Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Στα... επιμέρους περιορίζεται το ενδιαφέρον. Ενθαρρυντικό το ότι «κρατούν» οι 1.180 για τον Γενικό Δείκτη και οι 385-380 για τον FT 25. Εξελίξεις με προστιθέμενη χρηματιστηριακή αξία σε Folli Follie, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Jumbo κ.ά.

Εμφανής η αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 1.220-1.225 μονάδων, με τους περισσότερους ξένους να έχουν «κλείσει βιβλία», όπως αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Γεγονός που εξηγεί τον μάλλον μέτριο τζίρο των 76,5 εκατ. ευρώ (από τα οποία περί τα 10 εκατ. αφορούσαν δύο μεγάλα πακέτα στη μετοχή της Jumbo) και την επικράτηση των πωλητών (κυρίως Ελλήνων παικτών), με συνέπεια την ταλαιπωρία της αγοράς προς τις 1.180 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε χαμηλό εχθές στις 1.178,95 μονάδες, για να κλείσει περί τις 8 μονάδες πιο πάνω. Τουλάχιστον κράτησαν οι 1.180 στο κλείσιμο, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν κυρίως τον Γ.Δ.

Όμως και του FT 25 η κίνηση, με χαμηλό στις 385 μονάδες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάλογη. Αδυναμία υπέρβασης των 399 μονάδων αλλά και μη... διάθεση απώλειας των 380 και των σημαντικότερων 375 μονάδων. Θα κλείσουμε τη χρονιά γύρω από αυτά τα επίπεδα, με εξαίρεση ίσως μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών μάλλον.

Από τη μία η κυβέρνηση που δείχνει να... πνίγεται σε μία κουταλιά νερό (που λένε), παρότι της έχει δοθεί εύλογος πολιτικός χρόνος και παρότι η όποια αντιπολίτευση είναι για το θεαθήναι.

Σε ζητήματα αγοράς, ακόμη χειρότερα, και είναι άξιον απορίας πώς και γιατί, σύμφωνα με όσα στηλιτεύει η Κασσάνδρα Αντωνίου. Πράγματι φορο-τραγέλαφος. Και να σκεφτεί κάποιος ότι η κυβέρνηση λέει πως επιδιώκει διακαώς την προσέλκυση κεφαλαίων, κερδοσκοπικών funds αλλά και άμεσων επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δέχεται στο Μαξίμου τον Lawrence (Larry) Fink, τον ισχυρό άνδρα του ομίλου BlackRock, τον επενδυτή των επενδυτών προς άγραν επενδύσεων, υποθέτω. Και από την άλλη δείγμα γραφής ο φορο-τραγέλαφος.

Εν πάση περιπτώσει, με όλα αυτά και πάλι καλά που η αγορά διατηρείται στα επίπεδα των 1.150-1.200 μονάδων, που οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αποδίδουν σχεδόν 80%, που αρκετές εταιρίες τα πηγαίνουν καλύτερα (και χρηματιστηριακά) από πέρυσι.

Τεράστια άμεση ξένη επένδυση που φτάνει τα 863 εκατ. ευρώ συνιστά η απόκτηση των ΚΑΕ από τον ελβετικό όμιλο Dufry. Αυτή είναι η ουσία του θέματος της Πέννυς Κούτρα, που αναφέρεται στα ντεσού του ντιλ και στα οφέλη για την πωλήτρια Folli Follie. Στο πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για την ελληνική εταιρία. Εξηγώντας βεβαίως και τη σταθερά ανοδική πορεία της μετοχής, με την αποτίμηση των Folli Follie στο 1,73 δισ. ευρώ, ενώ έπεται και συνέχεια.

Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι η York Global Finance Offshore BDH έχει τη δυνατότητα απόκτησης ποσοστού 11,6% της εταιρίας. Στα 399 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Ενεργειακής, στα 298 εκατ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αλλά και στα 917(!) εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Γενικής, που γράφει συνεχόμενα limit up, με μερικές δεκάδες κομμάτια, καθημερινά. Στην Jumbo η εναλλαγή πακέτων στα υψηλά καλά κρατεί, με άλλα τέσσερα να γίνονται εχθές. Τα δύο σημαντικότερα των 377 χιλιάδων μετοχών στα 11,50 ευρώ (αξίας 3,875 εκατ. ευρώ) και των 590 χιλιάδων μετοχών στα 11,42 ευρώ (αξίας 6,738 εκατ. ευρώ).

