Συνεδρίαση… «πακέτο» στο ΧΑ

Το 22% του τζίρου αφορούσε μεταβιβάσεις πακέτων. Σε τέσσερις τίτλους η πλειονότητα των συναλλαγών. Τρίτο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο για το Γενικό Δείκτη. Διερευνητικές κινήσεις αγοραστών-πωλητών. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και Eurobank Properties. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές.

Η εκ νέου υπέρβαση των 1000 μονάδων έφερε σχετική στασιμότητα (όπως και στις μεγάλες διεθνείς Αγορές), με τις εμπλεκόμενες πλευρές να βολιδοσκοπούν διαθέσεις και να επαναξιολογούν την επόμενη κίνησή τους.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως συνεδρίαση προσυμφωνημένων συναλλαγών, καθώς το 22% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε "πακέτα" - γυρίσματα, πιθανότατα μεταξύ διαχειριστών που προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα που θέλει το Χ.Α. να ανήκει και στις αναπτυγμένες Αγορές (λόγω FTSE) και στις αναδυόμενες (λόγω Morgan Stanley).

Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) έφθασε τα 66,6 εκατ. από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Jumbo, Frigoglass. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από μόλις τέσσερις τίτλους (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ).

Ξεκινώντας από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές που συνεχίζουν να διακρατούν την "μερίδα του λέοντος" σε τζίρο και ενδιαφέρον, μόλις τρεις και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Frigoglass (τεχνική ανάλυση των οποίων θα ακολουθήσει στην συνέχεια του σχολίου) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Επίσης, μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Eurobank Properties. Δεν υφίσταται τίτλος του FTSE25 που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης, που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κινήθηκε μεταξύ 1012,63 (-0,34%) και 1031,37 μονάδων (+1,5%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1018,4 (+0,23%) και τελικά έκλεισε στις 1020,04 μονάδες με κέρδη 0,39%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται η διαδικασία συσσώρευσης με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ψηλότερα των 1000 μονάδων και την Αγορά να "καθοδηγείται" από μικρό αριθμό τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η απόφαση του οίκου FTSE να διατηρήσει το Χ.Α. στις αναπτυγμένες Αγορές δημιουργεί πρόσκαιρη σύγχυση στις τάξεις των διαχειριστών, καθώς ακόμα περισσότερο δυσχεραίνονται οι εκτιμήσεις που αφορούν το ισοζύγιο ροών κεφαλαίων και πως αυτό θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, λόγω και της αντίθετης απόφασης που έχει λάβει η Morgan Stanley.

Η έλλειψη καταλυτών δεν επιτρέπει την δημιουργία όγκου συναλλαγών τέτοιου που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για κίνηση σημαντικά υψηλότερα των 1000 μονάδων.

Από την άλλη και στα αρνητικά του Χ.Α. καταχωρείται η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, χαμηλότερα του FTSE25.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ παραμένει στα αζήτητα, ακόμα και αν αφορά εταιρείες που αξίζουν μεγαλύτερης επενδυτικής προσοχής.

Το τελευταίο, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία σημαντικών στρεβλώσεων για τους τίτλους εταιρειών που παραμένουν σε συναλλακτική απαξίωση, την ίδια ώρα που το ενδεχόμενο εξόδου και άλλων εισηγμένων από Χ.Α. συνεχίζει να δείχνει πιθανό.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Όπως προαναφέρθηκε, στάση αναμονής και μικτά πρόσημα, στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να "μαντέψουν" την επόμενη κίνηση της Fed και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ.
 
 
Τα ταμειακά διαθέσιμα των ΗΠΑ μπορεί να είναι χαμηλότερα και των 50 δισ. δολαρίων στα μέσα Οκτωβρίου, όταν και λήγει η νόμιμη δυνατότητα δανεισμού της Αμερικανικής Κυβέρνησης, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας, Jack Lew. Ο κ. Lew σημείωσε παράλληλα πως η αισιοδοξία των επενδυτών ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, είναι "λίγο μεγαλύτερη απ' όσο θα έπρεπε".
 
Οι μεγαλύτερες Τράπεζες του Κόσμου θα χρειαστεί να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά 115 δισ. ευρώ ($155 δισ.) για να συμμορφωθούν με τους πιο αυστηρούς κανονισμούς που έρχονται, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, περισσότερο από το 60% του κεφαλαιακού ελλείμματος βρίσκεται στην Ευρώπη.
 
Η αλλαγή ηγεσίας στην Fed, με τις υποψηφιότητες να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, oι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, όπου πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία, ο ορισμός των κριτηρίων αποδοχής των Ευρωπαϊκών assets από την ΕΚΤ, ο οποίος σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων - ΟΜΤ, οι εκθέσεις της τρόικα για τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι τον Νοέμβριο και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, είναι τα θέματα που θα επηρεάσουν τις Αγορές, στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
 
Κατά την διάρκεια αυτού του διαστήματος, η Goldman Sachs εκτιμά πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα συνεχίσουν την χαλαρωτική νομισματική τους πολιτική, με την ΕΚΤ να προχωρά σε νέο γύρο LTROs και την Fed να συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Στο επίκεντρο της προσοχής το αμέσως επόμενο διάστημα, θα είναι στα δημοσιονομικά με έμφαση στο επίπεδο χρέους των Χωρών.
 
