Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο να σταματήσει το πτωτικό σερί

Να αποφύγει το... 6 στα 6 κόκκινο θέλει μερίδα παικτών και «ισχυρών χεριών» που λαβαίνει θέσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FT Large Cap. Σημείο - κλειδί οι 375-370 μονάδες για τον 25άρη, στις 175 μονάδες η σημαντική στήριξη για τον τραπεζικό δείκτη.

Πέντε στις πέντε... πτωτικές συνεδριάσεις με τη χθεσινή. Με τον Γενικό Δείκτη να «κλείνει» στις 1.146,69 μονάδες και χαμηλό ημέρας στις 1.136,54 και με τον FT 25 στις 376,99 και χαμηλό ημέρας στις 373,18 μονάδες.

Πέμπτη συνεχόμενη διορθωτική ημέρα για το χρηματιστήριο, με την αξία των συναλλαγών στα 105 εκατ. ευρώ -παραπέμποντας στην προχθεσινή συνεδρίαση όσον αφορά τον τζίρο- και με αρνητικό στοιχείο την καταγραφή του χαμηλού ημέρας στο δεύτερο... μισό, στο διάστημα 16.00-16.10 με ρευστοποιήσεις σε μετοχές-κλειδιά.

Σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο «...για τους "όψιμους" αγοραστές, οι τελικές δημοπρασίες "είχαν άλλη άποψη" και ο Γενικός Δείκτης δεν απέφυγε, έστω και οριακά, την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ "μετράει" και εννέα αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έντεκα. Έτσι από το μέχρι στιγμής υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους, που ήταν και το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 29 μηνών (1.228,23 μονάδες στις 2/12), οι αθροιστικές απώλειες του Δείκτη φθάνουν το 6,64%».

Ιδιότυπη συσσώρευση για τους βασικούς δείκτες, ειδικότερα για τον 25άρη που μετά την αδυναμία υπέρβασης των 395 μονάδων στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, κλίνει χαμηλότερα «δοκιμάζοντας» τις αντοχές των 375-370 μονάδων.

Από την στιγμή που η αγορά, ειδικά ο FT 25, δεν έκανε την υπέρβαση -για την καταγραφή «νέου υψηλού»- πάνω από τις 409-410 μονάδες, ήταν θέμα χρόνου να «γυρίσει» η αγορά. Ο φορό-τραγέλαφος στάθηκε καλή αφορμή για τους πωλητές να κάνουν ταμείο στα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας και σταδιακά να περιμένουν την αγορά και τις κύριες επιλογές τους χαμηλότερα.

Πόσο; Όσο για να μην διαταραχθεί η βραχυπρόθεσμη τάση εκτιμά μερίδα αναλυτών και παικτών που εστιάζει στα σημαντικά πακέτα και στις αλλαγές θέσεων που συνεχίστηκαν και εχθές.

Προσυμφωνημένες πράξεις σε Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie αλλά και σε ΔΕΗ -όπου οι εξελίξεις «τρέχουν» για το πρώτο τρίμηνο του 2014-, οι οποίες υποδηλώνουν την παρουσία «ισχυρών χεριών» και σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Μερίδα αναλυτών-παικτών αποτιμά τη μέχρι τώρα πενθήμερη διόρθωση ως καθαρά τεχνικής φύσεως, εστιάζει όμως στην ανάγκη διασφάλισης των πολύ σημαντικών στηρίξεων, που ειδικά για τον 25άρη έχει διαμορφωθεί πέριξ των 375-370 μονάδων. Περιοχή, τεχνικής σημασίας, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί, ειδάλλως...

Και που υπό προϋποθέσεις πλέον δικαιολογεί μια αντίδραση προς τις 390-394 μονάδες στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, στη συνεδρίαση (...ημιαργίας) της Τρίτης 31/12. Για να δούμε.

Όσον αφορά τις τράπεζες σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρεται, πως «...μετά την εορταστική περίοδο θα εγκριθεί, όπως όλα δείχνουν, το νέο θεσμικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης-ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, καθώς υπάρχουν ακόμη ζωηρές διαφωνίες, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η προπαρασκευαστική διαδικασία.

«Το σχέδιο νόμου χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά», σημειώνει στο euro2day.gr στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για 25 άρθρα, με διατάξεις ιδιαίτερα κρίσιμες, για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, αλλά και για το σύνολο των συστημικών τραπεζών.

Το πλέον «ευαίσθητο» σημείο του νομοσχεδίου είναι οι όροι με τους οποίους θα διενεργούνται από εδώ και στο εξής οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες που συμμετέχει το ΤΧΣ, (σ.σ πρώτη δοκιμασία η αύξηση της Eurobank) και επομένως το dilution που ενδέχεται να υποστεί το Ταμείο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v