Αν και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αρέσκεται σε αιφνιδιασμούς, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν την αδυναμία των Δεικτοβαρών τίτλων να κινηθούν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και κατ΄ επέκταση του FTSE25 και του Γενικού Δείκτη.
Οι συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τέλους του χρηματιστηριακού έτους φαίνεται να είναι περισσότερο "εσωτερική υπόθεση", μιας και οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές έχουν κλείσει βιβλία και ασχολούνται με τις χειμερινές τους διακοπές, ενώ η συντριπτική πλειονότητα από τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, συσκέπτονται για το πως θα αντιμετωπίσουν την "λαίλαπα" του φόρου υπεραξίας, αν τελικά αυτός εφαρμοστεί (!)
Τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα και εκτός Αγοράς, συνεχίζουν να μην προβληματίζονται στην πιθανότητα επανατοποθετήσεων, όσο ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1235 μονάδων.
Αντίθετα, επιβεβαιωμένη υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα των 1171 μονάδων, δεν αποκλείεται να πυκνώσει τις τάξεις των πωλητών στην λογική καταγραφής σημαντικών κερδών.
Ελάχιστα πράγματα χαμηλότερα του 25αρη, καθώς οι ίδιοι οι εισηγμένοι που ξέρουν τις Επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για αυτούς που θέλουν να πάρουν θέσεις.
Βάσει της τεχνικής ανάλυσης, αν και η Αγορά αλλάζει διαθέσεις σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, το "stop loss" για τους "long" είναι για τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 1171 μονάδων, για τον FTSE25 χαμηλότερα των 383 μονάδων και για τον Τραπεζικό δείκτη χαμηλότερα των 182 μονάδων.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν και οι Alpha Bank, MIG, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΧΑΕ.
Μετά τις 15.43 η πτωτική τάση ανέβασε στροφές και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάθετα μέχρι τις 1178,95 μονάδες (-1,51%), για να χρειαστεί η "παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων", στις 17.00 βρέθηκε στις 1185,55 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1186,93 μονάδες με απώλειες 0,84%.
Εξαιρετικά κακή η "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς, καθώς η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών έφθασε να ξεπερνά το 1 προς 3 για να τερματίσει την συνεδρίαση στο 1 προς 1,6.
Ο τζίρος σχετικά αυξημένος έφθασε τα 76,5 εκατ., όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 12,8 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ).
Το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις 10 τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Jumbo, Folli Folllie Group, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς, Μυτιληναίο και ΑΛΦΑΤΠ.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Με δεδομένο ότι οι ξένοι επενδυτές έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην σημαντική άνοδο που προηγήθηκε στο Χ.Α. και ο οποίοι στην παρούσα φάση έχουν κλείσει βιβλία και έχουν περιορίσει τις συναλλαγές τους, η "σκυτάλη" έχει περιέλθει στους εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, που φαίνεται να μην μπορούν να δώσουν κατεύθυνση στην Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Σιούτη.
Από την άλλη, νέο ζήτημα φαίνεται να προβληματίζει την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και αυτό δεν είναι άλλο από την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας. Αν η "ορατότητα παραμείνει χαμηλή", δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές ρευστοποιήσεις, ή γυρίσματα θέσεων, στην λογική αλλαγής της τιμής κτήσης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Τραπεζικά warrants.
Με αυτά τα δεδομένα, ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust εκτιμά σαν επικρατέστερο σενάριο την κίνηση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 1230 και 1150 μονάδων, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, ενώ εξαίρεση μπορούν να αποτελέσουν κλάδοι όπως ο Κατασκευαστικός που δείχνει να ευνοείται από την επανεκκίνηση των Δημόσιων έργων.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Το "κόκκινο" δείχνει να επικρατεί στα περισσότερα από τα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλώ, ενισχύεται το δολάριο, ενώ πιέζεται σημαντικά ο χρυσός, ενόψει της συνεδρίασης της Fed που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2010 με κινητήριο δύναμη τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές από την Goldman Sachs, την Deutsche Bank και τη Morgan Stanley, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί το 2014 τουλάχιστον κατά 3,4% καθώς ανακάμπτει η Ευρωζώνη ενώ σταθεροποιείται η Κίνα και άλλες αναδυόμενες Αγορές. Η Goldman Sachs θέτει στόχο για τον S&P 500 στις 1.900 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2014 και προβλέπει ότι η απόδοση του 10ετούς Treasury των ΗΠΑ θα αυξηθεί στο 3,25% από 2,85%.