Με αυτά τα δεδομένα η στρατηγική που προτείνει η Goldman Sachs είναι: "bullish" στις Ευρωπαϊκές μετοχές και ειδικά στον FTSE100 και τον DAX, "bullish" στο ευρώ το οποίο αναμένεται να αγγίξει το 1,40 έναντι του δολαρίου και ουδέτερες θέσεις στα εταιρικά και Κρατικά ομόλογα των μεγάλων Χωρών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μετά το κλείδωμα της πρόβλεψης για την ύφεση στο 4% το 2013, η Κυβέρνηση και η τρόικα φαίνεται να συγκλίνουν και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών -εάν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές ή "ατυχήματα"- με βάση τα έως τώρα δεδομένα του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα "κάτσει" λίγο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ (σαφώς χαμηλότερα από τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις), εξέλιξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους το όποιο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας, αλλά και το θέμα της διαχειρισιμότητας του χρέους.
 
Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015, αναφέρει σε έκθεσή της, η Credit Suisse. Ο οίκος εκτιμά πως το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για την κάλυψη της "τρύπας" είναι μικρό συγκριτικά με τα ποσά που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα. Υπογραμμίζει επίσης πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το 2016 έως και το 2020 θα είναι σχεδόν μηδενικές.
 
Ως εκ τούτου, παρά την ένταση που πιθανόν να προκληθεί τους επόμενους μήνες γύρω από το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, η Credit Suisse αναφέρει πως πιθανότατα πρόκειται για την τελευταία "δόση" του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, τουλάχιστον για αυτή την δεκαετία. Όσον αφορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ο οίκος εκτιμά πως αυτή θα ανοίξει το επόμενο έτος, όταν η Ελλάδα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα και θεωρεί πως θα υπάρξει κάποιου είδους ανακούφισης της Ελλάδας από το βάρος του χρέους αλλά όχι μέσω "κουρέματος" των Ελληνικών τίτλων που έχουν στην κατοχή τους οι Επίσημοι Πιστωτές της Χώρας.
 
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι παράγοντες της Αγοράς που θα ήθελαν ένα το τέλος του μήνα να βρει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1050 μονάδων και τον FTSE25 υψηλότερα των 355, προκειμένου η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να αλλάξει, μεσοπρόθεσμα, επίπεδο, βάζοντας τέρμα στην πολύμηνη συσσώρευση. Άρα, στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε κομβικό σημείο, όταν μάλιστα απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.
 
Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι η επιλογή των εταιρειών με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία και όχι με βάση την τάση και τις συναλλαγές που εμφανίζουν στο ταμπλώ. Δυστυχώς, στην παρούσα φάση, το σύνολο των traders, που είναι και οι συντριπτικά περισσότεροι, κινούνται με μοναδικό γνώμονα την συναλλακτική δραστηριότητα που τους επιτρέπει την εύκολη "επιβίβαση" και "αποβίβαση" στον ορίζοντα της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3).
 
Ξεκινώντας από το ταμπλώ του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, θα γίνει προσπάθεια τεχνικής ανάλυσης (με την βοήθεια της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) στους τρεις τίτλους που σήμερα δεν "είδαν" καθόλου το αρνητικό πρόσημο.
 
Ξεκινώντας από τον τίτλο του ΟΠΑΠ, που κατά την χθεσινή συνεδρίαση και στο τελευταίο 10λεπτο υπέστη μία μίνι επίθεση πωλητών, οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ προβλέπουν πως η Ελληνική Αγορά τυχερών παιχνιδιών θα αρχίσει από φέτος να κινείται ανοδικά, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, ενώ επισημαίνουν πως η Ελλάδα παραμένει, παρά την κρίση, μία από τις μεγαλύτερες Αγορές της Ευρώπης στα τυχερά παιχνίδια.
 
Η Ελληνική Αγορά τυχερών παιχνιδιών προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,915 δισ. ευρώ σε επίπεδο Gross Gaming Revenue (GGR, δηλαδή τα στοιχήματα που παίχθηκαν μείον τα κέρδη των παικτών) από 1,842 δισ. ευρώ το 2012, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο. Αυτή συνδέεται κυρίως με το Ξυστό Λαχείο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του τελευταίου τριμήνου, αν προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Η Αγορά αναμένεται να εκτοξευθεί στα 2,55 δισ. ευρώ το 2014 με τα VLTs και το Ξυστό να συνεισφέρουν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ σε έσοδα. Το 2015 προβλέπεται πως θα αγγίζει συνολικά τα 2,95 δισ. ευρώ. Οι υφιστάμενες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ θα αποτελούν μικρό ποσοστό (περί το 30%) στην Αγορά τυχερών παιχνιδιών του 2015, η οποία θα κυριαρχείται από τα VLTs, το Ξυστό, αλλά και τα στοιχήματα μέσω Διαδικτύου, τομείς στους οποίους θα έχει παρουσία όμιλος.
 
