«Παρασκευή και 13», με όλη την σημασία της λέξεως, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που εν μέσω «χαμηλών θερμοκρασιών» κινήθηκε στον απόηχο της νέας φορολογικής λαίλαπας που «εφεύραν» οι ειδικοί του Υπουργείου Οικονομικών, αγνοώντας επιδεικτικά τις παραινέσεις - συμβουλές όλων των φορέων της Αγοράς, που φαίνεται ότι απευθύνθηκαν εις "ώτα μη ακουόντων" (!)
Σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ σε χρηματιστηριακά γραφεία, απόλυτα ταυτιζόμενες δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου που αναφέρουν ότι με το νομοσχέδιο αυτό, το μόνο που θα καταφέρει η Κυβέρνηση θα είναι να διώξει και τους τελευταίους συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι απλοί επενδυτές.
Παραμένει άγνωστο αν το εν λόγω νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς αλλαγές από την Ελληνική Βουλή, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την απόλυτα "μακρινή σχέση" των περισσότερων βουλευτών με τους άγραφους νόμους των Αγορών και βέβαια το γεγονός ότι έχουν περάσει πολύ χειρότερα, "θυσία στον βωμό της κομματικής πειθαρχίας".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κασσάνδρας Αντωνίου, από 1η/1/2014 ξεκινά η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας (15%) παράλληλα με αυτή επί του φόρου συναλλαγών 0,20% επί των πωλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επί των πωλήσεων είχε αυξηθεί στο 0,20%, υπό την προϋπόθεση να μην ισχύσει ο φόρος υπεραξίας. Τώρα προχωρά προς ψήφιση ο φόρος υπεραξίας και ταυτόχρονα παραμένει και ο φόρος επί των πωλήσεων στο 0,20%. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται (!)
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χάθηκε η διεκδίκηση του αφορολόγητου ύψους 25.000 ευρώ στην υπεραξία. Δηλαδή οι "ιθύνοντες" του Υπουργείου αγνόησαν και τα πλέον επίσημα στοιχεία, δηλαδή αυτά του Χ.Α., που ανέφεραν ότι το 90% των χαρτοφυλακίων έχουν τρέχουσα αξία χαμηλότερη των 9.000 ευρώ και έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους κωδικούς λιανικής, αλλά και στις ΑΧΕ στις οποίες ο τζίρος τους βασίζεται κατά κύριο λόγο στις κινήσεις του reatail και των traders (!)
Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή κίνηση της Αγοράς, που δεν αποκλείεται να έδωσε μία "μικρή πρόγευση" για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν δεν υπάρξουν σημαντικές διορθώσεις της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι περισσότεροι Έλληνες επενδυτές που έχουν κέρδη, είτε θα κλείσουν θέσεις και θα παραμείνουν εκτός Αγοράς προκειμένου να δουν την κατάληξη των εξελίξεων, είτε άλλοι (σαφώς λιγότεροι) θα κάνουν "γυρίσματα" για να ξεκινήσουν το 2014 από υψηλά επίπεδα φοβούμενοι την αναδρομική φορολόγηση. Έτσι, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, θα δούμε αρκετές "περίεργες" κινήσεις, αποδόσεις, όγκους και πακέτα σε αρκετούς τίτλους.
Συσκέψεις επί συσκέψεων στις ΑΧΕ που έχουν σαν κύριο πελατολόγιο τους εγχώριους επενδυτές και σημαντικός προβληματισμός στα θεωρούμενα "μεγάλα" χαρτοφυλάκια. Μάλιστα, εν όψει εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, αρκετά από τα "ισχυρά χέρια" της Αγοράς προσανατολίζονται στο άνοιγμα εταιρειών με έδρα εκτός Ελλάδος, με προοπτική να περνάνε στο ΟΑΣΗΣ εντολές μέσω ΑΧΕ με έδρα στο εξωτερικό και σε Χώρες που ακόμα δεν φορολογούνται οι υπεραξίες από χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία η επενδυτική κοινότητα, παντοιοτρόπως, θα εκδηλώσει την... αντίθεση της στις επικείμενες αλλαγές.
Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ολοκλήρωσε τη ανοδική του κίνηση για εφέτος και το μόνο που απομένει είναι να λήξει και τυπικά η χρονιά. Μάλιστα οι απαισιόδοξοι προχωρούν ακόμη περισσότερο επισημαίνοντας την πιθανότητα, από 1/1/2014, να ισχύσει το "πόθεν έσχες" για αγορά μετοχών ή συμμετοχή σε ΑΜΚ, αλλά και την ισχυρή πιθανότητα διόρθωσης που διαφαίνεται να "προετοιμάζεται" στις διεθνείς Αγορές. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι η εγχώρια Αγορά αναμένει και την αύξηση του πολιτικού ρίσκου, αρχίζει να "δυσκολεύει" και η μεσοπρόθεσμη τάση που αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Από εκεί και πέρα και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το σημερινό τρίτο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη, μάλλον σαν αναμενόμενη εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί, καθώς προχώρησαν σε κινήσεις "stop loss" τα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις (εκτεταμένη αναφορά θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου).
Άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι το σημερινό "ξεφόρτωμα" συνοδεύτηκε από των υψηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.
Σχετικά καλύτερη η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, αν και το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων έχει γυρίσει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, αποκλειστικά και μόνο γιατί οι Τραπεζικές μετοχές σημειώνουν σαφώς μικρότερες χρηματιστηριακές υπεραξίες από άλλες μετοχές του FTSE25.
Αντίθετα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, αυξανόμενη, η κινητικότητα στα Τραπεζικά warrants, καθώς όσα χαρτοφυλάκια έχουν μηδενική τιμή κτήσης θα προχωρήσουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, ή σε γυρίσματα θέσεων.
Για τους "λάτρεις" των στατιστικών, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 1,75% και τον Τραπεζικό απώλειες 1,18%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 27,41% και ο Τραπεζικός απώλειες 20,04%. Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 37% και διαμορφώθηκε στα 75,8 εκατ. ευρώ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτή εικόνα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (σε υψηλό πενταετίας αναρριχήθηκε το δολάριο έναντι του Ιαπωνικού γεν) και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, ελεγχόμενες απώλειες στα Ευρωπαϊκά ταμπλώ, προσπαθεί να ανακάμψει από το χθεσινό σφυροκόπημα ο χρυσός.
Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed της επόμενης εβδομάδας παραμένει το πιο κρίσιμο βραχυπρόθεσμο γεγονός, για τις Αγορές.
Η Ιταλική Κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την Κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, βαθμιαία, με μείωση των επιχορηγήσεων από το επόμενο έτος μέχρι το 2017. Θα αντικατασταθεί από εθελοντικές χρηματικές συνεισφορές από μέρους πολιτών. Παράλληλα, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να αναθέσουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους σε ανεξάρτητες λογιστικές εταιρίες. Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και στην Ελλάδα (!!!)
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
--Στρατής Πολυχρονέας
Το Χρηματιστήριο αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας, το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στο να αναδυθούν οι ΗΠΑ από την χειρότερη ύφεση των τελευταίων 10ετίων και όχι μόνο, υπενθυμίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Δυστυχώς όμως αυτό το παράδειγμα, δεν φαίνεται ούτε να αναγνωρίζεται, ούτε να ακολουθείται στην Ελλάδα.
Δεν αναγνωρίζεται, γιατί ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας προβάλλεται ίσως, ως ο μοναδικός μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας.
Δεν ακολουθείται, το αντίθετο μάλιστα, γιατί ακόμα και αυτή η επιλογή του φόρου υπεραξίας, πόσο μάλλον δε ο τρόπος εφαρμογής του, φαντάζει επιεικώς ακατανόητη.
Ξεκινώντας από το Χρηματοπιστωτικό Τομέα οφείλει κανείς να παρατηρήσει τα εξής: την πιστωτική συρρίκνωση (παρά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι στρόφιγγες του δανεισμού/ χρηματοδότησης δεν έχουν ανοίξει ακόμα) και το ύψος των επισφαλειών παρουσιάζεται ιδιαίτερα χαμηλό (αν αναλογισθεί κανείς ότι βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο ύφεσης).
Η αρνητική πιστωτική επέκταση (-3,9% τον Οκτώβριο) ή αλλιώς πιστωτική συρρίκνωση, έχει οδηγήσει τις Επιχειρήσεις στο να στραφούν στον Ιδιωτικό τομέα για το δανεισμό τους, μη μπορώντας να περιμένουν το πότε και το αν θα πάρουν την έγκριση, είτε για κεφάλαιο κίνησης ή για νέο δανεισμό.
Σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα ίδια τα Πιστωτικά Ιδρύματα, καθώς από τη μια μειώνουν τα δάνειά τους (προσπαθώντας να βελτιώσουν τον ισολογισμό τους και ειδικότερα το λόγο δάνεια προς καταθέσεις) και από την άλλη μεταφέρουν τον κίνδυνο του δανεισμού στους ιδιώτες.
Η προσπάθεια αυτή έχει στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία μέσω των νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων (Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Τιιτάν, OTE, S&BΒιομηχανικά Ορυκτά), με τη ζήτηση να αυξάνεται, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των προθεσμιακών καταθέσεων και την έως τώρα "ψήφο εμπιστοσύνης" των ξένων επενδυτών.
Βασικό χαρακτηριστικό των επιτυχών εκδόσεων και του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές; Το ότι όλες είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ορισμένες εξ’ αυτών "τυγχάνουν" αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους.
Πόσο εύκολο όμως είναι για τις υπόλοιπες εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες να έχουν μια αντίστοιχη ευκαιρία άντλησης κεφαλαίων; Αλλά, το βασικότερο ερώτημα είναι το ποιος επενδύει πραγματικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο;
Πόσοι ξένοι επενδυτές έχουν επενδύσει σε εταιρείες που δεν ανήκουν στον FTSE/ΧΑ Large Cap ή έστω και στο FTSE/ASE Mid Cap;
Ποσό εύκολο είναι η άντληση κεφαλαίων μέσω νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες;
Είναι το λιγότερο προφανές, το πόσο σημαντικό είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην πραγματική ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Αυτό άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και από την πλειονότητα των αποκρατικοποιήσεων και τον τρόπο που έχουν πραγματοποιηθεί.
Η επιβολή φορολογίας στο Χρηματιστήριο είναι απόλυτα λογική, καθώς ισχύει και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αντιπαρέλθει το γεγονός ότι είναι ένα απόλυτα αντιαναπτυξιακό μέτρο και αμφιβόλου αποτελέσματος (τα παραδείγματα της επιβολής του σε άλλους κλάδους της οικονομίας πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας μάλιστα στη δραματική συρρίκνωση αυτών).
"Τέλος, εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το ύψος των συντελεστών φορολόγησης υπεραξιών σε μετοχές και ομόλογα συγκριτικά με αυτούς των καταθέσεων" τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.
---Μάνος Χατζηδάκης
Τα νέα από τo νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορούν τον φόρο υπεραξίας από κινητές αξίες δεν άρεσαν στους επενδυτές επιτείνοντας το σκηνικό των πιέσεων που έχει ξεκινήσει μετά την 3η Δεκεμβρίου στην εγχώρια Aγορά, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο νόμου, η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να διατηρεί σοβαρές ενστάσεις ως προς την επίδραση που θα έχουν οι σχετικές διατάξεις στην δημιουργία ενδιαφέροντος ή στην ελκυστικότητα της Αγοράς καθώς διαπιστώνονται κενά που αφορούν τον συμψηφισμό παλαιότερων ζημιών ή την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που αρχικά είχε διατυπωθεί ότι μπορεί να υπάρχει.
Σε άλλες περιπτώσεις όπως τα warrants όπου ο μέτοχος έχει λάβει χωρίς χρηματική καταβολή τίτλους η υπεραξία φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο του κεφαλαίου χωρίς να υπολογίζεται η απομείωση που υπέστησαν οι μετοχές πριν και κατά την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης γεγονός που οφείλεται και στην απόκτηση των warrants.
Την ίδια στιγμή επενδυτές που καταγράφουν κέρδη στα χαρτοφυλάκια τους κινούνται προληπτικά ανεβάζοντας τις θεωρητικές τιμές κτήσης, πουλώντας και αγοράζοντας τις μετοχές τους προκειμένου να μειώσουν την ενδεχόμενη φορολογητέα ποσότητα σε μια μελλοντική τους πώληση.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια συστημική εικόνα αυτοτροφοδοτούμενων πωλήσεων που δεν συνδέεται με την επικαιρότητα ή με τις επιχειρηματικές προοπτικές των εταιρειών. Ειδήσεις όπως η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι δηλώσεις αρμοδίων για την έκθεση της BlackRock, η πώληση των ΚΑΕ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί από την Αγορά ή έχουν περιορίσει την παρουσία τους επιτείνοντας τις αρνητικές διακυμάνσεις, αφού το βάθος των εντολών είναι "ρηχό".
Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά έως την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι πολύ πιθανό η εικόνα αυτή να διατηρηθεί στις συνεδριάσεις που μεσολαβούν έως το τέλος του έτους αφού από την άλλη πλευρά πλην της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της BlackRock δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να μεταβάλλει την ψυχολογία και να εξισορροπήσει την κατάσταση.
Τα τεχνικά δεδομένα της Αγοράς δεν άλλαξαν ιδιαίτερα παρά την προσπάθεια διαφυγής στο ξεκίνημα του μήνα. Ο Γενικός Δείκτης από τις 10 Οκτωβρίου διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με αποτέλεσμα ο δείκτης αναφοράς της Αγοράς να αρχίζει να συγκλίνει με τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών που ακόμα παραμένουν με αγοραστικά σήματα. Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες ενώ οι τζίροι παρουσιάζουν σε εβδομαδιαία βάση φθίνουσα πορεία με σημείο καμπής την εβδομάδα της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Τα δεδομένα των τζίρων ενδέχεται να κινηθούν ακόμα χαμηλότερα καθώς η προεορταστική περίοδος δεν φημίζεται για τους ισχυρούς τζίρους. Πιθανότερο σενάριο για την επόμενη εβδομάδα παραμένει η διατήρηση των τάσεων συσσώρευσης το γνωστό εύρος κίνησης των τελευταίων δύο μηνών με κάτω όριο την περιοχή των 1.080 – 1.100 μονάδων.
"Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πέντε εργάσιμων ημερών της χρονιάς. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας (20/12) περιμένει η λήξη των Παραγώγων επί μετοχών και δεικτών σε Ελλάδα και εξωτερικό", υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, στις 17/12 ανήγγειλε ο ΟΔΔΗΧ.
Για σκληρές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, εν μέσω βελτιούμενων οικονομικών στοιχείων, κάνει λόγο η Barclays. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον οίκο,η κοινωνική και πολιτική κατάσταση παραμένει ασταθής. Η πτώση των εσόδων και η οικονομική αβεβαιότητα έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο ορισμένα μέρη της Ελλάδας, ενισχύοντας τα ακραία ή εναλλακτικά κόμματα. "Το κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα είναι τέτοιο, που οι Ευρωεκλογές του 2014 είναι πιθανό να λειτουργήσουν περισσότερο ως 'δημοψήφισμα' για τις τρέχουσες οικονομικές πολιτικές" αναφέρει ο οίκος.
Τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's προσέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση για την αξιολόγηση των ομολογιακών δανείων που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Η αμοιβή του οίκου αξιολόγησης ανέρχεται στα €137.700 ετησίως για την περίοδο 1-11-2013 μέχρι 31-10-2014.
Οι τίτλοι των τεσσάρων μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) αξιολογούνται με "Β-" από τη Fitch, με σταθερό outlook -όπως και αυτό της Ελλάδας, λέει ο οίκος. Η Fitch δεν αποκλείει την πιθανότητα οι Ελληνικές Τράπεζες να έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες μετά το επερχόμενο "stress test" από την Τράπεζα της Ελλάδας ή και την εξέταση της ποιότητας των assets. Ο οίκος σημειώνει πως οι Τράπεζες μπορεί να έχουνπεριθώριο ελιγμού, για παράδειγμα μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τη Fitch, υπάρχουν επίσης διαθέσιμα κεφάλαια στο ΤΧΣ, που "παρέχουν το απαραίτητο μαξιλάρι". Εάν δεν υπάρξουν "σοκ" από την ποιότητα των assets, ο οίκος αναμένει καλύτερα κέρδη για το 2014 σε σχέση με το 2013, με τη βοήθεια και της περικοπής κόστους από την αναδιάρθρωση ή και τη διαδικασία ενοποίησης. "Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη και ευάλωτη στις μακροοικονομικές και Εθνικές εξελίξεις", λέει η Fitch.
