Μπορεί, με την "ευγενική χορηγία" της Fed και κατ' επέκταση των διεθνών Αγορών, να διεκόπη το αρνητικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων, όμως σε καμία περίπτωση τόσο οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι δεν έπεισαν ότι μπορούν άμεσα να διεκδικήσουν σημαντικά υψηλότερα τιμών, ή αποτιμήσεων, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι, πλην εξαιρετικότατου απροόπτου, τα υψηλά για το 2013, το Ελληνικό Χρηματιστήριο τα έχει ήδη "δει".
Ως γνωστόν η Fed ανακοίνωσε χθες την επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά $10 δισ. Η απόφαση έτυχε θετικής υποδοχής, τόσο, χθες το βράδυ, από το NYSE, ενώ σήμερα το πρωί μικτά πρόσημα επικράτησαν στα Ασιατικά Χρηματιστήρια. Θετικό κλίμα υπήρξε και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ κινήσεις ελεγχόμενης κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σημειώνονται κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, σήμερα στην Wall Street.
Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και με προσπάθεια αποσυμπίεσης από τις έξι πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά και πολύ γρήγορα είχε σημειώσει διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1164 μονάδων, έχοντας σαν υψηλό ημέρας τις 1163,43 μονάδες (+1,5%).
Από εκεί και πέρα άρχισε η αργή και βασανιστική διάβρωση των αρχικών κερδών και στις 15.08 ο Δείκτης είχε χάσει όλα τα αρχικά κέρδη, είχε "φορέσει τα κόκκινα" και βρισκόταν στις 1144,39 μονάδες (-0,16%).
Εκεί ακριβώς "ήχησε προσκλητήριο αγοραστών", καθώς έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση θα ήταν πολύ! Υπήρξε άμεση κινητοποίηση σε αρκετούς από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1153,18 μονάδες (+0,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1155,53 με κέρδη 0,81%.
Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε "κάποια ανησυχία" στις τάξεις όσων παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα και εκτός Αγοράς, ούτε και πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο όσο ο Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1191 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 392 μονάδων.
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές μέρες, οι ανοδικές μετοχές τερμάτισαν την συνεδρίαση σχετικά περισσότερες από τις πτωτικές, όμως οι όγκοι συναλλαγών στους περισσότερους από τους θετικούς πρωταγωνιστές, που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις ημερήσιας απόδοσης, δεν επιτρέπουν ούτε την συγκρατημένη αισιοδοξία.
Τι λένε οι αναλυτές
"Η Αγορά δείχνει προβληματισμένη από την χαμηλή εξάσκηση των warrants της Alpha Bank και προεξοφλεί πιθανή αποτυχία εξάσκησης των παραστατικών τίτλων για Εθνική και Πειραιώς, κατά την πρώτη περίοδο" αναφέρει ο Σέργιος Μελαχροινός.
Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα από την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, καθώς και η εφαρμογή του "πόθεν έσχες" για αγορά μετοχών, οδηγεί αρκετούς επενδυτές στην λύση ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου τους, καθώς δεν θέλουν να εμπλακούν σε διαδικασίες με άγνωστες λεπτομέρειες.
Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία που συνεργάζονται με ξένα χαρτοφυλάκια, τα τελευταία αρχίζουν να "βλέπουν" αυξημένη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ρευστότητα, που πιθανότατα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην επόμενη προσπάθεια ανόδου στο Χ.Α.
Ο αναλυτής της Solidus Sec. επισημαίνει ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς κατά τους τελευταίους μήνες η Αγορά κινήθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, από "εισαγόμενα" κεφάλαια, καθαρά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, κάτι που εμπεριέχει κινδύνους "αυξημένης μεταβλητότητας" αν οι ξένοι διαχειριστές διαπιστώσουν "αλλαγή κλίματος" (!)
