Προσπάθεια αντίδρασης-εξισορρόπησης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αρνητικό γύρισμα μετά τις 11.10, στάση αναμονής με μικρή διόρθωση στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.
Με εντολές αγορών -περασμένες στο σύστημα από την προσυνεδρίαση-, η αγορά ξεκίνησε ανοδικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε λίγο υψηλότερα των 990 μονάδων, ενώ ο FTSE Large Cap κινήθηκε προς τις 338,19 μονάδες. Με μέτριες συναλλαγές (περίπου 6,8 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.00-11.05), με αιχμή τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, η αγορά επιχειρήθηκε να αποκολληθεί από τον πυθμένα της Παρασκευής, αλλά το γύρισμα της δεικτοβαρούς CCHBC μέτρησε μετά τα πρώτα 40΄της συνεδρίασης.
Στις 335 μονάδες ο 25άρης, στις 11.05, σε μία συνεδρίαση που από την αρχή έχει έντονο... εσωτερικό χρώμα. Λογικό να επηρεάζεται (και) το χρηματιστήριο από το χθεσινό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ωστόσο η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα κι οι επαφές των επικεφαλής της με την ελληνική πλευρά εύλογα βαρύνουν (και) τη συνεδρίαση.
Συνεχής η ροή αναφορών κι ειδήσεων από το euro2day.gr από τα μέτωπα των κρίσιμων επαφών, ενώ από την πλευρά του χρηματιστηρίου ο κλάδος που περιμένει με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο τραπεζικός. Η DG Comp μπορεί να μην έβγαλε την... ειδησάρα (στην αγορά έχει προεξοφληθεί πως η Εθνική μέσα στο 2014 θα υποχρεωθεί να εκχωρήσει σημαντικό ποσοστό της Finansbank), ωστόσο φαίνεται να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Αυτά που ορισμένοι επικαλέσθηκαν ως... αφορμές από το μέσον και μετά της συνεδρίασης της Παρασκευής για να δικαιολογήσουν το άδειασμα στις τραπεζικές μετοχές.
Για τον κλάδο μένουμε στις μέχρι τώρα γνωστές ανάγκες του, χωρίς να μας έχει προκύψει κάτι δραματικά αρνητικό από την DG Comp. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό σε μία αγορά όπου το κλίμα έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο, σε μία πολιτική σκηνή όπου επιστρέφει η αβεβαιότητα. Ενώ μετά την τελευταία επίθεση αρκετών ξένων ΜΜΕ ο βαθμός επενδυτικής επικινδυνότητας της χώρας κοκκινίζει και πάλι, εξασθενίζοντας έτσι την ελληνική πλευρά.
Καλές οι επισκέψεις της UBS και κάθε ξένου οίκου στη χώρα, καλές οι συνεχείς φιλότιμες προσπάθειες των καθ' ύλην αρμοδίων για την προσέλκυση επενδύσεων, όμως... δυστυχώς είμαστε και πάλι σε μηδενικό σημείο.
Ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε αρχικά προς τις 155 μονάδες, για να διολισθήσει στη συνέχεια προς τις 150, με τις 145 μονάδες να θεωρούνται ισχυρότατο σημείο αναφοράς από πολλούς παίκτες και αναλυτές.
Η Alpha Bank και η Πειραιώς αντέδρασαν ανοδικά, στη συνέχεια επιχειρήθηκε να παραμείνουν σε θετικό έδαφος, με την πρώτη προς το 0,555 ευρώ, τη δε Πειραιώς στο 1,26. Απώλειες, πωλητές στη μετοχή της Εθνικής που νωρίτερα διόρθωσε έως τα 2,98 ευρώ, για να σταθεροποιηθεί προ ολίγου οριακά στα 3 ευρώ.
Στα 21,99-21,64 ευρώ η μετοχή της 3Ε, επηρεάζει την τάση, ενώ η αδυναμία της ΔΕΗ να κρατηθεί πάνω από τα 8 ευρώ ενεργοποίησε (σταδιακά μετά τις 11.05) ρευστοποιήσεις μέχρι 1,88% χαμηλότερα. Αρνητικό το ισοζύγιο για τις μετοχές του 25άρη, με μόλις 6-7 να κινούνται ανοδικά, ενώ στις υπόλοιπες περισσότεροι ή λιγότεροι πωλητές πίεζαν τις τιμές χαμηλότερα.
Σημαντικότερη ποσοστιαία υποχώρηση για τις μετοχές των Eurobank Properties, Frigoglass, Folli Follie Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.
Μικτές τάσεις για τους τίτλους του FT Mid, που δείχνει να βρίσκει μία μικρή στήριξη στις 1.040 μονάδες. Με αγοραστές Eurobank, Attica Bank, Intracom, με πωλητές Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στις 11.20 ο Γ.Δ. υποχωρούσε οριακά στις 984 μονάδες, δοκιμάζοντας και λίγο ψηλότερα, ο FTSE Large Cap στις 334 μονάδες, οι δε συναλλαγές στα 10,4 εκατ. ευρώ. Ενθαρρυντική ένδειξη εκείνη την ώρα το ανοδικό γύρισμα της Εθνικής, που περνούσε και πάλι πάνω από τα 3 ευρώ.
Αναμονή και ήπιες τάσεις στις ευρωαγορές. Μικρές απώλειες για τον DAX στις 8.661 μονάδες αλλά και για τον FTSE 100 στις 6.576 και για τον CAC 40 στις 4.200 μονάδες. Μικρή πίεση στο ευρώ, που κινείται στο εύρος του 1,3520-1,3542 δολαρίου.