Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει το... σκίρτημα της αγοράς

Ξέφυγε η αγορά από το υποτονικό κλίμα των τελευταίων ημερών και επέστρεψε στις 1.200 μονάδες. Κινήσεις με ορίζοντα το triple witching Δεκεμβρίου από ορισμένους επενδυτές. Διάχυση ενδιαφέροντος και κλεισίματα blue chips στο υψηλό ημέρας.

Αλλαγή σκηνικού στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς την αδύναμη εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων διαδέχθηκε επιστροφή του ενδιαφέροντος, κατά πολλούς αναμενόμενη, που συνοδεύτηκε με σημαντική αύξηση του τζίρου.

Ο τελευταίος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, ξεπέρασε τα 91 εκατ. από τα οποία τα 16,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΦΦΓΚΦΡΠ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, πέρασε "πακέτο" 3.279.432 μετοχών ή του 3% της εισηγμένης στα 3,14 ευρώ λίγο πριν το κλείσιμο. Το συνολικό ύψος της συναλλαγής ανήλθε στα 10,3 εκατ. ευρώ).

Αξιοπρόσεκτη μείωση του συγκεντρωτισμού, με επτά μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ και Folli Follie Group, να αποσπούν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1202,45 μονάδες (+1,65%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1199,84 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1200,67 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,5%.

Από τις μετοχές του FT-25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, EEE, Intralot, Folli Follie Group, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties, Μυτιληναίος και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική και MIG.

Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή αλλαγή της εικόνας της Αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμενόμενη, καθώς σύμφωνα με την "υποψιασμένη" σχολή σκέψης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν ότι την ερχόμενη Παρασκευή 20/12 είναι το triple witching Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται οι τιμές να "τραβηχτούν" ακόμα ψηλότερα προκειμένου να γίνουν τα "απαιτούμενα γυρίσματα" εν όψει εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.

Αναμφισβητήτως, σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των "όψιμων" αγοραστών έπαιξε και η θετική κατάληξη στο θέμα πώλησης του Αστέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Φώτη Κόλλια - Παύλου Υψηλάντη, η Αραβικών συμφερόντων AGC, μέσω της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, είναι ο πλειοδότης για το 90% της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ. Με δεδομένο ότι ο πλειοδότης θα αποκτήσει το 90% της εταιρείας θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση και του υπόλοιπου 10% σε τιμή που θα αντιστοιχεί στην αποτίμηση των 440 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, ξάφνιασε ομολογουμένως η σημαντική προσφορά, σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι εξελίξεις στον Αστέρα μπορεί να σηματοδοτήσουν την πολυπόθητη επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ το τίμημα ίσως αποδειχθεί "ψήφος εμπιστοσύνης" για το μέλλον του τουρισμού στην χώρα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απώλειες εμφάνισαν οι δείκτες στα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια, έπειτα από τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα, ενώ το "κόκκινο" επεκτάθηκε και στα "μεγάλα" Ευρωπαϊκά ταμπλώ.
 
Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς λείπουν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις και η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στα "προγνωστικά" για την επόμενη κίνηση της Fed.
 
Αντίθετα, σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα πολύτιμα μέταλλα, εκμεταλλευόμενα την υποχώρηση του δολαρίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Δεν έχει αλλάξει το ανοδικό momentum της Αγοράς, καθώς η σχετική υποχώρηση των τιμών που έλαβε χώρα κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, μόνο σαν τεχνική διόρθωση από υπεραγορασμένα επίπεδα μπορεί να θεωρηθεί, σύμφωνα με την άποψη του Σέργιου Μελαχροινού.
 
Παρά ταύτα, αν ο Γενικός Δείκτης δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1120 μονάδων, σε αυτή την περίπτωση η βραχυπρόθεσμη τάση μετατρέπεται σε πτωτική.
 
Λόγω εξάσκησης των Τραπεζικών warrants, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στον Τραπεζικό κλάδο, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το ποσοστό συμμετοχής στην πρώτη εξάσκηση του παραστατικού τίτλου της AlphaBank, θα είναι καταλύτης για την πορεία των μετοχών των Εθνικής και Πειραιώς, οι οποίες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν δίνουν κίνητρα για εξάσκηση των warrants.
 
Σε αρκετές από τις υπόλοιπες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης παρατηρείται απροθυμία των αγοραστών να "τραβήξουν τις τιμές ψηλότερα" και οι όποιες συναλλαγές δεν αποκλείεται να σχετίζονται με γυρίσματα εν όψει εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., παρατηρείται επιλεκτικό ενδιαφέρον για εταιρείες χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που προς το παρόν "μεταφράζεται" σε συναντήσεις ξένων funds με βασικούς μετόχους και δεν επιβεβαιώνεται με ανάλογες κινήσεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην πώληση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων αξίας 1,625 δισ. ευρώ προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ. Το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στο 4,15%, σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 5ης Νοεμβρίου.
 
