ΧΑ: Τα δυο σενάρια για την επόμενη μέρα

Ορατή μια προσέγγιση των 1.080 - 1.120 μονάδων μετά την «αντεπίθεση» της Παρασκευής και την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη, λένε οι αισιόδοξοι. Η αυτονόμηση της αγοράς, οι υπεραποδόσεις και ο «δάκτυλος» των ξένων οίκων. Κρίσιμη η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Τα στατιστικά.

Αυτό και αν ήταν...αντεπίθεση των αγοραστών και λοιπών «ισχυρών χεριών» με το καλύτερο για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Με τους βασικότερους δείκτες πολύ κοντά στα «υψηλά» ημέρας, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.067,87 μονάδες, ο Ftse Large Cap στις 356,93, ο Ft Mid στις 1.104,71 και ο Τραπεζικός στις 160 μονάδες.

Ο τζίρος, μετά από καιρό, υψηλός και μεστός, καθώς από τα 128,8 εκατ. ευρώ (με 56,5 εκατ. μετοχές) τα 17,9 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στον ΟΤΕ, τα 16,4 στον ΟΠΑΠ και περί τα 10,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ. Στα υπόψη και τα 3,28 ευρώ της Εθνικής (με υψηλό ημέρας στα 3,29 ευρώ) με συναλλαγές 2,732 τεμαχίων συνολικής αξίας 8,826 εκατ. ευρώ.

Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομερή στοιχεία από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς και τεχνικές λεπτομέρειες, χρήσιμες για τη συνέχεια.

Το γεγονός, πως το χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε αυτόνομα και εκτός...ευρω-γραμμής ενισχύει όσους υποστηρίζουν πως σε μία «ρηχή» αγορά όπως η ελληνική, τα «ισχυρά χέρια» (ξένα και εγχώρια) διεκδικούν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κατά γενική εκτίμηση αφορμή του...τινάγματος της μαρκέτας κατά 3,35% ήταν η έκθεση της S&P, επί της ουσίας στήριξη στην Αθήνα, την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Δεδομένου, ότι η S&P δεν είναι ο πρώτος ξένος οίκος, που συνδράμει την κυβέρνηση (αποδίδοντας εύσημα για την οικονομική πολιτική) καθώς είχαν προηγηθεί 2-3 «αμερικανικά σπίτια» (εν τέλει τίποτε δεν είναι τυχαίο) και 1-2 ευρωπαϊκά, μπορεί να θεωρηθεί πως οι ξένοι, είτε απλά ποντάρουν σε ένα χαμηλής επικινδυνότητας και μέτριου κόστους στοίχημα, είτε πράγματι διακρίνουν όλο και περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις, πως μπορεί να υπάρξει αναστροφή σε ορίζοντα 2-3 τριμήνων και με την προϋπόθεση, πως δεν θα διαταραχθεί η ομαλότητα (όπως αυτοί την εννοούν).

Το δεύτερο ενδεχόμενο, είναι αλήθεια, το ασπάζονται αρκετοί επιχειρηματίες, άνθρωποι της αγοράς, σοβαροί-νουνεχείς παράγοντες (σε ορισμένους από αυτούς έχουμε εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία τους και την διορατικότητα τους).

Εάν ισχύει το πρώτο ενδεχόμενο η αγορά θα έχει ακόμη λίγο δρόμο προς τις 1.080-1.120 μονάδες και μετά θα διορθώσει γερά.

Εάν όμως επιβεβαιωθεί το δεύτερο -και μακάρι να είναι έτσι- η αργόσυρτη έξοδος από τον πρωτοφανή υφεσιακό κύκλο θα προεξοφληθεί από το χρηματιστήριο, θα αποτυπωθεί πρώτα και καλύτερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Επιχείρημα των υποστηρικτών αυτού του ενδεχομένου η μεγαλειώδης ανοδική κίνηση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ από τα ιστορικά ελάχιστα τους. Και οι πολύ υψηλές συναλλαγές της 4/10 στα «τοπικά υψηλά» και των τριών μετοχών. Δεδομένου, ότι και για τις τρεις ολοκληρώνεται η κατά 100% κάλυψη της διόρθωσης (από τα ιστορικά ελάχιστα τους) θεωρούμε πολύ πιθανό, πως σύντομα θα αναλάβουν την σκυτάλη της ανόδου άλλες δυνάμεις.

Οι τράπεζες δεν είναι ακόμη έτοιμες, όμως το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 145 μονάδες, η Alpha Bank στα 0,59 ευρώ κυρίως όμως το μεστό 5,47% της Εθνικής στα 3,28 ευρώ με συναλλαγές 8,8 εκατ. ευρώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την πρώτη ζώνη αντιστάσεων.

