαλιδισμένες" τις προσδοκίες από τον S&P.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια Αγορά, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κινήθηκε με 'μοχλό ανόδου' τον Τραπεζικό κλάδο, όμως η επιφυλακτικότητα μάλλον θα επιστρέψει δριμύτερη στις Τραπεζικές μετοχές, καθώς η Αγορά πιθανόν να τηρήσει στάση αναμονής περιμένοντας να μάθει τους όρους των επικείμενων ΑΜΚ σε Alpha Bank και Πειραιώς.
 
Έτσι το μεγαλύτερο 'βάρος' για την επόμενη κίνηση του Δείκτη, θα κληθούν να 'το σηκώσουν' οι υπόλοιποι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι και οι οποίοι θα πρέπει να ξεπεράσουν την 'κόπωση' που επιδεικνύουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
 
Δυστυχώς, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, επιβεβαίωσε τις ανήσυχες προβλέψεις του γράφοντος, καθώς και οι τρεις Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ) κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έτσι "την ευθύνη" για το τελικό πρόσημο του Δείκτη "επωμίστηκαν" οι ΟΠΑΠ (+4,49%), ΔΕΗ (+1,74%), ΟΤΕ (+1,57%) και ΕΕΕ (+1,84%).
 
Και οι τρεις παραπάνω τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, όμως η σημερινή κίνηση των μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, θα μπορούσε περισσότερο να χαρακτηριστεί σαν διόρθωση στην διόρθωση και πολύ λιγότερο σαν "ανάληψη νέων πρωτοβουλιών".
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΠΑΠ ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις μα αθροιστικές απώλειες 9,2%, οι μετοχές των ΟΤΕ και ΔΕΗ από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,47% και 3,69%, αντίστοιχα, ενώ ο τίτλος της "νέας" ΕΕΕ "μετρούσε" δύο συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 5,19% και είχε επαναπροσεγγίσει το πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο.
 
Συμπερασματικά, η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι στην παρούσα φάση η Αγορά και αν δεν προκύψει κάποια είδηση - καταλύτης, περισσότερο θα προσέξει να μην δημιουργήσει πτωτικές ανησυχίες και λιγότερο θα προσπαθήσει να διεκδικήσει νέα υψηλά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, στην συνεδρίαση της Παρασκευής και μετά την λήξη των συμβολαίων αλλά και το rebalancing , βρήκε την ευκαιρία για διόρθωση με το ρητό "sell the fact" να έχει την τιμητική του, ενώ ο οίκος S&P δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας και στο σχόλιό του για τις Τράπεζες ανέφερε πως περιμένει περισσότερες κεφαλαιακές ανάγκες που θα φανούν, αν μη τι άλλο, τον Οκτώβριο μετά από το "stress test" της ΕΚΤ για το σύνολο των Τραπεζών στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Το κλίμα για την Ελλάδα συνεχίζει να είναι θετικό και πάντα όταν υπάρχει κάτι τέτοιο, τόσο τα Κράτη όσο και οι εταιρείες βρίσκουν ευκαιρία για δανεισμό.
 
Οι τιμές των ΑΜΚ σε ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ έχουν την σημασία τους, ενώ το ενδιαφέρον για τα warrants να συνεχίζει να είναι σημαντικά αυξημένο, εκ μέρους των ξένων, μιας και δημιουργείται η ευκαιρία να πάρουν μελλοντικά θέσεις στον κλάδο και μάλιστα στις τιμές των strike από την στιγμή που δεν θα λάβουν μέρος στις επικείμενες ΑΜΚ.

Οι ξένοι συνεχίζουν και δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την Ελληνική οικονομία, γεγονός που βοηθάει σημαντικά.
 
Μπροστά μας έχουμε την καταλυτική ημερομηνία (23/4) όταν και περιμένουμε επίσημα την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
 
Μην ξεχνάμε πως παίζει σημαντικό ρόλο για την συνέχεια, μιας και μπροστά μας και πιθανότατα μετά το Καλοκαίρι, να έχουμε την μεγάλη συζήτηση για μείωση του χρέους.
 
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% στο κόστος των Επιχειρήσεων είναι σημαντική και βοηθάει ιδιαίτερα τα κόστη, αλλά και την ανεργία πιο μεσοπρόθεσμα, κάτι που σαν γεγονός είναι από τα λίγα θετικά των τελευταίων χρόνων μιας και μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει μόνο σε αυξήσεις.
 
