Οι αγοραστές έκαναν το 5Χ5, τουλάχιστον όσον αφορά το πρόσημο του Γενικού Δείκτη και έτσι η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε βρήκε τον Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 4,77%. O Τραπεζικός δείκτης για το ίδιο διάστημα σημείωσε κέρδη 1,44%.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 13,55% και ο Τραπεζικός απώλειες 33,09%.
Από εδώ και πέρα και ενώ η διάθεση εντός των τειχών δείχνει ανοδική, εκτός των τειχών τα πράγματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς επιστρέφουν δριμύτερες οι συζητήσεις για τα όρια Κρατικών χρεών, ενώ κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία, κάτι που συνοδεύεται από σημαντικών απωλειών συνέχεια για το Χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Σταθεροποίηση των Αγορών και διακοπή του ράλι βλέπει για τις διεθνείς Αγορές η Nomura. Στην ανάλυσή της αναφέρει ότι τα στοιχεία που θα βγαίνουν στο προσεχές δίμηνο δεν θα είναι αντίστοιχα των υψηλών προσδοκιών που έχουν αρχίσει να χτίζονται.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
---Μάνος Χατζηδάκης
H εβδομάδα κύλησε με μικρότερο τζίρο αλλά περισσότερη αισιοδοξία, κλείνοντας με 5 συνεχόμενα θετικά πρόσημα, μετά την απότομη πτώση της περασμένης Παρασκευής, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η Αγορά πήρε και με το παραπάνω, ότι έχασε, χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα με κύριους εκφραστές της ανόδου τους Εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Η εστίαση σε αυτές τις μετοχές δεν είναι τυχαία. Αφενός έχουν αποδείξει ότι είναι "επιζώντες" της πλέον δυσμενούς επιχειρηματικής συγκυρίας, αφετέρου εφόσον επαληθευτούν τα σενάρια αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Χώρας θα έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν κεφάλαια ή να αναχρηματοδοτήσουν τις δανειακές τους ανάγκες με καλύτερους όρους. Επιπλέον μια αναβάθμιση θα έθετε χαμηλότερα τον πήχη του ασφάλιστρου ρίσκου αποτιμώντας υψηλότερα πάγια και ταμειακές ροές.
Αν και η παραπάνω προσέγγιση αποτελεί μια πολύ "σοφιστικέ" ερμηνεία της συμπεριφοράς της Αγοράς, εξηγεί σε ικανοποιητικό βαθμό πως σε ένα κλίμα μέτριων ή υποτονικών νέων οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική Αγορά έχουν αυξήσει την αισιοδοξία τους και μάλιστα σε σημείο που κάποιες αποτιμήσεις να προεξοφλούν πολύ περισσότερα από όσα ενδεχομένως να μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση την επόμενη ή και την μεθεπόμενη χρήση.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σκεπτικισμό ως προς τις δυνατότητες συνέχισης του ράλι από όλους. Ενδεχομένως μια πιο επιλεκτική στάση μετά από το γεγονός που προεξοφλείται από την Αγορά να αποκαταστήσει κάποιες στρεβλώσεις που δημιουργούνται.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, μετά την διόρθωση της περασμένης Παρασκευής, "αγόρασε" ανοδικό περιθώριο αποφορτίζοντας του ταλαντωτές και κατευθύνεται πλέον προς την επόμενη ζώνη αντίστασης που βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις 1.050 μονάδες. Η βελτίωση των συναλλακτικών τζίρων αν και έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης φοράς που ο Γενικός Δείκτης είχε πατήσει πάνω από τις 1000 μονάδες αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση της εν λόγω ζώνης καθώς ήδη καταγράφονται αξιόλογες αποδόσεις που θα αναζητήσουν νέο κύμα αγοραστών.
Από την άλλη πλευρά η διατήρηση και αντοχή του επιπέδου των 980 μονάδων κατά την πρόσφατη διόρθωση έδειξε ότι οι στηρίξεις έχουν μετατοπισθεί επιτυχώς υψηλότερα. Όλοι οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι ενώ στα επιμέρους διαγράμματα παρατηρείται ανάλογη εικόνα που αποκτά μεγαλύτερο πλήθος ανοδικών μετοχών όσο περνάει ο χρόνος.
"Αναμένουμε την είδηση την οποία προεξοφλεί η Αγορά όλες αυτές τις ημέρες, προκειμένου να επαναξιολογήσουμε την στάση μας καθώς παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις σε επιμέρους μετοχές και ως εκ τούτου θα αναμέναμε περισσότερες διαφοροποιήσεις στον χρόνο που θα ακολουθήσει" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
---Στρατής Πολυχρονέας
Στο όριο της αυτοδυναμίας έφτασε το κόμμα της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες), στις Γερμανικές Εθνικές εκλογές, συγκεντρώνοντας 311 από τις 630 έδρες, με το πιο πιθανό σενάριο, για τη δημιουργία Κυβέρνησης, να είναι αυτό του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών-Σοδιαλδημοκρατών, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.
