ΧΑ: Η μισή ώρα που... έκανε τη διαφορά

Δεν αποφεύχθηκε το οριακά αρνητικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο, παρά την «παρέμβαση του ιππικού» κατά το τελευταίο ημίωρο. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΣΩΛΚ. Πιέσεις σε τράπεζες, Jumbo. Το επερχόμενο triple witching και πώς καθορίζει την τάση.

Συνεδρίαση στην οποία όλα κρίθηκαν κατά το τελευταίο ημίωρο, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κυριότερα χαρακτηριστικά την εμφανή αδυναμία της Αγοράς να διεκδικήσει το "κάτι παραπάνω" και την "παρέμβαση του ιππικού" κατά το τελευταίο ημίωρο, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κρατήσουν κάποιες πρώτες βασικές στηρίξεις.

Δυστυχώς για τους "όψιμους" αγοραστές, οι τελικές δημοπρασίες "είχαν άλλη άποψη" και ο Γενικός Δείκτης δεν απέφυγε, έστω και οριακά, την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ "μετράει" και εννέα αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έντεκα.

Έτσι από το μέχρι στιγμής υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους, που ήταν και το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 29 μηνών (1228,23 μονάδες, στις 2/12), οι αθροιστικές απώλειες του Δείκτη φθάνουν το 6,64%.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1154,21 μονάδες (+0,64%), όμως σχετικά γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές έμειναν από δυνάμεις, με αποτέλεσμα μετά τις 13.15 ο Δείκτης να "φορέσει τα κόκκινα" και να υποχωρήσει μέχρι τις 1136,54 μονάδες (-0,90%). Την ίδια ώρα ο FTSE25 υποχωρούσε μέχρι τις 373,18 μονάδες (-0,84%). Η απώλεια της πρώτης στήριξης των 1140 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 375 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτέλεσε αφορμή "μίνι συναγερμού", εν όψει και του triple witching Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των αγοραστών σε μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στις 16.54 ο Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1149,34 μονάδες (+0,21%), όμως οι δημοπρασίες είχαν τον τελευταίο λόγο και έκλεισαν τον Δείκτη στις 1146,69 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%.

Έτσι μπορεί οι "αγοραστές της τελευταίας στιγμής" να απέτρεψαν την καταστρατήγηση των 1140 και 375 μονάδων για Γενικό Δείκτη και FTSE25, όμως έστω και οριακά δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν το "πέντε κόκκινο" για τους πωλητές.

"Ορατότης μηδέν" για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις εξίμισι συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί και το τρέχον χρηματιστηριακό έτος. Απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός ότι μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί και η σημερινή συνεδρίαση, 64 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 65 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ.

Παρά το γεγονός ότι το τελικό πρόσημο του Δείκτη "παίχτηκε μέχρι τέλους" η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που προσεγγίζει το ένα προς δύο και η οποία ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε το ένα προς τρία, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την "μεγάλη εικόνα" του ταμπλό, αλλά και για τις γενικότερες διαθέσεις της Αγοράς.

Ακόμα και αν κρατήσουν οι 1140 - 1120 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 375 - 365 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Χ.Α. και θα χρειαστεί η είδηση - καταλύτης προκειμένου η Αγορά να επαναδιεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Ακόμα και αν το επερχόμενο triple witching "απαιτήσει" κάποιου είδους ανοδική αντίδραση, ίσως αυτή χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με αυξημένη προσοχή, καθώς δεν αποκλείεται να αποδειχθεί "fake" και "bull trap" (!)

Αξιοπρόσεκτα αυξημένος ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, έφθασε τα 105 εκατ. (με τα γυρίσματα θέσεων να κυριαρχούν), ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 14,5 εκατ. (ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΔΕΗ). Το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, σε μόλις 9 τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΑΛΦΑΤΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, Folli Follie Group.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς 

Τα νέα φορολογικά δεδομένα προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές, ενώ επιτείνουν την πολιτική αστάθεια, σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.
 
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο Κυβερνητικός συνασπισμός χάνει και τους τελευταίους κοινωνικούς πυλώνες στήριξης που διέθετε, με την εμμονή του στην υπερφορολόγηση.
 
Επόμενο ερώτημα που θα απασχολήσει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, είναι τι στάση θα κρατήσουν τα ξένα κεφάλαια που εισήλθαν σχετικά πρόσφατα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
 
Την ίδια ώρα η παντελής έλλειψη ρευστότητας, έχει θέσει εκτός Αγοράς το σύνολο, σχεδόν, των εγχώριων κωδικών λιανικής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
 
Η πρώτη περίοδος εξάσκησης των Τραπεζικών warrants αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερα θετικές εκπλήξεις, ενώ το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται με τους γνωστούς "χαλαρούς" ρυθμούς.
 