Πλέον περιμένουμε αποτελέσματα χρήσης 2013, από το σύνολο των εταιρειών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει, αν μη τι άλλο, βραχυπρόθεσμα αρκετούς τίτλους. Εταιρείες που το 2013 μπόρεσαν και γύρισαν σημαντικά τα αποτελέσματα τους, έχουν και τις καλύτερες προοπτικές για το 2014. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις εταιρείες και τις προοπτικές τους.

Οι διορθώσεις που κάνει η Αγορά συνεχίζουν και έχουν ενδιαφέρον για τοποθετήσεις, ενώ χρονικά θέλουμε να πιστεύουμε πως μέχρι τις 23 Απριλίου και την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Αγορά θα έχει θετική πορεία. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στην πορεία είναι μία μεγάλη πτώση των ξένων Αγορών, που θα επηρεάσει και εμάς, μιας και είμαστε "εύθραυστη" οικονομία ακόμα.

Τεχνικά και όσον αφορά το ημερήσιο διάγραμμα, σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, έχει δοθεί ένα πρώτο σήμα εξόδου, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το 435-436 έχει γίνει σημαντική περιοχή αντίστασης, ενώ καθοδική διάσπαση των 424 μονάδων θα βγάλει περαιτέρω πωλητές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στα μεγάλα Ασιατικά ταμπλώ, όπου ξεχώρισαν το +1,77% του δείκτη Nikkei και το +1,91% του Hang Seng. Πιέσεις στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ σημαντικές πιέσεις υφίσταται και ο χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Αγορές δεν φάνηκαν να επηρεάζονται αρνητικά, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον δείκτη μεταποίησης της HSBC για την Κίνα (χαμηλό 8 μηνών), που έδειξε ότι η δραστηριότητα για τον μήνα Μάρτιο παρέμεινε πτωτική.
 
"Η υποχώρηση είναι ευρεία και η εγχώρια ζήτηση αποδυναμώνεται περισσότερο. Εκτιμούμε ότι το Πεκίνο θα ξεκινήσει νέα σειρά μέτρων για να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη" εκτιμά η HSBC.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές της Standard & Poor's οι "χρεοκοπίες θα αυξηθούν αλλά θα είναι ελεγχόμενες" και θα γίνουν σε τομείς όπως η Ναυτιλία και οι Μεταλλευτικές, που επηρεάζονται σημαντικά από την υποχώρηση που καταγράφεται στις τιμές των μετάλλων, καθώς στην Κίνα είναι συνήθης πρακτική χαλκός και σιδηρομετάλλευμα να χρησιμοποιούνται ως collateral για δανεισμό.
 
Τα στοιχεία του Reuters δείχνουν ότι η έκθεση των Κινεζικών Επιχειρήσεων, σε ομολογιακό δανεισμό, ξεπερνά το 1 τρισ. δολ, εκ των οποίων το 15,8% λήγει φέτος. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης σημαντική επιδείνωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε πολλούς κλάδους με επικρατέστερο εκείνο της Υψηλής Τεχνολογίας και του Λογισμικού.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 53,2 από 53,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed ανήλθε στο 0,14 τον Φεβρουάριο από μείον 0,45 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο +0,1.
 
Από την άλλη, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI υποχώρησε τον Μάρτιο στις 55,5 μονάδες από το υψηλό 45 μηνών που είχε σκαρφαλώσει το Φεβρουάριο στις 57,1 μονάδες.
 
Oι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές υιοθετούν επιφυλακτικότερη στάση έναντι του κινδύνου εξαιτίας των γεωπολιτικών προβλημάτων και της Ουκρανίας, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα (Μάρτιος) της BofA -Merrill Lynch, μεταξύ των fund managers.
 
Στην έρευνα του διεθνούς οίκου, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου 2014, συμμετείχαν 214 θεσμικοί επενδυτές που διαχειρίζονται 636 δισ. δολάρια. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της BofA, το 81% των επενδυτών (ποσοστό 4 φορές υψηλότερο από το Φεβρουάριο) χαρακτηρίζουν την γεωπολιτική αστάθεια ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα των Χρηματοοικονομικών Αγορών. Παράλληλα συνεχίζουν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις προοπτικές των αναδυόμενων Αγορών και ιδιαίτερα την Κίνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" στη σύνθεση του δείκτη STOXX Balkan 50 Equal Weight εισήλθε από σήμερα, 24 Μαρτίου, ο τίτλος της Jumbo αντικαθιστώντας την μετοχή της Coca Cola HBC. 
 
