Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαμηλές θερμοκρασίες» (και) στη Σοφοκλέους

Πτώση στο Χρηματιστήριο με τον ΓΔ να διορθώνει προς τις 1.185 μονάδες και τον FT Large Cap στις 390. Απώλειες για Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Coca Cola. Kέρδη για ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή. Πακέτο αξίας 6,7 εκατ. ευρώ στην Jumbo. Μέτριος ο τζίρος.

Νέες απώλειες μετρούν βασικοί δείκτες και μετοχές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Κύριο χαρακτηριστικό ο ακόμη μετριότερος τζίρος σε σχέση με εχθές, ενδεικτικός και της διάθεσης αλλά και της γενικότερης κατάστασης που επηρεάζει και το χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, καθώς υπήρχε ουρά πωλητών από τη χθεσινή ημέρα. Στα πρώτα 10΄-15΄ οι βασικοί δείκτες διολίσθησαν προς τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν μικρές εντολές αγοράς προφανώς για να επαναφέρουν σχετική ισορροπία.

Έως τις 1.185 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης και το εύρος της στήριξης φθάνει μέχρι τις 1.178, ενώ η επόμενη χαμηλότερη βρίσκεται στις 1.165 μονάδες. Σχεδόν ανάλογη η μέτρηση και για τον Large Cap, που ως κύρια στήριξή του συνεχίζει να έχει τις 385-380 μονάδες.

Τα 9,4 εκατ. ευρώ συναλλαγές στις 11.35-11.40 είναι ενδεικτικά των... χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη Λεωφ. Αθηνών και στο σύνολο των χρηματιστηριακών γραφείων. Σημειωτέον δε πως σε μόλις τρεις μετοχές είχαν γίνει συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. ευρώ. Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, όταν στην Εθνική είχν αλλάξει χέρια μόνον 330 χιλιάδες ευρώ.

Δηλαδή στη μετοχή της ΕΤΕ έχουν γίνει λιγότερες συναλλαγές, σε αξία, απ΄ ό,τι για παράδειγμα στον τίτλο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Ενδεικτικός και σήμερα ο τζίρος στα ΕΧΑΕ, που τις τελευταίες συνεδριάσεις μαζεύονται από τα 8 ευρώ, προφανώς από ισχυρά χέρια.

Περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει και στη Folli Follie Group (μετά και την τελευταία εξέλιξη), ενώ σταδιακά ενισχύονται οι κινήσεις στις μετοχές των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.λπ. Για τη μετοχή του Τιτάνα η Deutsche Bank βάζει τον πήχη στα 21 ευρώ με την τρέχουσα τιμή να κυμαίνεται στα 20,05 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ πράξεις γίνονται από τα 9,53-9,62 ευρώ, με την JP Morgan να έχει αναβαθμίσει την τιμή-στόχο στα 11 ευρώ.

Στα 3,58 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, μετά και το νέο ποσοστό που απέκτησε η York Capital, ενώ μέχρι τα 5,41 ευρώ ενισχύεται η Frigoglass.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη σταθερά μακριά από τις 1.200 μονάδες, ξεχωρίζει σχετικά η κινητικότητα στη μετοχή της Eurobank, η προσπάθεια για μικρή ενίσχυση της τιμής σταδιακά εν όψει και της διαμόρφωσης της τιμής της ΑΜΚ του Ιανουαρίου.

Φαίνεται να κρατά τα 4 ευρώ η μετοχή του Fourlis, στο 0,258 ευρώ η μετοχή της Attica Bank, στο 1,59 της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Λίγο μετά τις 11.45 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 17,5 εκατ. ευρώ, στα οποία όμως θα πρέπει να συνυπολογισθεί ένα σημαντικό πακέτο της Jumbo (590.058 τμχ. στα 11,42 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v