Με έκδηλη την νευρικότητα και "νωπά τα τραύματα" από την συνεδρίαση της Παρασκευής, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, αφήνοντας πίσω της και τις Γερμανικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων δεν αφήνει ιδιαίτερα σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 24 φορές πρόσημο, κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 994,87 (+1,10%) και χαμηλό τις 979,33 (-0,48%), μετά τις 16.26 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα" και έκλεισε στις 990,32 μονάδες με κέρδη 0,64%.
Αξιοπρόσεκτα μειωμένος ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) έφθασε τα 46,7 εκατ. από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΛΣ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΤΕ), ενώ το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις τέσσερις μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Εθνική.
Ξεκινώντας από τους τίτλους του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Ελλάκτωρ, Τιτάν και Eurobank Propertries. Ο τίτλος της τελευταίας στην "αιματοβαμμένη" συνεδρίαση της Παρασκευής είχε κλείσει στο υψηλό ημέρας με κέρδη 4,9% και σήμερα έκλεισε με απώλειες 4,67%.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ (όπως και στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας).
Παρά το τελικό πρόσημο του Δείκτη, η συνεδρίαση θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί πτωτική, καθώς οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο δεν έχασαν την "πρωτοκαθεδρία" από την αρχή μέχρι τέλους, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ξεπέρασε και το 1 προς 2.
Ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του τίτλου του ΟΤΕ (που πιέστηκε σημαντικά την Παρασκευή και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 6,49%) προκειμένου ο Δείκτης να μην υποχωρήσει χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια, ενώ σημαντικές βοήθειες προσέφεραν Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελ. Πετρέλαια και Βιοχάλκο.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
Η Αγορά δεν έχει λόγο να γυρίσει πίσω, σύμφωνα με την άποψη του Σέργιου Μελαχροινού.
Η βραχυπρόθεσμη και η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένουν ανοδικές, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας, αν στον τομέα των δημοσιονομικών το 2013 κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα.
Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν ότι και η ύφεση μπορεί να είναι οριακά χαμηλότερη των εκτιμήσεων και διερευνώνται λύσεις, χωρίς την επιβολή νέων μέτρων, για το χρηματοδοτικό κενό του β΄ εξαμήνου του 2014.
Θεωρητικά, όλα αυτά δείχνουν θετικά, όμως από την άλλη η Αγορά ανησυχεί στην περίπτωση κινδύνου πολιτικής αποσταθεροποίησης. Στο πρώτο σημάδι πολιτικής αστάθειας, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα αντιδράσει βίαια πτωτικά.
Τεχνικά, ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά, πως αν ο Δείκτης διατηρηθεί υψηλότερα των 960 μονάδων, παραμένει ο πιθανός στόχος των 1050 μονάδων. Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη, το πλέον σημαντικό επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή των 800 μονάδων.
Ο κλάδος των Τραπεζικών μετοχών θα συνεχίσει να παρουσιάζει ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς θα πλησιάζει η εξάσκηση των πρώτων warrants.
Από τους άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, αν υπερκεράσουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών με σημαντικό όγκο συναλλαγών, αυξάνονται οι πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής κίνησης και για τις εν λόγω μετοχές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία του Δείκτη.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Ελεγχόμενες απώλειες, στις περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, με την Ιαπωνία να παραμένει κλειστή (ημέρα Φθινοπωρινής Ισημερίας) και τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών να μονοπωλούν τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών.
Δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας η Fitch Ratings μετά τις εκλογές. Επισημαίνει επίσης ότι αν και το χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι σημαντικό υψηλότερο από τον μέσο όρο στην κατηγορία "AAA", άλλοι παράγοντες στηρίζουν την αξιολόγηση της Χώρας. Τέτοιοι είναι η ευελιξία που απολαμβάνει η Χώρα στην αναχρηματοδότηση του χρέους της, η υψηλής προστιθέμενης αξίας οικονομία και η ισχυρή διεθνή επενδυτική της θέση.
Η προσέγγιση των γερμανικών αρχών στην κρίση της Ευρωζώνης είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά όποιος συνασπισμός και εάν σχηματιστεί, παρά την κατάρρευση του FDP, επισημαίνει η Fitch, που εκτιμά ότι ένας αριθμός ανεπίλυτων προβλημάτων θα επανέλθει στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες, όπως ένα πιθανό χρηματοδοτικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2014, το οποίο θα απαιτήσει να προσδιοριστεί νέα χρηματοδότηση αυτό το Φθινόπωρο.
