Σταθεροποιητικά, συντηρητικά, με μικρές απώλειες, σχεδόν όπως και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης κινείται η αγορά.
Στο εύρος των 343,64 - 345,80 μονάδων κινείται ο Ftse Large Cap, στην περιοχή των 1.015 ο Γενικός Δείκτης, με τις συναλλαγές να φτάνουν (μόλις) τα 5,9 εκατ. ευρώ στις 11.30. Όπως παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου εστιάζει σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ και Πειραιώς, ενώ συγκριτικά αυξημένος είναι και στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank.
Αναγνωριστικές οι πρώτες κινήσεις των παικτών, με τους πωλητές να υπερισχύουν ελαφρώς και να ακολουθεί ελαφρά αντίδραση, για να συνεχισθεί με νέα διολίσθηση, με μετρημένες πάντα ρευστοποιήσεις.
Έτσι για τον Γενικό Δείκτη το -μέχρι τώρα χαμηλό-σημειώνεται στις 1.014 μονάδες, με περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης προς τις 1.010 και τις 1.005 μονάδες (στη χειρότερη περίπτωση για τη βραχυπρόθεσμη τάση), για τον 25άρη στις 343, με περιθώριο αρκετών μονάδων (αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη κίνηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη) μέχρι τις 335. Ο Τραπεζικός Δείκτης διορθώνει ελαφρώς μέχρι τις 153 μονάδες. Σημείο στήριξης κι αναφοράς για τον κλαδικό δείκτη παραμένουν οι 145 μονάδες.
Συνεχίζεται η απόκλιση για τον Ft Mid κυρίως έναντι του Large Cap, αλλά με τις 1.065-70 μονάδες να παραμένουν ανθεκτική στήριξη για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Σε στάση αναμονής η πλειονότητα των παικτών, λιγόστες πωλήσεις-λιγότερες αγορές, και το ενδιαφέρον στρέφεται και προς τις επαφές της τρόικας με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.
Από αυτήν την άποψη, έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της νέας σύσκεψης του Γ. Στουρνάρα και των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, της μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό αλλά και στο μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών. Για το ζήτημα των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ θα γίνει σήμερα ειδική σύσκεψη παρουσία και της Φώφης Γεννηματά.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ούτε το θέμα του Φόρου Ακινήτων ούτε το ζήτημα των πλειστηριασμών, που αργά ή γρήγορα θα (ξανα)ανοίξει από τους δανειστές.
Ακριβώς στα 3 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που κλίνει και πάλι προς τα 2,95, στο 0,57 ευρώ της Alpha Bank (δυσκολεύεται να υπερβεί το 0,60 ευρώ), στο 1,27 ευρώ η Πειραιώς με αυξημένες και σήμερα -για πολλοστή μέρα- συναλλαγές.
Μάλλον προβλέψιμη η διακύμανση για την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τις δύο πρώτες μετοχές να έχουν σημειώσει τελευταία νέα υψηλά και της ΔΕΗ να υπολείπεται.
Θυμίζουμε πως κορυφή 52 εβδομάδων για τη μετοχή της ΔΕΗ παραμένουν τα 8,49 ευρώ από τις 16/5, ενώ εχθές έγινε ακόμη μία προσπάθεια προσέγγισης έως τα 8,39 ευρώ (ενδοσυνεδριακά). Σήμερα και μέχρι τις 11.15 η υψηλότερη τιμή έχει σημειωθεί στα 8,36 ευρώ.
Κατά συνέπεια η μετοχή της ΔΕΗ είναι για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχήματα, εάν δηλαδή θα καταφέρει να ακολουθήσει τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ στην καταγραφή νέας κορυφής.
Θυμίζουμε πως στη χθεσινή συνεδρίαση για τον ΟΤΕ σημειώθηκε υψηλό στα 8,11 και για τον ΟΠΑΠ στα 8,41 ευρώ (αναφερόμαστε πάντα σε ενδοσυνεδριακά υψηλές τιμές). Χαμηλότερα προς τα 4,94 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, που πολύ πρόσφατα ακολούθησε πορεία διόρθωσης -με επιβεβαίωση των 4,80 ευρώ-, ενώ η ΜΕΤΚΑ διολισθαίνει προς τα 12,09.
Στα 8,15 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ με υψηλό 52 εβδομάδων τα 8,32 ευρώ από τις 19 του μήνα.
Έως τα 3,24 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η Τέρνα Ενεργειακή, με την κινητικότητα να περιλαμβάνει και τη ΓΕΚ/Τέρνα (από τον Ft Mid). Στις δύο μετοχές του ομίλου επιχειρείται μεν σχηματισμός αναστροφής, ωστόσο χρειάζεται ακόμα δουλειά.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μέτριες συναλλαγές σε Eurobank, Attica Bank, σχετική συναλλακτική δραστηριότητα σε ΣΙΔΕΝΟΡ, Ιντρακόμ, Πλαστικά Θράκης. Όμως σε γενικές γραμμές λίγα πράγματα.
Στα ευρωχρηματιστήρια η οριακή υποχώρηση (κατά 0,20% ) του DΑΧ προς τις 8.640 μονάδες είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Για τον συγκεκριμένο δείκτη η κορυφή σημειώθηκε στις 8.770 μονάδες λίγες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου.