Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ρυθμιστής (και) οι πολιτικές εξελίξεις

"Καταλύτης" για την πορεία του Χρηματιστηρίου τα νέα πολιτικά δεδομένα αλλά και οι ζυμώσεις για το ελληνικό χρέος. Επιφυλακτική η στάση των «ισχυρών χεριών» με σημείο κλειδί τις 335/325 μονάδες για τον 25άρη. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Στην εύρεση της... χρυσής τομής για το χρέος θα στηριχθεί η βραχυμεσοπρόθεσμη τακτική της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου.

Στο κατατοπιστικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου σημειώνεται: «Το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω ως προς το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει από την αποτυχία του εγχειρήματος της επιστροφής στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων (ANFAs). Έτσι, το βάρος τώρα πέφτει στο EuroWorking Group ώστε να βρεθεί λύση τρικ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου -όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο- προκειμένου να συνεχίσει το ΔΝΤ τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. Στη συνάντηση που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η επικεφαλής του Ταμείου αρκέστηκε στο να ακούσει αυτά που είχε να πει η ελληνική πλευρά και να επαναλάβει τη γραμμή ότι χωρίς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις».

Υποθέτω- καθώς δεν έχω άμεση πληροφόρηση- πως αυτήν την παράμετρο έχει κατά νου ο υπουργός Οικονομικών, γι' αυτό επιμένει ο Γ. Στουρνάρας να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και μετά τις 14 Οκτωβρίου. Μακάρι να είναι έτσι...

Ορίζοντας λοιπόν μερικών ημερών (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που βραχυπρόθεσμα θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αυτό αποτυπώθηκε (και) στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στις 1.011,67 μονάδες (0,99% χαμηλότερα), με τον FTSE στις 340,67 και τον FTSEM στις 1.062,63 μονάδες. Και με τις τράπεζες στην περιοχή των 149 μονάδων με πολύ κρίσιμες πάντα τις 145 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 43,8 εκατ. ευρώ, με 19,6 εκατ. τεμάχια, δεν παραπέμπει -τουλάχιστον για τη χθεσινή συνεδρίαση- σε αλλαγή στάσης αρκετών «ισχυρών χεριών» (εκτός κι εντός συνόρων), που προσώρας διασφαλίζει τις πολύ κοντινές στηρίξεις. Δηλαδή των 335/325 μονάδων για τον 25άρη με ερωτηματικό για τον Τραπεζικό Δείκτη, αλλά με ενθαρρυντική ένδειξη το κλείσιμο της μετοχής της Εθνικής οριακά πάνω από τα 3 ευρώ.

Η αγορά δεν έχει λόγο σε αυτήν τη φάση και δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μία ανοδική υπέρβαση των 355/360 μονάδων, καθώς ζητούμενη θεωρείται η αποθέρμανση του πολιτικού κλίματος (στον βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει), η απομάκρυνση της εικοτολογίας περί... πρόωρων εκλογών και η εξισορρόπηση της επενδυτικής διάθεσης.

Κλειδί η συμπεριφορά των «ισχυρών χεριών» μέχρι τις 14-15/10, διάστημα όπου μάλλον θα πρέπει να επιδειχθεί συντηρητική τακτική με διακράτηση θέσεων και ρευστοποίηση μέρους αυτών σε υψηλότερες -όσο το δυνατόν- τιμές.

Εάν περάσουμε χωρίς σημαντικές...απώλειες αυτόν τον σκόπελο, τότε ναι, θα έχει ενδιαφέρον η τελευταία προσέγγιση της Citi.

Ο αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για άνοδο κερδών των μη τραπεζικών εταιρειών που καλύπτει κατά 31% μέσα στο 2014, δηλαδή από τα 899,7 εκατ. στο 1,186 δισ. ευρώ. Στο αντίστοιχο θέμα του euro2day παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες βλέπει βελτίωση αποτελεσμάτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v