Για τη μετοχή των FFG νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο στα 24 ευρώ δίνει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της, μετά τη συμφωνία πώλησης του εναπομείναντος ποσοστού στα ΚΑΕ, ενώ διατηρεί σύσταση neutral. Στην έκθεσή της, η Πειραιώς σημειώνει ότι αποτιμούσε το μερίδιο 49% στα ΚΑΕ στα 193 εκατ. ευρώ ή στα 2,9 ευρώ ανά μετοχή. Το τίμημα των 328 εκατ. υποδηλώνει premium 2 ευρώ ανά μετοχή, με τη χρηματιστηριακή να ανεβάζει ανάλογα την τιμή-στόχο.

Από εχθές με σύσταση overweight και τιμή-στόχο 7,50 ευρώ ξαναρχίζει την κάλυψη της Μυτιληναίος η Euroxx. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος κεφαλαιακών δαπανών του 0,8 δισ. ευρώ η Μυτιληναίος εισέρχεται σε διαδικασία απομόχλευσης, με το καθαρό χρέος να αναμένεται να υποχωρήσει το 2013 κατά 30%. Η Euroxx προβλέπει πως τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα διαμορφωθούν το 2013 στα 67,8 εκατ. ευρώ, έναντι 21,7 εκατ. το 2012. Τα EBITDA θα αυξηθούν στα 260,4 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στο 1,497 δισ. Καλή κίνηση για τη μετοχή στα 6,23 ευρώ, με συναλλαγές 488.775 τεμαχίων, που παραπέμπουν σε είσοδο νέων παικτών σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Στα 10,9 από 9 ευρώ πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση hold. H χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η εταιρία ξεκίνησε με το δεξί το οικονομικό έτος, καθώς κατέγραψε αύξηση 5,8% στις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου. Για το σύνολο της χρήσης η Eurobank Equities προβλέπει προσαρμοσμένα κέρδη 100,8 εκατ. ευρώ και έσοδα 527,9 εκατ. ευρώ.

Νηνεμία στις τράπεζες, με ίσως μόνη άξια αναφοράς εξέλιξη αυτή που αναδεικνύει ο Χαμαιλέων για την Alpha Bank. Σημειώνει συγκεκριμένα: «Περίπου κατά 1% βελτιώνεται ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις του ομίλου Alpha Bank από την εξαγορά των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών συνεταιριστικών τραπεζών Δωδεκανήσου, Ευβοίας και Δυτικής Μακεδονίας. Η Alpha πήρε στοιχεία ενεργητικού αξίας μόλις 6 εκατ. ευρώ και καταθέσεις (παθητικό) ύψους 433 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 124% από 125% μετά την παραπάνω εξαγορά».

Όμως με απώλειες εχθές η μετοχή προς το 0,605 ευρώ, με την ΕΤΕ στο εύρος των 4,29-4,21 ευρώ και σημαντικά τα 4,20 ευρώ, ενώ και η Πειραιώς γλύστρησε προς το 1,52 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό αρκετοί να παίρνουν τα υψηλά κέρδη τους. Να δούμε εάν η τριάδα θα αρκεστεί στα υψηλά που καταγράφηκαν στο διάστημα 3-5 Δεκεμβρίου.

Σταθερός με αυξημένο τζίρο ο Fourlis, κοντά στα υψηλά των 4,18 ευρώ και γνώστες της αγοράς logistics υπερθεματίζουν για τη συμφωνία με τον ΟΣΕ. Με αποτίμηση 207 εκατ. ευρώ, ο όμιλος δείχνει ισχυρός και για το 2014, παραμένοντας σταθερή αξία για παραδοσιακούς του επενδυτές.

Κινητικότητα και στον Σαράντη, με τον ΧΑΜ να έχει και γι' αυτήν την περίπτωση ενδιαφέρουσες αναφορές. Για την J&P Άβαξ τα 29.445 κομμάτια που έγιναν εχθές θεωρούνται συγκριτικά πολλά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v