Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις στο τέλος της συνεδρίασης

Στο κόκκινο κινείται πλέον το χρηματιστήριο με τις τράπεζες να καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες. Γύρισε πτωτικά ο ΟΤΕ. Αντίβαρο από ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Μεμονωμένες προσπάθειες αντίδρασης σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG, CCHBC.

Απώλειες καταγράφει το χρηματιστήριο μετά τις 16.25 με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,89%, στις 1.318 μονάδες και τον FTSE 25 στις 424.

Επί της ουσίας ο Γ.Δ. επιχειρείται να ισορροπήσει περί τις 40-45 μονάδες χαμηλότερα των τελευταίων «δύο υψηλών» της προηγούμενης εβδομάδας. Θυμίζουμε στις 18 και στις 19 Μαρτίου για τον Γ.Δ. ενδοσυνεδριακά «υψηλά» σημειώθηκαν στις 1.377,79 και στις 1.379,42 μονάδες. Επίπεδα που βραχυπρόθεσμα θεωρούνται σημείο αναφοράς και αντίσταση του Δείκτη μακροπρόθεσμη, καθώς αντιστοιχεί στα μεγέθη των αρχών Μαΐου 2011.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο ανεβάσαμε νωρίτερα στον Εκηβόλο δύο πεντάδες διαγραμμάτων για να φανεί η... άρνηση ορισμένων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να συνεχίσουν άμεσα ψηλότερα αλλά και η επιμονή άλλων να προχωρήσουν σε ανώτερες τιμές.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, το... κάθισμα της αγοράς θα πρέπει να θεωρηθεί φυσιολογικό και λίγο ως πολύ αναμενόμενο καθώς χρειάζονται καινούριες αφορμές και δέλεαρ για να αντιδράσει πάνω από τις 1.380 προς τις 1.400 μονάδες.

Κόπωση που αποτυπώνεται στις βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν σταδιακά από τα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης Τρίτης - Τετάρτης, στη στάση αναμονής για τις εξελίξεις στις τράπεζες και στην επόμενη αφορμή που θα μπορούσε να τραβήξει το Χ.Α. προς τα πάνω.

Μέχρι τότε βασικοί δείκτες και μετοχές κάνουν τη διόρθωσή τους, νέο χρήμα τοποθετείται (κυρίως στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής), με την προσοχή στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο. Ο λόγος κατ' αρχάς ο επίμαχος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ψήφιση του οποίου έχει καθυστερήσει περισσότερο από δύο μήνες. Συνεπεία όλης αυτής της καθυστέρησης και των συνεχών εμπλοκών δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις και το σημαντικό η τιμή όπου θα γίνουν οι ΑΜΚ της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank.

Στην Πειραιώς η αρχική προσφορά μπορεί να απορροφήθηκε και η μεγάλη διόρθωση να καλύφθηκε, ωστόσο περισσότερα θα αποσαφηνισθούν μόλις γίνει γνωστό το σχετικό πλαίσιο της αύξησης. Αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις στην Πειραιώς αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Εκκρεμεί όμως και η Alpha Bank, ενώ η αύξηση της Eurobank καθορίζεται από άλλες παραμέτρους. Για τη μετοχή της Alpha Bank (στο εύρος του 0,712-0,729 ευρώ) υπάρχει σημαντικό περιθώριο απόκλισης μέχρι το 0,50 ευρώ (χοντρικά) όπου θα μπορούσε να βγει μία τιμή συμμετοχής στη διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Εύλογη η πίεση στη μετοχή της Eurobank όσο παραμένει περιπεπλεγμένη η σχετική διαδικασία. Νωρίτερα η μετοχή υποχωρούσε μέχρι το 0,45 ευρώ με απώλειες 3,19%.

Χωρίς την προοπτική αύξησης η μετοχή της Εθνικής θα περίμενε κάποιος πως θα παρουσίαζε -σε αυτήν τη φάση- συγκριτικά ανθεκτικότερη συμπεριφορά, πως δε θα συνέχιζε τη διόρθωσή της μέχρι τα 3,85 ευρώ. Η μετοχή της ΕΤΕ διορθώνει χωρίς σημαντική στήριξη από τα 4,23 ευρώ της Παρασκευής.

Μετά τις 16.25 η μετοχή της Alpha υποχωρεί 4,74%, της Πειραιώς κατά 0,98% και της Εθνικής 4,49%.

Σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έπεσε το βάρος της αντιστάθμισης (στην πίεση-υποχώρηση των τραπεζικών τίτλων), καθώς και οι δύο σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκαν πιο ψηλά με σταθερές εντολές αγοράς.

Μεγαλύτερη μεταβλητότητα έχει η μετοχή του ΟΠΑΠ που επίσης μαζεύτηκε από τα χαμηλά της Παρασκευής (από τα 11,35 ευρώ), για να αντιδράσει λίγο νωρίτερα μέχρι τα 11,82. Στο εύρος των 11,48-11,74 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 16.25 στις τρεις τραπεζικές μετοχές είχαν γίνει τα 33 εκατ. από τα συνολικά 64 εκατ. 

Μικτή εικόνα για τις υπόλοιπες 19 μετοχές του δείκτη, πολύ λιγότερο το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές στον FT Mid.

Ισχυρότερη αντίδραση για τη μετοχή του Μυτιληναίου μέχρι τα 6,90 ευρώ. Να θυμίσουμε πως διόρθωσε από τα τελευταία υψηλά των 7,32 ευρώ στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου. Στο 0,484 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της MIG, στα 2,28 ευρώ της Intralot με επίσης ικανοποιητικό τζίρο.

Στα 13 ευρώ διορθώνει η μετοχή της Jumbo, όπου άλλαξε χέρια ένα πακέτο 131.900 τεμαχίων στα 13 ευρώ (αξίας 1.714.700 ευρώ). Παραμένει υπό πίεση, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2013, η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με χαμηλό στα 4,49 ευρώ. Αντιθέτως, έχει ανακάμψει μέχρι τα 4 ευρώ η μετοχή της «μητρικής» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Attica Bank, Intracom, MLS, Autohellas, Υγεία και Χαλκόρ διασώζονται από τον FT Mid που έχει -και σήμερα- σαν... βαρίδι τη μετοχή της Eurobank. Με απώλειες που ξεπέρασαν το 4% (στις 13.30) η μετοχή ασκεί μεγάλη επίδραση στη διακύμανση του FT Mid που υποχωρεί περισσότερο (-0,79%) από τον Γ.Δ. και τον 25άρη.

Στα 6,54 ευρώ διατηρείται η μετοχή της Lamda Development, προφανώς σε αναμονή για τη μεθαυριανή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Συναλλαγές περίπου 12.500 τεμαχίων, δηλαδή λιγότερων από την τελευταία συνεδρίαση.

Έως τα 7,99 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου συνεχίζοντας την παράλληλη (με την ΟΤΟΕΛ) κίνησή της κοντά στα τελευταία υψηλά.

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η κατά 22% αντίδραση της μετοχής της Κέκροψ, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται έγκαιρα στην... εκδίκαση της υπόθεσης διεκδίκησης από το δημόσιο της έκτασης του λατομείου στο Ψυχικό. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrapar έχουν ξεκαθαρίσει πως θα συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου (ύψους έως 4 εκατ. ευρώ). Σημειωτέον πως η εισηγμένη αποτιμάται στα 6,21 εκατ. ευρώ.

Περίπου στις 13.35 στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε κατά 0,58% στις 9.288 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,67% στις 4.306 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v