Μπορεί η επιθυμία των περισσότερων Κρατών-Μελών του Νότου να είναι υπέρ του προηγούμενου σεναρίου, ωστόσο αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η νέα Γερμανική κυβέρνηση θα επιλέξει να χαλαρώσει τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που ταλανίζουν τις Χώρες του Νότου. Άλλωστε, τα οφέλη για τη Γερμανία μέχρις στιγμής είναι διόλου ευκαταφρόνητα από την κρίση στην Ευρώπη, με τα "Μνημόνια" όμως, να εφαρμόζονται επί της ουσίας σε Χώρες με σχετικά μικρή συμμετοχή στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Η έλευση του Οκτωβρίου μεταστρέφει το ενδιαφέρον στη γειτονική Ιταλία, όπου η Γερουσία θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης, ή μη, του Μπερλουσκόνι από το Κοινοβουλευτικό του αξίωμα. Η απόφαση αυτή μπορεί και να προκαλέσει την ανατροπή του Κυβερνητικού συνασπισμού, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, με βασική αφορμή την ανάγκη αύξηση της φορολογίας των Ιταλών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συνέπεια την ενίσχυση των κομμάτων που αντιτίθενται στην πολιτική του Βερολίνου, σε περίπτωση προώρων εκλογών.
Εν κατακλείδι, η Ιταλία μπορεί να μην περιμένει τη Γερμανία να αλλάξει την πολιτική λιτότητας στις Χώρες του Νότου, αλλά να το απαιτήσει από αυτήν με ότι μπορεί και να συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Στο μεταξύ, η κινητικότητα στις αξιολογήσεις στις Χώρες της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί, όπως άλλωστε φάνηκε από την υποβάθμιση της Μάλτας σε "Α" από τη Fitch και την παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη Χώρα που θα αναβαθμιστεί από τη Moody’s, καθώς η αξιολόγηση "C" υπολείπεται κατά 5 βαθμίδες από τον "Β-" των S&P και Fitch. Ζητούμενο βέβαια για την Ελλάδα είναι η αναβάθμισή της σε "ΒΒ-" και υψηλότερα, το οποίο για να γίνει θα χρειασθεί και την περαιτέρω ελάφρυνση του υπέρογκου χρέους, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.
Σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας βλέπει η JP Morgan
Επιστρέφοντας στα δικά μας, μετά τη δραματική κατάρρευση των τελευταίων ετών, με μια αθροιστική πτώση στο ΑΕΠ κατά 25%, η Ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, εκτιμά σε έκθεσή της η JP Morgan. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σημειώνει πως η Κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ωστόσο, η JP Morgan θεωρεί πως παρά την εικόνα σταθεροποίησης που εμφανίζει η Ελληνική οικονομία, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης. Αλλά υποστηρίζει ότι αυτό δεν χρειάζεται να έχει την μορφή ενός πλήρως προγράμματος διάσωσης, αλλά μιας "προαιρετικής γραμμής πίστωσης".
Στο 4% εκτιμά την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας φέτος η Fitch, ενώ για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 0,5% και 2% το 2015. Ο διεθνής οίκος αναφέρει τρεις αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των αναβαθμίσεων:
Την διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τη συνεχή καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων
Τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα
Στον αντίποδα ξεχωρίζει τρεις λόγους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα ratings:
Να μην καταστούν εφικτοί οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα
Η αποτυχία της Ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει και η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών κενών
Η πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση
Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 175,2% φέτος και στο 176,1% το 2014.
Η ποιότητα των πιστωτικών τίτλων επιλεγμένων Ελληνικών Επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά από τις αρχές της κρίσης εκτιμά σε έκθεσή του για την Ελληνική ομολογιακή Αγορά, το hedge fund Dromeus Capital Group, προσθέτοντας πως το "country risk" υποχωρεί δραστικά. Επιπλέον, σχολιάζοντας την παρατηρούμενη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων (yields) των Επιχειρηματικών τίτλων και αυτών των δεκαετών Κρατικών ομολόγων, η οποία εμφανίζεται να είναι της τάξεως των 350 μ.β., επισημαίνει την ελκυστική αποτίμηση του Κρατικού χρέους αλλά και τις προοπτικές υποχώρησης του κόστους του χρήματος και για τις Επιχειρήσεις.
