Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στα υψηλά έτους το Χρηματιστήριο

Υποσχέσεις για κάτι καλύτερο άφησε η χθεσινή συνεδρίαση. Ζητούμενη η περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών (πάνω από 100-110 εκατ. ευρώ), η επιβεβαίωση των 390 μονάδων για τον FT25 και η ισχύς των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ. Επαναφορά μετοχών-σηματωρών σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Το χθεσινό... σκίρτημα της αγοράς έφερε βασικούς δείκτες και μετοχές εκ νέου σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τροχιά.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.200,67 μονάδες (και υψηλό ημέρας στις 1.202,45), πολύ κοντά στα ανώτερα επίπεδα του 2013, με τον FT25 στις 393,87 και υψηλό ημέρας στις 394,77 μονάδες. Όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο τζίρος των 92,7 εκατ. ευρώ (με 33,9 εκατ. μετοχές) είναι ο καλύτερος των τελευταίων ημερών, γεγονός που δίνει πόντους στο σενάριο βραχυπρόθεσμης κίνησης προς τις 1.210 και τις 399 μονάδες για τους δύο δείκτες.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Αθηνών - τρόικας, δεν έχουν επέλθει σημαντικές ανατροπές. Οι Ελ. Λάσκαρη - Αλεξ. Γκίτση αναφέρονται στα ΕΑΣ και τους πλειστηριασμούς ως σημεία-αγκάθια μεταξύ των δύο πλευρών. Προσωπικά διάβασα με ενδιαφέρον για τους επικίνδυνους «ειδικούς» του οικονομικού επιτελείου, αλλά αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση, που δεν είναι και της παρούσης... εν πάση περιπτώσει.

Επαναφορά σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι για τον FT2 5 και τον Γενικό Δείκτη και ενθαρρυντικό για πλειάδα μετοχών κυρίως της μεγάλης και δευτερευόντως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με μικρή άνοδο στις 187,7 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με την άσκηση στα warrants της Alpha Bank να φέρνει 218 εκατ. νέες μετοχές και πάνω από 100 εκατ. ευρώ (ποσό που εισπράττεται από το ΤΧΣ). Έκπληξη για αρκετούς -και για μένα- προκάλεσε η χθεσινή πίεση στη μετοχή της Εθνικής (κυρίως στα τελευταία 10-15΄της συνεδρίασης), παρά τα προφανή οφέλη από την Αστήρ και την Πανγαία (όπως αναλυτικά αναφέρει ο Χρ. Κίτσιος).

Κι ενώ οι διεθνείς αγορές είναι σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση, μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση, στο Χρηματιστήριο Αθηνών δημιουργούνται και πάλι προϋποθέσεις για ακόμα μία κίνηση προς ανώτερα επίπεδα. Οι πρώτες αντιστάσεις είναι αυτές που αναφέρθηκαν για τους δύο βασικούς δείκτες με ενθαρρυντικό στοιχείο τη διάχυση του ενδιαφέροντος, της ρευστότητας προς μετοχές της δεύτερης ομάδας του 25άρη, τη στιγμή που η 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ βλέπει ψηλότερα.

Παρά τη μικρή διόρθωση, η μετοχή της ΔΕΗ, στα 10,90 ευρώ, δείχνει να έχει περισσότερες πιθανότητες να γράψει νέο υψηλό απ' ό,τι ο ΟΠΑΠ (στα 9,93 ευρώ). O ΟΤΕ, με ισχυρή άνοδο 3,85% έκλεισε στα 9,70, πλησιάζοντας δηλαδή οριακά την κορυφή της 5ης/12.

Εξίσου ενδιαφέρον το ότι μεταξύ των κύκλων που κινούν αυτές τις τρεις μετοχές έχει αναπτυχθεί ένας... άτυπος ανταγωνισμός, για το ποια θα σημειώσει πρώτη και νέο υψηλό αλλά και ποια θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη απόδοση συνολικά για το 2013. Ευπρόσδεκτος... ανταγωνισμός, εάν είναι να τραβήξει και την αγορά ψηλότερα, να μοχλεύσει και πάλι μετοχές του 25άρη και του FT Mid που έχουν μείνει λίγο πίσω τις τελευταίες ημέρες.

Θυμίζουμε πως για τη μετοχή του ΟΤΕ σημειώνεται απόδοση 90,20% για φέτος, για του ΟΠΑΠ 83,89% και 85,06% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Χρυσή 3άδα, πράγματι, όχι μόνο για όσους ακολουθούν από τα ιστορικά χαμηλά των μετοχών πέρυσι αλλά και γι' αυτούς που ακολούθησαν μέσα στο 2013, κάνοντας καλό ταμείο.

Πιθανά στανταράκια για το 2014 μετρά ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο σχετικό θέμα-ανάλυση για τις μετοχές υποψήφιες να πρωταγωνιστήσουν τη χρονιά που έρχεται. Χαίρομαι που και οι 3 (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ), σταθερές επιλογές της στήλης (από τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο του ΄12), συγκαταλέγονται σε αυτές που θεωρεί πιθανές και για τη συνέχεια ο φίλτατος Γιώργος.

Η χθεσινή συνεδρίαση όμως άφησε υποσχέσεις και για μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούνται (κατά γενική εκτίμηση) ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η Τέρνα Ενεργειακή αλλά και οι Fourlis, Intracom στη μεσαία κατηγορία. Άνετη επαναφορά του Μυτιληναίου πάνω από τα 6 ευρώ, σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στα ΕΧΑΕ, με νέα πακέτα και τζίρο 10,6 εκατ. ευρώ η νέα κίνηση στην Τέρνα Ενεργειακή. Αλλά και στον FT Mid το ισχυρό άλμα του Fourlis (καθότι με συναλλαγές 691.425 ευρώ) στα νέα υψηλά των 4,18 ευρώ αποτελεί πειστήριο της ενεργούς παρουσίας «ισχυρών χεριών» σε συγκεκριμένες επιλεγμένες μετοχές-εισηγμένες.

Αυτά από τη μία πλευρά, γιατί από την άλλη η ανακοίνωση της αυστριακής εταιρείας LYKOS AG, για την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης (για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της ελληνικής εταιρείας INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε., τις οποίες δεν κατείχε, άμεσα ή έμμεσα, ο προτείνων κατά τη 10η Δεκεμβρίου 2013) αποτελεί ένα άλλο... σύμπτωμα των καιρών, σε αυτήν την αγορά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v