Για τη μετοχή της ΕΤΕ εάν ισχύει το δεύτερο ενδεχόμενο εφικτός στόχος θεωρείται η επαναπροσέγγιση των υψηλών της 14/6 κοντά στα 4 ευρώ.

Έτερη ενδιαφέρουσα παράμετρος η διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς η υπεραπόδοση του ΓΔ ήταν εμφανής έναντι του DAX. Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμάται, πως λ.χ. ο DAX έχει γράψει «υψηλά» λίγο πριν τις εκλογές της 22/9 και σε βάθος 52 εβδομάδων υπερέχει του ελληνικού. Όμως δεν υπερέχει λ.χ. ο DAX από την αρχή του έτους, καθώς ο ΓΔ έχει ενισχυθεί κατά 17,62% έναντι 14% του γερμανικού δείκτη.

Έχει τάση το χρηματιστήριο μας και μάλιστα με αποδόσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 50% στο 3μηνο. Στον Εκηβόλο της 4/10 «ανεβάσαμε» στοιχεία και διαγράμματα για πέντε μετοχές με κέρδη 40-50% από τις 3/7, συγκεκριμένα δε για τις ΕΥΔΑΠ, Aegean, Marfin Investment Group, Φουρλή και Τιτάν. Έχει τάση το ελληνικό χρηματιστήριο και αυτή αποτυπώνεται στην διαφοροποίηση ενός σημαντικού τμήματος του Ftse Large Cap αλλά και του Ft Mid, δηλαδή στην προσπάθεια προεξόφλησης των μετοχών/εισηγμένων, που θα «πρωταγωνιστήσουν» την «επόμενη ημέρα» .

Η συνέχεια ενδιαφέρουσα είτε ισχύει το πρώτο ενδεχόμενο είτε το δεύτερο. Απλά στο δεύτερο το παιχνίδι θα έχει διάρκεια και ολική επαναφορά δεικτών, μετοχών στις «κορυφές» του Σεπτεμβρίου του 1999.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο (ακόμη και εάν στις αρχές της εβδομάδας ο ΓΔ «γυρίσει» προς τις 1.040 μονάδες) μέχρι τις 1.080-1.120 μονάδες σε αυτή την φάση. Και βλέπουμε.

Οι πιστωτές της Ελλάδας θα παράσχουν μια ακόμη ελάφρυνση χρέους στη χώρα, εκτιμά ο αναλυτής της ING Alessandro Giansanti, σε έκθεσή του. Στο σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε, πως «...όπως αναφέρει ο αναλυτής, η ελάφρυνση χρέους που ζητά το ΔΝΤ για να επιστρέψει ταχύτερα η Ελλάδα στις αγορές πιθανότατα θα οδηγήσει σε κούρεμα του επίσημου τομέα (official sector involvement, ΟSI) καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη υποστεί "κούρεμα" μέσω του PSI αλλά και της επαναγοράς ομολόγων πέρυσι. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2023-2024 αποτιμούν κούρεμα μικρότερο του 40%, ενώ τα ομόλογα με ωρίμανση 2035-2042 αποτιμούν κούρεμα μεγαλύτερο του 50%, υπογραμμίζει.» . Στα υπόψη.

Οπως και η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να «βγάλει» την χώρα στις λεγόμενες αγορές. Εάν αυτό το καθοριστικό- και προσωπικό- στοίχημα του Γ. Στουρνάρα κερδηθεί τότε η αγορά έχει δρόμο. Εάν μάλιστα, όπως υποθέτουμε, επιτευχθεί με ένα επιτόκιο που θα γράφει μπροστά το 6 (για 6,9% ο λόγος βέβαια) τότε το παιχνίδι θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 984,04 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,58%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 2,53% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,69%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ταξίδια- Αναψυχή (9,94%), Μέσα Ενημέρωσης (9,59%), Πετρέλαιο – Αέριο (6,69%) και Τράπεζες (5,58%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τρόφιμα – Ποτά (-4,65%) και Χημικά (-0,46%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ακρίτας (57,24%), PC Systems (41,51%), Μουζάκης (29,93%), Pasal (20%), Axon (20%), Alsinco (18,18%), ETEM (17,07%), Καθημερινή (13,75%), Φιερατέξ (12,07%) και Βιοχάλκο (12,04%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Altec (-21,43%), Σίδμα (-20,91%), Μπουτάρης (-20,34%), Σαραντόπουλος (-19%), Sato (-15,15%), Κυριακούλης (-14,56%) ΑΕΓΕΚ (-12,90%), Γαλαξίδι (-12,90%), Βιοτέρ (-12,90%) και Flexopack (-11,90%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v