Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Στα επίπεδα των 1.145 για τον Γ.Δ. και των 375 μονάδων για τον FT 25 δείχνει να συσσωρεύει η Σοφοκλέους Προσεκτικό "μάζεμα" σε μετοχές-σηματωρούς, κινητικότητα και πακέτα σε επιμέρους τίτλους. Ξεκινά σήμερα η διαδικασία άσκησης των warrants της Εθνικής.

Έκτη συνεχόμενη (οριακά πτωτική) συνεδρίαση η χθεσινή, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να μετρά τα καθοδικά βήματα της αγοράς μετά την τοπική διπλή κορυφή στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Νέα διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη στις 1.146,26 μονάδες με χαμηλό ημέρας στις 1.144,13 σε ακόμη μία συνεδρίαση συσσώρευσης-διατήρησης δυνάμεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας μαζέματος από τα «ισχυρά χέρια», που αναφέρει ο Χρ. Κίτσιος.

Στα 76,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, από τα οποία 9,6 εκατ. στη μετοχή του ΟΠΑΠ που διόρθωσε έως τα 9,65 ευρώ όπου και έκλεισε στα χαμηλά ημέρας. Άλλα 6,7 εκατ. όμως στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, που ενισχύθηκε έως τα 7,92 ευρώ, για να κλείσει στα 7,77 ευρώ. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως στα ΕΛΠΕ έγιναν δύο σημαντικά πακέτα από 500.000, στα 8,10 και στα 8,38 ευρώ.

Πακέτο και στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (100.000 τμχ. στα 6 ευρώ) και αρκετοί παίκτες αναδιαρθρώνουν μέρος των χαρτοφυλακίων τους, παίρνουν μέρος των υπεραξιών τους. Θα έλεγε κάποιος πως οι ενεργοί παίκτες -γιατί οι περισσότεροι ξένοι έχουν κλείσει από τις 5-10 Δεκεμβρίου- δείχνουν να βολεύονται από τα επίπεδα της αγοράς (σε Γενικό Δείκτη, FT 25 και FT Mid) και ότι η υπόθεση του φόρου υπεραξίας συνέβαλε ως αφορμή στην εξισορρόπηση της αγοράς σε λογικά επίπεδα, ανεκτά και κατά γενική εκτίμηση ικανοποιητικά για την αρχή του 2014.

Συν τω χρόνω, φάνηκε πως όλος αυτός ο θόρυβος για τους πλειστηριασμούς έχει την κατάληξη που λίγο ως πολύ οι πιο εχέφρονες περίμεναν. Σημείωνε το euro2day.gr πως από τη στιγμή που οι δανειστές, το Βερολίνο, παρείχαν «ζωτικό πολιτικό χρόνο» στην κυβέρνηση Σαμαρά δύσκολα θα την... υπέσκαπταν μέχρι τον Μάιο- Ιούνιο(;).

Ας συνεκτιμηθεί άλλωστε και η κατάληξη αυτής της απίστευτης διελκυστίνδας με την περίφημη... δόση του 1 δισ. που εν τέλει θα δοθεί στον χρόνο που υπολόγιζε ο Γ. Στουρνάρας.

Σολομώντεια λύση για τους πλειστηριασμούς -η... καταστροφή δεν έρχεται για την ώρα, τουλάχιστον-, ανάλογου χαρακτήρα εκτιμούμε πως θα δοθεί και σε άλλες εκκρεμότητες. Και μια κι ο λόγος για εκκρεμότητες, την αγορά την ενδιαφέρει και την αφορά ο... τραγέλαφος που έχει δημιουργηθεί με τον περιβόητο φόρο υπεραξίας.