Ισχυρά χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Εθνικής οι JP Morgan, Citigroup και Deutsche Bank.
 
Η Deutsche Bank διατηρεί την τιμή-στόχο των 4,5 ευρώ και τη σύσταση "Buy". Χαρακτηρίζει υψηλότερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη της Τράπεζας, εξέλιξη που αποδίδει στην καλύτερη πορεία των λειτουργικών μεγεθών αλλά και στη μείωση των δαπανών. Παράλληλα αναφέρει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει καλύτερη ποιότητα χαρτοφυλακίου έναντι του ανταγωνισμού.
 
Από την πλευρά της η Citigroup χαρακτηρίζει ισχυρά τα μεγέθη της Τράπεζας και ξεχωρίζει την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την άνοδο του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου που κατέγραψε η Τράπεζα. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως μια αύξηση κεφαλαίου από την Εθνική δεν πρέπει να αποκλειστεί.
 
Η JP Morgan τονίζει ότι τα μεγέθη του δ΄ τριμήνου καταδεικνύουν το θετικό σημείο καμπής για την Τράπεζα. Όπως αναφέρει τα προ-προβλέψεων κέρδη κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεών της. Ξεχωρίζει ακόμη την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1338,74 μονάδες (+0,6%) και χαμηλό τις 1318,87 (-0,89%).
 
Μετά τις 15.56 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1327,78 μονάδες (-0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1329,2 με απώλειες 0,11%.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι AlphaBank, Eurobank Properties, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Intralot.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σωλ. Κορίνθου και Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό ημέρας οι EurobankProperties, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.
 
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 76,4 εκατ. από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ). Σε μόλις τέσσερις τίτλους (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ) το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Τεχνικά, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE25, παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όσο δεν δίνουν κλεισίματα χαμηλότερα των 1294 και 416 μονάδων αντίστοιχα. Όμως, από την άλλη, η παραμονή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1360 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 440 μονάδων, ενδυναμώνει το σενάριο περαιτέρω διολίσθησης.
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και οι τρεις Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όσο δεν κλείνουν χαμηλότερα των 3,65 ευρώ (η Εθνική), των 0,67 ευρώ (η Alpha Bank) και των 1,85 ευρώ (η Πειραιώς).
 
Από τους υπόλοιπους, θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, παραμένει σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι ο τίτλος της ΕΕΕ (όσο δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 18,63 ευρώ), ενώ μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή τηςMotor Oil είσηλθε σε βραχυχρόνιο αρνητικό κανάλι, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 9,00 ευρώ.
 
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου η Autohellas, με ελάχιστες συναλλαγές, κινείται σε υψηλά 67 μηνών, ενώ σε υψηλά 79 μηνών κινείται ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου, με την επόμενη, θεωρητική, τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 8,50 ευρώ.
 
Ξαναπαίζονται τα γνωστά σενάρια στον Κέκροπα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αττικής, ενώ κάτι πάει να γίνει στην Γενική Εμπορίου και ίσως χρειάζεται προσοχή.  
 

--ΧΠΑ

Με απόλυτα υποτονική συνεδρίαση, φαινόμενο σύνηθες μετά από τις λήξεις, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων. Κύριο χαρακτηριστικό οι διαθέσεις επιφυλακτικής υποχώρησης.
 
Σημαντική η μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα εντυπωσιακότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.889 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.046 - 3.984 για τον Απρίλιο, 36 για τον Μάιο, 26 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 426,75) κινήθηκε μεταξύ 424 και 431 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,45%.
 
Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (5.100 Τιτάν, 200.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (719), ΔΕΗ (214), Alpha Bank (1.895), Εθνική (969), Πειραιώς (1.716), Μυτιληναίο (131), ΟΠΑΠ (620), ΓΕΚ (179), ΕΧΑΕ (952), Eurobank (107), Motor Oil (107), Ελλάκτωρα (146), Τιτάνα (172), MIG (480).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 32% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.889 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.548 δικαιώματα αγοράς και 341 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (33.408.701 τεμ.), Εθνική (1.754.266 τεμ.), Πειραιώς (5.758.403 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v