Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... ψυγείο το Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις για τον Γ.Δ. και τον FT 25, απώλειες για τράπεζες, καθώς η Εθνική διολισθαίνει επικίνδυνα προς τα 4 ευρώ. Μικρές «ανάσες» από 3Ε, ΟΤΕ, προτιμητέα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έναντι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συναλλαγές σε ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Ανάπτυξη με... ρεφενέ δεν γίνεται, σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης και «μόχλευση» χωρίς κίνητρο δεν μπορεί να δημιουργηθεί.

Στο σχετικό θέμα σημειώνεται πως ο Γ. Προβόπουλος συνιστά ενίσχυση των κεφαλαιαγορών για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις. Ο Στουρνάρας είναι θετικός σε αλλαγές του φόρου υπεραξίας. Κι όμως ο Απόστολος Ρεφενές, που συνέταξε το νομοσχέδιο, επιμένει στον παραλογισμό!

Κατά συνέπεια φυσιολογικός ο εγκλωβισμός του χρηματιστηρίου σε χαμηλότερα επίπεδα, η διολίσθηση μετοχών-κλειδιών στα όρια των στηρίξεων τους, η απονεύρωση της αγοράς.

«Ταλαιπωρίας» συνέχεια με τους βασικούς δείκτες να κλίνουν σε οριακά αρνητικό έδαφος, λίγο μετά τις 12.30-12.35 για να περάσουν και πάλι σε θετικό μετά τις 12.55-13.00, με 3Ε και ΟΤΕ να κάνουν τη διαφορά.

Όμως με τις τράπεζες προς τις 175 μονάδες, καθώς η μετοχή της Εθνικής «γλιστρά» και πάλι προς τα 4,03 ευρώ. Μετοχή-σηματωρός όχι μόνο για τον κλάδο και τη διακύμανση των υπόλοιπων πέντε αλλά και για το χρηματιστήριο σηματοδοτεί με τη διόρθωση τον γενικότερο προβληματισμό που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Από τη στιγμή που η μετοχή της ΕΤΕ έχασε τα επίπεδα των 4,15-4,10 ευρώ (στις 19-20/11) ...νομοτελειακά συνεχίζει προς τα επίπεδα της 29ης-30ης/10, διάστημα που αρκετές συναλλαγές έγιναν με το... 3 μπροστά.

Θυμίζουμε πως ελάχιστο στη συνεδρίαση της 29ης/10 σημειώθηκε στα 3,91 ευρώ απ' όπου ξεκίνησε ο τελευταίος ανοδικός κύκλος μέχρι τα 4,68 ευρώ στη συνεδρίαση της 2ας/12. Τοπική κορυφή, απ' όπου εξελίσσεται αυτός ο πτωτικός γύρος της ΕΤΕ.

Με την ΕΤΕ να πλησιάζει όλο και πιο επικίνδυνα προς τα 4 ευρώ, ρευστοποιήσεις θα γίνονται και στις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς.

Δεδομένου ότι η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχει μικτές τάσεις (ανοδικά σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, με απώλειες του ΟΠΑΠ, σταθεροποιητικά του ΟΤΕ), δύσκολα ο δείκτης θα επιχειρήσει προς τις 385 μονάδες.

Τουλάχιστον, προς ώρας, επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα της μετοχής της 3Ε, που από τα 18,92 ευρώ (στις 13/12) ανακάμπτει σταδιακά μέχρι τα 19,69 ευρώ, νωρίτερα.

Ενδεικτικός του κλίματος ο μάλλον μέτριος και σήμερα τζίρος, καθώς κυμαινόταν στα 33 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 13.15, με περίπου 5,5 εκατ. ευρώ να έχουν διακινηθεί στον ΟΠΑΠ. Σταδιακά αυξανόμενος ο τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ, που από τα 9,30 αντιδρά μέχρι τα 9,44 και της ΔΕΗ που από τα 10,55 ενισχύεται μέχρι τα 10,74 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή της Motor Oil, καθώς παραδοσιακά προς το τέλος της χρήσης αλλάζουν χέρια θέσεις, ενώ συχνά σημειώνεται και «υψηλή τιμή». Στα 5,85 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 11,60 ευρώ η ΜΕΤΚΑ, στα 7,86 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (με μέτριες συναλλαγές 280 χιλ. ευρώ).

Συνεχίζονται οι συναλλαγές πολύ κοντά στα υψηλά των 3,90 ευρώ στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με 720 χιλ. ευρώ, ενώ στην έτερη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυμαίνονται περίπου στο 1/3 . Εμφανής η προτίμηση του ομίλου προς την Ενεργειακή, σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Στις 1.138-1.140 μονάδες ο FT Mid, καθώς μετοχές-σηματωροί όπως ΣΙΔΕΝΟΡ, θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ αντιδρούν ανοδικά, ΕΒΖ, Attica Bank και ΟΛΘ επίσης, αλλά με λίγα κομμάτια.

Στα ενδιαφέροντα (και) της σημερινής συνεδρίασης το δεύτερο συνεχόμενο limit down της Γενικής, ακραία μεταβολή για πολλοστή φορά με λίγες δεκάδες μετοχών. Στις 13.25 με 35 κομμάτια η τιμή της ΓΤΕ διόρθωνε 19% στα 10,91 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ενδοσυνεδριακό υψηλό στη συνεδρίαση της Παρασκευής 13/12 σημειώθηκε στα 16 ευρώ.

Στις ευρωαγορές αναμονή καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στο πως θα χρηματοδοτηθεί το κλείσιμο προβληματικών τραπεζών. Νίκη της Γερμανίας για την αμοιβαιοποίηση του κόστους. Ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερη συμφωνία σήμερα.

Από την άλλη πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για θρίαμβο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη γεωπολιτική μάχη με την Ε.Ε. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v