Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στο τέλος «σώθηκε» το 1000αρικο

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τα εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα στο επίκεντρο. Τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας ο Σεπτέμβριος για το ΧΑ. Κέρδη 11,69% στο εννεάμηνο σε επίπεδο Γ.Δ. και απώλειες 33,9% στις τράπεζες.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Από εκεί και πέρα και ενώ η διάθεση εντός των τειχών δείχνει ανοδική, εκτός των τειχών τα πράγματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς επιστρέφουν δριμύτερες οι συζητήσεις για τα όρια Κρατικών χρεών, ενώ κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία".

Σήμερα το σύνολο των διεθνών Αγορών δείχνει να επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και στις συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τον Κινεζικό κλάδο μεταποίησης αποδείχθηκαν σημαντικά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων και επιβάρυναν έτι περαιτέρω το κλίμα.

H πιθανή κατάρρευση του Κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας βάζει σε κίνδυνο τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Χώρας και δημιουργεί αβεβαιότητα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον προϋπολογισμό του 2014, εκτιμά σε ανακοίνωση της η Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο, αυτά αποτελούν παράγοντες υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ιταλίας με "BBB+".

Απίθανη θεωρεί την διενέργεια εκλογών στην Ιταλία φέτος, η Barclays, υπό το υπάρχον σύστημα ψηφοφορίας, δεδομένης της πολιτικής παράλυσης που προκλήθηκε στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει, οι εκλογές στην Ιταλία πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν το α' τρίμηνο του 2014 ή στις αρχές του β' τριμήνου.

Σημειώνει επίσης πως η αστάθεια στις Αγορές θα συνεχιστεί καθώς η πολιτική αβεβαιότητα γιγαντώνεται, αλλά μέχρι στιγμής, φέτος, τα Ιταλικά ομόλογα έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα σε περιόδους πιέσεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυριάρχησε το θέμα του κυβερνητικού «λουκέτου». Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως το κλείσιμο λειτουργιών της Κυβέρνησης θα στοιχίζει στην Αμερικανική οικονομία 8 δισ. δολ. κάθε εβδομάδα, ενώ 800.000 εργαζόμενοι στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, δεν θα εργαστούν από την Τρίτη. Η επόμενη κρίσιμη προθεσμία είναι στις 17 Οκτωβρίου. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Jack Lew, τότε λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Αλλαγή εκτιμήσεων για την ισοτιμία EUR/USD από την UBS. Η πρώτη εκτίμηση της Τράπεζας, μέχρι το τέλος του 2013, ήταν στο 1,2800. Ο νέος στόχος της UBS για την ισοτιμία μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι στο 1,3500.

Αγοράστε το ευρώ έναντι του δολαρίου, συμβουλεύει η Credit Suisse τους επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν κατάλληλα για το ενδεχόμενο "κλεισίματος" της Αμερικάνικης Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, στόχος για το ευρώ / δολάριο είναι αρχικά το 1,40 και στη συνέχεια το 1,4250, σε περίπτωση που υπάρξει "λουκέτο" στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο διεθνής οίκος παρουσιάζει τα σενάρια για το ανώτατο χρέος και την επίδρασή τους στην Αγορά συναλλάγματος, τις μετοχές και τα ομόλογα.

Στο πρώτο σενάριο, υπάρχει επίτευξη λύσης στο ζήτημα του ορίου του ανώτατου χρέους, ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από τις συνεχιζόμενες διαφωνίες για τον προϋπολογισμό, προσθέτει στο ήδη αδύναμο momentum της ανάπτυξης και περιορίζει την πιθανότητα για αλλαγή της πολιτικής της Fed, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Σε αυτό το σενάριο, ακολουθεί ανακούφιση στις Αγορές, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων οδηγούνται σε πτώση. Το γεν, το ευρώ και τα νομίσματα όπου έχουν "έκθεση" στο Αμερικάνικο δολάριο υποαποδίδουν, ενώ οι Χρηματιστηριακές Αγορές οδηγούνται σε άνοδο, με τον κλάδο των Χρηματοοικονομικών να ανακάμπτει ισχυρότερα από όλους του υπόλοιπους.

