Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση με ισχνό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 1.020 μονάδων κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, «μαζεύοντας» τις πρωινές απώλειες. Διόρθωση στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια εν μέσω εξελίξεων σε ΗΠΑ, Ιταλία. Απώλειες 0,4% για τον 25άρη, μακράν καλύτερη εικόνα για το σηματωρό FT Mid. ΕΚΤ, Ιταλία, ΗΠΑ διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Διορθώνει χαμηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.010 μονάδες και τον FTSE Large Cap προς τις 340. Μέτριες, πολύ μέτριες, οι συναλλαγές, καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 5,7 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 55΄ της συνεδρίασης.

Συναλλαγές αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ είχαν γίνει μόνο στη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ σε τίτλους όπως ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank ήταν αισθητά λιγότερες του μέσου όρου των τελευταίων συνεδριάσεων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη διόρθωση σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, στα νεότερα από την Ιταλία αλλά και στα τελευταία νέα από το εσωτερικό μέτωπο.

Οι μέχρι τώρα συναλλαγές δεν παραπέμπουν σε συντονισμένη, μαζική ρευστοποίηση θέσεων, απεναντίας θα λέγαμε, ενισχύουν την εκτίμησή μας πως η αγορά ελέγχεται από «ισχυρά χέρια». Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Νευρικότητα και απώλειες έως 0,95% σημειώνονται σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο DAX υποχωρεί προς τις 8.640 μονάδες (-0,56%), ο FTSE 100 στις 6.401 μονάδες (-0,90%), ενώ κατά 0,95% διορθώνει προς τις 4.155 μονάδες ο CAC 40.

Στο δικό μας ταμπλό, η μετοχή της Εθνικής διόρθωσε νωρίτερα μέχρι τα 2,97 ευρώ, της Alpha Bank μέχρι το 0,562 ευρώ και της Πειραιώς μέχρι το 1,24. Υποχωρούν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ενισχύεται η μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 8,50 ευρώ, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις.

Σημειώνεται πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης ομολόγων ύψους 400 εκατ. ευρώ από την Emma Delta, με επιτόκιο 8,5% για τα 250 εκατ. ευρώ και 12% για το ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ. Και τα δύο ομόλογα λήγουν το 2017.

Από τις μετοχές του 25άρη, εκτός από τον ΟΠΑΠ, αντιδρούν Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ η ΕΥΔΑΠ έπιασε νωρίτερα το υψηλό των 8,60 ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 23/10 με θέμα την τακτοποίηση των εκατέρωθεν αξιώσεων μεταξύ της Επιχείρησης και του δημοσίου.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον κλαδικό δείκτη ελαφρώς υψηλότερα στις 1.056 μονάδες, η εικόνα είναι μακράν καλύτερη. Κέρδη για εννέα μετοχές, σταθερή τιμή για άλλες τέσσερις. Κινητικότητα σε Attica Bank, Eurobank, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis.

Να σημειωθεί πως στο Μιλάνο ο δείκτης MIB αντιδρούσε κατά 0,79% προς τις 18.120 μονάδες, με τον πρωθυπουργό Ε. Λέττα να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, μία μέρα μετά το αντάρτικο του Σ. Μπερλουσκόνι.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται όλες οι δραματικές εξελίξεις του διημέρου, οι απατηλές ισορροπίες στο κοινοβούλιο και η παρέμβαση Όλι Ρεν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v