Από την άλλη, σε υψηλότερο επίπεδο κινήθηκαν οι αποδόσεις των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, μετά από δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αναγκάσει τις Τράπεζες τις Ευρωζώνης να διακρατούν κεφάλαια έναντι Κρατικών ομολόγων, προκειμένου να σταματήσουν οι αδύναμες Τράπεζες να χρησιμοποιούν το ρευστό της ΕΚΤ προκειμένου να αγοράσουν χρέος από Χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.
Για την Ευρώπη, η Fitch ratings αναμένει το 2014 να είναι έτος ανάπτυξης. Τα επίπεδα ανάπτυξης θα είναι περιορισμένα εξαιτίας του υψηλού Ευρωπαϊκού χρέους και των διαρθρωτικών μέτρων που θα πρέπει να λάβουν οι Ευρωπαϊκές οικονομίες προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ενώ τονίζει ότι δεν προβλέπονται σημαντικές ανακατατάξεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις Χωρών για το 2014.
Για τις Η.Π.Α, προειδοποιεί ότι η κρίση στα δημοσιονομικά παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα βήματα προόδου της Αμερικανικής οικονομίας. Στη συνέχεια της έκθεσης, χαρακτηρίζει σημαντική τη συμφωνία που επετεύχθη πριν μερικές μέρες για το budget του 2014-2015 δίνοντας ανάσες στην Αμερικανική οικονομία προκειμένου να αποφύγει στο άμεσο μέλλον ένα “shutdown”.
Η Fitch προβλέπει ότι η Κινεζική οικονομία πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με τη πιο μεγάλη πρόκληση των τελευταίων ετών. Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, η Κίνα θα πρέπει να μεταστρέψει το μοντέλο ανάπτυξής της δίνοντας βαρύτητα στην κατανάλωση.
Οι προοπτικές για τις Τράπεζες της Νότιας Ευρώπης είναι μικτές, υποστηρίζει η Fitch, λέγοντας πως η εικόνα διαφέρει από Χώρα σε Χώρα. Στην Ελλάδα και την Μάλτα όλες οι Τράπεζες που αξιολογεί η Fitch έχουν σταθερό outlook και στην Πορτογαλία αρνητικό outlook. Η πλειοψηφία των Ισπανικών και Ιταλικών Τραπεζών έχουν αρνητικό outlook. Το ασθενές λειτουργικό περιβάλλον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην ποιότητα των στοιχειών ενεργητικού, με την Fitch να προβλέπει περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο οίκος αξιολόγησης δεν αποκλείει την πιθανότητα επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών για μεμονωμένες Τράπεζες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Μεταφερόμενοι στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για την Ελλάκτωρ, στα 4,2 από 2,7 ευρώ δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της όπου τονίζει ότι η αποτίμηση είναι ακόμη ελκυστική και διατηρεί σύσταση "outperform" για τη μετοχή. Στο μοντέλο της, η χρηματιστηριακή περιλαμβάνει την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων (με κατασκευαστικά έργα αξίας 500 εκατ. ευρώ) καθώς και πιο θετικές εκτιμήσεις για την κίνηση στην Αττική Οδό.
Η Folli Follie Group, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την πώληση και μεταβίβαση του 49% της συμμετοχής που διατηρεί στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών στην Dufry AG. H Folli Follie θα λάβει ως τίμημα το ποσό των EUR 328 εκατ. μέσω συνδυασμού μετρητών και μετοχών της Dufry AG. Μέσω της συναλλαγής αυτής, θα εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην Dufry.Δεδομένου ότι το καθαρό χρέος της εισηγμένης ανερχόταν στα 111 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, μετά τη συναλλαγή αυτή η εταιρεία θα έχει καθαρή θέση ρευστότητας.