Επίσης, το πρόγραμμα της Ιρλανδίας πρόκειται να λήξει αυτό το χρόνο και το Πορτογαλικό τον επόμενο Μάιο. "Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί και θα λάβει περαιτέρω στήριξη από τον επίσημο τομέα" αναφέρει ο οίκος.
Το ενδεχόμενο ενός ευρέως συνασπισμού στη Γερμανία μετά από τις εκλογές χθες, δεν θα επηρεάσει άμεσα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ευρωζώνης από την Standard & Poor’s. Όπως επισημαίνει ο οίκος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένας μεγάλος συνασπισμός είναι απίθανο να αλλάξει τις πολιτικές της Γερμανίας σχετικά με την Ευρωζώνη.
Την εκτίμηση ότι ο εκλογικός θρίαμβος της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel και οι όποιοι πολιτικοί συσχετισμοί προκύψουν την επόμενη ημέρα της κάλπης δεν πρόκειται να αλλάξουν την πολιτική της Κυβέρνησης της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη διατυπώνει η Goldman Sachs.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις εξελίξεις για νέα χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους, οι συζητήσει για τον προϋπολογισμό ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης καθώς το δημοσιονομικό κενό των 4 δισ. έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί μόνο εν μέρει (2 δισ.) από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για τα υπόλοιπα ενδεχομένως να απαιτηθούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Ωστόσο, η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι τέτοια μέτρα ενδέχεται να αποδειχθούν αχρείαστα, καθώς τα ρίσκα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα οφέλη της εφαρμογής τους. Ωστόσο, ακόμη και εάν απαιτηθεί επιπλέον προσαρμογή, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά το 2016, με την ανάπτυξη να μετριάζει τις επιπτώσεις. Ο οίκος σημειώνει ότι η βελτίωση της Ελληνικής οικονομίας δεν αντανακλάται στα ομόλογα, καθώς ακόμη και μετά το τελευταίο ράλι, οι αποδόσεις τους κυμαίνονται περί το 9,8%-9,9%, περίπου 120 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαϊου.
Η JP Morgan υποστηρίζει ότι οι Τράπεζες είναι ο καλύτερος και πιο "liquid" τρόπος να εκφραστεί η αισιόδοξη ("bullish") άποψη για την Ελλάδα, ενώ προεξοφλεί ότι το επόμενο που θα συμβεί στη Χώρα είναι ανάπτυξη. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εισέλθει στο δείκτη MSCI με βαρύτητα περίπου 1,7% στο δείκτη MSCI EMEA και περίπου 0,3% στο δείκτη MSCI EM, ποσοστά ελαφρώς μεγαλύτερα από την Ουγγαρία και την Τσεχία και λιγότερο από το ένα πέμπτο του μεγέθους της Πολωνίας.
Υποθέτει επίσης, ότι αρκετοί επενδυτές θα διατηρήσουν μηδενική έκθεση σε Ελληνικές μετοχές, ενώ οι περισσότεροι διαχειριστές που ακολουθούν δείκτες αναδυόμενων Αγορών θα τοποθετηθούν σε μια μετοχή. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την JP Morgan, είναι διασπορά των Τραπεζών, όπου αν και όταν το ΤΧΣ πωλήσει ή διαθέσει το μερίδιό του και αυξηθεί το free float σχεδόν στο 100%, με αποτέλεσμα το ειδικό βάρος της Χώρας να είναι στο 4% για το δείκτη MSCI EMEA.
Καταλήγοντας, η JP Morgan επισημαίνει, ότι οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες. Οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση από το σχέδιο του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να είναι μια τεράστια αρνητική είδηση για τη Χρηματιστηριακή Αγορά.
Από την άλλη και όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ιαπωνία αναμένεται να εμφανίσει τα μεγαλύτερα εταιρικά κέρδη ανά μετοχή το 2014 στο σύνολο των Παγκόσμιων Αγορών. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αμερικανικός S&P 500 και στην τρίτη ο Ευρωπαϊκός δείκτης MSCI.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στη σύνθεση του Δείκτη "Greece - Turkey 30" (GT-30), σε συνέχεια της τακτικής αναθεώρησης των μετοχών που συμμετέχουν στην σύνθεση του Δείκτη.
Εισαγωγές
"ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε." με συντελεστή στάθμισης 1.0
"EREGLI DEMIR CELIK" με συντελεστή στάθμισης 1.0
Διαγραφές
"ΛΑΜΨΑ Α.Ε."