Στο σχετικό θέμα της Κασσάνδρας Αντωνίου σημειώνεται: «...Την ανάληψη, έστω την ύστατη στιγμή, των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ως προς την οριστική διευθέτηση των γκρίζων σημείων που αφορούν τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών ζητούν με χθεσινή επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος. Με την επιστολή τους, η οποία κοινοποιείται επίσης στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, οι επικεφαλής των τριών κύριων φορέων της κεφαλαιαγοράς τονίζουν τη σημασία υιοθέτησης των προτάσεών τους ώστε να περιοριστούν τουλάχιστον οι αναπόφευκτες επιπτώσεις στη ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς».

Και ενώ συμβαίνουν αυτά εντός και εκτός αγοράς, το «σκούπισμα» στις τράπεζες συνεχίζεται, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρ. Κίτσιος. «Μαζεμένα» free float τραπεζών πρακτικά σημαίνει διευκόλυνση της εισόδου «ξένων κεφαλαίων» στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών που θα αλλάξουν θεαματικά το status στον κλάδο.

Προσώρας το «μάζεμα» συνεχίζεται -φαίνεται να ολοκληρώνεται- με την Εθνική στα 4,08 ευρώ, έχοντας υποχωρήσει μέχρι τα 4,03 ευρώ. Τα 4-4,05 ευρώ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ως στήριξη για τη μετοχή της ΕΤΕ, ειδάλλως θα... γράψει τιμές μέχρι τα 3,90 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινά η διαδικασία άσκησης των warrants της τράπεζας.

Όμως «μάζεμα» και αλλαγή θέσεων «ισχυρών χεριών» γίνεται και στη μετοχή της ΔΕΗ (που θα απασχολήσει την αγορά κατ' αρχάς το πρώτο 6μηνο του 2014), αλλά και στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ, παρά τη χθεσινή διόρθωση του δεύτερου.

Κατά κάποιον τρόπο εσωτερική αλλαγή θέσεων παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τη δεύτερη εμφανώς πιο ενισχυμένη έναντι της πρώτης.

Στα 5,80-5,85 ευρώ οι όποιες επανατοποθετήσεις στη μετοχή του Μυτιληναίου, μάζεμα και στα Ελληνικά Χρηματιστήρια (στα 7,99 ευρώ το κλείσιμο), αλλαγές θέσεων στην Jumbo (αλλά αυτή αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση) πακέτο στη μετοχή της ΑΡΑΙΓ -μετοχή/εισηγμένη που υπό προϋποθέσεις θα συνεχίσει ανώτερα και το 2014-, αυξημένες συναλλαγές σε σχετικά υψηλές τιμές σε μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας κατηγορίας. Ας μην υποτιμηθεί η χθεσινή κίνηση -με τζίρο- μετοχών όπως Σαράντης, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΒΖ ή ακόμη η σταθεροποίηση του Fourlis στα 3,97 ευρώ.

Δεδομένου ότι παρακολουθούμε κυρίως τον 25άρη (και δευτερευόντως τον Γ.Δ.), παρατηρούμε πως ο δείκτης ΔΕΝ ακολουθεί το πτωτικό σερί (6 στις 6 ) του Γ.Δ., καθώς υπήρξε αντίδραση προχθές, ενώ μετά την καταγραφή τοπικής διπλής κορυφής στις 10-11/12 διορθώνει, αλλά στις συνεδριάσεις της Δευτέρας, της Τρίτης και της Τετάρτης δοκιμάζει και επιβεβαιώνει για τρεις συνεχόμενες μέρες τα χαμηλά ενός τοπικού πυθμένα.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 16ης/12 σημειώθηκε χαμηλό ημέρας στις 374,58 μονάδες, ο δείκτης έκλεισε στις 376,34 μονάδες. Την Τρίτη με χαμηλό ημέρας στις 373,18 μονάδες έκλεισε στις 376,99. Και τέλος εχθές με χαμηλό ημέρας στις 375,90 έκλεισε στις 376,98 μονάδες.

Είμαι βέβαιος πως οι θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης έχουν παρατηρήσει ήδη αυτές τις μικρές... λεπτομέρειες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v