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 24 ευρώ, δίνει η Piraeus Sec. σε έκθεσή της, μετά τη συμφωνία πώλησης του εναπομείναντος ποσοστού στα ΚΑΕ, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral". Στην έκθεσή της, η ΑΧΕ σημειώνει ότι αποτιμούσε το μερίδιο 49% στα ΚΑΕ, στα 193 εκατ. ευρώ ή στα 2,9 ευρώ ανά μετοχή. Το τίμημα των 328 εκατ. υποδηλώνει premium 2 ευρώ ανά μετοχή, με τη χρηματιστηριακή να ανεβάζει ανάλογα την τιμή-στόχο.
Παραμένει ερωτηματικό αν ο τίτλος έχει αρχίσει να παρουσιάζει "υψοφοβικά σύνδρομα" από τα υψηλά των 63 μηνών (!)
Από τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, την καλύτερη εντύπωση απεκόμισε σήμερα ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 3,70 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό) γυρίζει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική με επόμενο τεχνικό στόχο τα 4,10 ευρώ.
Την δυνατότητα απόκτησης ποσοστού 11,6% της Τέρνα Ενεργειακής έχει η York Global Finance Offshore BDH, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση, η απόκτηση των επιπλέον δικαιωμάτων ψήφου της Τέρνα Ενεργειακή μπορεί να ασκηθεί οποιαδήποτε ημερομηνία, αρχής γενομένης από 10/12/2013 και μέχρι την 10/12/2018.
Πολύ λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη.
Έτσι, άρεσε η παρουσίαση της Κρι Κρι στην ΕΘΕ και παρά την "απαιτητική" κατά πολλούς κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 73,5 εκατ. ευρώ, ο τίτλος "χτύπησε" νέα ιστορικά υψηλά.
Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση στην Attica Group, που έχει ξεκινήσει από τα 0,2720 ευρώ (κλείσιμο 25/11). Ο τίτλος απειλεί υψηλά 31 μηνών.
Συνεχίζει να ταλαιπωρείται από μόνιμο πωλητή, που σήμερα εμφάνισε επιθετικότερες διαθέσεις, ο Νηρέας. Ο τίτλος έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 16 μηνών (!)
Την παράταση της περιόδου άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αποφάσισε η Forthnet. Συγκεκριμένα, η λήξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίστηκε για τη λήξη της συνεδρίασηςτης 27ης Δεκεμβρίου 2013, ενώ η λήξη της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτωνορίστηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. Η στήλη επεσήμανε εγκαίρως τις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές προοπτικές της Forthnet, μετά τον διαφαινόμενο "μετοχικό ανταγωνισμό". Συνεχίζονται τα δυνατά "πονταρίσματα" και στο ΦΟΡΘΔ.
Τέλος και επειδή το ταμπλώ ποτέ δεν κάνει λάθος, ίσως και σε αυτά τα επίπεδα τιμών χρειάζεται προσοχή η Γενική Τρ.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης, με τις συναλλαγές να αυξάνονται οριακά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.058 συμβόλαια) και σαφώς περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη, με την κινητικότητα να αυξάνεται την τελευταία ώρα.
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υπερτίμηση έως και 0,70%.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.757 - 5.450 Δεκεμβρίου, 1.037 Ιανουαρίου, 43 Φεβρουαρίου και 227 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 387,75) κινήθηκε μεταξύ 385,5 και 394 μονάδων.
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.172), ΔΕΗ (790), Alpha Bank(1.944), Εθνική (539), Πειραιώς (1.523), Μυτιληναίο (3.189), ΟΠΑΠ (682), MIG(984), Ελ. Πετρέλαια (153), Motor Oil (173), ΕΧΑΕ (118), ΓΕΚ (1.155), Τέρνα Ενεργειακή (127), Ελλάκτωρα (1.046), Intralot (1.240), Σιδενόρ (468), Folli FollieGroup (184).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE ανέκαμψε στο 36%, με απογοητευτικό όγκο συναλλαγών, καθώς μόλις 2 puts άλλαξαν χέρια.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (25.909.641 τεμ.), Εθνική (3.980.634 τεμ.), Πειραιώς (1.712.708 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 47.644 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.