Επιστροφή στο ΧΑ
"Οι ενδεχόμενες εισπράξεις του Κράτους από τον φόρο υπεραξίας στις μετοχές και τα Παράγωγα είναι πιθανό να μην υπερβούν τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια το 2014 και το 2015. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας από την τυχόν αδόκιμη και άκαιρη εφαρμογή αυτών των επιβαρύνσεων μπορεί να είναι πολλαπλάσιες" αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Στην επικείμενη θέσπιση του φόρου υπεραξίας αλλά και στην ενίσχυση του πολιτικού ρίσκου λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αποδίδει η Exotix τη βραχυπρόθεσμη αδυναμία της Ελληνικής Αγοράς. Ως προς τον φόρο υπεραξίας, τονίζει ότι οι αβεβαιότητες γύρω από το ζήτημα έχουν οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις μετοχών, ιδίως από μικρομετόχους. Επίσης, παράγοντες που έχουν επηρεάσει την Ελληνική Αγορά είναι η εποχική επιβράδυνση αλλά και η αυξημένη επιφυλακτικότητα ως προς το εάν το πολιτικό ρίσκο θα εκτροχιάσει την Ελλάδα μετά τα πρόσφατα επιτεύγματα στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Σε κάθε περίπτωση αν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που θα έχει λήξει και το triplewitching Δεκεμβρίου, η επενδυτική κοινότητα δεν έχει διαπιστώσει ουσιαστικές μεταβολές σε σχέση με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, κανείς από τους παράγοντες της Αγορές δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα και την απόλυτα βραχυπρόθεσμη κίνηση. Η φορολογική κόπωση των φορολογούμενων – επενδυτών μπορεί να εκδηλωθεί στο ταμπλώ του Χ.Α. και να διαμορφώσει σκηνικό αρνητικών συνεπειών για την εγχώρια Κεφαλαιαγορά.
Ξεκινώντας την σημερινή μας αναφορά, ως συνήθως, από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, πλην της Τέρνα Ενεργειακή που συμπλήρωσε και όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, δεν υπήρξε άλλη μετοχή που να δώσει κάποια "πληροφορία" για σημαντική αλλαγή του υπάρχοντος επιφυλακτικού σκηνικού. Αντίθετα, Folli Follie Group και ΕΥΔΑΠ, επιδείνωσαν έτι περαιτέρω την τεχνική τους εικόνα.
Απλά αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank,EEE, Motor Oil, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Μοιρασμένες οι "εκπλήξεις" από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας τους MIG, Eurobank Properties, Frigoglass, ΟΛΠ.
Ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος έφθασε τα 96,2 εκατ. από τα οποία τα 15,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΒΑΞ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ, ΜΛΣ, ΕΤΕΤΠ, ΙΚΤΙΝ, ΣΙΔΕ), οι οποίες θα συνεχιστούν με υψηλούς ρυθμούς, όπως και τα "πακέτα" χέρι με χέρι και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Το 60% του συνολικού τζίρου, σε συναλλαγές μόλις οκτώ τίτλων (ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ).
Ελάχιστα τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη. Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΝΕΛ και τρεις η ΑΝΕΚ. Συνεχίστηκε η σχετική κινητικότητα σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, δεύτερη συνεδρίαση σχετικών πιέσεων συμπλήρωσε ο τίτλος της InfoQuest, ενώ "fake" αποδείχθηκε η χθεσινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στον Αστέρα (!)
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου, με τις συναλλαγές, λόγω μετακύλισης θέσεων, να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.186 συμβόλαια). Να σημειωθεί ότι περισσότερο επιθετικά ρολάρισαν στον επόμενο μήνα οι "long".
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς με εμφανή επιφυλακτικότητα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή σε υποτίμηση 0,45%.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 41.927 - 21.446 Δεκεμβρίου, 19.733 Ιανουαρίου, 0 Φεβρουαρίου και 748 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 379) κινήθηκε μεταξύ 375,25 και 383,75 μονάδων.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.507), ΔΕΗ (2.597), Alpha Bank(11.399), Εθνική (2.152), Πειραιώς (13.263), Μυτιληναίο (5.043), ΟΠΑΠ (1.164),MIG (10.637), Ελ. Πετρέλαια (2.114), Motor Oil (765), ΕΧΑΕ (687), ΓΕΚ (2.784), Τέρνα Ενεργειακή (187), Ελλάκτωρα (852), Intralot (1.229), Τιτάνα (214), ΕΥΔΑΠ (684), Eurobank (252), Frigoglass (532), Μέτκα (659), Σιδενόρ (460), Σωλ. Κορίνθου (187), Folli Follie Group (107), ΟΛΠ (177), Jumbo (246), EurobankProperties (153), EEE (132).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 35%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μένει χαμηλά καθώς συνολικά 454 δικαιώματα άλλαξαν χέρια σήμερα (355 calls και 99 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (13.898.722 τεμ.), Εθνική (3.580.634 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 14.937 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.