Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στο επίκεντρο η αξιολόγηση από FTSE

Ελέω ΟΤΕ (και δευτερευόντως ΟΠΑΠ) το ΧΑ παρέμεινε σε επαφή με τις 1.000 μονάδες. Προσπάθεια μεγιστοποίησης των όποιων θετικών εκτιμήσεων 2-3 ξένων οίκων προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον στην αγορά. Παραμένουν σημείο-κλειδί οι 325-335 μονάδες για τον FTSE 25.

Σώθηκε εχθές η... παρτίδα, με τον ΟΤΕ σε ρόλο... διασώστη. Θεαματικό αναμφίβολα το 5% με τη μετοχή στα 7,56 ευρώ και αρκετά «ισχυρά χέρια» να συμμετέχουν στην προσπάθεια αντίδρασης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.30 και ολοκληρώθηκε με την επαναπροσέγγιση των 990 μονάδων.

Στις 336,61 μονάδες ο FTSE Large Cap, στις 1.039,29 ο FT Mid, στις 150 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης. Άρα από τεχνική πλευρά η αγορά παραμένει μέσα στο παιχνίδι παρότι η Εθνική δεν υπερέβη -σε κλείσιμο- τα 3 ευρώ. Έμεινε όμως στο 0,561 ευρώ η Alpha Bank.

Η εμφανής χθεσινή προσπάθεια να μη... φύγει η αγορά χαμηλότερα των 970 μονάδων (σε αυτήν την περίπτωση διαδοχικά σημαντικά σημεία θεωρούνται οι 950 και οι 920 μονάδες), να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να... επαναπατρίσει ένα μέρος των ψηφοφόρων της, ενισχύει την εκτίμηση πως αυτή η τακτική θα έχει συνέχεια.

Εν μέσω τρόικας κι αναμονής για τη στάση του Βερολίνου, της αντιπαράθεσης που ανοίγει για το εάν και πώς προετοιμάζεται ακόμη ένα μνημόνιο (ή όπως αλλιώς θα... παρουσιασθεί στην κοινωνία), το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρείται στην ευρύτερη περιοχή των 1.000 μονάδων. Και καλό είναι το 1.000ρικο, σημειώνουν στελέχη της αγοράς, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία παραμένει καθημαγμένη και τα προβλήματα ρευστότητας απειλούν εδώ και καιρό ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, το χρηματιστήριο περιμένει τις ανακοινώσεις του οίκου FTSE για την κατάταξη της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων ή αναδυόμενων.

Εκπλήξεις γενικά δεν αναμένονται, άλλωστε η Morgan Stanley έχει προχωρήσει εδώ και καιρό στη δική της αξιολόγηση (ισχύει από τον Νοέμβριο), που σημαίνει ότι πρακτικά το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων θα παραμείνει επικεντρωμένο σε συγκεκριμένες μετοχές.

Στον ΟΤΕ, εκτός από το ειδικό βάρος του (αποτιμάται στα 3,71 δισ. ευρώ), ανοιχτό μένει πάντα το ενδεχόμενο ενίσχυσης της μετοχικής θέσης της Deutsche Telekom (σχετική δήλωση του CFO του ομίλου Tim Hoettges στις 3/9).

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο ΟΤΕ και δευτερευόντως ο ΟΠΑΠ κράτησαν τον 25άρη πάνω από τις 325-335 μονάδες, καθώς η μετοχή της CCHBC διόρθωσε λίγο χαμηλότερα στα 21,86 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες το ενδιαφέρον των ξένων έχει ατονήσει σημαντικά, σημειώνουν πως η δραστηριοποίηση 2-3 παικτών αρκεί για να κρατήσει συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Μετοχές-επιλογές ξένων οίκων το πολύ-πολύ να διορθώσουν λίγο χαμηλότερα, μας έλεγαν, θεωρώντας πως τίτλοι που είναι ήδη στο στόχαστρό τους και στα χαρτοφυλάκιά τους θα συνεχίσουν να έχουν αγοραστές.

Παρά την επιβάρυνση του βαθμού επικινδυνότητας της ελληνικής αγοράς, εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, συγκεκριμένα χαρτιά θα παραμείνουν επιλογές των ξένων. Πράγματι, σε μία τόσο ρηχή αγορά όπως η ελληνική λίγοι, αλλά γεροί παίκτες αρκούν.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη γίνεται -εκ νέου- αναφορά στα επιλεγμένα midcaps. Επίσης, γίνεται αναφορά και στις δύο σημαντικές εκθέσεις από τους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους Goldman Sachs και JP Morgan, οι οποίοι αναφέρονται στην ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων και στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Αυτό δείχνει ότι οι ξένοι εξετάζουν, εν όψει των αλλαγών στους δείκτες MSCI στα τέλη Νοεμβρίου, τις επιλογές τους. Η JP Morgan προχωράει ένα βήμα πιο πέρα και ποντάρει στις τραπεζικές μετοχές και υπό συνθήκες στα τραπεζικά warrants.

Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς και όσο το Βερολίνο δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του απέναντι στον ευρωνότο και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μπορούν να παίζουν με τις... εντυπώσεις, πώς δηλαδή θα μπορούσε η χώρα να τύχει μιας λίγο πιο ελαστικής αντιμετώπισης από τους Γερμανούς.

Θυμηθείτε το, το Μαξίμου θα ποντάρει πολύ στην... καλλιέργεια αυτής της προσδοκίας.

Το χρηματιστήριο, που παραμένει προεξοφλητικός μηχανισμός (και ως τέτοιος λειτουργεί), και η στάση ξένων οίκων, όπως τελευταία της JP Morgan, δεν την αφήνουν αναξιοποίητη. Η Ελλάδα επιστρέφει στον επενδυτικό χάρτη είναι ο τίτλος χθεσινού θέματος του euro2day.gr, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως μετά την επίσκεψη της JP Morgan στην Ελλάδα στις 16-17 Σεπτεμβρίου και τα ραντεβού της με 10 εισηγμένες, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, και λίγο πριν μεταφερθεί η αγορά μας στις αναδυόμενες του MSCI, ο οίκος διαπιστώνει ότι «βρήκε περισσότερη ελπίδα» από ό,τι περίμενε!

Η JP Morgan υποστηρίζει ότι οι τράπεζες είναι ο καλύτερος και πιο liquid τρόπος να εκφραστεί η αισιόδοξη (bullish) άποψη για την Ελλάδα, ενώ προεξοφλεί ότι το επόμενο που θα συμβεί στη χώρα είναι ανάπτυξη.

Προσώρας ο κλαδικός δείκτης διατηρείται πάνω από τις κρίσιμες 145 μονάδες, η Alpha Bank και η Πειραιώς πληρούν την τεχνική συνθήκη, κάτι που δεν συμβαίνει όμως με την Εθνική. Τουλάχιστον όσο η μετοχή της ΕΤΕ δεν μπορεί να υπερβεί τα 3,25 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v