Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλα τα λεφτά στις τράπεζες

Με το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον στραμμένο στον τραπεζικό κλάδο (μετοχές και warrants) το Χ.Α. εξισορροπεί στις 1.320 - 1.330 μονάδες. Ανοδικά η Alpha Bank, πτωτικά η Πειραιώς, αυξημένοι τζίροι και υψηλές αποδόσεις στα warants. Συνεχίζεται η... αντιστάθμιση από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με πωλητές ο ΟΤΕ.

Συνεδρίαση μεγαλύτερης μεταβλητότητας και υψηλότατων συναλλαγών η σημερινή σε σχέση με τις τελευταίες. Με το επίκεντρο στραμμένο στις τραπεζικές μετοχές και στα warrants των Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνικής, άμεσες κινήσεις σε μη τραπεζικά χαρτιά των δύο βασικών δεικτών στα πρώτα 35΄-40΄, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν γρήγορα τα 60 εκατ. ευρώ.

Η... μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο, όπου έχει εστιάσει κυρίως το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, με τις συναλλαγές στην Πειραιώς να υπερβαίνουν τα 17 εκατ. ευρώ και στην Alpha τα 15 εκατ. ευρώ στις 11;30 . Συνέπεια η αντίδραση του κλαδικού δείκτη από τις 200 μονάδες υψηλότερα και με τον Γ.Δ. να ενισχύεται μέχρι τις 1.340 μονάδες και τον FT 25 μέχρι τις 432 μονάδες.

Τουλάχιστον σε αυτήν την πρώτη φάση της συνεδρίασης επιβεβαιώθηκαν οι στηρίξεις για τον Γ.Δ. και τον 25άρη, με τους αγοραστές να βγαίνουν λίγο υψηλότερα σε αρκετές μετοχές του δείκτη.

Μικτές τάσεις για τις μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank με γνώμονα κυρίως την εκτιμώμενη τιμή της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου. Ανοδικά αντιδρά της Alpha Bank που δεν θα προσφύγει και σε ελληνικά κεφάλαια, με απώλειες, χαμηλότερα, της Πειραιώς, σε μία κίνηση να... συναντήσει την τιμή της αύξησης. Όμως και στις δύο περιπτώσεις επιχειρείται εμφανώς αντιστάθμιση θέσης μέσω αγορών-ανόδου των warrants, που νωρίτερα ενισχύονταν μέχρι 8,25% (της Alpha Bank).

Στην εικόνα μετοχών και warrants αναλυτικά αναφέρεται το σχετικό θέμα του Θαν. Σταυρόπουλου.

Το ενθαρρυντικό όμως είναι πως αντίδραση από τα χαμηλά της Δευτέρας βγαίνει και στη μετοχή της Εθνικής αλλά και της Euroabnk, με την πρώτη να έχει ανησυχήσει αρκετούς με το... άδειασμα της 24ης/3.

Πολύ γλαφυρή η προσέγγιση του LEX από τη στήλη των Financial Times, ενδεικτική του πώς βλέπουν οι ξένοι αυτό που διαδραματίζεται στις ελληνικές τράπεζες αρχικά με την είσοδο των hedge funds σε τιμές πολύ χαμηλότερες και την επικείμενη τοποθέτηση πιο επενδυτικών κεφαλαίων τώρα.

Ικανοποιητική η μέχρι τώρα αντίδραση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με μικρές απώλειες για τη μετοχή του πρώτου και άνοδο για τις άλλες δύο. Στα 12,17 ευρώ υποχωρεί του ΟΤΕ, στα 12,06 ευρώ ενισχύεται του ΟΠΑΠ, στα 11,87 ευρώ της ΔΕΗ. Τεχνικά η εικόνα της τριάδας μας καθησυχάζει όσον αφορά τα πιθανά περιθώρια υποχώρησης των δεικτών στην περίπτωση που υπάρξει νέος γύρος πίεσης στις τράπεζες.

Όμως και στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως σταδιακά διαμορφώνονται οι νέες ισορροπίες εν όψει των αυξήσεων. Τεχνικά συγκριτικό πλεονέκτημα δείχνει να έχει η Alpha Bank, εάν όντως η σχετική διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Απριλίου, δηλαδή μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Η σχετική εξισορρόπηση της τάσης για τον FT 25 αναθάρρησε τους αγοραστές μετά τα πρώτα 10΄-15΄, που εν συνεχεία έγιναν λίγο επιθετικότεροι σε συγκεκριμένες μετοχές. Με αγοραστές στις περισσότερες μετοχές του δείκτη, ξεχωρίζει η επαναφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αντίδραση των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, η κινητικότητα στη MIG, η σταθερότητα των ΕΛΠΕ, η κίνηση της ΤΕΡΝΑ Ενερεγιακής και πάλι πάνω από τα 4,50 ευρώ, και τα πακέτα σε Jumbo και Fourlis. Τα περισσότερα -τέσσερα συνολικά- είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Jumbo.

Μέτριες κινήσεις και απόδοση σε μετοχές του FT Mid, απ' όπου ξεχώριζε κυρίως η προσπάθεια αντίδρασης στη μετοχή της Eurobank. Από το άλλο... μέτωπο η μετοχή της Lamda Developemnt, με περισσότερα από 11.500 κομμάτια, ενισχυόταν κατά 3,95% στα 6,58 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v