Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ορατές οι 1.050 μονάδες

Τα ελληνικά ομόλογα, οι ξένοι οίκοι (αυτήν τη φορά η S&P) λύνουν τα «ισχυρά χέρια», που θέλουν το Χ.Α. πάνω από τις 1.050. Κόντρα στο λουκέτο των ΗΠΑ αλλά και στις προβλέψεις για ζοφώδη ανεργία ένα μέρος της αγοράς φαίνεται να επιμένει ανοδικά.

Τελικά το έκανε το χατίρι των... βιαστικών εχθές η αγορά. Με πολύ προσεγμένη, μεθοδική και μάλλον χαμηλού κόστους προσπάθεια ορισμένα «ισχυρά χέρια» ώθησαν τη μαρκέτα προς τις 1.035 μονάδες και τον FTSE Large Cap προς τις 350 και πάλι. Με τον τραπεζικό δείκτη στην περιοχή των 150-155 μονάδων, τον δείκτη-σηματωρό FT Mid στις 1.080 και με την αξία των συναλλαγών στα 61,2 εκατ. ευρώ με 23,2 εκατομμύρια μετοχές.

Η μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συνέχισε ακάθεκτη, ενώ η Εθνική, η Alpha Bank και η Πειραιώς έδεσαν τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους. Έχουμε αναφερθεί πλειστάκις στη χρησιμότητα και στην ανάγκη των τραπεζών, στη συνδρομή του κλάδου σε έναν επόμενο ανοδικό σχηματισμό.

Από τεχνική πλευρά, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, φαίνεται πως τα «ισχυρά χέρια» ανέβασαν τον πήχη κατά μερικές μονάδες στοχεύοντας από τις 1.050 προς τις 1.080 μονάδες. Για να δούμε, καθώς τα νεότερα από τις ΗΠΑ δεν διευκολύνουν τις αγορές, φαίνεται όμως να κλείνουν το ιταλικό μέτωπο. Τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, με βάση την εικόνα της αγοράς των ιταλικών ομολόγων, καθώς η κυβέρνηση Λέτα επαναφέρει σε τροχιά Βερολίνου-Ε.Ε. τη γειτονική χώρα.

Η αγορά ομολόγων μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης που επικρατεί σε μία οικονομία, σύμφωνοι, αλλά η περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς προφανώς και είναι ένδειξη.

Όπως ένδειξη-σήμα συναγερμού θα πρέπει να θεωρηθεί η πρόβλεψη του συντηρητικού ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για ανεργία στα εφιαλτικά επίπεδα του 34% το 2016. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Σάββας Ρομπόλης, είναι εξαιρετικός αναλυτής, μελετητής προ πάντων, όμως νουνεχής, ψύχραιμος και καλό θα ήταν ο υπ΄ αριθμόν ένα άνθρωπος της αγοράς Γ. Στουρνάρας να είχε ουσιαστικότερη συνεργασία μαζί του, όπως και με άλλους μελετητές που σέβονται και κατέχουν την επιστήμη τους.

Εν πάση περιπτώσει, η νέα αποκλιμάκωση του ελληνικού 10ετούς, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της S&P είναι ενδείξεις, από τη στιγμή που ο ξένος οίκος σημειώνει: «Η οικονομία σταθεροποιείται μειώνοντας τα ελλείμματα και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα. Βλέπει την Ε.Ε. αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα. Προβλέπει ύφεση 4% το 2013 και 1% το 2014. Ανεργία 28,5% το 2014. Ανησυχία για το χρέος. Σταθερό το outlook».

Στο ταμπλό αυτές οι ενδείξεις αποτυπώνονται εδώ και καιρό, σε άλλες περιπτώσεις από τα ιστορικά ελάχιστα του Ιουνίου του 2012, σε άλλες από την ανοδική αντίδραση του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2012, με χαρακτηριστικότερες τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Όμως η διαφοροποίηση μέρους της αγοράς συνεχίζεται και σε διάστημα έξι και τριών μηνών, με επιθετική συμπεριφορά μάλιστα αρκετών μετοχών το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνουμε πως από τις 3/7 έως πρόσφατα (3μηνο) η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έχει ενισχυθεί κατά 50,4%, της Aegean κατά 48,3%, της Marfin Investment Group κατά 43,9%, του Φουρλή κατά 43,2% και κατά 42,3 % ο τίτλος του Τιτάνα. Not bad, που θα έλεγαν και οι ξενόγλωσσοι.

Το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες η αγορά άντεξε και κράτησε τις στηρίξεις της, ειδικότερα τις 335-325 μονάδες ο 25άρης, το ότι δεν χάθηκαν οι 145 για τον τραπεζικό δείκτη, όπως επίσης η αντίδραση της Εθνικής πάνω από τα 3,10 ευρώ, ενισχύει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Πόσο δε μάλλον που τα «ισχυρά χέρια» που ελέγχουν το παιχνίδι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχουν βαλθεί να καλύψουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά από τα ιστορικά ελάχιστα. Μεγαλειώδη, από τεχνική πλευρά, τα διαγράμματα, και των τριών... βγάζουν μάτι, που λένε. Χωρίς να υστερούν μετοχές όπως Μυτιληναίος, MIG, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ αλλά και τίτλων της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Και για τους πολυπληθείς πιστούς της τεχνικής ανάλυσης (μεταξύ αυτών και η στήλη) εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το άρθρο-ανάλυση του Γιώργου Α. Σαββάκη Αντιμέτωπο με την Τεχνική Ανάλυση το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γιώργος εστιάζει στον τζίρο και στη σημασία της ενδεχόμενης αύξησής του. Ενδεικτικά σημειώνει: «...Με αφύπνιση της αγοράς και εκτόξευση του όγκου των συναλλαγών, για ακόμη μία φορά, μετά τις 15.30, κύλησε η χθεσινή (3/10) συνεδρίαση, κατά την οποία οι δύο βασικοί δείκτες κινήθηκαν κοντά ή ξεπέρασαν τα πρόσφατα υψηλά τους. Ο Γενικός Δείκτη κλείδωσε πάνω από τις 1.030 μονάδες, αν και ο FTSE/ASE Large Cap δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις 350 μονάδες».

Ο FTSE/ASE Mid Cap συνέχισε το ανοδικό σερί προς την αντίσταση των 1.090-1.100 μονάδων. Ο όγκος συναλλαγών διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων ήταν στις 20/9 όπου η αγορά έκλεισε στο χαμηλό των 984 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v