Αγορά «για όλα τα γούστα» το ΧΑ!

Με άνεση πέρασε τον πήχη των 1.000 μονάδων ο Γ.Δ. Θα "πατά σε δύο βάρκες" η αγορά μετά την απόφαση FTSE. Τι κρύβει η κίνηση – ασανσέρ. Ποια επίπεδα τιμών θα δώσουν τα επόμενα σήματα. Κέρδη 36% στις τράπεζες από τα χαμηλά Ιουλίου.

Στις ανεπτυγμένες Αγορές διατηρεί την Ελλάδα ο οίκος FTSE μετά και την ολοκλήρωση της ετήσιας αναθεώρησης τους. Ωστόσο, διατηρεί την Ελλάδα σε Watch List για πιθανή υποβάθμιση στις αναπτυσσόμενες Αγορές. 

Όλες οι Χώρες που διατηρούνται σε watch list θα επανεξετασθούν το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ ο οίκος θα παράσχει στους επενδυτές  εξάμηνη προθεσμία προτού προχωρήσει σε αλλαγές στους δείκτες του ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις αξιολογήσεις. O FTSE θα δώσει στη δημοσιότητα εκτίμηση για το εάν οι Χώρες που βρίσκονται σε "watch list" πληρούν τα κριτήρια ποιότητας, το Μάρτιο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβάθμιση του Χ.Α. στις αναπτυσσόμενες Αγορές παραμένει στον δείκτη MSCI, με εφαρμογή στο τέλος Νοεμβρίου 2013. Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή ήταν λιγότερο αναμενόμενη από την Αγορά και δημιούργησε ένα κλίμα νευρικότητας και σχετικής αμηχανίας, καθώς από εδώ και πέρα το Χ.Α. θα "πατά σε δύο βάρκες", όμως η συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η σημερινή απόφαση του FTSE θα "ανοίξει το γήπεδο", καθώς το Χ.Α. θα βρεθεί στο επίκεντρο ενδιαφέροντος funds όλων των κατηγοριών (!)

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η εν εξελίξει κίνηση - ασανσέρ του Δείκτη, απευθύνεται σε ένα πολύ "κλειστό club" μετοχών, που αφορά κατά κύριο λόγο τίτλους του FTSE25 και ελάχιστους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΦΡΛΚ και ΣΑΡ).

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από το πρόσφατο χαμηλότερο κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη που σημειώθηκε στις 4/7 (113,36 μονάδες) τα κέρδη φθάνουν στο 35,99%, ενώ από το πρόσφατο χαμηλότερο κλείσιμο του FTSE25 που σημειώθηκε στις 12/7 (273,4 μονάδες) η ποσοστιαία μεταβολή γράφει +26,09%.

Στις 15/7 σημείωσε το πρόσφατο χαμηλότερο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης (800,91 μονάδες) και μέχρι σήμερα σημειώνει κέρδη 26,87%, ενώ από την ίδια ημερομηνία, μέχρι και σήμερα, ο δείκτης Μεσαίας - Μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 7,9%, επιβεβαιώνοντας ότι το Χ.Α. είναι Αγορά "πολλαπλών ταχυτήτων" (!)

Εν πάση περιπτώσει και επειδή όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν γίνει μάρτυρες μίας κίνησης γιο - γιο από την Αγορά που συνοδεύεται και από αυξομειώσεις του τζίρου, όσοι παραμένουν επιφυλακτικά εκτός Χ.Α. θα περιμένουν κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 1026 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 351 μονάδων, δηλαδή υψηλότερα από τις απόλυτα πρόσφατες "κορυφές", προκειμένου να επανεξετάσουν την στρατηγική τους.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε σταθεροποιητικά, με ελαφρά πτωτικές διαθέσεις, που έφεραν τον Δείκτη μέχρι τις 987,27 μονάδες (-0,31%), όμως μετά τις 11.47 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1023,3 μονάδες (+3,83%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1012,76 (+2,27%) και τελικά έκλεισε στις 1016,11 μονάδες με κέρδη 2,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα οι ΟΛΠ, ΟΤΕ και EurobankProperties (συνεχίζεται το καθημερινό ασανσέρ), σαφής ένδειξη της νευρικότητας που επικράτησε στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, όταν και έγινε γνωστή η απόφαση του οίκου FTSE και η οποία έφερε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και από αυτούς που "αγόρασαν την προσδοκία και πούλησαν την είδηση".

