Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η πτώση γίνεται... ελεύθερη

Διευρύνονται οι απώλειες με το Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 1.160 μονάδες. Στο κόκκινο πλέον το σύνολο του FT 25 όπου η πλειονότητα των τίτλων υποχωρεί πάνω από 2%. Απουσία αγοραστών στη σκιά των εξελίξεων στο θέμα της φορολόγησης.

Γέρνει επικίνδυνα το Χ.Α. καθώς οι απώλειες διευρύνονται σταδιακά. Σε δύο φάσεις η διόρθωση των βασικών δεικτών και μετοχών, αφού οι πωλητές μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά αισθητά λιγότεροι εμφανίζονται κι οι αγοραστές. Και «ψωνίζουν» σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Απουσία κινήτρου και επειδή δεν υπάρχει δέλεαρ η αγορά βυθίζεται, ο μεν Γενικός Δείκτης κάτω από τις 1.160 μονάδες, ο δε FT 25 προς τις 380, με τις τράπεζες στις 180 μονάδες. Συγκριτικά μικρότερες οι απώλειες για τον FT Mid, που κρατά σχετικά λόγω της ανοδικής αντίδρασης μετοχών όπως η J&P ΑΒΑΞ και η ΕΒΖ και της σταθερότητας των ΣΙΔΕΝΟΡ, Fourlis.

Όμως, η συνολικότερη εικόνα της αγοράς και της συνεδρίασης είναι αποκαρδιωτική. Μέτριος τζίρος, περίπου στα 65 εκατ. ευρώ (στις 16.00), από τα οποία το 1,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα της Jumbo και δευτερευόντως της Folli Follie.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 13.10 μόνο μίας μετοχής του 25άρη η τιμή ενισχυόταν (της ΕΧΑΕ στα 8,14 ευρώ) και τεσσάρων (Εθνικής, Motor Oil, Intralot, Σωληνουργείων Κορίνθου) παρέμενε στα ίδια. Αργότερα και αυτοί οι τίτλοι πέρασαν στο «κόκκινο», ενώ λίγο πριν από τις 16:00 οι ρευστοποιήσεις διευρύνθηκαν. 

Λίγοι μεν οι πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αρκετοί όμως για να υποχωρεί η μετοχή του Οργανισμού στα 9,30 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 9,50 ευρώ και της Επιχείρησης στα 10,4 ευρώ. Και στις τρεις εμφανίζονται αγοραστές, που όμως δεν βιάζονται να βγουν ψηλότερα.

Στα 4,18 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο χαμηλό ημέρας. Περιορισμένη μεταβλητότητα και για τη μετοχή της Alpha Bank όπως και της Πειραιώς. Στην Alpha Bank δε συναλλαγές γίνονται τελευταία μέχρι το 0,58 ευρώ.

Στα 26,66 ευρώ διορθώνει (κατά 4,6%) η μετοχή της Folli Follie, στα 11,20 της Jumbo, στα 3,21 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 6,03 ευρώ του Μυτιληναίου, στα 8,12 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την... απονεύρωση της αγοράς και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την επενδυτική κοινότητα. Σάλος στην αγορά, εκνευρισμός και αντιδράσεις από επαγγελματίες, φορείς και ομάδες επενδυτών, κατά ριπάς οι βολές, και το αρμόδιο υπουργείο προχωρά σε νέες διευκρινίσεις.

Από νωρίς το euro2day.gr ανέδειξε το θέμα και το αδιέξοδο που δημιουργείται, τις καταγγελίες για ερασιτεχνισμό και τις εύλογες απορίες των ξένων.

Ενδεικτικά, η Κασσάνδρα Αντωνίου σημειώνει: «Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την πρόβλεψη του νομοσχεδίου που οδηγεί στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους επενδυτές της ΕΝ.Α. Σε αυτήν προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι "διευκρινίζεται ρητά, για την άρση παρερμηνειών και την προσέλκυση επενδύσεων, ότι ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός εξαμήνου θεωρούνται επιχειρηματική συναλλαγή, δεν εφαρμόζεται για τους τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ' επάγγελμα με τις ανωτέρω συναλλαγές. Δεν τίθεται συνεπώς κανένα ζήτημα διατήρησης βιβλίων για όσους επενδυτές πραγματοποιούν πάνω από τρεις συναλλαγές εντός εξαμήνου στους ανωτέρω τίτλους».

Για να αποκαλύψει πως σύμφωνα με πληροφορίες του εuro2day.gr πάντως θα υπάρξει εγκύκλιος με την οποία θα συμπεριληφθούν στην εξαίρεση από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων και οι επενδυτές της ΕΝ.Α.

Αυτά ΔΕΝ είναι σοβαρά για μία αγορά που θέλουν να τη θεωρούν «ανεπτυγμένη» οι κυβερνώντες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v