Με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο 10 ευρώ ανά μετοχή, ξεκίνησε κάλυψη της Motor Oil η Euroban Eq. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η Motor Oil είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίζεται ένα από τα πιο περίπλοκα διυλιστήρια στην Ευρώπη, ενώ έχει καλό ιστορικό συνεχούς λειτουργικής υπεραπόδοσης. Παράλληλα, παρέχει στους μετόχους της μερισματικές αποδόσεις υψηλότερες του μέσου όρου. Ο τίτλος κάτι πήγε να κάνει, καθώς αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,97 ευρώ, όμως στην συνέχεια υπέκυψε στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.
Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Βάσει της τεχνικής ανάλυσης, αν και η Αγορά αλλάζει διαθέσεις σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, το 'stop loss' για τους 'long' είναι για τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 1171 μονάδων, για τον FTSE25 χαμηλότερα των 383 μονάδων και για τον Τραπεζικό δείκτη χαμηλότερα των 182 μονάδων".
Με δεδομένο ότι και τα τρία αυτά επίπεδα διασπάστηκαν καθοδικά, επόμενο ήταν να επιταχυνθεί η πτωτική τάση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1148,74 μονάδες (-3,22%), για να υπάρξουν κάποιες "ψύχραιμες αγοραστικές παρεμβάσεις" και το "κουδούνι της λήξης" βρήκε τον Δείκτη στις 1156,74 μονάδες με απώλειες 2,54%.
Αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. εντοπίζονται στις 1150 μονάδες (ΓΔ), 375 μονάδες (FTSE25) και 162 μονάδες (ΔΤΡ).
Όπως προαναφέρθηκε ο σημερινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, καθώς έφθασε τα 102 εκατ. από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑΤΠ). Το 81% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε 14 τίτλους (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΚ).
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνος τίτλος που διασώθηκε με "πράσινο" κλείσιμο, αυτός της Τέρνα Ενεργιακή (+0,55%). Δεν "ακούμπησαν" το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, πιθανότατα καθώς σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση και οι νέες μετοχές που προήλθαν από την πρώτη εξάσκηση των παραστατικών τίτλων της Τράπεζας, ΕΕΕ και Τιτάν. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Eurobank Properties.
Στην αρχή του σχολίου αναφέρθηκε ότι, πλην της Alpha Bank, σαφώς ηπιότερες ήταν οι πιέσεις στους Δεικτοβαρείς Ταρεπζικούς τίτλους. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις Τραπεζικές μετοχές έχουν γυρίσει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Επόμενες τεχνικές στηρίξεις, τα 0,5800 ευρώ για την Alpha Bank, τα 4,22 ευρώ για την Εθνική και τα 1,45 ευρώ για την Πειραιώς.
Χαμηλότερα του 25αρη, συνέχισαν τον "μοναχικό", ανοδικό, τους δρόμο οι Forthnet και Γενική Τρ. και τον επιταχυνόμενο πτωτικό του δρόμο ο Νηρέας.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης, με τις συναλλαγές να αυξάνονται σημαντικά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.677 συμβόλαια) καθώς αρχίζουν να εντείνονται τα ρολαρίσματα θέσεων.
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς κλείνοντας με υποτίμηση 0,10%.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.298 - 9.721 Δεκεμβρίου, 3.445 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου και 121 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 377,75) κινήθηκε μεταξύ 375,25 και 390,5 μονάδων.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (20.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.510), ΔΕΗ (1.315), Alpha Bank(5.644), Εθνική (2.292), Πειραιώς (3.323), Μυτιληναίο (4.100), ΟΠΑΠ (571), MIG(996), Ελ. Πετρέλαια (284), Motor Oil (525), ΕΧΑΕ (335), ΓΕΚ (1.057), Τέρνα Ενεργειακή (132), Ελλάκτωρα (402), Intralot (682), Τιτάνα (163), ΕΥΔΑΠ (108),Eurobank (380), Frigoglass (143), Eurobank Properties (270).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE ανέκαμψε στο 37%, με τον όγκο συναλλαγών να παραμένει μικρός στα συνολικά 186 δικαιώματα, (82 δικαιώματα αγοράς και 104 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (23.359.641 τεμ.), Εθνική (3.980.634 τεμ.), Πειραιώς (1.712.708 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 44.706 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.