Πλέον ενδεικτική η κίνηση στον ΟΠΑΠ, ο τίτλος του οποίου αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,36 ευρώ διεκδικώντας νέα υψηλά 23 μηνών, όμως μετά τις 16.50 έβγαλε επιθετικούς πωλητές που γύρισαν τον τίτλο σε αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 0,86%.

Σημαντικά ενισχυμένος, σε σχέση με χθες, ο τζίρος, έφθασε τα 62,4 εκατ. από τα οποία το 43% αφορούσε συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε φάση αναμονής δείχνει να βρίσκεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται από την συγκριτικά χαμηλή αξία συναλλαγών, σύμφωνα με τον Σπύρο Παπαθανασίου.
 
Ειδικότερα το Χ.Α. αναμένει κάποια θετικά σημάδια από την αξιολόγηση της τρόικας για την Ελληνική οικονομία, την απόφαση του FTSE για την κατάταξη της Σοφοκλέους (κρατά το Χ.Α. στις αναπτυγμένες Αγορές) και βέβαια τις εξελίξεις των συσχετισμών μετά τις Γερμανικές εκλογές.
 
Με αυτά τα δεδομένα, είναι επιθυμητή μία εικόνα συσσώρευσης - ισορροπίας μεταξύ 980 και 1025 μονάδων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη.
 
Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, θα περιμένουν αν εκμεταλλευτούν επενδυτικές ευκαιρίες, αναλόγως των εξελίξεων.
 
Με δεδομένο ότι έχουν βγει σημαντικές υπεραξίες από αρκετές μετοχές του FTSE και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec., μοιραία κάποια στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί σε τίτλους εταιρειών, χαμηλότερα του 25αρη, των οποίων τα θεμελιώδη (εξωστρέφεια, χαμηλός ή ανύπαρκτος δανεισμός, επιμένουσα κερδοφορία κ.λ.π.) θα "απαιτήσουν" καλύτερη χρηματιστηριακή "μεταχείριση (!) 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς παραμένουν διιστάμενες οι απόψεις και οι δηλώσεις για την επόμενη κίνηση της Fed, ενώ μικτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μάκρο που "είδαν" σήμερα το φως της δημοσιότητας.
 
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει γραμμή πλεύσης στις πολιτικές της για την Ευρωζώνη μετά την επανεκλογή της Μέρκελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Leipziger Volkszeitung".
 
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Νότια Ευρώπη, ο Σόιμπλε δήλωσε πως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι οι λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και οι δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι τα υψηλότερα ελλείμματα.
 
"Overweight" για τις τοποθετήσεις σε Αμερικανικά Χρηματιστήρια αλλά και για το δολάριο, επισημαίνοντας ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της Αμερικανικής οικονομίας είναι καλύτερα από ότι των άλλων Χωρών, δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί. Σε ότι αφορά τις Παγκόσμιες προοπτικές, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μπαίνει "στοίχημα" ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη στις αναδυόμενες Αγορές, ενώ δηλώνει απαισιόδοξος για τον χρυσό, που εκτιμά πως θα υποχωρήσει προς τα 1.000 δολάρια η ουγκιά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε κοινή εκτίμηση για την εφετινή ύφεση συμφώνησαν, η τρόικα και το εγχώριο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 4% από προηγούμενη εκτίμηση στο 4,2%.
 
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποίησε, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης την οποία έλαβε από την Εταιρεία «BlackRock Inc»  στις 23.09.2013, ότι η εν λόγω Εταιρεία προέβη στην αγορά μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει  να ανέλθει σε 16.488.424 μετοχές ή ποσοστό 5,1688% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. Η ημερομηνία συναλλαγής κατά την οποία το ποσοστό της ως άνω Εταιρείας ανήλθε του ορίου 5% είναι η 18.09.2013.
 
Σε έκδοση δύο ομολόγων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ προχωρά η Emma Delta για να χρηματοδοτήσει μέρος του ποσού που θα καταβάλει για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Τα δυο ομόλογα λήγουν το 2017 και θα εκδοθούν από την θυγατρική της, Emma Delta Finance. Αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία δήλωσαν στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι το fund έχει τα κεφάλαια για να εξαγοράσει τον ΟΠΑΠ αλλά εξετάζει την έκδοση ομολόγων ώστε να βελτιώσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της.
 
