Γυρίσματα θέσεων, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και έντονη επιφυλακτικότητα, ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον τζίρο να συντηρείται σε σχετικά ικανοποιητικά, για την εποχή, επίπεδα.Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η συνέχιση τόσο στα γυρίσματα θέσεων, όσο και των ρευστοποιήσεων για την καταγραφή σημαντικών κερδών, σε συνδυασμό με το επικείμενο triple witching Δεκεμβρίου, θα διατηρήσουν τις "αξιοπρεπείς" συναλλαγές, όμως από την άλλη είναι απόλυτα σαφείς οι ενδείξεις έλλειψης διάθεσης προκειμένου να "τραβηχτούν" οι αποτιμήσεις σημαντικά υψηλότερα.
Αν και είναι αρκετά ριψοκίνδυνο να υποστηρίξει κάποιος το "game over" για την τρέχουσα χρονιά στο Χ.Α., στις περισσότερες ΑΧΕ σχεδιάζουν την "επόμενη μέρα", περιμένοντας μήπως υπάρξουν κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όσον αφορά την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.
Παλαιός επαγγελματίας του χώρου ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις απάντησε ότι "ενάντια στην ανθρώπινη ανοησία, ακόμη και οι Θεοί μάχονται επί ματαίω" (!)
Σε κάποια άλλα χρηματιστηριακά γραφεία, υπάρχουν σκέψεις να επαναλειτουργήσουν τα... "τμήματα προσευχής", καθώς είναι περισσότερο από βέβαιη η καθίζηση του τζίρου, από τον νέο χρόνο και αν ισχύσουν τα νέα μέτρα (!)
Μπορεί την τρέχουσα εβδομάδα η προσοχή των επενδυτών να εστιαστεί στις "διαπραγματεύσεις" Κυβέρνησης-τρόικας, στη σύνοδο της Fed που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη και στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (Παρασκευή), όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το νέο φορολογικό καθεστώς, καθώς και οι πιθανές "έξυπνες λύσεις" για την αντιμετώπισή του, θα παραμείνουν στο επίκεντρο των συζητήσεων για αρκετές εβδομάδες.
Σημαντικός και ο τεχνικός προβληματισμός, κυρίως για την εικόνα του Γενικού Δείκτη, ενώ τόσο ο Δείκτης όσο και ο FTSE25, θα είχαν σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες αν δεν υπήρχαν οι σημαντικές "βοήθειες" από τον τίτλο της ΕΕΕ.
Ακόμα χειρότερη η "μεγαλύτερη εικόνα της Αγοράς", με την ενδοσυνεδριακή αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να ξεπερνά το ένα προς δυόμιση, αποψιλώνοντας και τις τελευταίες ελπίδες για πιθανό "window dressing" σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "πτωτική ουρά" υποχωρώντας μέχρι τις 1145,19 μονάδες (10.40), για να ακολουθήσει αντίδραση, εν μέσω διακυμάνσεων, μέχρι το υψηλό ημέρας των 1161,68 μονάδων (+0,43%).
Όμως μετά τις 13.23 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1144,1 μονάδες (-1,09%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1144,57 (-1,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1146,88 μονάδες με απώλειες 0,85%, συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/11 (1141,33 μονάδες).
Ο τζίρος, σχετικά μειωμένος σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής, έφθασε τα 86,6 εκατ. από τα οποία τα 8,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΙΚΤΙΝ, ΕΛΠΕ, ΜΛΣ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΙΚΛ, ΔΕΗ). Το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε εννέα τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Folli Follie Group, Alpha Bank, Jumbo.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
H Αγορά την εβδομάδα που πέρασε δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει το επίπεδο του 400 και 1200 αντίστοιχα, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά και την ανακοίνωση επίσημα του φόρου υπεραξίας, έδωσε το έναυσμα για χαρτοφυλάκια που έχουν σημαντικά κέρδη σε αρκετούς τίτλους να κλείσουν θέσεις, θέλοντας να ξεκινήσουν χωρίς βιασύνη από υψηλότερες τιμές κτήσης και να αποφύγουν τον άγαρμπο και λάθος νόμο, όχι στην ουσία του αλλά στην εφαρμογή του.
