Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση

Μισή... μονάδα έχασε σήμερα το Χρηματιστήριο που κατέγραψε την έκτη συνεχόμενη πτώση. Πιέσεις στις τράπεζες. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν 7 τίτλοι του FT Large Cap. Κέρδη κατέγραψαν Coca Cola, ΔΕΗ, Tέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ. Αισθητά μειωμένος ο τζίρος.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τελικές δημοπρασίες αλλάζουν το τελικό πρόσημο του Δείκτη, επί το αρνητικότερον, κλείνοντας ταυτόχρονα στο χαμηλό ημέρας επτά τίτλους του FTSE25.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος περίπου 11 μονάδων, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 1155,13 μονάδες (+0,74%) και το χαμηλό στις 1144,15 μονάδες (-0,22%).

Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1148,95 μονάδες (+0,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1146,26 με οριακές απώλειες 0,04%, συμπληρώνοντας την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση που είναι και αρνητικό ρεκόρ για το 2013.

Για να συναντήσει κάποιος έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. πρέπει να ανατρέξει στο διάστημα από 25/10 έως και 1/11/2012.

Αισθητά συρρικνωμένος ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) έφθασε τα 76,2 εκατ. από τα οποία τα 13,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΑΡΑΙΓ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 66% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις επτά τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρελαίων, ΔΕΗ και Εθνικής.

"Παράγοντες της Αγοράς εκφράζουν την απορία τους για τις 'εμμονές' του κ. Ρεφενέ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η τρόικα δεν φαίνεται να έχει ενστάσεις στις παρατηρήσεις που έγιναν εκ μέρους τους για το νομοσχέδιο. Τουναντίον φαίνεται να βρήκε τα αιτήματα των φορέων απόλυτα λογικά", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κοτζαμάνης, την ώρα που δείχνει περισσότερο από σίγουρο ότι η Αγορά θα παραμείνει σε στάση αναμονής (πιθανόν ελαφρώς πτωτικής), μέχρι να αντιληφθεί και στην τελευταία λεπτομέρεια πως θα λειτουργήσει ο φόρος υπεραξίας από το νέο χρηματιστηριακό έτος και βέβαια περιμένοντας την επόμενη είδηση που θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα της έντονης επιφυλακτικότητας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγορά

Η διατήρηση του Γενικού Δείκτη, σε επίπεδο κλεισίματος, τόσο  πάνω από τη ζώνη στήριξης των 1140 με 1120 μονάδων όσο  και πάνω από το κάτω όριο των 1135 μονάδων του αποτυπωμένου σχηματισμού  "σημαίας" (Flag pattern), στο ημερήσιοchart τιμών, ίσως δώσει την ανοδική ευκαιρία για την εκ νέου "αναμέτρηση" με την περιοχή ενδιάμεσης αντίστασης των 1180 με 1188 μονάδων, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.
 
Άμεση προτεραιότητα του Δείκτη, στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι η ανοδική επιβεβαιωμένη επανάκτηση του μεσοπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, στις 1164 μονάδες, καθώς η παρατεταμένη παραμονή του κάτω από αυτόν ενισχύει το στρατόπεδο των “Bears” και εν συνέχεια το  σενάριο καθοδικής αναμέτρησης  με το διαγραμματικό όριο των 1095 μονάδων. Πάντως αυτό που διαφαίνεται από τις επιμέρους τεχνικές αναλύσεις αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων είναι η "αυξανόμενη διάθεσή" τους για συνέχεια στην ανοδική τους πορεία κυρίως μετά και το "υγιές pullback" των τελευταίων συνεδριάσεων, όπως για παράδειγμα του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ,   με τις Τραπεζικές μετοχές, όμως, να παίζουν προς το παρόν το ρόλο του αντίβαρου στην όλη προσπάθεια ανάκτησης των 1200 μονάδων.
 
Βραχυχρόνιο  "φρένο" στη καθοδική του πορεία φαίνεται να έχει πατήσει, διαγραμματικά, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κρατώντας έτσι  μια πολύ εύθραυστη απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη στήριξης των 375 με 365 μονάδων.
 
Διακράτηση της εν λόγω ζώνης είναι πολύ πιθανό να βάλει τις βάσεις για μια γρήγορη ανοδική "ανάταση" προς τις 388 με 392 μονάδες, φλερτάροντας έτσι εκ νέου με τον τμημένο καθοδικά απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 386 μονάδες.
 
Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης εισέλθει καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών κάτω από το μέσο της ζώνης στήριξης (370 μονάδες) τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια επικίνδυνη πτωτική εκτόνωση προς τις 355 μονάδες προκαλώντας εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, επισημαίνει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές όπου ξεχώρισε το +2,02% του Ιαπωνικού Nikkei, θετικό κλίμα στην Ευρώπη, με επιφυλακτική άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με το ενδιαφέρον του συνόλου των επενδυτών να μεταφέρεται για στις ανακοινώσεις της Fed απόψε στις 21.00 και τη συνέντευξη τύπου του Ben Bernanke στις 21.30.
 
"Η Fed δεν θα καταργήσει ποτέ, τελείως, την ποσοτική χαλάρωση. Θα συνεχίσουν επειδή αυτά τα προγράμματα, από την στιγμή που εφαρμόζονται, συνήθως συνεχίζονται δήλωσε. Κάποια στιγμή η οικονομία θα αποδυναμωθεί και πάλι και σε αυτό το σημείο, η Fed θα πει: 'τελικά δεν κάναμε πολλά, πρέπει να κάνουμε παραπάνω", δήλωσε ο Marc Faber.
 
Η ολοκλήρωση μίας μικρής κορυφής, σε συνδυασμό με το "κακό momentum" προεξοφλούν περαιτέρω υποχώρηση προς τα επίπεδα 308 - 304 μονάδων, για τονEurope Stoxx 600, σύμφωνα με εκτίμηση της Credit Suisse. Κάτω από τις 295 μονάδες θα δοθεί το σήμα για σημαντική αναστροφή εκτιμούν οι αναλυτές οι αναλυτές του οίκου.
 
"Είτε αποφασιστεί το 'tapering', είτε όχι, το ζεύγος USD/JPY δε θα επηρεαστεί σημαντικά αρνητικά" αναφέρει η Nomura. Ο οίκος συστήνει αγορά για το ζεύγοςUSD/JPY στα 102.70, με εντολή "stop" στα 100,75 και τιμή-στόχο τα 106, με προτεινόμενο χρονικό ορίζοντα επένδυσης μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2014.
 
Από την άλλη, στις 8000 μονάδες, μέσα στο 2014, "βλέπουν" τον δείκτη FTSE 100, οι αναλυτές της Citigroup. Την ίδια ώρα η  Goldman Sachs, προβλέπει άνοδο του εν λόγω δείκτη στις 7500 μονάδες, μέχρι τα τέλη του 2014, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάκαμψης στη Βρετανική οικονομία.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το ΤΑΙΠΕΔ φλερτάρει με Αμερικανικά hedge funds προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, για να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της χώρας", τονίζει μεταξύ άλλων στα "top news" το πρακτορείο Bloomberg. "Αξιωματούχοι του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, που έχει επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση 11 δισ. ευρώ μέσω πώλησης assets μέχρι το 2016, συναντήθηκαν με τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund John Paulson στις αρχές της εβδομάδας", αναφέρει το πρακτορείο.

Ποια θα είναι η μεγάλη έκπληξη του 2014; Κατά τον αρθρογράφο του MarketWatch, Matthew Lynn, το πιθανότερο σοκ που θα βρουν μπροστά τους οι Αγορές την νέα χρονιά, είναι εκείνο που έχουν σταματήσει να φοβούνται: Η ξαφνική και δραματική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με την άποψη του αρθρογράφου "το 'Grexit' δεν εξαφανίστηκε. Απλά αναβλήθηκε".

Επιστρέφοντας στα μάλλον κουραστικά που διαδραματίζονται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο ταμπλώ του Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, η Αγορά είναι, βραχυπρόθεσμα, τραυματισμένη και πλέον πρέπει να υπάρξει αν μη τι άλλο μία σταθεροποίηση και απομάκρυνση από τα επίπεδα στήριξης, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση τα υπολειπόμενα "γυρίσματα" δεν αποκλείεται να ωθήσουν τις τιμές σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που δημιουργεί και τους περισσότερους τεχνικούς προβληματισμούς, περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των Τραπεζών κατά το α εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αν και ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσίασε επιβράδυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 29,3% στο τέλος Ιουνίου 2013 από 24,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012.

"Μετά την εορταστική περίοδο θα εγκριθεί, όπως όλα δείχνουν, το νέο θεσμικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης- ιδιωτικοποίησης των Τραπεζών καθώς υπάρχουν ακόμη ζωηρές διαφωνίες, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η προπαρασκευαστική διαδικασία" αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Χρ. Κίτσιος, κάτι που σημαίνει ότι και σε αυτό το θέμα θα παραταθούν τα όποια σενάρια σχετίζονται με το θέμα.

Παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι οι μετοχές και των τριών Τραπεζών που ανήκουν στον FTSE25. Αν ο τίτλος της AlphaBank δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,57 ευρώ, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 0,54 ευρώ.

Επιμένει στην πλαγιοκαθοδική της κίνηση η μετοχή της Εθνικής με την επόμενη σοβαρή στήριξη να εντοπίζεται στα 3,88 ευρώ.