"Με δεδομένο, ότι οποιαδήποτε συζήτηση από πλευράς νέας Γερμανικής Κυβέρνησης για "κούρεμα" ή επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν την Άνοιξη του 2014, η αγορά δεν θα πρέπει να αναμένει βραχυπρόθεσμα προεξόφληση προσδοκιών από το μέτωπο αυτό" επισημαίνουν επαγγελματίες του χώρου.
 
Πτώση 10% για το σύνολο της Αγοράς προβλέπει σε έκθεση της η ResearchGreece, που θεωρεί ότι το Χ.Α., σε επίπεδο αποτιμήσεων, εμφανίζεται πολύ πιο μπροστά και πιθανότατα είναι και πολύ "γενναιόδωρο".
 
Οι τιμές- στόχοι που δίνει η ResearchGreece είναι για την Alpha Bank τα 0,50 ευρώ, για την Coca- Cola τα 17,3 ευρώ, τη Folli Follie Group τα 12,1 ευρώ., τη Fourlis τα 2 ευρώ, τη Frigoglass τα 5 ευρώ, την ΕΧΑΕ τα 4,6 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια τα 5,7 ευρώ, τον ΟΤΕ τα 7,1 ευρώ, τη Jumbo τα 7,5 ευρώ, τη Μετκα τα 9 ευρώ, τη Motor oil τα 8,3 ευρώ, την Εθνική τα 2,7 ευρώ, τον ΟΠΑΠ τα 6,5 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς τα 1,2 ευρώ, τον Σαράντη τα 4,4 ευρώ και τον Τιτάνα τα 12,3 ευρώ.
 
Ξεκινώντας την ανάλυση από τις μετοχές του FTSE25 και πλην του ΟΠΑΠ, με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης και, έκλεισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, ενδέχεται η εταιρεία να εισπράξει από το Δημόσιο λιγότερα από αυτά που προϋπολόγιζε η Αγορά.
 
Σε νέα υψηλά 29 μηνών κινείται ο τίτλος του ΟΤΕ, έχοντας σαν επόμενη τεχνική αντίσταση την ζώνη 8,03 - 8,07 ευρώ.
 
Υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 9,09 ευρώ, αλλά έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ ο τίτλος της Jumbo. H σημερινή "κορυφή" συνέπιπτε με υψηλά 63 μηνών, ενώ η επόμενη σημαντική τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 8,59 ευρώ.
 
Άλλαξε επίπεδο η ΔΕΗ κλείνοντας υψηλότερα των 8,24 ευρώ. Σημαντική η επόμενη αντίσταση στα 8,59 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, επιμένει πλαγιοανοδικά ο Fourlis, έστω και αν έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 3,51 ευρώ. Ο τίτλος απειλεί υψηλά 24 μηνών, έχοντας σα επόμενη αντίσταση τα 3,54 ευρώ και πρώτες στηρίξεις στα 3,02 και 2,96 ευρώ.
 
Ακόμα χαμηλότερα, "ανοιχτές", κατά κύριο λόγο, εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στον Επίλεκτο, κινητικότητα σε ΕΒΖ, Ιντρακόμ, Πλ. Θράκης, Υγεία, ενώ "αφυπνίστηκε" συναλλακτικά η Flexopack και παρά λίγο να κλείσει στο ανώτατο όριο πτώσης (!!!)
 

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με ήπιες πιέσεις και εξελίχθηκε σε σημαντική άνοδο. Η αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα αύξησε τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.389 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας το premium στο 0,41%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.540, 7.315 Οκτωβρίου, 37 Νοεμβρίου και 188 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 346) κινήθηκαν μεταξύ 336,25 και 350,25 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.000 Ελ. Πετρέλαια, 15.900 ΕΕΕ, 45.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.795), ΔΕΗ (1.110), Alpha Bank (3.418), Εθνική (1.075), Πειραιώς (3.098), ΟΠΑΠ (372), Μυτιληναίο (565), MIG (719), Ελλάκτωρα (423), ΕΧΑΕ (173), Eurobank (113), Ελ. Πετρέλαια (294), Τιτάνα (250), ΓΕΚ (377).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 η συμμετοχή ήταν μέτρια καθώς καταγράφηκαν συνολικά 796 options (274 δικαιώματα αγοράς και 522 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money options ανήλθε στο 43%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.052.335 τεμ.), Εθνική (1.511.819 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v