Ο Δεκέμβρης είναι ένας μήνας περισσότερο "εσωτερικής υπόθεσης" μιας και οι ξένοι έχουν κλείσει ουσιαστικά βιβλία και οι κινήσεις τους είναι περιορισμένες.
Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η Αγορά να πιεστεί και να μας δώσει και έξοδο σε ημερήσιο διάγραμμα, εκτός από το "intraday short" που μας είχε τις τελευταίες μέρες.
Πλέον χρειαζόμαστε κατοχύρωση του 395 και 1205 αντίστοιχα στην παρούσα για να πάρουμε εκ νέου ημερήσια αγοραστικά σήματα.
Αρκετοί τίτλοι παραμένουν σε "long" διάγραμμα, κρατώντας τις στηρίξεις, ενώ θυμίζουμε πως η εβδομάδα που ξεκινάει είναι και λήξη συμβολαίων με τα συμφέροντα να είναι σημαντικά στην λήξη της Παρασκευής.
Οι όγκοι αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μιας και έχουμε αρκετές πωλήσεις αλλά και αγορές, για να γραφτούν από εγχώριους επενδυτές καινούργιες υψηλότερες τιμές κτήσης και πιθανότατα ο μήνας να μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο αναδιάρθρωσης παρά τάσης.
Την εβδομάδα που έρχεται έχουμε ως σημαντικό γεγονός το road show στην Νέα Υόρκη με ονομασία "Ελλάδα, μία εποχή ευκαιρίας" με συμμετοχή των 40 μεγαλύτερων ξένων funds που είτε ήδη συμμετέχουν στην Ελληνική Αγορά είτε ενδιαφέρονται να κάνουν τοποθετήσεις.
Θυμίζουμε πως το Χρηματιστήριο είναι ίσως ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης μίας οικονομίας και θα πρέπει οι ιθύνοντες να είναι πολύ προσεχτικοί στις δηλώσεις τους ή και στις κινήσεις τους.
Αρκετοί ξένοι βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα πιθανό "turn around story" με το ρίσκο σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Έχουμε πει πως το Χρηματιστήριο προηγείται της οικονομίας, μιας και ακόμα τα στοιχεία των macro αλλά και τα αποτελέσματα των εταιρειών να μην δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Από την άλλη, στο εσωτερικό συνεχίζεται το κυνήγι των φόρων με την Κυβέρνηση να θέλει μέχρι την Άνοιξη να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, για να μπορέσει να διαπραγματευτεί το θέμα χρέος με καλύτερα όπλα αδιαφορώντας για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Φυσικά κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στο σύστημα, μιας και οι Τράπεζες δεν έχουν ανοίξει τις "κάνουλες ρευστότητας" με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να μειωθούν και άλλο.
Η εγχώρια Αγορά δείχνει να εισέρχεται σε περίοδο συσσώρευσης και μέχρι τότε δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε με μεγάλα ρίσκα μέχρι να καθαρίσει το βραχυπρόθεσμο τοπίο.
Ο μόνος φόβος για την Ελληνική οικονομία και για την Ελληνική Χρηματαγορά, είναι μία πτώση και όχι μια απλή διόρθωση, των ξένων Αγορών, μιας και είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, σαν οικονομία, στην παρούσα φάση.
"Να θυμόμαστε πως οι ξένοι παίρνουν θέσεις σε πολύ συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες και πιθανότατα το 2014 να προστεθούν ακόμα καμία 10ριά τίτλοι που έχουν χαμηλές αποτιμήσεις και πιθανή σημαντική ανάκαμψη στο μέλλον και θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ξένα κεφάλαια αλλά και Ελληνικά που έχουν βρεθεί με ρευστότητα" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
"Κόκκινα" ταμπλώ στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, καθώς ο μεταποιητικός PMI στην Κίνα μειώθηκε και η ενίσχυση του γεν ανησύχησε το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο.