Στο σενάριο "καταστροφής", όπου δεν υπάρχει λύση στο θέμα του χρέους των ΗΠΑ, θα κυριαρχήσει ο συστημικός κίνδυνος, το γεν και το ευρώ θα υπεραποδόσουν, ενώ τα νομίσματα των αναδυόμενων Αγορών και του G10, θα υποαποδόσουν. Οι μετοχές θα οδηγηθούν σε πτώση με ισχυρή άνοδο της μεταβλητότητας.

Σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις για τα Κράτη Παγκοσμίως βλέπει η Moody's από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, ωστόσο εκτιμά πως οι επιπτώσεις θα είναι πιο έντονες για ορισμένους εταιρικούς δανειολήπτες. Κατά τον οίκο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που λάμβαναν σημαντικές εισροές κεφαλαίων πριν την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι οι πιο ευάλωτες στην αναστροφή της ροής κεφαλαίων.

Μεταφερόμενοι στα δικά μας, μπορεί η υπερ-προβολή των εξελίξεων, ελέω Χρυσής Αυγής, να αποσπά το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής, όμως όσοι ξέρουν να "διαβάζουν" καλύτερα τις τελευταίες εξελίξεις δεν έχουν λόγο να συμμερίζονται την Κυβερνητική αισιοδοξία.

Αντίθετα επισημαίνουν τα επαπειλούμενα νέα μέτρα, το γεγονός ότι το πλεόνασμα για το τρέχον έτος και σύμφωνα με την τρόικα, δύσκολα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ., ενώ πάρα πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως ο προϋπολογισμός του 2014, οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, η απελευθέρωση των απολύσεων, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία, οι γενικότερες παρεμβάσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι διαφωνίες για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού τόσο του 2014, όσο και της περιόδου 2015-2016.

Με αυτά τα δεδομένα απόλυτα αναμενόμενες ήταν οι κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, να υποχωρήσει μέχρι τις 997,67 μονάδες (-3,23%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1005,6 και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 1014,06 μονάδες με απώλειες 1,64%.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει "πράσινος" τίτλος στο ταμπλώ του FTSE25, αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Εθνικής, Μέτκα και Motor Oil και στο υψηλό ημέρας οι μετοχές των Πειραιώς, Βιοχάλκο και Motor Oil.

Ο τζίρος έφθασε τα 59,5 εκατ. από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ), ενώ το 60% της συνολικής μικτής αξίας αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.
Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 12,77% και τον Τραπεζικό κέρδη 6,29%. Η ολοκλήρωση του εννεαμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 11,69% και τον Τραπεζικό με απώλειες 33,9%. Μετοχή και του εννεαμήνου ο Περσέας (+575,76%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Τεχν. Εκδόσεις (-98,27%) και Eurobank (-90,73%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με αφορμή την διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, την κωλυσιεργία σχηματισμού Κυβέρνησης στην Γερμανία, αλλά και τις διαφωνίας για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ, εντείνονται οι ανησυχίες στις διεθνείς Αγορές και δείχνει να ακολουθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Σακαρέλη.

Κατά την εκτίμηση του αναλυτή της Wealth Financial Services, το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο στην σημερινή συνεδρίαση ήταν ότι η πτώση πραγματοποιήθηκε με σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Τις επόμενες ημέρες, τα γεγονότα που αναμένεται να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς είναι η πιθανολογούμενη αναβάθμιση από την Moody΄ς, η επιστροφή της τρόικας για τον β΄ γύρο ελέγχου και η οριστικοποίηση των business plans των Τραπεζών σχετικά με την αναδιάρθρωση των εργασιών τους στην Ν.Α. Ευρώπη και την πιθανή περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.

Στο εξωτερικό, σημαντικό γεγονός θεωρείται η ανακοίνωση των θέσεων εργασίας, πλην του Αγροτικού τομέα, στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί αναλυτές θα προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για την επόμενη κίνηση της Fed.

