Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χλιαρές» αντιδράσεις στη Σοφοκλέους

Κουμπωμένοι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον και μικρή άνοδος για το Γενικό Δείκτη. Σχετική κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Κρατά τα 3 ευρώ η Εθνική Τράπεζα. Απώλειες για ΕΥΔΑΠ, Τιτάνα, Τέρνα Ενεργειακή.

Επιφυλακτική, πολύ επιφυλακτική, η αγορά, μαζεμένοι, πολύ μαζεμένοι, οι βραχυπρόθεσμοι (κυρίως) παίκτες. Τόσο η διακύμανση των βασικών δεικτών σε στενό εύρος, όσο και η συναλλακτικότητα μετοχών-σηματωρών δείχνουν τη διάθεση και την τάση τουλάχιστον στα πρώτα 40΄- 45΄της συνεδρίασης.

Στο εύρος των 1.011,49-1.016,85 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μόλις στα 2,9 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος (στις 11.10), από τους χαμηλότερους των τελευταίων εβδομάδων. Βέβαια, ακόμη είναι νωρίς και πρώιμο να προεξοφληθεί πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη, όμως οι πολιτικές εξελίξεις εμπεριέχουν το ενδεχόμενο της ανά πάσα στιγμή εμφάνισης ενός... joker.

Εύλογη, λοιπόν, κατά την εκτίμησή μας, η στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση, ανοδική διαφυγή, αλλά ούτε ρευστοποιήσεις - πίεση για τον κίνδυνο διόρθωσης χαμηλότερα των 335 μονάδων για τον FTSE Large Cap.

Για διαφορετικούς λόγους, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν σταθεροποιητικά, μετά τα νεότερα στην Ιταλία και την απομάκρυνση του σεναρίου άμεσης κυβερνητικής κρίσης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν νουνεχείς παράγοντες, τόσο οι εξελίξεις στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όσο και τα διαδραματιζόμενα από την Πορτογαλία μέχρι την Αυστρία δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο για κινήσεις άμεσης ανοδικής αντίδρασης. Οπότε και η διατήρηση δυνάμεων και οι μετρημένες επιλεκτικές ενέργειες είναι προτιμότερες.

Στις 340,75-342,28 μονάδες ο FTSE Large Cap, με εύρος διακύμανσης που δεν... αξίζει ούτε για ένα ΣΜΕ στα παράγωγα. Στην περιοχή των 150 μονάδων ο δείκτης των τραπεζών, που φαίνεται ότι προσώρας μας εξασφαλίζει τη στήριξη των 145 μονάδων, αλλά δεν μας δίνει και σήμα για ανοδική διάσπαση των 160.

Σταθεροποιητικά οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, κερδίζει ακόμη 2-3 πόντους πάνω από τα 3 ευρώ η Εθνική. Λίγο ως πολύ προβλέψιμη η διακύμανση και των τριών μετοχών, ενώ ανάλογα περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον και για τις δύο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η Eurobank και η Attica Bank από τη μέχρι προ ολίγου συμπεριφορά τους δεν μας δίνουν σήμα για άμεση κίνηση. Τουλάχιστον μέχρι λίγο πριν από τις 11.20, με μέτριο τζίρο και στους δύο τίτλους.

Κατά συνέπεια, μια από τα ίδια, και δικαιολογημένη η σχετική κινητικότητα στα γνωστά μας χαρτιά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, όπου στην περίπτωσή τους μόνο ένα στοίχημα έχει απομείνει. Εάν και πώς θα επιτευχθεί η κατά 100% «κάλυψη» της διαφοράς από τα τελευταία ιστορικά χαμηλά τους. Με τον ΟΤΕ στα 7,82 ευρώ το ποσοστό κάλυψης έχει ξεπεράσει το 80%, σε ανάλογη θέση και τάση και οι άλλοι δύο τίτλοι.

Το αποθαρρυντικό είναι πως από τη μέχρι τις 11.20 διακύμανση μετοχών-σηματωρών δεν διακρίνονται 2-3 χαρτιά που θα μπορούσαν να τραβήξουν το παικτικό μας ενδιαφέρον.

Στα 4,81 ευρώ ο Μυτιληναίος, διορθώνει λίγο προς τα 8,32 ευρώ η... γάργαρη ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ είχε μόλις 499 κομμάτια όλα κι όλα (στις 11.20), η Intracom ίσως έχει ενδιαφέρον, καθώς έχει κάνει πράξεις πάνω και από το 0,50 ευρώ, αλλά λίγα πράγματα.

Στα 6,32 ευρώ η ΕΧΑΕ, στα 2,42 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ που θα μπορούσε να (ξανα)πιάσει το τελευταίο υψηλό των 2,50 ευρώ (από την προχθεσινή συνεδρίαση), αλλά οι συναλλαγές της παραμένουν μέτριες. Περί τα 14.150 κομμάτια λίγο μετά τις 11.20, ίσως υπάρξει ενδιαφέρον στη συνέχεια.

Να σημειωθεί πως στις 11.25 οι συναλλαγές μόλις που έφταναν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ οι δείκτες «τσιμπούσαν» λίγο λόγω της ενίσχυσης της θέσης των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Τίποτε περισσότερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v