Η μετοχή έκλεισε σε νέα υψηλά 23 μηνών και αν επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 8,40 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 8,41 ευρώ) ανοίγει τον δρόμο για την ζώνη 9,40 - 9,50 ευρώ.
 
Η υπέρβαση των 3,25 ευρώ είναι το τεχνικά ζητούμενο για την Τέρνα Ενεργειακή προκειμένου να ξεκινήσει η κίνηση προς την επόμενη τεχνική αντίσταση των 3,60 ευρώ, ενώ ο τίτλος της Frigoglass έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 5,50 ευρώ με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 5,84 ευρώ.
 
Αρκετά τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη.
 
Έτσι, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Παρνασσός, ενώ τα ιστορικά χαμηλά επαναπροσεγγίζει (με σχετικά αυξημένες συναλλαγές) και η Fieratex.
 
Επιμένει πλαγιοκαθοδικά ο Λύκος, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Επίλεκτο, ενώ μετά τις 16.23 οι αγοραστές έκαναν εντονότερη την παρουσία τους στα Ελ. Καλώδια, με την μετοχή να κλείνει στα υψηλά ημέρας.
Ξεκίνησε ανοδικά η Revoil, αλλά έκλεισε σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας με αυξημένες συναλλαγές και αξιοπρόσεκτες απώλειες, ενώ η Αεροπορία Αιγαίου απειλεί τα υψηλά 43 μηνών.
 
Από εκεί και πέρα και για τελείως διαφορετικούς λόγους, δύο τίτλοι αξίζουν μεγαλύτερης αναφοράς.
Ξεκινώντας από την μετοχή της Τεχν. Ολυμπιακής, αξίζει επισήμανσης ότι η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης έχει ξεκινήσει από τα 1,21 ευρώ (κλείσιμο 4/9), όμως σήμερα ο τίτλος έβγαλε επιθετικούς αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης, ενώ αύξησε σημαντικά και τον όγκο συναλλαγών.
 
Στο εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφθασε τα 10,363 εκατ. (+67,1%), ενώ ο όμιλος εμφάνισε τελικές ζημιές 11,9 εκατ. από 8 εκατ. πέρυσι. Τα πάγια περιουσιακά στοιχεία στα 456,8 εκατ. και τα ίδια κεφάλαια στα 247,982 εκατ. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 5,867 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 12,9 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα, στις 30/6, στα 3,125 εκατ.
 
 
Υφίστανται εμπράγματα βάρη επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και των εταιρειών του ομίλου συνολικού ύψους € 26.660 χιλ.
 
Δεύτερη μέρα ισχυρού σφυροκοπήματος για τον τίτλο της Flexopack με την μετοχή να κλείνει εκ νέου στο απόλυτο όριο πτώσης και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση. Είναι περισσότερο από εμφανές ότι το χαρτοφυλάκιο που αποχωρεί δεν βρίσκει πρόθυμους αγοραστές και πιέζει ασφυκτικά.
 
Σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο που δημοσιεύει το Χ.Α., σαν μέτοχοι που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, αναφέρονται οι εξής: Σταμάτης Γκινοσάτης (29,18%), Γεώργιος Γκινοσάτης (16,75%), Νικόλαος Γκινοσάτης (16,289%), Competrol Establishment S.A. (5,119%) και Collins Stewart (CI) Ltd (5,107%).
 
Η εταιρεία στο εξάμηνο εμφάνισε κύκλο εργασιών 27,36 εκατ. (+2,7%) και καθαρά κέρδη 1,068 εκατ. (-34,4%) λόγω αυξημένης αναβαλλόμενης φορολογίας.
 
Η εισηγμένη επίσης σημείωσε κατά το πρώτο μισό του έτους θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ.
 
Τα ίδια κεφάλαια στα 42,661 εκατ. οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 6,15 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 5,113 εκατ., όταν τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 15,732 εκατ. (!)
 
Η Flexopack την τελευταία πενταετία ανέβασε πωλήσεις και κέρδη (22% και 14% αντίστοιχα) ενώ κατάφερε να μετατρέψει τον προϋπάρχοντα καθαρό της δανεισμό σε καθαρό ταμείο, εξοικονομώντας μετρητά ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου εργασιών αφορά εξαγωγές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για την περαιτέρω πορεία της εισηγμένης.
 

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική υποχώρηση του όγκου συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.692 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου ακολούθησε από μικρή απόσταση τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη κλείνοντας κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.392, 3.929 Οκτωβρίου, 58 Νοεμβρίου και 405 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 345,75) κινήθηκαν μεταξύ 344,25 και 352 μονάδων.
 
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Ελ. Πετρέλαια, 58.100 ΟΤΕ, 6.800 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.144), ΔΕΗ (716), Alpha Bank (1.958), Εθνική (2.234), Πειραιώς (2.996), ΟΠΑΠ (240), Μυτιληναίο (502), MIG (566), Eurobank (159), Ελ. Πετρέλαια (116), ΓΕΚ (212), Intralot (147).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 40% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 609 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (135 δικαιώματα αγοράς και 474 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.052.335 τεμ.), Εθνική (1.341.819 τεμ.).
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v