Σύμφωνα με τον κύριο Σακαρέλη, επόμενη ισχυρή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, στο Χ.Α., θεωρείται το επίπεδο των 980 μονάδων, το οποίο αν διασπαστεί καθοδικά μπορεί να δώσει υποχώρηση προς τις 950 μονάδες.

Αντίθετα, σταθεροποίηση πέριξ των 1000 μονάδων, θα επιτρέψει στον Δείκτη να επαναλάβει την αναμέτρησή του με την περιοχή των 1050 μονάδων, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί αυξημένος όγκος συναλλαγών.

Κρίσιμη η περιοχή των 339 μονάδων

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 339 μονάδων (σήμερα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 338,25 μονάδες), καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από το παραπάνω επίπεδο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 335 - 330 και 318 μονάδες.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, προτεραιότητα για τις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, όπως άλλωστε θα αποτυπωθεί και στα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα κατατεθούν στην DGCom, είναι η άντληση κεφαλαίων μέσω πώλησης μη Τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες.

Αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις οριοθετούνται για την Alpha Bank στα 0,5200 ευρώ, για την Εθνική στα 2,84 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,10 ευρώ. Δεν υφίστανται θεωρητικές στηρίξεις για την μετοχή της Eurobank που σήμερα έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά (!), μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που ανέφερε ότι η Τράπεζα οδεύει προς μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ και με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να αναφέρουν ότι η επόμενη ΑΜΚ θα γίνει σε τιμές χαμηλότερες από την τρέχουσα (!)

Υπενθυμίζεται ότι η σχετικά πρόσφατη ΑΜΚ που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ έγινε στην τιμή των 1,54 ευρώ (!)

Για τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, αρκετοί είναι οι τίτλοι που πλησιάζουν σε σημαντικές στηρίξεις και οι οποίες θα κρίνουν την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ οι στηρίξεις αυτές εντοπίζονται για την Jumbo στα 8,82 ευρώ, για τον Ελλάκτωρα στα 2,33 ευρώ, για την Βιοχάλκο στα 4,30 ευρώ, για την ΕΧΑΕ στα 6,15 ευρώ, για την ΕΥΔΑΠ στα 8,04 ευρώ, για την Folli Follie Group στα 18,66 ευρώ (σήμερα κινήθηκε και χαμηλότερα), για την Frigoglass στα 5,28 ευρώ, για τον ΟΤΕ στα 7,67 ευρώ (σήμερα, ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε και στα 7,60 ευρώ), για την Intralot στα 1,64 (εδώ έκλεισε, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,24 ευρώ), για την Μέτκα στα 10,88 ευρώ, για την Motor Oil στα 7,62 ευρώ (σήμερα υποχώρησε μέχρι τα 7,58 ευρώ), για τον Μυτιληναίο στα 4,44 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ στα 8,00 ευρώ, για τον ΟΛΠ στα 17,38 ευρώ, για την ΔΕΗ στα 8,10 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή στα 3,10 ευρώ και για τον Τιτάνα στα 17,42 ευρώ.

----ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τις συναλλαγές να μειώνονται στα συμβόλαια του δείκτη και να αυξάνονται ελαφρώς στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.200 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,51%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με premium έως και 0,25%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.783, 6.115 Οκτωβρίου, 123 Νοεμβρίου και 545 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 341,5) κινήθηκαν μεταξύ 338,5 και 348,75 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6.000 ΟΠΑΠ, 38.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.159), ΔΕΗ (1.814), Alpha Bank (2.389), Εθνική (1.818), Πειραιώς (2.206), ΟΠΑΠ (434), Μυτιληναίο (620), MIG (715), Ελλάκτωρα (151), Jumbo (132), ΕΧΑΕ (171), Eurobank (324), Eurobank Properties (124), Ελ. Πετρέλαια (134), ΓΕΚ (135).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα περιορισμένη υπήρξε η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 όπου σημειώθηκαν μόλις 324 options (194 calls και 130 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε στο 42%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.043.035 τεμ.), Εθνική (1.171.819 τεμ.).
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v