Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναζήτηση νέου καταλύτη

Χωρίς σημαντικό δέλεαρ δύσκολα η αγορά θα κινηθεί πάνω από τις 1.225 μονάδες και ο FT Large Cap υψηλότερα των 407 μονάδων. Κρατά τα 4,25 ευρώ η ΕΤΕ, επιβεβαιώνει τα 5,95 ο Μυτιληναίος. Ανεβάζει στροφές η ΜΟΗ, κερδίζει πόντους η ΕΥΔΑΠ.

ΧΑ: Σε αναζήτηση νέου καταλύτη

Σε... χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζει το χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.196,98 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 1.187,34, τον FT25 στις 392,38 (389,14 μον.) και τον τραπεζικό με οριακές απώλειες, αλλά πάνω από τις 185 μονάδες.

Και πάλι μέτρια η αξία των συναλλαγών στα 61,7 εκατ. ευρώ με 22,3 εκατ. κομμάτια και για πολλοστή συνεδρίαση με συγκέντρωση τζίρου σε 6-8 συγκεκριμένους τίτλους. Και η συσώρρευση της αγοράς, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου, καλά κρατεί, έχοντας δώσει ωστόσο στις 2 Δεκεμβρίου νέο υψηλό για τον Γ.Δ. στις 1.228,23 μονάδες.

Λίγες συνεδριάσεις πριν από το κλείσιμο του 2013 και για τον FT25 υψηλή κορυφή παραμένουν οι 406,29 μονάδες από τη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου. Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν μας κάνει τη χάρη να γράψει και αυτός νέο υψηλό στον τελευταίο μήνα του 2013 (όπως ο Γ.Δ.), χωρίς αυτό να εμποδίζει πλειάδα τίτλων του να έχει διακύμανση καλύτερη της δικής του και επιδόσεις μακράν πάνω από τον μέσο όρο της χρονιάς.

Η διατήρηση της αγοράς σε αυτά τα πάνω-κάτω επίπεδα είναι αλήθεια πως διευκολύνει αρκετούς. Και υπεραξίες γράφονται και όποιος θέλει να τοποθετηθεί το επιτυγχάνει σε σχετικά λογικές τιμές. Παράλληλα διάφορα επιμέρους πονταρίσματα σε επιλεγμένες μετοχές βγαίνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Σε αυτήν τη συγκυρία η κυβέρνηση δείχνει να ξεπερνά τον σκόπελο των πλειστηριασμών με μία πιο μαλακή λύση, εξέλιξη που τη διευκολύνει να κυλήσει μέχρι τον Μάιο, πολιτικά κρίσιμη περίοδο. Όσοι πόνταραν στη λογική πως μία κυβέρνηση που της δίνεται εύλογος πολιτικός χρόνος (μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο) δεν θα διευκολυνθεί σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα όπως αυτό των πλειστηριασμών επιβεβαιώνονται.

Αρκεί αυτό από μόνο του να λειτουργήσει σαν δέλεαρ χρηματιστηριακά; Δύσκολα.

Διευκολύνει όμως τις επιμέρους κινήσεις και αυτές είναι αρκετές και σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Στις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής, παρά τις ρευστοποιήσεις-πιέσεις, κράτησε τα 4,25 ευρώ, κλείνοντας στα 4,29.

Στον ΟΤΕ εξελίχθηκε ένα καλό μάζεμα από τα χαμηλά των 9,48, για να κλείσει στα 9,80 ευρώ, δηλαδή στο υψηλό ημέρας.

Για τη ΔΕΗ επιβεβαιώνεται η στήριξη των 10,50 ευρώ, ενώ για τον ΟΠΑΠ οι συναλλαγές έγιναν σε τεχνικά αποδεκτό εύρος.

Στον Μυτιληναίο φαίνεται πως ανεβαίνει λίγο ο πήχης της στήριξης προς τα 6 ευρώ (από τα 5,80), ενώ η Motor Oil με καλές συναλλαγές διαμορφώθηκε στα υψηλά ημέρας των 8,89 ευρώ. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές ο Σαράντης στα 6,32 ευρώ κι η Αεροπορία Αιγαίου στα 6,01 με 44.635 κομμάτια.

Μετοχές-σηματωροί όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΔΑΠ, ο Fourlis, η Τέρνα Ενεργειακή, η Ιντρακόμ κ.ά. παραμένουν εντός παιδιάς.

Πιθανόν νέο υψηλό για τον 25άρη να μη δούμε - και να χάσω το... στοίχημα που έχω βάλει από τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά ορισμένες επιλογές φαίνεται να βγαίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v