Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις 1.180 μονάδες δίνει ο ΓΔ

Στα επίπεδα των 1.180 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τον FΤ Large Cap στις 385. Πιέσεις προς τα 4,22 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα. Πτώση για Coca Cola, ΔΕΗ, Alpha, OTE. Άνοδος για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ.

Σταθερά σε χαμηλά επίπεδα βασικοί δείκτες και μετοχές, ενώ ο τζίρος είναι ενδεικτικός του γενικότερου κλίματος. Στην περιοχή των 1.180 μονάδων διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης, στις 385 ο Large Cap, με τις τράπεζες χαμηλότερα των 185 μονάδων και τον FT Mid στις 1.180.

Ο τζίρος λίγο πριν από τις 16.00 δεν είχε ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ, χαρακτηριστικός του υποτονικού κλίματος και του... ψυχρού ενδιαφέροντος από την πλευρά κυρίως των ξένων, κι οι όποιες πράξεις περιορίζονται σε 6-8 μετοχές. Και τίποτε περισσότερο. Δεδομένων των 2-3 πακέτων που έχουν αλλάξει χέρια -το μεγαλύτερο στην Jumbo-, θα λέγαμε πως ο καθαρός τζίρος είναι ακόμη λιγότερος, αισθητά μειωμένος και σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Με μέτριες ρευστοποιήσεις η μετοχή της Εθνικής, έφθανε να υποχωρεί έως και 3% με ζητούμενη τη διασφάλιση των 4,22 ευρώ, περιοχή που δοκίμαζε πριν από λίγο. Μέτριες πωλήσεις, αλλά ικανές για να πιέσουν τη μετοχή της Alpha Bank και πάλι προς το 0,600 ευρώ.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγοντας, η μέτρια ανταπόκριση των παικτών στη διαδικασία άσκησης του warrant της Alpha Bank απονευρώνει την αντίστοιχη και για την Εθνική και την Πειραιώς που ακολουθεί.

Το χαμηλό ποσοστό κάλυψης προοιωνίζεται ακόμη χαμηλότερα για τους άλλους δύο. Ο ίδιος σημείωνε πως ο κλάδος κινείται μεν στον ρυθμό και της BlackRock, ωστόσο η ώρα των ανακοινώσεων αργεί. Άλλωστε η αγορά έχει λίγο ως πολύ προεξοφλήσει το πιθανό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Είναι εμφανής η απουσία κινήτρου και διάθεσης για μόχλευση τόσο στις τράπεζες όσο και σε μετοχές-σηματωρούς.

Για παράδειγμα, η μέτρια εικόνα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δεν παραπέμπει σε άμεση κίνηση κάποιας εξαυτών για επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους. Λίγο πάνω η μετοχή του ΟΠΑΠ, λίγο κάτω του ΟΤΕ. Σταθεροί οι αγοραστές στη μετοχή του Μυτιληναίου -πάνω από τα 6 ευρώ-, εντολές και στις δύο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Μετοχές που δείχνουν από τώρα τις διαθέσεις τους για το 2014.

Ακόμη μετριότερη η εικόνα στα μεσαία, με υποτυπώδη κίνηση στη Eurobank, κινητικότητα στον Fourlis, άνοδος για τη μετοχή του Πλαισίου, αλλά με 450 κομμάτια όλα κι όλα. Στα 6,24 ευρώ υποχωρεί η μετοχή του Σαράντη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v