Δηλώνει πως αναμένει ότι η Ελληνική οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014, όπως και το ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο ζήτημα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Επισημαίνει ως ρίσκα την κόπωση από την λιτότητα, αποπληθωριστικό λειτουργικό περιβάλλον για τις Επιχειρήσεις και την ύπαρξη αβεβαιοτήτων σχετικά με το πολιτικό σκηνικό.
Επιστροφή στο ΧΑ
Μεταφερόμενοι στα στενότερα όρια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος περίπου 15 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1025,65 (-0,28%) και υψηλό τις 1040,91 (+1,2%) για να κλείσει στις 1032,95 μονάδες με κέρδη 0,23%.
Ο τζίρος σημαντικά ενισχυμένος, σε σχέση με χθες, έφθασε τα 65,8 εκατ. από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΛΣ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ), ενώ το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε επτά τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική, Folli Follie Group, Alpha Bank.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, το "rotation" καλά κρατεί. Έτσι, ο τίτλος του ΟΠΑΠ που χθες κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, σήμερα "οδήγησε την κούρσα" μόνιμα στο "πράσινο", έστω και αν στο τέλος έκλεισε αμετάβλητος. Μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η μετοχή της Folli Follie Group.
Δεν έλειψαν οι μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Βιοχάλκο και ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας τους Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank.
Αρχίζοντας την αναφορά από τις Τραπεζικές μετοχές, που όπως προαναφέρθηκε και οι τρεις Δεικτοβαρείς έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank μετά τις 12.00 κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο", ενώ το ίδιο συνέβη και για τις μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής, μετά τις 13.24 και 15.10 αντίστοιχα.
Ασφυκτικές πιέσεις με σημαντική αύξηση των συναλλαγών για τον τίτλο της Eurobank, ενώ δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με σημαντικότατη αύξηση των συναλλαγών, συμπλήρωσε και ο τίτλος της Τρ. Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εισαγωγών και Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 333.333.333 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή 333.333.333 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 1η Οκτωβρίου 2013.
Παραμένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Ελλάδος, που έκλεισε και πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό.
Φεύγοντας από τις Τραπεζικές μετοχές, αλλά παραμένοντας στους τίτλους του 25αρη, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +7,39% για τον τίτλο της Βιοχάλκο. Με κλείσιμο υψηλότερα των 4,85 ευρώ, η μετοχή επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.
Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" ο τίτλος της ΕΧΑΕ, που έχει σαν επόμενη σημαντική αντίσταση το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7,00 ευρώ.
Το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 20,00 ευρώ, έχει σαν επόμενη τεχνική αντίσταση η μετοχή της Folli Follie Group που κινείται σε υψηλά 59 μηνών (!)
Σε νέα υψηλά 59 μηνών και η "ακούραστη" ΕΥΔΑΠ.
Με κέρδη 2,73% τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της Jumbo, εν μέσω φημών για πιθανή εξαγορά της Praktiker Hellas. Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της εισηγμένης, με τις οποίες επικοινώνησε η στήλη, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται για οργανωτική ανάπτυξη και όχι για εξαγορές.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΛΠ, που με την υπέρβαση των 17,75 ευρώ εξήλθε από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στα 18,90 ευρώ.
Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει να έχει πωλητή η Flexopack, στο Κρι Κρι και στα 2,03 ευρώ άλλαξαν χέρια 50000 τεμ. (όχι "πακέτο"), ενώ προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σημειώθηκε στην Creta Farm.
Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΑΘ, που όμως υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 6,57 ευρώ.
Αργά, αλλά σταθερά, συμπλήρωσαν τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση τα Πλ. Θράκης, ενώ σε νέα υψηλά 59 μηνών κινείται ο Σαράντης.
---ΧΠΑ
Με συνεδρίαση μικρής ανόδου ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και πολύ μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.770 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, αυξάνοντας το premium στο 0,60%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.384, 7.027 Οκτωβρίου, 447 Νοεμβρίου και 910 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 350,25) κινήθηκαν μεταξύ 347,25 και 354,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (52.300 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.038), ΔΕΗ (1.578), Alpha Bank (2.772), Εθνική (1.778), Πειραιώς (1.869), ΟΠΑΠ (300), Μυτιληναίο (704), MIG (634), ΓΕΚ (342), Τιτάνα (102), Ελλάκτωρα (296), ΕΥΔΑΠ (215), Intralot (100), Jumbo (113), Βιοχάλκο (208), ΕΧΑΕ (225).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 44%, με τον όγκο συναλλαγών σχετικά βελτιωμένο, στα 931 δικαιώματα (662 calls και 269 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.043.035 τεμ.), Εθνική (1.171.819 τεμ.).