Έστω και οριακά, έχασε την στήριξη των 1,45 ευρώ ο τίτλος της Πειραιώς. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 1,30 ευρώ.

Από την άλλη δεν φαίνεται να έχουν τέλος οι εναλλασσόμενες πιέσεις στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 1,21 ευρώ (-6,2%) με συναλλαγές 1671371 τεμ., της Alpha Bankστα 1,09 ευρώ με απώλειες 1,8% και όγκο 8546249 τεμ. ενώ τοwarrant της Πειραιώς έκλεισε στα 0,7400 ευρώ με απώλειες 2,63% διακινώντας 2141602 τεμ.

Να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής, ενώ δεν "ήλθαν σε επαφή με το κόκκινο" οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Σωλ. Κορίνθου, Intralot και Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank Properties και στο χαμηλό οι MIG, Intralot,Frigoglass, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Μεταφερόμενοι στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ασφαλώς τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, όχι μόνο γιατί έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στο υψηλό 44 μηνών, αλλά και γιατί συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!) Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια", τα 4,10 ευρώ δείχνουν σαν η επόμενη τεχνική αντίσταση.

Αντίθετα αρχίζουν να προβληματίζουν, τεχνικά, οι ΕΥΔΑΠ και Folli Follie Group. Η μετοχή της δεύτερης βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 25,85 ευρώ (κλείσιμο 12/12), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 22,40 ευρώ.

Τα "Νερά" της Αθήνας, κινούνται εμφανώς πλαγιοκαθοδικά με κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 8,60 ευρώ (κλείσιμο 2/12). Επόμενη στήριξη στα 7,20 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο διατήρησαν την "πρωτοκαθεδρία" από την αρχή μέχρι τέλους της συνεδρίασης.

Χαμηλότερα του 25αρη, τεχνικός προβληματισμός και για τον τίτλο του ΟΛΘ, καθώς μετά από παρατεταμένη πλάγια κίνηση μεταξύ 25,84 και 24,00 ευρώ, δείχνει να διολισθαίνει σημαντικά χαμηλότερα. Αν συνεχιστούν οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, η επόμενη στήριξη στα 21,80 ευρώ.

ΕΒΖ και Αστέρας, προσπάθησαν να δώσουν ανοδική αντίδραση, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΝΕΛ.

Σχετική κινητικότητα σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, με ζητούμενο το αν θα επαναληφθεί το γνωστό "εποχικό φαινόμενο", όπου ξεχώρισε η Σιδενόρ με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ τα "γυρίσματα" καλά κρατούν.

Έτσι αξιοπρόσεκτα "γυρίσματα" σημειώθηκαν στα 2,08 - 2,11 ευρώ για την Kleeman, στα 1,77 - 1,79 για την Q&R, στα 2,05 - 2,07 ευρώ για την Κρι Κρι, στα 6,18 ευρώ για την Σαράντης στα 1,26 - 1,28 ευρώ για το Ιασώ και πάει λέγοντας ...

Τέλος σημαντικές πιέσεις σηματοδότησαν την επιστροφή στο ταμπλώ της InfoQuest, η οποία επέστρεψε από το reverse split και χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,10 ευρώ ανά μετοχή.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας μικρής ανόδου, με τις μετακυλίσεις θέσεων να ανεβάζουν τις συναλλαγές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα (παρά το σχετικά στενό εύρος κίνησης), τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.509 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς με σχετικά καλύτερη διάθεση και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υπερτίμηση στο 0,34%.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 47.139 - 23.532 Δεκεμβρίου, 23.576 Ιανουαρίου, 5 Φεβρουαρίου και 26 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 378,25) κινήθηκε μεταξύ 376 και 379,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (28.900 ΟΠΑΠ, 15.900 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (6.580), ΔΕΗ (1.560), Alpha Bank (12.643), Εθνική (2.641), Πειραιώς (4.673), Μυτιληναίο (2.267), ΟΠΑΠ (1.228), MIG (8.092), Ελ. Πετρέλαια (306), Motor Oil (693), ΕΧΑΕ (682), ΓΕΚ (3.469), Τέρνα Ενεργειακή (113), Ελλάκτωρα (279), Intralot (1.752), Τιτάνα (138), ΕΥΔΑΠ (323), Eurobank (498), Frigoglass (168), Μέτκα (491), Σιδενόρ (1.586), Σωλ. Κορίνθου (311), Folli Follie Group (331), ΟΛΠ (237).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 καθώς καταγράφηκαν μόλις 75 δικαιώματα (40 calls και 35 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 38%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (13.895.722 τεμ.), Εθνική (3.980.634 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 19.929 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v