Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Χαμηλότερα -και πάλι- των 1.200 μονάδων μετά την αρχική αντίδραση μέχρι τις 1.205 μονάδες. Στο μείον η πλειονότητα των μετοχών του FT25 (διορθώνει προς τις 390 μονάδες) με εξαίρεση τις ΤΕΝΕΡΓ, Folli, METKA, Motor Oil. Στα προχθεσινά μέτρια επίπεδα και πάλι ο τζίρος.

Σε μικρή διόρθωση η αγορά μετά την αρχική αντίδραση μέχρι τις 1.205 μονάδες. Με λίγες συναλλαγές η μέχρι τώρα κίνηση της συνεδρίασης, με τα 7,9-8,1 εκατ. ευρώ να παραπέμπουν περισσότερο στην προχθεσινή ημέρα και όχι στη χθεσινή.

Με μικρό ανοδικό χάσμα άνοιξε ο Γενικός Δείκτης, για να κινηθεί μέχρι τις 1.205,42 μονάδες -πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση, σημείο αναφοράς-, με τις λιγοστές ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να γυρίζουν την αγορά χαμηλότερα προς τις 1.190 μονάδες.

Στο -0,66% ο Γενικός Δείκτης, μετά τα πρώτα 50-55΄ με την πλειονότητα των μετοχών να γράφει μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Με μέτριους, χαμηλούς, τζίρους, όμως η απουσία αγοραστών σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 1.200 μονάδες πιέζει τον Γ.Δ. προς την πρώτη στήριξή του.

Μεταξύ της πρώτης βραχυπρόθεσμης αντίστασης (των 395 μονάδων) ο FT25 και της πρώτης ανάλογης στήριξης των 390-388 μονάδων, με μόλις 3-4 μετοχές να διασώζονται ανοδικά.

Διορθωτική κίνηση, που θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε... εσωτερικά θέματα και όχι σε εξωτερικά, καθώς περίπου την ίδια ώρα οι τρεις κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνταν με οριακά ποσοστά. Λίγο κάτω ο DAX, λίγο πάνω ο FTSE 100 και ο CAC 40.

Στο ταμπλό, ειδικότερα στις τράπεζες, φάνηκε πως οι πωλητές στη μετοχή της Εθνικής (κυρίως προς το κλείσιμο της συνεδρίασης) είχαν ουρά και για την αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Από τα 4,37 στα 4,31 ευρώ η μετοχή με τα 4,25 να παραμένουν βραχυπρόθεσμη σταθερά. Μικρές πιέσεις και στη μετοχή της Alpha Bank (δες σχετικό θέμα για νέες μετοχές από εξάσκηση των warrants) στο 1,22 ευρώ λίγο χαμηλότερα το «δικαίωμα» της μετοχής.

Με πωλητές ο ΟΤΕ από τα 9,69 στα 9,50 ευρώ, με πωλητές και ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τον πρώτο από τα 9,95 ευρώ να γυρνά στα 9,77 και τη μετοχή της Επιχείρησης στα 10,70 από τα αρχικά 11 ευρώ. Απόλυτα φυσιολογική κυρίως τεχνικά η διακύμανση των τριών μετοχών, καθώς ενδεχόμενη επιβεβαίωση των στηρίξεών τους ενισχύει την προοπτική καταγραφής νέων υψηλών στη συνέχεια.

Στα 6,10 ευρώ γύρισε η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 8,32 των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στα 3,41 της ΓΕΚ Τέρνα. Πρακτικά ορισμένες από τις μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά εχθές - σήμερα (μέχρι τώρα) γυρίζουν λίγο χαμηλότερα (ελέγχοντας τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους). Εάν τα τεχνικά επίπεδα όντως επιβεβαιωθούν τότε πιθανότατα με την πρώτη αφορμή θα συνεχίσουν ακόμη πιο ψηλά. Αναφερόμαστε σε μετοχές με δεδομένη βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά.

Αντιθέτως, χωρίς... διάλειμμα συνεχίζουν τόσο η μετοχή των Folli Follie Group όσο κι η Τέρνα Ενεργειακή (καταλυτικό το χθεσινό πακέτο) αλλά και η ΜΕΤΚΑ. Ενδιαφέρουσα η προσπάθεια στα ΕΧΑΕ μετά τις 11.30 προς τα 8,40 ευρώ.

Από τη μεσαία κατηγορία, στις 1.184 μονάδες ο FT Mid, ξεχωρίζει η Ιντρακόμ, διορθώνει ο Fourlis μετά το χθεσινό νέο υψηλό στα 4,18 ευρώ, ενώ συγκριτικά καλές συναλλαγές έχουν γίνει σε Σαράντη, MLS, Autohellas και σε άλλες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v