"EMLAK KONUT GAYRIMENKUL YATIRI"
Αλλαγές Στάθμισης
"TURKIYE GARANTI BANKASI" νέος συντελεστής στάθμισης 1.0
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την έναρξη των συναλλαγών της συνεδρίασης της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου 2013.
Η ΔΕΗ Α.Ε ανακοίνωσε την υπογραφή Ομολογιακού Δανείου ύψους € 739 εκατ. με κοινοπραξία ξένων Τραπεζών. Το δάνειο με ετήσιο συνολικό κόστος κοντά στο 5% έχει διάρκεια 15 έτη και θα υποστηρίζεται από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes. Τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων εκταμίευσης του δανείου.
Απόλυτα δικαιολογημένη θεωρούν την σημερινή στασιμότητα της Αγοράς οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κλίμα από την εντυπωσιακή επιστροφή των πωλητών στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Το θέμα είναι πως η Αγορά μέχρι στιγμής αποδίδει σε συγκεκριμένους τίτλους ενώ παρατηρούμε μέρα με την μέρα προσπάθεια αλλαγής μεσοπρόθεσμων επιπέδων σε μετοχές και πλέον περιμένουμε να δούμε αν και οι δείκτες καταφέρουν στο κλείσιμο μήνα να αλλάξουν μεσοπρόθεσμα επίπεδο.
Ενδιαφέρουσα δείχνει η "ατζέντα" του τελευταίου 10ημερου, του Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του οίκου FTSE, που θα αφορά την αξιολόγηση του Χ.Α., με πιθανότερο σενάριο την υποβάθμιση στις αναπτυσσόμενες Αγορές.
Επίσης, η Αγορά αναμένει την επιβεβαίωση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που πιθανότατα θα διατηρήσει το ενδιαφέρον για τους δύο τίτλους, έστω και αν εν μέρει έχει προεξοφληθεί η εν λόγω εξέλιξη από το χρηματιστηριακό ταμπλώ.
Οι Τράπεζες μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα "business plans" για την διετία 2014 - 2015, που θα φανεί ποιες θυγατρικές και περιουσιακά στοιχεία θα ρευστοποιηθούν.
Από εκεί και πέρα και μέχρι την ουσιαστική επιστροφή των αγοραστών, ο Γενικός Δείκτης δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 980 - 976 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 335 - 330 μονάδων, προκειμένου να μην επιστρέψουν σενάρια που θα "βλέπουν" περαιτέρω διόρθωση προς τις 950 - 935 και 320 - 315 μονάδες, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, ο τίτλος της Revoil προσπάθησε να δώσει ανοδική διαφυγή από το εύρος 0,7900 - 0,9000 ευρώ, φθάνοντας μέχρι τα 0,9200 ευρώ, αλλά υποχώρησε σχετικά στην συνέχεια.
Από τις μετοχές του FTSE25, όπως προαναφέρθηκε, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.
Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους και θα δώσει "μάχη" με την αποφασιστική τεχνική αντίσταση στα 8,40 ευρώ.
Τα 8,44 ευρώ δείχνουν σαν επόμενη αντίσταση για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ που "απαγκιστρώθηκε" και από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ κλείνοντας σε νέα υψηλά 59 μηνών (!) Ο τίτλος έχει αλλάξει επίπεδο και θεωρείται θέμα χρόνου η αναμέτρηση με την σημαντική αντίσταση στα 8,70 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 ευρώ.
----ΧΠΑ
Με συνεδρίαση μικρών κερδών ξεκίνησε η εβδομάδα, που είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την καταβύθιση του τζίρου, πράγμα σύνηθες στην πρώτη συνεδρίαση μετά το triple witching.
Σημαντική υποχώρηση του όγκου και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.983 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας το premium στο 0,53%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.249, 3.938 Οκτωβρίου, 22 Νοεμβρίου και 289 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 338,25) κινήθηκαν μεταξύ 333,5 και 339,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6.000 Alpha Bank, 6.200 Βιοχάλκο, 18.000 ΔΕΗ, 20.700 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.622), ΔΕΗ (729), Alpha Bank (1.582), Εθνική (1.120), Πειραιώς (2.741), ΟΠΑΠ (341), Μυτιληναίο (160), MIG (241), Ελλάκτωρα (247), ΕΥΔΑΠ (170), ΕΧΑΕ (100), Intralot (174), EEE (168), Jumbo (102).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε μέτρια επίπεδα διατηρήθηκε το ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE Large Cap αφού άλλαξαν χέρια συνολικά 958 δικαιώματα (187 δικαιώματα αγοράς και 771 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money options παρέμεινε στο 41%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.046.335 τεμ.), Εθνική (1.511.819 τεμ.).