"Με αυτές τις προϋποθέσεις και αν δεν υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα επίμαχα φορολογικά άρθρα, η επόμενη κίνηση της εγχώριας Αγοράς, δείχνει να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους ξένους επενδυτές, υπό την προϋπόθεση ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα πείσει ότι αποτελεί αξιοπρόσεκτο επενδυτικό προορισμό", τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της VersalΑΕΠΕΥ.  

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις στην Ευρώπη, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στο NYSE, στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
 
Περισσότερο από βέβαιο θεωρείται ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα μονοπωλήσει η κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed που ξεκινά σήμερα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90% (αμετάβλητη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία).
 
Σύμφωνα με την πλειοψηφική άποψη των παραγόντων της Αγοράς, το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας των μετοχών από την 1/1/2014 θα αναγκάσει εγχώριους επενδυτές να συνεχίσουν να μειώνουν είτε το μέγεθος του χαρτοφυλακίου τους, είτε να "κλειδώνουν" το κέρδος που έχουν καταγράψει, προκειμένου να γλυτώσουν τον φόρο του 15%, ή να "γυρίζουν θέσεις" προκειμένου να σημειώνουν νέες υψηλότερες τιμές κτήσης.
 
Σε άλλες περιπτώσεις όπως τα warrants, όπου ο μέτοχος έχει λάβει χωρίς χρηματική καταβολή τίτλους, η υπεραξία φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο του κεφαλαίου χωρίς να υπολογίζεται η απομείωση που υπέστησαν οι μετοχές πριν και κατά την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης γεγονός που οφείλεται και στην απόκτηση των warrants.
 
Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε σήμερα στα 1,11 ευρώ, αμετάβλητος, διακινώντας 8483491 τεμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 1,05 ευρώ, ενώ προερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
 
Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το warrant της Εθνικής, που ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 1,24 ευρώ και έκλεισε στα 1,29 ευρώ (-3,73%) με όγκο 1168378 τεμ.
 
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον παραστατικό τίτλο της Πειραιώς που ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 0,7380 ευρώ και έκλεισε στα 0,7600 ευρώ με απώλειες 2,94% και συναλλαγές 3209267 τεμ.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Eurobank Properties, Intralot. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων.
 
"Χαλασμένη" η τεχνική εικόνα για τους περισσότερους από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς μόλις πέντε μετοχές του FTSE25 διατηρούνται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι ΟΤΕ (όσο παραμένει υψηλότερα των 9,04 ευρώ), Motor Oil (υψηλότερα των 8,30 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (>3,30 ευρώ), Σωλ. Κορίνθου (>2,00 ευρώ) και Eurobank Properties (>8,00 ευρώ).
 
Ελάχιστα τα ενδιαφέροντα στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, όπου ξεχώρισε η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΝΕΛ, η επιστροφή των πωλητών στον Νηρέα και η συναλλακτική "αφύπνιση" της Q&R, που φαίνεται να βρίσκει μπροστά της αξιοπρόσεκτη προσφορά.   

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που κατέληξε με μικρή άνοδο και είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την περαιτέρω ενίσχυση των συναλλαγών, λόγω μετακύλισης θέσεων, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.952 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς κλείνοντας με οριακή υπερτίμηση 0,13%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 30.761 - 17.071 Δεκεμβρίου, 13.645 Ιανουαρίου, 8 Φεβρουαρίου και 37 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 377,5) κινήθηκε μεταξύ 372,5 και 380,75 μονάδων.
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 Jumbo, 10.000 Τιτάν, 50.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.826), ΔΕΗ (2.211), Alpha Bank (4.056), Εθνική (2.668), Πειραιώς (7.628), Μυτιληναίο (4.553), ΟΠΑΠ (809), MIG (2.466), Ελ. Πετρέλαια (565), Motor Oil (444), ΕΧΑΕ (308), ΓΕΚ (4.232), Τέρνα Ενεργειακή (825), Ελλάκτωρα (1.404), Intralot (1.248), Τιτάνα (108), ΕΥΔΑΠ (618), Eurobank (280), Frigoglass (758), Μέτκα (661), Σιδενόρ (509), Jumbo (472), Σωλ. Κορίνθου (706).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, υποχώρησε αισθητά (στο 33%) η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ ιδιαίτερα χαμηλή ήταν και η συμμετοχή των επενδυτών καθώς καταγράφηκαν μόλις 256 δικαιώματα (218 calls και 38 puts)
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.268.122 τεμ.), Εθνική (3.980.634 τεμ.).
 
Ας σημειωθεί ότι 33.976 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v