Στην έγκαιρη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στις αναδιαρθρώσεις χρέους αποσκοπεί σχέδιο που ετοιμάζει το ΔΝΤ το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την στρατηγική που ακολούθησε η Καγκελάριος Μέρκελ στην Ελληνική υπόθεση, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Στο επίκεντρο του σχεδίου, που θα κατατεθεί σύντομα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ τίθεται το "timing" της αναδιάρθρωσης του χρέους των προβληματικών Χωρών. Στόχος είναι να πείθονται οι πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μέρος των αξιώσεών τους. Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η προϋπόθεση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του Ταμείου.
 
"Η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014", υποστηρίζει η Barclays. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη +0,5% το 2014 και +1,8% το 2015, ωστόσο σπεύδει να προειδοποιήσει για τους επικείμενους κινδύνους. Όπως τονίζει, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, την Άνοιξη του 2014, θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν νέο γύρο αστάθειας στις διεθνείς Αγορές. "Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό χρηματοδοτικό κενό τα επόμενα χρόνια", προσθέτει η Barclays, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ισχυρές αντιδράσεις τις οποίες θα συναντήσει η Αθήνα - κυρίως από τη Γερμανία και τις άλλες Χώρες του ισχυρού Βορρά - όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους το 2014.
 
"H Eυρωζώνη είτε θα ανακάμψει πραγματικά, είτε θα βρεθεί περισσότερο εκτεθειμένη απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων", προειδοποιεί η Βρετανική Τράπεζα, ωστόσο καθιστά σαφές πως το βασικό της σενάριο προβλέπει ουσιαστική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α., "window dressing" περιμένουν όλοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων δεν έρχεται αν και έχουν απομείνει μόλις 12 συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί και η τρέχουσα χρηματιστηριακή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις έκανε την εμφάνισή της κατά το τελευταίο 10ημερο του Νοεμβρίου, εντείνοντας την παρουσία της κατά τον τελευταίο μήνα του χρόνου.
 
Μοιραία, λοιπόν, το ενδιαφέρον παραμένει στο ταμπλώ του 25αρη, έστω και σαφώς μικρότερη την παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων.  
 
Η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε σε  "BB" την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τιτάν από "BB-" προηγουμένως, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "B". Ο οίκος ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι το outlook είναι σταθερό. Η μετοχή, προσπάθησε να αντιδράσει στην καθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 22,22 ευρώ (κλείσιμο 3/12), όμως υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 21,05 ευρώ.
 
Σε αναβάθμιση της σύστασης για τον ΟΤΕ, σε "overweight" από "neutral" προχώρησε η JP Morgan, αυξάνοντας ταυτόχρονα την τιμή-στόχο στα 11 ευρώ ανά μετοχή από 8,70 ευρώ προηγουμένως. Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ισοφάρισε σε κλείσιμο το υψηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο και θα αυξήσει το ενδιαφέρον αν δώσει ανοδική διαφυγή.
 
Από εκεί και πέρα, συνεχίζει να εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους, η πορεία του τίτλου της Folli Follie Group που έκλεισε σε νέα υψηλά 63 μηνών, με την επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 27,00 ευρώ.
 
Λίγα πράγματα χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισε το νέο υψηλό 29 μηνών για τον Fourli. Εξαιρετικά κοντά βρίσκεται η επόμενη τεχνική αντίσταση των 4,20 ευρώ.
 
Ακόμα χαμηλότερα, σημαντική κινητικότητα στην Centric, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και υποστήριξη μιας νέας εξειδικευμένης διαδικτυακής υπηρεσίας "sportsbook", η οποία θα υπόκειται στην δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου, προχώρησε η Neurosoft και οι θυγατρικές εταιρείες της Sportingbet και της Centric Holdings SA.
 
Μικτή η εικόνα στα Τραπεζικά warrants, όπου ξεχώρισε ο παραστατικός τίτλος τηςAlpha Bank που έκλεισε στα 1,23 ευρώ με κέρδη 7,89% και συναλλαγές 4720501 τεμ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν η ημερομηνία της πρώτης εξάσκησης του παραστατικού τίτλου και η Αγορά θα αναμένει με αυξημένο ενδιαφέρον το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών.

---ΧΠΑ

Υποτονικών συνεδριάσεων συνέχεια, με το συμβόλαιο του δείκτη να υποαποδίδει και να γυρίζει σε οριακή υποτίμηση 0,10%.
 
Συνεχίστηκε η μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του FTSE25, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.229 συμβόλαια).
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.823 - 3.168 Δεκεμβρίου, 628 Ιανουαρίου, 22 Φεβρουαρίου και 5 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 393,5) κινήθηκαν μεταξύ 391 και 396,5 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.213), ΔΕΗ (735), Alpha Bank(5.609), Εθνική (902), Πειραιώς (2.198), Μυτιληναίο (562), ΟΠΑΠ (308), MIG (363), Ελ. Πετρέλαια (244), Motor Oil (400), ΕΧΑΕ (100), ΓΕΚ (15.157), Eurobank (2.871),Jumbo (364), Frigoglass (179), Τιτάνα (227), ΟΛΠ (859), Τέρνα Ενεργειακή (2.416).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 37% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός με μόλις 106 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (47 δικαιώματα αγοράς και 59 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (28.814.641 τεμ.), Εθνική (4.583.358 τεμ.), Πειραιώς (1.797.308 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v