Αντίθετα με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς δείχνει να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι επικείμενες ανακοινώσεις από την Fed δεν θα επιφυλάσσουν αρνητικές εκπλήξεις για τους επενδυτές.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, η οποία τοποθετεί στο "κάδρο των ανησυχιών" την Ιταλία, καθώς νέο ρεκόρ σημείωσε το Δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον Οκτώβριο το Δημόσιο χρέος της Χώρας άγγιξε τα 2,085 τρισ ευρώ. Τον Σεπτέμβριο ανερχόταν σε 2,068 τρισ ευρώ. Η S&P υπολογίζει ότι η Ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,4% το 2014 και κατά 0,9% το 2015. Ο οίκος προειδοποίησε ότι εάν η απόδοση της Ιταλικής οικονομίας είναι κακή, αυτό θα εμποδίσει την Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της να μειώσει το Δημόσιο χρέος από το τρέχον επίπεδό του - βρίσκεται πάνω από το 130%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση πρωτεύει να ξεκαθαρίσει το νέο φορολογικό τοπίο και να αποφασιστούν οι "νέες στρατηγικές".
Την ίδια ώρα οι περισσότερες προσπάθειες, προς ενημέρωση, του ΣΜΕΧΑ και όχι μόνο, δείχνουν να απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι απέχουν παρασάγγας από τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης των Αγορών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ και Eurobank Properties. Αντίθετα, "δεν ήλθαν σε επαφή με το πράσινο" οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Jumbo, Frigoglass.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ οκτώ μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και πιο συγκεκριμένα οι MIG, Intralot, Frigoglass, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Σωλ. Κορίνθου έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.
Χαμηλότερα του 25αρη, "πακέτο" για το 1,875% ή 500.000 μετοχές της Cyclon πέρασαν μέσω του Χ.Α. στην τιμή του 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό ύψος της συναλλαγής ανήλθε στα 250.000 ευρώ. Ο τίτλος έκλεισε με κέρδη 9,46%, όμως πέραν του "πακέτου" τόσο οι υπόλοιπες συναλλαγές, όσο και το "bid", μόνο πειστικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΝΕΛ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 124/12.12.2013 απόφαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου η συμφωνία εξυγίανσής που είχε υποβάλει σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 106 επ. Ν.3588/2007.
Συνέχισε τον "ανηφορικό" της δρόμο η Forthnet, αλλά με εμφανείς ενδείξεις "κόπωσης", μικρά κέρδη με ελάχιστες συναλλαγές στην Mevaco η οποία από 19/12 θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή, ενώ προσπάθησε να αντιδράσει ο Νηρέας, μετά το ανηλεές σφυροκόπημα που προηγήθηκε, αλλά έκλεισε σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 0,2990 ευρώ.
---ΧΠΑ
Με συνεδρίαση μικρής περαιτέρω υποχώρησης ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων ενίσχυσαν σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.441 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 23.957 - 12.587 Δεκεμβρίου, 10.557 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου και 811 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 376,25) κινήθηκε μεταξύ 374 και 381,5 μονάδων.
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (302.000 Alpha Bank, 37.400 Eurobank, 20.000 FolliFollie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.204), ΔΕΗ (1.748), Alpha Bank (2.566), Εθνική (1.082), Πειραιώς (5.409), Μυτιληναίο (3.487), ΟΠΑΠ (1.523), MIG (9.479), Ελ. Πετρέλαια (263), Motor Oil (197), ΕΧΑΕ (227), ΓΕΚ (916), Τέρνα Ενεργειακή (247), Ελλάκτωρα (943), Intralot (572), Τιτάνα (153), ΕΥΔΑΠ (312), Eurobank (413),Frigoglass (211), Μέτκα (123), Σιδενόρ (213), Jumbo (689), Eurobank Properties(142), Σωλ. Κορίνθου (126).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE ενισχύθηκε προς το 39% ενώ ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε στα συνολικά 629 δικαιώματα, (80 δικαιώματα αγοράς και 549 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19.332.641 τεμ.), Εθνική (3.980.634 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 40.682 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
Θ. Σταυρόπουλος